» Blog » Tissot

Tissot Heritage 1973: Přitažlivost téměř magická

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Bohumil Vopršal | 19.2.2020 | 4 MIN

Říká se tomu „vtištění“ a prý jsou na to naprogramována mláďata, typicky třeba ptáci a – máme-li věřit Stevenu Spielbergovi a Jurskému parku – i malí dinosauři. Koho takový čerstvě vyklubaný prcek prvního v životě uvidí, toho považuje za svého rodiče a nadosmrti k němu neodolatelně tíhne. Nevím, z jakého vejce jsem se vyklubal já, ale mám to samé s hodinkami: Nějak se mi do mozku asi vpálily první pořádné chronografy, které jsem v životě zahlédl.

Muselo to být někdy v první polovině 70. let minulého století (tedy do mých čtyř či pěti let) a vůbec si to nevybavuji. Ale skoro bych se vsadil, že na nich byl nápis Tissot (písmeno T už jsem shodou okolností i v útlém věku rozeznával).

Celou svou „vtiskací“ teorii opírám o skutečnost, jak se mnou zacloumalo, když jsem ty své „vtištěné“ hodinky našel v portfoliu zmíněné švýcarské značky pro sezónu 2019/2020: Jmenují se Tissot Heritage 1973 a jak název naznačuje, inspirace pochází z roku 1973. A pro celý svět je k mání 1973 kusů. Zmocnil se mě pocit neodbytného déjà vu a nevysvětlitelného „neodolatelného tíhnutí“.

Geny se nezapřou

Vygooglit přímého předka těchto hodinek – „pandovský“ chronograf z rodiny Tissot Navigator, ročník 1973 – nedalo skoro žádnou práci. Jojo, všechna tahle klasická „chrona“ v závodnickém, leteckém či potápěčském stylu ze sedmdesátek mají hodně do sebe… Podobné hodinky v oněch letech pochopitelně nevyráběl jenom Tissot, ale plejáda dalších značek, které vzájemně často spolupracovaly a z nichž mnohé dávno neexistují. (Jako z jedné líhně vypadají třeba chronografy Certina, Croton, Dugena, Lemania, Nivada... Prostě oku lahodící nááádherné kousky.)

Tissot Navigator z roku 1973; se svolením uživatele @thejames80

Tissot Navigator z roku 1973; foto se svolením uživatele @thejames80

Pátrání po kořenech parádního designu nás však může dovést ještě dál: Schválně, zkuste se mrknout na jinou historií inspirovanou limitovanou edici – Seiko Prospex Automatic Chronograph SRQ029J1! Není tam jistá podoba s naším dědečkem Navigátorem z rodu Tissotů?

Dalo by se to odbýt tím, že děda Tissot byl světoběžník a sukničkář… Jenže původní Seika vznikla už v roce 1969, čtyři roky před Tissot Navigator 1973! A stopy jistě vedou ještě dál. Připomíná to hledání odpovědi na otázku, zda byla dřív slepice nebo vejce.

Proč mě tak berou

Ale zpět k novodobým Tissot Heritage 1973. Mají opět „pandovský“ číselník (tj. zbarvením podobný pandě velké – černé kruhy subciferníků na světlém podkladu). Oproti „dědečkovi“ se liší třetím subcifrem, který přibyl na pozici 3 díky klasické architektuře 3-6-9 strojku Valjoux 7753 (to není označení nějaké hanbaté pozice pro tři zúčastněné, jen to naznačuje umístění pomocných ciferníků). Prapředek z dílen Tissot byl poháněn strojkem Lemania 1340, kterému stačily subcifry dva. Změna stroje si vynutila i přesun datumového okénka z trojky mezi pozice 4 a 5, ale jinak jako by „vnouček“ z rodinného alba vypadl!

Tissot Navigator 1973 a Tissot Heritage 1973; foto: fratellowatches.com

Tissot Heritage 1973 a Tissot Navigator z roku 1973; foto: fratellowatches.com

Sedí dokonalý, soudkovitý tvar pouzdra (jen nám klučina povyrostl z 39 na 43 milimetrů průměru bez korunky), odpovídá provedení tachymetrické stupnice, tvar ruček, no, v zásadě všechno. Příslovečnou třešničkou (no, vlastně spíš mandarinkou) na dortu je oranžové zvýraznění špičky hlavní ručky a obou pomocných ručiček chronografu.

Výsledkem jsou podle mého nádherné hodinky ve vintage stylu, které budou těžko hledat vyzyvatele klidně o pár váhových kategorií výš. V mých očích svým designem předčí třeba reedice historických modelů v aktuální nabídce firmy Longines (jinak velmi povedené; ale tep mi tolik nezrychlují). Ani bezmála dvakrát tak drahá výše zmiňovaná Seika SRQ029J1 nejsou podle mě tak šmrncovní (ovšem tyhle chronografy pozornost určitě zaslouží; o tom ale třeba někdy příště).

Nejkrásnější Tissotky?

V této souvislosti si neodpustím šťouravou poznámku. Je až úsměvné, jak okrajově u nás značku Tissot vnímají někteří milovníci hodinek. Jejich sklon k přehlížení vyplývá nejspíš ze snahy výrobce nabídnout alternativu co nejširšímu spektru zákazníků, nejen zarytým zastáncům hodinkové klasiky. Zde zaslouží zmínku třeba „hybridní“ modely Tissot T-Touch, jimž se nevídaným způsobem podařilo propojit svět tradiční hodinařiny s technologií chytrých hodinek. Při vší úctě k ostatním – Tissot v tomto směru došel hodně daleko.

Přesto šéfové firmy nezapomínají na její kořeny (založeno 1853), čehož důkazem jsou právě Tissot Heritage 1973. Sečteno a podtrženo: Tyhle „staronové Tissotky“ nejsou nic k pošklebování! Model Tissot Heritage 1973 sám pro sebe nominuji na nejhezčí hodinky této sezóny nejen v kategorii do 60 tisíc korun, ale i absolutně. Protikandidáty račte navrhovat v komentářích.

Tissot Heritage 1973 Chronograph byl zvolen Hodinkami roku 2019 ve Výběru uživtalelů internetu v magazínu CH24.pl

Tissot Heritage 1973 Chronograph byl zvolen Hodinkami roku 2019 ve Výběru uživatelů internetu v magazínu CH24.pl

P. S. Mladším čtenářům možná dlužím vysvětlení, proč tak nadšeně blábolím o designu hodinek, který je beztak dávno passé. Kdo dočetl až sem, snad už těch pár řádek skousne: Přelom 60. a 70. let byl revolucí prakticky ve všem. Lidé začali létat na Měsíc. Z výrobních pásů sjely první „fakt moderní“ sportovní vozy – třeba Ford Mustang. V tehdejším Československu horko těžko začínala vysílat barevná televize o dvou programech a do výroby se teprve chystala nezapomenutelná Škoda 105/120…

Pro mě to byla doba dětství, kdy kontakt se Západem nebyl možný. Ve výlohách byly vystavovány nekonečné obměny hodinek Prim. Jako doplněk někde měli ruské variace na „západní“ hodinky (ale zpravidla zoufale provedené…). Zkuste si představit, co pro malého kluka musel znamenat pohled na chronografy, které ve výloze hodinářství v okresním městě nikdy nebyly!

Tissot Heritage 1973 vznikl ve spolupráci se závodníkem Ronniem Kesselem, synem Lorise Kesela, který nosil původní Tissot Navigator

Tissot Heritage 1973 vznikl ve spolupráci se závodníkem Ronniem Kesselem, synem Lorise Kessela, který nosil původní Tissot Navigator

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře