» Blog » Tissot

Tissot Classic Dream – Sen milovníka klasiky

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Společenské

Eliška Měrková | 26.2.2021 | 7 MIN

Na podzim minulého roku (2020) a částečně letos v únoru se švýcarský Tissot vrhnul do obměny své stálé kolekce Classic Dream, v níž tradičně představil dvoje nové poctivé oblekovky: jedny v quartzu, druhé mechaniky. Oba modely dostaly o něco modernější frak a zaručeně po nich sáhnou milovníci nadčasové klasiky a jednoduchosti.

Foto: Hodinky-365.cz

Tradiční značka Tissot je pro své klasické pánské hodinky pověstná. Jaké hodinky jsou jedny z nejlepších jakožto "starting point" každé slušné pánské sbírky? –"Tissot!" poví nadšeně každý druhý recenzent v zahraničí. Kdo nabízí Swiss made, tradici, kvalitu a nežádá za to částky, při kterých byste se nejraději rovnou upsali na dárcovství orgánů? No? Správně – taky Tissot. A všem těmto argumentům musím dát za pravdu.

Ať už v tom, že mít ve své sbírce nějaký univerzální společenský model je základ, ne-li nezbytnost. Či v tom, že pokud jde o krále mezi švýcarskými, relativně cenově dostupnými značkami (střední třída) nabízející precizní zpracování a kvalitní materiály, Tissot dominuje. A to vlastně už od roku 1853, kdy představil první masově vyráběné kapesní hodinky, které sklidily úspěch světových rozměrů.

Foto: Hodinky-365.cz

Tissot a jeho doména – klasické společenské hodinky

Tissot se od svých počátků drží vlastní pohodlně vyšlapané cesty klasického stylu jednoduchých společenských hodinek (do své nabídky však postupem času zahrnul i ryze sportovní kolekce a jeho role ve světě sportu se stala markantní), které výrazněji inovoval řekněme více z vnitřku nežli zvnějšku. Narážím na aktivitu Tissotu při vývoji svých vlastních strojků a dnes už legendární inovativní přístup v oblasti antimagnetismu.

Foto: Hodinky-365.cz

Společenské hodinky Tissot (a mnohdy společenské hodinky obecně) vystihuje nejlépe slovo nadčasovost. Jak jsem řekla, po vizuální stránce klasické pánské tissotky, troufám si říci, nikdy ničím zvlášť nepřekvapují, stylově nijak nevyčnívají z řad pánských oblekovek, a obecně příliš nevystrkují designérské růžky. A přesně za to je pánové mají nejspíš tak rádi... U Tissotu totiž tak nějak ví, co čekat – že takové hodinky budou vypadat aktuálně a hlavně důstojně jak dnes, tak ještě za několik dekád.

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot
8.5.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot

To platí v podstatě pro celou kolekci Classic, v níž najdeme řady vysoce formální (Le Locle), společenské-univerzální (Classic Dream, Tradition, Everytime...) a ležérnější nadčasové hodinky se sportovním švihem (PR 100).

Classic Dream jsem záměrně zařadila do prostřední škatulky, mezi univerzální, společenské kousky, které vás budou důstojně reprezentovat ve společnosti, ale svou univerzálností zapadnou i do běžného každodenního života.

Foto: Hodinky-365.cz

A jak by měly společenské hodinky správně vypadat? Jednoduché, menších rozměrů a hlavně nepoutající přílišnou pozornost. V tom nejformálnějším případě by měly být na koženém řemínku (v hnědé či černé barvě – dle bot a opasku nositele), číselník minimalistický, s bílým, černým či stříbrným pozadím. Když už číslice, za formálnější jsou považovány ty římské. Sportovní prvky (jako luminiscence) jsou pokládány za nevhodné. Samozřejmě pro ležérnější společenské hodinky platí uvolněnější pravidla a charakteristický je pro ně spíše kovotah než kůže.

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

Classic Dream Gent Quartz

Nové Classic Dream Gent se švýcarským bateriovým pohonem ETA F06.115 (vyvinutým v roce 2019) Tissot představil už v říjnu 2020. Jedná se o formální modely s téměř nepoškrabatelným safírovým sklíčkem (který Tissot až na výjimky používá u všech svých hodinek) a charakteristickými římskými číslicemi, jež se nabízí celkem v šesti barevných provedeních: tři na kůži a tři na kovotahu.

Nejvyšší úroveň formálnosti z celé kolekce ztělesňuje model Tissot Classic Dream Gent Quartz T129.410.16.013.00 s bílým číselníkem na prošívané hnědé kůži.

Foto: Hodinky-365.cz

Čistá, usedlá, ale rozhodně ne odměřená estetika hodinek je umocněna právě onou jednoduchostí bílého pozadí číselníku, na kterém vynikají formální římské číslice v elegantním serifovém fontu. Každý prvek na číselníku je důkladně vyvážen a umístěn s precizností Tissotu vlastní. Od Dauphine ruček (charakteristických právě pro společenské hodinky), přes nenápadný výkroj datumového okénka na třetí pozici, po vkusně upozaděnou minutovou stupnici.

Foto: Hodinky-365.cz

Hnědý prošívaný řemínek je zhotoven z hovězí kůže a díky ražbě krokodýlího vzoru účinkuje na oko pozorovatelo luxusním dojmem, který můžete ještě umocnit vlastní iniciativou – když řemínek barevně sladíte k botám a k opasku.

Foto: Hodinky-365.cz

Elegantní, přesto o stupínek ležérnější je model na ocelovém náramku s černým číselníkem Tissot Classic Dream Fent Quartz T129.410.11.053.00.

Foto: Hodinky-365.cz

Tady Tissot zvolil další univerzální a nesmrtelnou kombinaci: do leštěné oceli zapuštěný čistý černý číselník, který nositeli propůjčí seriózní vzhled rozhodného byznysmena. Formálnější stránku zajistí římské číslice a Dauphine ručky, ležérnější zase kovotah, který je díky své odolnosti vhodný na každodenní nošení. K obleku i k elegantnímu puloveru, k čemukoli si situace vyžádá.

Foto: Hodinky-365.cz

Nové Classic Dream Gent vizuálně odpovídají duchu kolekcí z předchozích let (římské číslice, jednoduchý formální vzhled). Oproti minulým modelům však nastala "velká" inovace. No, není až tak velká, jako spíše týkající se velikosti.

Tissot i přes veškeré lpění na tradici své Classic Dream zvětšil z (pro společenské hodinky běžných) 38 mm na 42 mm, což je velikost, která je u formálních hodinek pokládána za hraniční. Tak však (bohužel) trend moderní doby velí – velké hodinky jsou zkrátka in. Nové modely "zachraňuje" tloušťka pouzdra, která činí pouhých 8 mm, a hodinky tak dokonale a nerušivě vklouznou pod rukáv saka.

Quartzový pohon má oproti mechanickému několik výhod: je levnější, odolnější a díky křemennému výbrusu (quartzu) taky daleko přesnější. Můžete namítat, že mechanické hodinky mají svou historii a jsou známkou určité prestiže, avšak shazovat quartzové hodinky jako něco podřadného je pošetilé. Jak říká náš pan hodinář: "Proč si pořizovat veterána, o kterého je mnohonásobně větší starost a stejně nikdy nedosáhne výkonu a bezstarostnosti moderního bouráku..." No, ale uznávám, že na tom veteránovi prostě něco je...

Classic Dream Automatic

Druhou část kolekce tvoří mechanické hodinky s automatickým nátahem Tissot Classic Dream Automatic. Tissot je nabízí již od února 2021 a k dispozici je rovněž šest modelů, jež barevně naprosto korespondují se svým quartzovým protějškem. Oproti němu však automaty nedostaly formální římské číslice a k dispozici je více modelů na kovotahu než na kůži (jen dva modely), což značí jistou inklinaci k ještě větší univerzálnosti. Příkladem za všechny jsou hodinky Tissot Classic Dream Automatic T129.407.11.051.00.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky mají díky absenci římských číslic modernější vzhled. A musím vyzdvihnout, že na tak jednoduché a univerzální hodinky Tissot zakomponoval i drobnou designovou perličku: dvojité indexy tvořené dvěma útlými hranoly, skrz něž doslova protéká minutová stupnice. Není to nic výrazného, avšak důmyslná nenápadnost zajímavých detailů mě u Tissotu nepřestává okouzlovat.

Foto: Hodinky-365.cz

Lesklé pouzdro i bytelný, precizně zpracovaný náramek s leštěnými a broušenými prvky je zhotoven z ušlechtilé chirurgické oceli a stejně jako u quartzového modelu na kovotahu podotýkám, že tyto hodinky jsou stvořeny i na denní nošení. Jak během práce (pokud máte klidnější profesi), tak na svižnější vycházku po ní, nebo klidně při dovádění s dětmi. Díky safírovému sklíčku totiž hodinky zůstanou pěkné a bez škrábanců ještě dlouho. A nakonec, s voděodolností do 50 M se je dokonce nemusíte bát vzít i do sprchy (to by s kůží nešlo).

Svěží nádech díky bílému číselníku dostaly hodinky Tissot Classic Dream Automatic T129.407.11.031.00.

Foto: Hodinky-365.cz

Kombinace bílé a stříbrné dává hodinkám hned o něco jemnější vyznění a na univerzálnosti to hodinkám, řekla bych, přidává snad ještě více než u modelu s černým číselníkem. Ale to je věc k individuálnímu posuzování.

Foto: Hodinky-365.cz

Do broušeného číselníku je čistě a bez orámování zapuštěno praktické datumové okénko na pozici třetího indexu. Nechybí ani Tissotem oblíbené společenské Dauphine ručky a minimalistické logo značky.

Classic Dream Automatic se pyšní strojkem Swissmatic (na jehož vývoji se sám Tissot podílel) s 19 kameny a 21 600 polokmity za hodinu. Rezerva chodu tohoto strojku je 72 hodin, což je oproti běžným strojkům v téže cenové kategorii hodnota téměř dvojnásobná. Jeho pohyb můžeme pozorovat skrz průhledné dýnko.

Alternativy – které jiné společenské hodinky doporučujeme?

Další značkou v dané cenové a kvalitativní kategorii, jež je rovněž proklamovaná jako "vstupní level" do světa kvalitních společenských hodinek, je japonská firma Orient. Zde se dá vybírat například z klasické řady Orient Bambino, z níž dýše elegantní retro styl.

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

Poslední slovo

Normálně se ve svých recenzích snažím najít nějaké chybky, zápory, zkrátka cokoli, co mi na hodinkách vadí... Ale myslím, že klidná atmosféra hodinek, jejich klasičnost a jednoduchost nejspíš ukolébala mého rýpalského ducha. Na nových Tissot Classic Dream jsem totiž nenašla nic, co by jakkoli negativně upoutalo mou pozornost. Snad jen ta větší průměrná velikost, která je však v poměru k ostatním hodinkám dnes dostupných ještě opravdu decentní a jak jsem řekla, vyžádala si ji moderní doba.

Mám ráda, když hodinky do puntíku plní to, k čemu byly stvořeny – v tomto případě býti vkusnými společenskými hodinkami, které obstojí i při běžném nošení. A Tissot Classic Dream v tom bezpochyby obstály na výbornou.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku