Fotogalerie hodinek v Tiffany Blue – Každý chce kousek drozdího vejce

Tagy: Fotogalerie | Klasické | Fashion | Tradiční

Agáta Vřeská | 9.3.2023 | 6 MIN | 3x komentář

Drozd stěhovavý má vejce zbarvená do specifického odstínu modré. Ale zatímco tohoto ptáčka zpěváčka pozná málokdo, barvu, kterou známe jako Tiffany Blue, rozpoznají i ti, kteří nemají své barevné spektrum zas tak rozsáhlé. A hodinky v barvě Tiffany Blue v současnosti pronikají na hodinářské pulty. Víc a víc.

Odstín azurové, světle tyrkysové, skořápkově modré, robin egg blue, Pantone 1837 Blue nebo jednoduše Tiffany blue. To vše jsou názvy vlastně stejné barvy, kterou je těžké popsat, ale snad každý ji zná.

Rozkecali jsme se o tom v podcastu:

A i přesto, že je barvou roku 2023 podle Pantone jiná barva (Viva Meganta), všude kolem se objevují modely v odstínu podle drozdího vejce.

Ptáte se proč? Popravdě, nevím. A asi na tom nesejde. Ale jsou tady. A to jak v pánských, tak dámských modelech.

Tiffany Blue je odstín, který máme spojený se světoznámou klenotnickou značkou Tiffany & Co., založenou Charlesem Tiffanym a Johnem Youngem. Poprvé ji použili na obálce Tiffany's Blue Book v roce 1845. Dnes ji společnost používá např. na taškách či krabičkách a je tak v širokém povědomí.

Ne že by to byla novinka. Kdéže. Modely v modrozeleném odstínu představují značky už dlouho. Třeba před pár lety Patek Philippe v limitce Nautilus, a to ve skutečné spolupráci se společností Tiffany & Co. No, stály majlant. Ale byly vyprodány dost rychle. Na zápěstí je nosí třeba Leonardo DiCaprio, James LeBron, Jay Z, Tommy Hilfiger či Ed Sheeran.

Patek Philippe Nautilus.

Patek Philippe Nautilus.

Od roku 1998 je barva Tiffany Blue registrována jako ochranná známka společnosti Tiffany & Co. Je vyráběna jako soukromá zakázková barva společností Pantone s číslem PMS 1837, číslem odvozeným od roku založení společnosti Tiffany.

A dnes i mnohé další světoznámé značky mají obvykle minimálně jeden kousek ve své nabídce s tímto odstínem. Mezi mé oblíbence patří Orisky, ale překvapivě to sluší i sportovním Breitlingům Superocean nebo Doxa Aquamarine, které si ostatně na výrazné barvy vždycky potrpěly. A z těch hodinářských-módních pak září model od Gucciho.

Gucci 25H Watch.

Gucci 25H Watch.

Počkat! Ještě jeden model jste podle mne nemohli minout. Rolex. Ať už Oyster Perpetual…

Rolex

Rolex Oyster Perpetual.

...nebo Datejust…

Rolex Datejust.

Rolex Datejust.

...nebo Day-Date či Daytona. Slavné modely se slavnou barvou jsou mimo jiné i oblíbenou předlohou.

Dnešní fotogalerie ale bude o trochu (trochu více) dostupnějších modelech, které v poslední době zbarvily naši prodejnu. Připraveni na své Tiffany? Tady jsou.

Když Cherles Lewis Tiffany vybíral pro svou výroční sbírku ručně vyrobených drahokamů právě tento odstín modré, možná netušil, že se stane synonymem pro jeho luxusní obchodní dům. Inspirací byly tyrkysové šperky oblíbené v 19. století, a také u viktoriánských nevěst, které často dávaly svým doprovodům tyrkysovou brož ve tvaru holubice jako památku na svatební den.

Casia za pár stovek, které se shání hůř než Rolexky

Takové Rolexky pro chudé? Jo, tak nějak. Upřímně, velmi často je model Casio Collection MPT-1302 těžší sehnat než samotné Rolexky.

Objevily se kdesi na sociálních sítích a během chvilky byly vyprodané. I u nás. Ale nejde o limitku, takže pokud je nemusíte mít teď hned, vykašlete se na nákup za přemrštěné ceny na hodinkových tržištích a prostě si počkejte, až je Casio stihne doplnit. Předobjednávku ale upřímně doporučuju.

Model má průměr 39 mm, takže po něm chňapnou jak muži, tak ženy. Materiálově jde o mosaz, i díky tomu mohlo Casio zůstat na takové ceně. Voděodolnost je základních 50 metrů, což je dost na běžné nošení.

V menším provedení se pak nabízí třeba v bicoloru s rose gold odstínem.

Průměr 34 mm je ideální pro dámské zápěstí, pouzdro je opět z mosazi, pouze dýnko z oceli. A ta zvlněná luneta... že vám to něco připomíná?

O něco později přišly i "PRX pro chudé" v podobě modelu Casio MTP-B145. A hádejte, která barva vévodí žebříčku oblíbenosti...

A jen pro zajímavost, v nabídce jsou naprosto senzační retro hranaté modely od Casia LTP-B165, opět v tiffanovské barvě (ale i jiných), které hodinkovým znalcům možná připomenou zase úplně jinou hodinářskou značku. Ale co už, nejít do nich za cenu pod 2 tisíce by byl hřích.

A už fakt poslední od Casia... digitálky. Ani u nich se trendu zelenomodré nebránili.

Samozřejmě, pojali to po svém. Ale je až zarážející, jak tento odstín sluší hodinkám napříč styly i velikostmi.

Festina nebude sedět v koutě

Jedna z nejoblíbenějších módních značek hodinek Festina nemohla zůstat pozadu. V odstínu Tiffany Blue udělala hned několik modelů.

Například v kolekci Boyfriend. Tento model je ostatně ve více barvách než někteří muži dokážou rozpoznat, a tak odstín Tiffany nabídku spíše jen rozšířil.

Kromě stříbrné varianty jsou také ve zlatém provedení. A v této kolekci mimochodem najdete i limitku ve spolupráci s ambasadorkou značky Evou Samkovou.

Festina Boyfriend s knírkem. Limitovaná edice Evy Samkové Adamczykové
16.2.2023 - Agáta Vřeská
Festina Boyfriend s knírkem. Limitovaná edice Evy Samkové Adamczykové

Druhý model je z řady Mademoiselle. Mnohem zdobnější a ženštější provedení působí v kombinaci s tímto blankytným odstínem až nebesky. A rozhodně šperkově.

Oba modely od Festiny mají minerální sklíčko a voděodolnost 50 metrů. Navíc jsou v celoocelovém provedení.

Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?
24.5.2019 - Agáta Vřeská
Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?

Ťuk ťuk. Kdo je? Guess.

Módní značka, od které máte doma možná i kabelku nebo jiný doplněk, jde vždy s trendem. A pokud trend velí „tiffany blue“, nezůstane pozadu.

Pánský model Connoisseur s průměrem 44 mm osloví všechny, kteří rozpoznají rolexovský styl a chtějí větší hodinky s tímto odstínem.

Nechybí ani pověstná zvětšovací lupa nad datumovkou. Jsou nicméně pro nenáročné nošení, protože mají pouze 30 metrovou voděodolnost a minerální sklíčko.

Dámám se pak zavděčí model Cosmo s průměrem 36 mm a zdobnějším provedením. I když je více do blankytné modré, než tyrkysově zelené. Ale o to zářivější.

Guess si ostatně potrpí na kamínky, a tak nechybí ani tady. Přesto jde o střízlivější model. Tedy, na Guess. Ale díky odstínu modré hravě zaujmou kolemjdoucí i vás samé.

Dámské hodinky Guess – Fotogalerie těch nejkrásnějších
27.11.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky Guess – Fotogalerie těch nejkrásnějších

A kdyby náhodou, vždycky je tady Seiko...

Seiko jde vždycky vlastní cestou, ale na barvách nikdy nešetří. Do řady Seiko 5 přidalo menší verzi ala SKX a jeden z modelů je i v takové tiffanovské barvě. Na živo je to fakt nářez! Doporučuju.

Mentolová, nebo zase Tiffany?

Tissot PRX se staly bestsellerem snad ve všech odstínech. Ale první várka modelu v odstínu, který Tissot označil jako Mint, zmizela o to rychleji.

Na toto originální zbarvení se ale vyplatilo počkat. A ani tady nejde o limitku, takže pokud zrovna nebude skladem, nezoufejte. Zase se objeví. Navíc je k dostání i dámská varianta s 35mm pouzdrem. (Pokud hledáte spíše PRX s automatickým strojkem, nabízí Tissot model PRX Powermatic 80 s blankytně modrým číselníkem.)

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Podobně je to u Citizen Tsuyosa. Modelu, který sdílí s PRX retro prvky a soudkovité pouzdro. Citizen je uvedl hned v několika barvách a pak…

Pak udělal ošklivou věc. Přidal několik dalších, ale ne pro celosvětový trh. Škudlí si je, hamoun. Z počátku mezi ně patřila i tiffanovská varianta. Ale časem se umoudřil a z Tsuyosy v drozdí barvě se tak můžeme těšit i u nás.

I tady je to spíše blankytně modrá, než 100% Tiffany, ale vypadají zatraceně dobře.

Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?
5.10.2022 - Eliška Měrková
Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?

Na vlnu integrovaných náramků, soudkovitých pouzder a hlavně Tiffany zbarvení najela i Certina ve své kolekci DS-7. Model Certina DS-7 Tiffany Blue je stylem sice stále pánský, ale díky menšímu průměru jej vynosí i ženy.

A nakonec ještě MeisterSinger. V jeho vintage kolekci Neo najdeme nově modely také s Tiffany Blue.

Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund
14.1.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

Nautily pro obyčejné smrtelníky

Vzpomínáte na Patek Philippe ze začátku článku? Tak to si možná vybavíte, že šlo o hodně exkluzivní limitovanou edici. Designem se inspirovala značka Ingersoll a model nabízí i v tiffanovské barvě.

Troje "povědomé" hodinky Ingersoll – Poznáte inspiraci?
4.12.2023 - Eliška Měrková
Troje "povědomé" hodinky Ingersoll – Poznáte inspiraci?

A to byl jen malý výčet. Modely v tomto odstínu připravují i další značky.

Teď už stačí vybrat si své Tiffany.

Mohlo by vás dále zajímat:

Zlaté dámské hodinky – Fotogalerie
28.2.2023 - Agáta Vřeská
Zlaté dámské hodinky – Fotogalerie

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

Certina DS Action Diver 38mm představení – Titan, odlehčený design a svěží barvy
31.3.2023 - Eliška Měrková
Certina DS Action Diver 38mm představení – Titan, odlehčený design a svěží barvy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 413 dny, reagovat
Tá tyrkysová alebo čo to je, je teda farba vajcovka? Po prečítaní vášho článku pre mňa už svet nikdy nebude tým čím bol doteraz :)
chobokpřed 413 dny, reagovat
Marku, doporučuji nějaký kurz vtipu. Viděl jsem od tebe už pár komentářů, kde ses hodně snažil, ale pořád to nějak nejde. :/ A když tady pořád píšeš hejt komentáře, proč čteš snad všechny články?
Marekpřed 413 dny, reagovat
to neni hejt, som proslulý mistr komplimentuu které se na první pohled tváří jako urážky :D

Hodinky zmíněné v článku