Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 13.6.2023 | 6 MIN | 3x komentář

Quartzové impérium si podrobuje svět. Ale ještě zbývá naděje. Hrstka švýcarských partyzánů, bojující za zachování mechanik, spojila síly a v zaštítění mocného Swatch Groupu zahájila protiútok... po více než 30 letech. A i to už je dávná historie.

Kdyby měly hodinářské společnosti světelné meče, možná by je v určité fázi historie s chutí použily. Dnešní příběh ale zas tak dramatický nebude. Řekněme, že se nacházíme v roce 2013: Po více než 30 letech už hlavy zchládly, (hodinářský) svět se zase trošku změnil a revolučními se stávají i strojky mechanické, ne jen quartzové.

Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět
16.6.2023 - Agáta Vřeská
Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět

Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?
11.8.2023 - Eliška Měrková
Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?

Hi-tech strojek Sistem 51 (ETA C10.111)

Když v roce 2013 značka Swatch slavila své 30. narozeniny, chtěla si nadělit dárek. Možná takový, který by připomínal, jak před 30 lety zachránila švýcarské hodinářství. Něco revolučního. A tak na Baselworldu představila strojek Sistem 51, unikátní švýcarský automat s cenovkou okolo 3tis. Kč.

Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství

Švýcarsko bylo vždy považováno za lídra v oboru, ale po "quartzové krizi" v 70. letech se trh přesunul od tradici k pohodlí. Baterka začla vytlačovat mechaniku. A počet hodinek vyrobených ve Švýcarsku v letech 1977–1983 klesl ze 43 % na méně než 15 %. Dvě největší švýcarské skupiny té doby ASUAG a SSIH si začly uvědomovat porážku a všechno nasvědčovalo tomu, že se celý švýcarský průmysl složí pod tíhou drobného krystalu. V roce 1983 však došlo k fúzi obou společností. Vznikl Swatch Group a boj se blížil.

Jak to, že je Sistem 51 tak levný? A v čem je vlastně revoluční?

Na obojí se dá odpovědět asi stejně – plně automatizovaná montážní výroba a snížení počtu použitých součástek na pouhých 51. Odtud taky název Sistem 51 (pro srovnání, běžně strojek mechanických hodinek obsahuje přes 100 komponentů). Rotor navíc drží jediný šroub. Zajímavé také je, že strojek nemá žádný regulátor a regulaci ani nepotřebuje, rychlost se totiž nastavuje laserem během montáže. Systém si Swatch Group chrání 17 patenty.

Revoluční strojek Sistem 51.

Revoluční strojek Sistem 51 je strojově skládaný a levný.

Po zkompletování je strojek hermeticky uzavřen uvnitř pouzdra. To znamená, že se dovnitř nedostane žádný prach ani vlhkost... ale taky že se nic nedostane ven. Swatchky (a ne jen ty se Sistem 51) totiž nelze opravit ani servisovat. Rezerva chodu je skutečně úctyhodných 90 hodin, strojek má 3Hz frekvenci a 19 kamenů. Přesnost je udávána na cca 10s za den a chybí hacking. Od roku 2016 používá Swatch Sistem 51 u všech automatů (kterých je však v současné nabídce minimum).

Hodinky Sistem51 jsou ze 100 % montovány na strojích v továrně společnosti ETA ve švýcarském Bancourtu. Zcela automatizovaný proces je také digitální tisk vzorů a designů na rotor (a na další díly).

Quartzové strojky – Znáte velikány křemíkového světa?
7.6.2023 - Eliška Měrková
Quartzové strojky – Znáte velikány křemíkového světa?

Můstky strojku jsou zhotoveny ze slitiny ARCAP (meď, zinek a nikl), která je antimagnetická, antikorozní a odolná proti teplotním změnám (ARCAP před několika lety poprvé použil Richard Mille, ale tyto hodinky samozřejmě stojí násobně více, než Swatchky se Sistem 51). Rotor Sistem 51 je z průhledného plastového disku zatíženého na jedné straně.

Jenomže u syntetického strojku se dlouhověkost, která je pro mechaniku tolik charakteristická, bohužel nedá očekávat. Kupující se zkrátka musí smířit s tím, že strojek je vyroben jako postradatelný... No, stejně jako hodinky Swatch. Taky je to jejich hlavní myšlenka.

Jako reakce na quartzovou krizi vznikla pod taktovkou Swatch Groupu značka Swatch, která zabodovala quartzem a mentalitou týkající se toho, k čemu mají hodinky sloužit nebo jak o nich přemýšlet. Samotný název Swatch je abreviací spojení „second watch”, znamenající "druhé hodinky". Ty byly vždy míněny jako cenově dostupný, hravý a volnočasový módní doplněk, který si vezmete takříkajíc "na lítačku". Takový, u kterého vás nebude mrzet, když jej ztratíte nebo rozbijete a budete jich mít třeba několik.

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie
3.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie

Celá idea Sistem 51 spočívala ve stvoření hravých a hlavně dostupných hodinek (nejdostupnějších švýcarských automatů na trhu), nad kterými by neohrnuli nos ani "hodinkoví snobové", kteří quartzy neuznávají za hodné nošení.

Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?
29.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?

A ačkoli existují a v té době existovaly levné asijské mechanické hodinky, právě švýcarská povaha a tradiční původ hodinek Swatch toto uznání "hodinekznalé" veřejnosti umožnila. Každý také uznal, že prodejní úspěch značky Swatch je a vždycky byl pro svět luxusnějších švýcarských hodinek přínosem.

Jak to uvnitř vypadá?

Ať je však Sistem 51 revoluční jak chce, nyní, o 10 let později, se o něm skoro nemluví. Možná proto, že není dostatečně rozšířený – nachází se pouze v automatických hodinkách Swatch, které jsou navíc i docela těžko dostupné. Navíc barevné designy Swatchek (a časté provedení v plastu) určitě není pro každého. Takže na rozdíl od 80. let, kdy Swatchky "zachránily švýcarské hodinářství", skutečná revoluce Sistemu 51 nikdy plně neproběhla a povědomí o strojku se do "hlavního proudu" nedostalo.

Tyto souvislosti si Swatch uvědomovalo. Proto o čtyři roky později, v roce 2017, vsadili na značku, kterou má veřejnost spojenou se švýcarskou tradicí a důstojností a s univerzálně líbivějšími designy – Tissot. Vznikl Swissmatic.

Swissmatic (ETA C15.111)

Strojek Swissmatic, který byl vyroben ve spolupráci s Tissotem, v podstatě vychází z premisy i technologie Sistem 51 (Sistem 51 je tedy jeho "base" strojek a Swissmatic je na něm postavený). Jen má některé součástky z kovu a ne ze syntetiky, přičemž nejvýraznější je kovový rotor.

Swissmatic – takhle vypadá minimalismus.

Swissmatic – takhle vypadá minimalismus.

Pero je pak z Nivaflexu, antimagnetické slitiny, která je odolná vůči teplnotním změnám. Kamenných uložení (které snižují tření uvnitř) má strojek stále 19, stejně jako 3Hz frekvenci a žádný hacking. Rezerva chodu je pěkných 72 hodin (standard je okolo 40h) a součástky strojku jsou vyráběny a sestavovány strojově a ve švýcarském Boncourtu, stejně jako u Sistem 51. A jak by se dalo očekávat, strojek není nijak zdobený – naopak, je funkční, efektivní a strohý.

Přesnost je také +/-10 sekund denně, ovšem "s potenciálem vyšší přesnosti", jak uvedl mluvčí společnosti Tissot.

Swissmatic je rovněž neservisovatelný, "jednorázový". To znamená, že je pravděpodobné, že Tissot (Swatch Group) bude v případě potřeby (poruchy strojku) instalovat zcela nový strojek, místo aby vyměnil opotřebené součástky, olej apod. A to i přesto, že dýnka hodinek Tissot se Swissmaticem jsou běžně odnímatelná (což se o "neproniknutelných" plastových Swatchkách říct nedá).

Swissmatic pak byl dáván do nejzákladnějších automatů od Tissotu – Everytime a Gentleman (Gentlemany jsou v současnosti, 2023, už všechny s Powermatic 80), Gent XL nebo Classic Dream, které jsou pokládány za "vstupní bránu" do světa švýcarských hodinek (předtím obecně platilo, že pořídit si švýcarský automat znamenalo utratit mnohem více peněz). Swissmatic je také velmi tenký strojek, a tak se hodí ke společenskému stylu zmíněných modelů.

