» Blog » Zprávy

The Last of Us – Jaké hodinky nosí Joel v postapokalyptickém světě?

Tagy: Zprávy | Klasické | Fashion | Tradiční | Vojenské

Agáta Vřeská | 26.1.2023 | 5 MIN | 5x komentář

Taky každý týden vyhlížíte další díl The Last of Us? Nebo jste už dávno na vlně postapokalyptické hry? Tak to jste si museli všimnout hodinek, které nosí jedna z hlavních postav příběhu Joel. Co jsou zač, dají se koupit a jaký je jejich příběh?

Začneme příběhem. Ti z vás, kterým je až moc dobře známý, můžete tuto kontextovou část přeskočit.

Příběh začíná v roce 2003, kde si v Texasu celkem poklidně žije asi 36letý Joel se svou dcerou Sarah.

HBO verze The Last Of Us.

HBO verze The Last Of Us.

Sarah nechá v úvodu k Joelovým narozeninám opravit hodinky. Pak to má rychlý spád. (Trochu spoiler) Během několika málo hodin se napříč světem rozpoutá zombie katastrofa, kdy jsou lidé napadení houbou. No, zjednodušeně.

Mimochodem, scénáristé seriálu očividně hodinkoví nadšenci nebyli. Když je totiž nechává dcera hlavní postavy v hodinářství opravit, hodinář jí řekne, že je to pérem (v originálu „spring“), které slouží k nátahu mechanických hodinek, ale současně je vidět na strojek přes otevřené dýnko, ze kterého je jasné, že se jedná o quartzové hodinky. Zasvěceným tuto nelogičnost asi nemusím dále vysvětlovat…

Joel je chlap do pranice a ví, že musí s dcerou do bezpečí. Při útěku si Sarah poraní nohu a v přestřelce s armádním ozbrojencem je zabita. Nepředstavitelná rána pro otce, když mu dcera umírá v náručí. A jediné, co mu zbyde, jsou hodinky.

Hlavní děj se pak odehrává o 20 let později, kdy Joel musí propašovat dívku, která se ukáže jako možné řešení dosud neřešitelné epidemie. Ale to už jsme daleko. Důležité je, že i po 20 letech má na ruce ony hodinky.

Už v době vydání hry byly na hodinkových fórech diskuze, co jsou to za hodinky. S příchodem seriálové podoby se zájem ještě zvýšil. V hrané verzi se totiž objevuje víc než podobný model jako ve hře a tak otázka po původu hodinek byla o to žhavější.

The Last of Us (TLOU) je původně playstationová hra vyvinutá studiem Naughty Dog a poprvé představena v roce 2013. Jako hraný seriál ji HBO uvedlo na začátku roku 2023.

A odpověď? Co jsou hodinky zač? Pokud čekáte odhalení konkrétní značky nebo průlomové zjištění, musím vás zklamat. Jde totiž o fiktivní hodinky navržené podle grafické předlohy ze hry, a tak je v běžném hodinářství nekoupíte.

Nicméně, MSTRwatches.com ve spolupráci s Naughty Dog & Playstation nabídli hodinky podle postavy TLOU. Strojek použili quartzový od Seika, průměr pouzdra 41 mm, minerální sklíčko a byly na zeleném NATO.

Hodinky vyrobené v limitované edici mstrwatches.com ve spolupráci s Naughty Dog.

Hodinky vyrobené v limitované edici mstrwatches.com ve spolupráci s Naughty Dog.

Žel všem fandům šlo o limitovanou edici 1000 kusů a snad ani nemusím zdůrazňovat, že se po ní jen zvedl postapokalyptický prach. Na e-shopu gear.playstation.com sice stále můžete koupit různá trička, brašny, kšiltovky a další TLOU inspirované doplňky, ale s hodinkami nepochodíte. Unboxing jednoho ze šťastlivců můžete najít zde.

Na internetu se tak rozjelo pátrání po alternativách. Někteří si dokonce poskládali z několika modelů hodinky tak, aby byly co nejpodobnější. Dokonce si i rozbili sklíčko! My tak daleko nepůjdeme. Koukneme prostě po alternativách, které jsou k mání a uspokojily by naši touhu mít podobné tool watche jako Joel.

Předně identifikujeme styl. Je to mix vojenských (field) a pilotních hodinek v tom klasickém slova smyslu. Tedy jednoduché, dobře čitelné, v nenápadných barvách. U modelu byla použitá mimostředová ručka pro ukazatel sekund a výrazný tvar ruček.

Vojenské hodinky od značky Weiss vypadají dost podobně.

Vojenské hodinky od značky Weiss vypadají dost podobně.

Kvůli vojenskému a pilotnímu stylu se vybaví určitě modely od Sinn. Takové ty klasické, 856, víte které. Ale pak je tady ta mimostředovka. Při pátrání jsem nakonec našla designově hodně podobné: Weiss Standard Issue 38mm Field Watch. Klidně bych řekla, že tady našli designéři hry inspiraci. A nebo v Lum-Tec Super Combat, které mají nejen mimostředku, ale také mincovní lunetu.

Lum-Tec Super Combat by mohly být předlohou pro Joelovy hodinky.

Lum-Tec Super Combat by mohly být předlohou pro Joelovy hodinky.

Ale dost možná prostě vzali typické znaky populárních field/aviator watch a Joelovy hodinky byly na světě.

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Navíc, většina slavných modelů značek jako Sinn nebo Zenith, bývají mechanické, jak ale už víme, Joelovy hodinky byly quartzové.

Tím se nabízí třeba Marathony nebo Timexy.

Timex MK1 Chronograph.

Timex MK1 Chronograph.

Timex si ve vojenských modelech libuje, i když mám upřímně pocit, že do Česka se vždycky dostanou jen drobky z toho nejlepšího a ještě na ně čekáme věčnost. Ale sem tam se objeví senzační úlovek za pěknou cenu.

6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex
25.1.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex

Zaujal mě jeden komentář, že quartzové hodinky nejsou zrovna ideální do apokalypsy. Hledat ve světě plném zombíků baterii, nedej bože snad i hodináře,… To asi nebude splněný sen. I když v seriálu to vypadá, že hodinky jsou spíše sentimentální záležitostí, kterou Joel nosí jako vzpomínku, takže je jedno, že už dobrých pár let neběží…

Ale když už jsme v pátrání, koukněme na alternativy s automatickým strojkem. Ve výběru vojenských hodinek, který jsme nedávno dělali, by se pár kandidátů našlo.

6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)
14.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)

Hned z kraje třeba Seiko 5 na NATO řemeni. Základní, ale spolehlivý automatický strojek, 100metrová voděodolnost, dobře čitelné.

7 990 Kč (doručíme do 13.6.)

Podobně by na tom byly i Bulova Archive Series Hack nebo Hamilton Khaki Field Mechanical, i když u posledně zmíněných by bylo třeba myslet na pravidelný nátah, protože se jedná o čisté mechaniky.

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

S větším průměrem se pak nabízí Orienty Sports Automatic s pouzdrem velikosti 42 mm a dobrou voděodolností.

A samozřejmě je na zvážení solár. Ten by měl vydržet dobrých 10 let bez výměny. Otázkou je, zda apokalypsa nebude ve formě „bez slunce“ nebo zda nebudeme schovaní v podzemí a zda tam bude dostatečný přístup světla… Ale předpokládejme, že nějaký zdroj světla tam bude a v tom případě se podbízí Citizeny nebo opět Timexy se svými novými Expedition North.

Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field
19.1.2023 - Jakub Pitucha
Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field

Ty dosahují podobných rozměrů jako předloha – 41 mm v průměru. Navíc mají safírové sklíčko a vysokou voděodolnost. Na zápěstí Joela si je asi umím představit.

I když z našeho výběru hodinek v podobném stylu (a které si můžete reálně pořídit) by mi k němu nejvíc sedly ty Orienty. Větší, robustnější, stylové, praktické. Jako Joel.

A vaše tipy na náhradu za Joelovy hodinky?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

eM.před 453 dny, reagovat
Jedině kukačky
Romanpřed 452 dny, reagovat
Když jsem viděl lunetu, okamžitě mne napadly ORIS Big Crown Pro Pilot. Ty sice nemají mimostřednou vteřinovou ručičku, ale ;) problém s "pérem" by mohly mít (tím nechci samozřejmě nikterak snižovat kvalitu značky ORIS).
Agáta Vřeskápřed 449 dny
No jasně, Orisky se přímo nabízí! Já se pořád snažila držet v takových přízemních vodách, ale kdyby mi někdo dal vybrat mezi Oris a pravými Joelovými hodinkami, neváhala bych ani sekundu! :-D Krásná hodinková asociace, Romane, díky :)
Petrpřed 447 dny, reagovat
Nebo ještě hodinky CWC G10 ty mají i pevné stěžejky pro nato strap a mincovy vstup pro výměnu baterie
Radekpřed 435 dny, reagovat
A tak bylo by hezké odhalit i toho výrobce hodinek z hrané verze:) co je to za bastl.

Hodinky zmíněné v článku