» Blog » Timex

Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field

Tagy: Recenze | Timex | Pánské | Klasické | Tradiční | Vojenské

Jakub Pitucha | 19.1.2023 | 4 MIN | 2x komentář

Starý známý strýček Timex nám přinesl trojici nových modelů z edice Expedition North, které jsou až nápadně podobné Hamilton Khaki Field. Timex se nám tímto krokem pokouší přinést trochu jinou, cenově dostupnější variantu field-watchů, roky osvědčeného designu, inspirujícího se vojenskými hodinkami. Všechny tři modely si jsou sice velmi podobné, ale přesto mezi nimi najdeme důležité rozdíly… Dalo by se proto říci, že si zde každý najde TY své.

Tyto tři modely bychom mohli jednoduše rozdělit podle mechanismu, který hodinky dává do pohybu; solární quartz (TW2V41600), mechanický s ručním nátahem (TW2V41700) a automatický (TW2V54000QY). My se dnes podíváme na první dva zmíněné modely.

Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje
22.2.2021 - Michael Černík
Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje

Z bojiště rovnou do kanceláře

Tak by se dala charakterizovat novodobá historie field hodinek. Velké a dobře čitelné číslice, jednoduchý vzhled bez zbytečností, lehká obsluha a spolehlivost – tím se vyznačovaly hodinky, kterými se řídili vojáci ve světových válkách. Doba se ale posunula, a tak dnes najdeme na zápěstí našich hrdinů úplně jiné stroje (G-SHOCK, Luminox, Suunto). To však neznamená, že si nemůžeme tohoto osvědčeného designu užít i dnes.

6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)
14.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)

Číselník obou hodinek tvoří klasické číslice béžové barvy a na pozici dvanácté hodiny najdeme charakteristický trojúhelník pro rychlé zorientování. Blíže ke středu číselníku se pak nachází menší bílé číslice pro odpolední čas. Všechny pětiminutové indexy, ručičky i číslice jsou opatřeny luminiscenční vrstvou.

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Stará dobrá mechanika

Jak jsem již uvedl výše, hodinky se liší zejména pohonem. Menší 38mm verze (TW2V41700) je poháněna mechanickým strojkem značky Seagull s ručním nátahem. I když je Seagull čínskou značkou, což může mnohé odradit, jedná se o hodinářský gigant s desítkami let zkušeností, který kromě svých vlastních hodinek vyrábí kalibry i pro jiné značky.

Tento model má 20 kamenných uložení a rezervu chodu mezi 30 a 40 hodinami. Papírově sice Seagull uvádí -20 +40 vteřin za den, ale reálnou přesností opravdu překvapil, na mechanické hodinky s touto cenovkou předvádí opravdu obstojný výkon. Kus, který se mi dostal do rukou se v závislosti na poloze hodinek pohyboval zhruba od +3 do +12 sekund za den. Velkých odchylek a neustálého nastavování se zde proto vůbec nemusíte bát.

Ty pečlivější z nás strojek potěší funkcí „hackingu“, kdy se při vytažení korunky sekundová ručička zastaví a vy si tak můžete své hodinky nastavit na sekundu přesně.

Síla slunce

Druhý 41mm model (TW2V41600) běží na solární quartz z dílny Seiko Epson. Tato varianta nám proto poskytne hned několik výhod quartzové technologie; mezi nimi hlavně větší odolnost a přesnost. Jelikož hodinky disponují solárním nabíjením, jsou nejen šetrnější k přírodě, ale odpadá i nepříliš příjemná povinnost výměny baterie.

Tento kalibr pak při plném nabití dokáže bez problémů běžet až čtyři měsíce. Jeho úplné zastavení je ale za normálních podmínek téměř nemožné, jelikož hodinkám stačí kromě slunečního svitu i jakékoliv jiné světlo v běžné domácnosti.

Náramek

Dále se přesouváme na největší slabinu obou modelů, a tou je kovový náramek. Na první pohled sice působí bytelným dojmem a při obyčejném pohledu na zápěstí nic nepoznáme, ale při bližším prozkoumání a zejména pak nasazování zjistíme, že náramek nepříjemně „chrastí“.

Nemůžeme se však ničemu divit – podobným, ne-li stejným dojmem působí i mnoho hodinek značek Seiko, Orient, Casio a dalších ve stejné cenové kategorii a za kvalitnější zpracování je třeba si připlatit. Nemůžeme zde tedy ani očekávat vychytávky jako mikroregulaci apod.

Celkový vzhled obou náramků se mi však líbí. Mechaniky jsou dodávány s tříčlánkovým a solary se speciálním „H“ článkovaným řemínkem. Rozteč nožek dělá u obou variant 20 milimetrů a samotné hodinky pak přímo vybízí k přesedlání na NATO, ZULU, Velcro či na jakýkoliv jiný textilní pásek. K jejich field vzhledu by sedly jako ulité.

Na čem se dají nosit hodinky: materiály řemínků a náramků
29.9.2019 - Bohumil Vopršal
Na čem se dají nosit hodinky: materiály řemínků a náramků

Jak se nosí?

Hodinky jsou vyrobeny z pískované nerezové oceli, která působí matným dojmem a dodává hodinkám decentní vzhled. Na menší verzi navíc najdeme tmavě šedou povrchovou úpravu a na větší verzi výstupky chránící šroubovací korunku.

Oba modely mají šroubovací dýnko s vyrytým popisem hodinek a velkým logem „Timex Expedition North“ a nabízí voděodolnost 10 ATM. Plavání bych však riskoval jen u solarové verze; mechanická bohužel postrádá šroubovací korunku. Na zápěstí jsou obě verze velmi příjemné a váží lehce přes 130 gramů.

Co se týče sklíčka hodinek, Timex vyšel vstříc svým fanouškům a v nových field modelech již nenajdeme klasické minerální sklo. To Timex vyměnil za safír s antireflexní vrstvou. Vy se tak nemusíte bát škrábanců či vlásečnic, které by kazily dojem z vašich oblíbených hodinek. Tento krok je opravdu příjemným překvapením, jelikož safír v cenové kategorii okolo 4000 až 6000 korun často nevidíme.

Vyplatí se?

Otázkou ale zůstává, zdali nám Timex představil hodinky, které stojí za to, nebo jestli nám nabízí jen levnější napodobeninu… Já si myslím, že se tímto krokem vydal správným směrem.

Inspiroval se v oblíbeném designu, předělal jej do svého „Timexovského“ stylu a za adekvátní cenu nám přinesl dva skvělé „fieldy“, aby si z nich každý vybral, co se mu líbí. Máte radši menší hodinky… nebo je vám to upřímně jedno, ale chcete zažít pohodlí dobře zpracovaných solarů? Na tom vůbec nezáleží, jelikož oba modely jsou kvalitními hodinkami pro každého, které budou skvělým pomocníkem v každodenní bitvě.

Mohlo by vás dále zajímat:

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

Hamilton Khaki Field King: Hodinky Dr. House
21.4.2020 - Martin Balabán
Hamilton Khaki Field King: Hodinky Dr. House

6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex
25.1.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Daliborpřed 460 dny, reagovat
Díky za hezký článek! Prosím o info, jak vteřinovka u těch soláru trefuje indexy. Na YT je video, ze kterého to bohužel vypadá, že jen některé. Děkuji
Agáta Vřeskápřed 454 dny
Bohužel, jak už to tak bývá (dokonce i u dražších hodinek), lícování není 100%, alespoň u kusu, který máme k dispozici to sem tam lícovalo, sem tam o kousek ne.

Hodinky zmíněné v článku

4 669 Kč nedostupné
6 129 Kč nedostupné