Powermatic 80 – stručně a srozumitelně
16.5.2019 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 – stručně a srozumitelně

Se Swissmaticem si tak Tissot do kolekce mohl zařadit automaty cenově srovnatelné s Japonci, jako je Seiko (koukněte na dostupné automaty Seiko 5) nebo jinými nešvýcarskými značkami používajícími třeba Miyotu.

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou
10.6.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

Proč tím Swatch Groupa spousty lidí naštvala?

Oba tyto strojky nabízí spousty uživatelských (i výrobních) výhod a pohodlí, ať už koukáme na cenovou dostupnost a snadnou výrobu, tak vysokou rezervu chodu i slušnou přesnost. Strojky jsou jednoduché, syntetické, strojové a spotřební. Jednorázové. Ale díky nim se Švýcaři stali dostupnějšími pro každého a tím pádem jsou i konkurenceschopnější.

Jenomže... není to právě to, co je na moderní konzumní společnosti špatně? Nepřínáší takové strojky principiálně vlastně lautr to stejné, co v sedmdesátkách quartzové hodinky, které milovníci hodinek odsoudili – a to právě z tohoto důvodu? No, jsou to určitě dvě strany jedné mince a záleží, jak na to budete koukat vy. Částečně díky ústupkům, konkurenceschopnosti a dostupnějším oblíbeným hodinkám švýcarský business – i s luxusnějšími hodinkami – může fungovat dál.

Kromě toho tím, že je doba, kdy se civilizace snaží víc a víc o ekologické smýšlení (aka eko je cool), Swatch se nejspíš za svou "neudržitelnost" – "jednorázovost" a použití plastů zastyděl a postupně mění materiály na biokeramiku.

Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek
16.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek

Možná není třeba bručet nad existencí těchto dvou hi-tech strojků, i pokud patříte mezi zaryté milovníky luxusní mechaniky. Podívejte, uběhlo 10 let a nikoho ani nenapadlo, že by tyto dostupné mechanismy, jakkoli revoluční, začly devastovat trh s luxusními švýcarskými hodinkami, jak jej známe. Swatch Group spíš našel novou cestu, která tu má své místo. A která tu spoustě lidem chyběla.

A tak tenhle "souboj" může končit smířením. Každý produkt tu má své místo a když už vedle sebe bez problému dokážou koexistovat quartzové, mechanické i chytré hodinky, proč by v harmonii nemohly žít luxusní i dostupné švýcarské mechaniky?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 321 dny, reagovat
Zaujímavé čítanie o "pozadí" bezbaterkových hodiniek :)
Romanpřed 321 dny, reagovat
Dobrý den. Děkuji za zajímavý článek. Swatch mám rád a mám s nimi obecně dobré zkušenosti. Nadšený jsem si pro Sistem 51 jel do Vídně v létě 2014 (v ČR se zřejmě neprodávaly). Koupil jsem 2 ks - pro sebe černé a pro manželku funky bílé. Hodinky byly oboje nepřesné daleko více, než bylo původně uvedeno. Chrastily při pohybu rotoru a byly lehoučké. Těsně po konci záruky přestaly ty moje černé fungovat. Ale byla to zábava je mít. Mějte se pěkně. R.J.
Jan Pražákpřed 320 dny, reagovat
Zajímavý článek. Osobně se přikláním k té "odmítavé" skupině, protože jednorázový neservisovatelný automat bych si rozhodně nekoupil, postrádá mi to pak smysl - přesně jak píšete v článku; to byla a je doména quartzových strojků, které se nedají prakticky servisovat (přesto kvalitní quartz vydrží pohromadě pěkný kus dějin). Swissmatic mi nedává ani smysl, když si uvědomí, že je na trhu tolik dobrých klasických automatů za naprosto skvělé ceny (zejména v japonských hodinkách Orient), Švýcaři možná nikdy klasické automaty za tak zajímavé ceny dělat nedovedli nebo nechtěli.

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.