» Blog » Tissot

Tissot Heritage 1948 představení – Jedny z nejoblíbenějších vintage automatických chronografů

Tagy: Představení | Tissot | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Eliška Měrková | 22.4.2021 | 4 MIN | 1x komentář

Co se týče cestování do minulosti, Tissot se rozhodně nedrží zpátky a zas a znovu dokazuje, že to s vintage hodinkami prostě umí. A tak když v roce 2017 na Baselworldu představil hodinky Tissot Heritage 1948, způsobil tím mezi milovníky hodinek nemalý poprask – samozřejmě v dobrém slova smyslu. V nabídce je máme i my, tak se na ně pojďme alespoň v krátkosti podívat.

Foto: Hodinky-365.cz

Nádech vlastní historie

Hodinky Tissot Heritage 1948 zapadají do stálé řady Heritage, jíž švýcarský velikán Tissot odkazuje k vlastní tradici, která trvá téměř 170 let.

V tomto případě hodinky čerpají inspiraci z modelů s chronografem (stopkami), jež Tissot produkoval v druhé polovině 40. let. Tehdy se vyráběly hodinky pouze s mechanickým chronografem, jelikož se komplikace automatického chronografu etablovala až v 60. letech. Popularita samotného (neautomatického) chronografu však začala strmě stoupat právě už v letech čtyřicátých.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

Původní model, kterým se Tissot inspiroval u současných Tissot Haritage 1948. Zdroj: www.watchtime.com

Původní model, kterým se Tissot inspiroval u současných Tissot Heritage 1948. Zdroj: www.watchtime.com

Ačkoli hodinky nesou jméno "1948", mnoho z jejich rysů bylo k vidění už na hodinkách z trošku dřívější doby. Právě nejpodobnější kousek (viz obrázek výše) pochází už z roku 1946. A inspirace je zde opravdu patrná.

Dnešní Tissot Heritage 1948 jsou oproti původnímu modelu opatřeny již mechanickým chronografem.

Dnešní Tissot Heritage 1948 jsou oproti původnímu modelu již automatickým chronografem.

Ducha dob minulých dnešní model zrcadlí především vypouklým hesalitovým sklíčkem, které má vždy nemalý podíl na požadovaném vintage nádechu, a drobnějšími rozměry (39,6 mm), jež u moderních pánských hodinek nacházíme čím dál tím méně.

Detailem, který je však pro model z roku 1946 nejcharakterističtější, jsou (samozřejmě kromě subčíselníků chronografu) ozdobně stylizované nožky, u kterých Tissot zvolil neobvyklý tvar lehce zkrouceného hranolu. Stejně tak byla inspirována tlačítka chronografu po stranách pouzdra, jež dostaly formu zúženého oválu.

Podobnost je patrná také u indexů, které jsou tvořeny drobnými ocelovými body, a štíhlých elegantních ruček lístkového tvaru. Pěkný drobný detail převzal model i u zakončení tenké vteřinové ručky. Neopomenutelná je pak také kresba minutové stupnice a retro styl písma drobných číslic. A nakonec také původní logo Tissotu, které od té doby změnilo svou podobu na daleko odlehčenější, méně "vyzrálou" verzi.

Foto: Hodinky-365.cz

Co se naopak změnilo?

Designéři Tissotu se u současného modelu rozhodli pro čistší a odlehčenější vzhled, který hodinkám vzhledem k drobnějším rozměrům vyhovuje (dle mého skromného subjektivního názoru) o něco více, a odebrali rušnou tachymetrickou stupnici vedoucí po obvodu číselníku. Zlatá luneta se proměnila v chladnější ocelovou, korunka "splaskla" do přiléhavějšího ploššího tvaru, arabská číslice 12 byla nahrazena formálnější římskou a přibyla také komplikace ukazatele data, které se nachází mezi čtvrtým a pátým indexem.

Zdroj: www.hodinkee.com

Zdroj: www.hodinkee.com

Jaké modely jsou k dispozici?

Tissot Heritage 1948 Tissot navrhl pouze v jedné barevné variantě pouzdra – ocelově stříbrné. Vybírat je však možno ze dvou barev koženého řemínku zhotoveného z kvalitní hověziny a z modelu na milánském náramku.

Model na hnědé prošívané kůži s embosem aligátora bude tvořit důstojný a reprezentativní doplněk – zvláště, když jej sladíte s hnědými koženými doplňky, jako jsou boty či opasek.

28 931 Kč Prodej ukončen

Model na černém koženém řemínku bude zase skvěle ladit s koženými doplňky černými. V nabídce jej očekáváme již brzy.

Poslední kousek je dnes již ikonický model s náramkem z ocelové spleteniny.

Uvnitř Tissot Heritage 1948 tepe švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem ETA 2894-2 s rezervou chodu kolem 38h, hackingem a možností ručního nátahu.

Jak jsem psala výše, vypouklé sklíčko je z hesalitu. Jedná se o upravené akrylátové (plastové) sklíčko, které ve srovnání se sklíčkem safírovým sice nasbírá nějaké ty škrábance, ale zato je mnohem odolnější proti rozbití. Škrábance jdou navíc snadno přeleštit a hodinky je tak možno znovu uvést do původního stavu. Hesalit také oproti safíru tolik neodráží světlo – proto u něj není třeba nátěr antireflexní vrstvou, která by rázem zvýšila cenu hodinek.

Materiál hesalit je nejvíce spojován se slavnými hodinkami Omega Speedmaster, které byly součástí šesti lunárních misí. Proto u nich NASA požadovala materiál sklíčka, který se při nárazu v žádném případě nerozbije. Střepy v prostředí s nulovou gravitací by totiž způsobily značné problémy a použitím odolného hesalitu se problému předešlo.

Švýcarské a cenově dostupné automatické chronografy

Hodinky Tissot Heritage 1948 jsou v současnosti jedny z nejpopulárnějších vintage automatických chronografů, které se mohou pyšnit nejen dobře znějícím švýcarským rodokmenem, ale také přijatelnou cenovkou, jež je považována za takový "vstupní level" do světa automatických chronografů. Automatické chronografy nikdy nebyly zrovna lacinou záležitostí, a tak když se vyloupne kousek s cenovkou pod 2000 dolarů, který k tomu jistí záruka švýcarské kvality a dobrého jména značky, zahraniční recenze jej neváhají vychvalovat do nebe.

Podobně je na tom také druhý vintage automatický chronograf od Tissotu, který si bere inspiraci ze 70. let – Tissot Heritage 1973 s retro sportovním vzhledem a tehdy populárním panda číselníkem.

Tissot Heritage 1973: Přitažlivost téměř magická
19.2.2020 - Bohumil Vopršal
Tissot Heritage 1973: Přitažlivost téměř magická

Když se porozhlédneme po jiné švýcarské značce, v jejíž nabídce se nachází dostupnější vintage automatický chronograf, nabídne se Hamilton. Dříve americká značka, dnes patřící (stejně jako Tissot) pod křídla koncernu Swatch Group, v nedávné době představila designově velmi autentický mechanický model z konce 60. let – Hamilton Chrono-Matic Chronograph H.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Laurapřed 1077 dny, reagovat
Oceňuji u hodinek návrat k retro stylu. Především s koženým řemínkem vypadají tak autenticky.