» Blog » Swatch

Swatch SPACE Collection recenze – Nejdostupnější hodinky podporované NASA

Tagy: Recenze | Swatch | Fashion

Agáta Vřeská | 22.10.2021 | 3 MIN

Swatch vytvořil kolekci hodinek NASA. Jde o oficiální spolupráci s vesmírnou agenturou, a tak se dá říct, že jde o nejlevnější oficiální kolekci vesmírných hodinek, které jsou na trhu k dostání. A tím výčet zajímavostí Swatch Big Bold NASA SPACE Collection zdaleka nekončí.

Celkem nedávno jsme se v magazínu vcelku detailně rozepsali o novém (a za mě i docela odvážném) přechodu Swatch na udržitelné BIO materiály. Právě v kolekci Big Bolt se poprvé objevila Bio keramika, která obsahuje bio plast z ricinu.

Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek
16.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek

Modely, které nový materiál a závazek Swatche jít touto cestou prezentovaly, mě zas tak moc neoslovily. Ale krátce na to Swatch přidal ješte kolekci NASA. A ta už dokázala probudit můj neskrývaný zájem. Zvlášť, když si za NASA hodinky neřekl Swatch oproti běžné bio kolekci nic navíc.

A tak jsme tady. U hodinek, které odkazují na nekonečná dobrodružství, lidskou zvídavost a technologické pokroky – Swatch Big Bold NASA SPACE Collection.

NASA mění Sci-Fi v realitu. Americká agentura je zodpovědná za civilní kosmický program, ale taky za výzkum vesmíru. Zkratka vznikla z anglického National Aeronautics and Space Administration. Asi nejznámějším úspěšným programem byl let Apolla 11, které přistálo na Měsíci v červenci 1969.

Rozhodně je třeba pochválit Swatch za kreativitu, kterou do kolekce NASA vložil. Mnohé detaily totiž celkem zábavnou formu odkazují na kosmické lety.

Tak například u verzí s chronografem si všimněte, že se sekundová ručka neresutuje na dvanáctku (resp. 60. sekundu), ale zůstane 10 sekund před. Jde o odkaz na odpočet před startem kosmických raket.

U verzí s chronografem je pak zajímavý nápis LIFTOFF – takhle se v NASA označuje čas, kdy se raketa odpoutá od země. „We have lift off“ tedy znamená, že se podařilo dostat vesmírnou bárku do vzduchu a míří do vesmíru.

Hodinky Swatch NASA nosí i ambasador Swatche známý biker Sam Pilgrim.

Hodinky Swatch NASA nosí i ambasador Swatche známý biker Sam Pilgrim.

U barev pak designéři vycházeli z barev kombinéz astronautů. Big Bold Chrono Extravehicular je inspirován bílými obleky, které v roce 1983 poprvé oblékli astronauti Story Musgrave a Donald Peterson. Big Bold Chrono Launch převzal oranžovou, dobře viditelnou „dýňovou“ barvu podle kombinéz, které nosí podpůrný tým před startem.

A v neposlední řadě Big Bold Jumpsuit vychází z modrých pracovních šatů, které astronauti nosí při kancelářské práci.

Všechny varianty pak mají na řemínku vytištěno NASA. A protože jde o řadu Big Bold, jde o velké hodinky. Průměr je 47 mm, od nožky k nožce 44,7 mm. Asi i díky tomu sedí poměrně dobře na zápěstí. Mají totiž takový… ergonomický tvar. Tloušťka se liší podle toho, zda jde o modely se stopkami (14 mm tloušťka) nebo bez (12 mm).

Uvnitř hodinek, ať už jednoduché tříručky nebo chronografů, jsou jednoduché quartzové strojky od ETA. Dvě věci jsou ale u nich (a u Swatch často i obecně) zajímavé.

První, že některé modely mají průhled na strojek – to se u quartzových moc nestává. Zvlášť, když nejsou ani nijak speciálně zdobené. Přesto má pohled na strojek zalisovaný v pouzdře své kouzlo, když se ozubené kolečko otáčející ručkou pohne.

Druhá věc je spíše praktická a najdeme ji u všech bateriových Swatchek. Tím, že jsou pouzdra slisovaná a prakticky nerozebratelná, udělal Swatch chytrou věc a baterii dal ze zadní strany tak, aby k ní byl snadný přístup bez nutnosti otevírat hodinky. Navíc je díky tomu výměna skutečně snadná.

Kolekce Swatch NASA je ideální pro všechny milovníky vesmírné společnosti. A že jich není málo. Navíc se jedná o nejlevnější oficiální hodinářskou spolupráci s agenturou NASA. A krom toho – pořád jsou to ty úžasně barevné, hravé švýcarské hodinky, které už od osmdesátek milujeme. A to včetně toho hlasitého tikotu.

Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství

Do kolekce patří i menší Swatch Original Space Race.

Mohlo by vás dále zajímat:

Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche
28.3.2022 - Eduard Tomas
Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie
3.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku