» Blog » Timex

Timex x The MET – 5 slavných děl přenesených na hodinky

Tagy: Recenze | Timex | Klasické

Agáta Vřeská | 30.11.2023 | 3 MIN | 1x komentář

Jarní portrét od Klimta, autoportrét van Gogha, Velká vlna, herec kabuki či dřevoryt japonské krajiny. To vše se přeneslo na hodinky Timex The MET.

Timex ve své nové kolekci z roku 2023 vybral 5 slavných děl, která jsou součástí expozice The Metropolitan Museum of Art, zkráceně MET, v New Yorku.

Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje
22.2.2021 - Michael Černík
Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje

Narouboval je na dva své oblíbené modely – klasické tříručky z kolekce Easy Reader a digitálky T80. Pojďme na skok do muzea a prohlídněme si obrazy i hodinky.

Timex Modern Easy Reader® s Van Goghem, Klimtem a Kunisadou

Naše první zastávka je u Holanďana Vincenta van Gogha. Ten proslul nejen Slunečnicemi, ale také svými autoportréty.

Neměl v té době zrovna moc peněz, a tak si pořídil kvalitní zrcadlo a svou techniku malby trénoval na svých autoportrétech. Jeden z nich, Autoportrét se slaměným kloboukem, si vybral i Timex. A zvláštní je, že dovětek názvu obrazu je Sledující škrabku na brambory.

Self-Portrait with a Straw Hat, Vincent van Gogh, 1887

Self-Portrait with a Straw Hat, Vincent van Gogh, 1887

Na hodinkách je vidět detail obrazu na číselníku, který vynikne díky mosaznému pouzdru s průměrem 40 mm.

Předloha pokračuje na kožený řemínek, který má možnost rychlé výměny formou quick release.

Voděodolnost je u modelů The MET Easy Reader 50 metrů, takže se doporučuje spíše lehký kontakt s vodou. Na designu určitě oceníte, že zvolené dílo je tady protknuto skutečně na maximální ploše. A to dokonce i na krabičce, která po rozložení dává zvolený obraz.

Druhé dílo je pro milovníky Gustava Klimta. Obraz se jmenuje Mäda Primavesi a jde o portrét zhruba desetileté dívky. Byl na objednávku jejích rodičů, kteří byli příznivci pokrokového vídeňského umění a designu.

Mäda Primavesi, Gustav Klimt, 1912–13

Mäda Primavesi, Gustav Klimt, 1912–13

Kromě stylu malby je na obrazu zvláštní postoj dívky. Působí tak sebevědomě! Klimt údajně vyzkoušel mnoho kompozic, než došel k této finální s četnými jarními vzory a šaty, které byly speciálně ušity pro tuto příležitost.

Velmi svěže působí díky pastelovým barvám i hodinky, opět v průměru 40 mm, ale díky tenkosti a krátkým nožkám sednou i dámám.

Poslední model převzal dílo s názvem The Actor Nakamura Fukusuke I as Asahina Tōbei. Jde o dřevoryt, který v roce 1854 vytvořil japonský umělec Utagawa Kunisada. Zobrazuje herce kabuki v tradičním čínském příběhu o vojenské statečnosti.

The Actor Nakamura Fukusuke I as Asahina Tōbei, Utagawa Kunisada, 1854

The Actor Nakamura Fukusuke I as Asahina Tōbei, Utagawa Kunisada, 1854

Dílo bylo součástí triptychu, kde bylo společným znakem připodobnění herců kabuki k hrdinům čínského románu Water Margin, a v pozadí najdeme vždy borovici.

Pouzdro, opět z mosazi, je v černé úpravě a poskytuje vizuálně perfektní rám pro dané dílo. Námět se prolíná na kožený řemínek. Celý koncept působí silným emočním dojmem, který ocení především nadšenci do období Edo.

6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex
25.1.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex

Timex T80 – digitálky s japonským uměním

Kolekce MET zahrnuje také digitálky T80. A najdeme rovnou dvě barevné verze, což znamená dvě slavná díla. Výběr byl pak skutečně pečlivý.

První představuje detail z dřevorytu Maples at Mama, který kolem roku 1857 vytvořil Utagawa Hiroshige (Japonsko, 1797–1858). Umělecké dílo zobrazuje javorové větve rámující malebnou japonskou krajinu. Působí taaaak uklidňujícím dojmem, nemyslíte?

Maples at Mama, ze série One Hundred Famous Views of Edo, autor: Utagawa Hiroshige, cca 1857

Maples at Mama, ze série One Hundred Famous Views of Edo, autor: Utagawa Hiroshige, cca 1857

Samotné hodinky patří mezi klasické digitálky, na jaké jsme u Timexu zvyklí. Z funkcí můžeme vyzdvihnout budík, stopky a výborné Indiglo podsvícení.

Mosazné pouzdro s průměrem 34 mm a tloušťkou 10 mm doplňuje pryskyřicový řemínek, který se rovněž stal nástrojem pro zobrazení tohoto nadčasového japonského umění.

Stejný postup zvolil Timex také u modelu T80 s nejslavnější vlnou všech dob.

Velká vlna

Pod vlnou u Kanagawy, známý také jako The Great Wave, autor: Katsushika Hokusai, cca 1830-32

Známý obraz japonského umělce The Grate Wave působí oproti prvnímu dílu velmi dramaticky. Obří vlna, připomínající drápy nějaké příšery, snažící se pohltit tři lodě zmítající se v jejím sevření. V pozadí je pak vidět i slavná hora Fudži.

Na číselníku kolem displeje je vidět to nejdůležitější z díla, včetně zasněžené hory. Navíc to působí, jako by vlna pohlcovala právě displej. Pouzdro je ve zlaté úpravě.

Tím je prohlídka galerií MET u konce. Které slavné dílo přidáte do sbírky vy?

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie
3.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Josef Nistlerpřed 150 dny, reagovat
Spojení prvků malířských děl nebo grafiky a hodinek má své kouzlo a miluji to. :) Limitka od Sieka od "pouličního" umělcem Auto Moai nemá chybu nebo ještě víc některý z kousků od Alexander Shorokhoff inspirovaný tvorbou Gustava Klimta. Za článek díky a pohodový den. :)

Hodinky zmíněné v článku