» Blog » Tissot

Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, jak ho ještě neznáme?

Tagy: Představení | Tissot | Klasické | Retro | Tradiční

Eliška Měrková | 10.3.2021 | 6 MIN | 4x komentář

Tak tohle nám tak trochu vyrazilo dech. Totiž – konzervativní Tissot a barevné, retro ulítlé hodinky? Limitka Tissot Heritage Memphis dýchá svěží jarní náladou a popartovou osmdesátkovou atmosférou. A už teď můžu prozradit, že je to vážně pecka. Ale je to opravdu Tissot, jak ho ještě neznáme?

Tissot a jeho odvázaná etapa

Tissot Memphis spíše poodkrývají tu stránku Tissotu, na jejíž existenci většina z nás buď pozapomněla, nebo ani nevěděla, že vůbec existuje. Švýcarský velikán, jehož tradice sahá až do roku 1853, totiž nebyl vždy synonymem pro klasické konzervativní hodinky. Jako spousta společností (či umělců, návrhářů, hudebníků a lidí obecně) se Tissot v průběhu svého kmetského "života" nechal pohltit popartovým ovzduším šedesátek nebo funky atmosférou sedmdesátek a osmdesátek. A tomu samozřejmě odpovídaly odvážné hodinkové designy a zajímavé spolupráce.

Odvážné šedesátkové designy.

Odvážné šedesátkové designy. Zdroj: www.tissotwatches.com

K jedné z nejzajímavějších spoluprací odkazují právě nové hodinky Tissot Memphis, které vycházejí z modelu, jenž Tissot představil už v roce 1988. Reedice je, řekla bych, opravdu autentická a popravdě, rozdíly mezi nimi se hledají docela těžko. Však posuďte sami:

Původní Tissot Sottsass z roku 1988, ze kterých vycházejí současné Tissot Memphis.

Původní Tissot Sottsass z roku 1988, ze kterých vycházejí současné Tissot Memphis. Zdroj: www.tissotwatches.com

Spolupráce s Ettore Sottsassem, vůdčí osobností skupiny Memphis

Ettore Sottsass, vůdčí osobnost neoavantgardního uměleckého uskupení Memphis (působící v letech 1981–1987), byl Tissotem pověřen úkolem šitým umělci na míru: navrhnout poutavý, nekonvenční a zároveň maličko obskurní vzhled pro jejich nové quartzové hodinky. Ukázalo se, že tehdy měl Tissot ve výběru designéra vážně šťastnou ruku, neboť Sottsass úlohu splnil na výbornou a hodinky se staly naprostým hitem. Jak by taky ne, vždyť celou jeho školu právě ona poutavost a nekonvenčnost úžasně vystihovala.

Ettore Sottsass, italský umělec, designér a architekt, 1969. Zdroj: https://en.wikipedia.org/

Ettore Sottsass, italský umělec, designér a architekt. Zdroj: www.en.wikipedia.org/

Uskupení Memphis proslulo svými neotřele veselými barevnými designy, jež aplikovalo do různých oblastí užitého umění – dekorací, nábytku, bytových interiérů a budov, čímž docela zásadně ovlivnilo celé estetické směřování 80. let. Inspiraci čerpali umělci jak ze slavné školy Bauhaus, tak z pop artu 60. let a prací Andyho Warhola či Roye Lichtnsteina. Inspirovala je také dobová hudba, zejména repertoár Boba Dylana, podle jehož písně Stuck Inside of Mobil with the Memphis Blues Again si uskupení dalo jméno.

.. Zdroj: www.tes.com/

Nábytkové návrhářství skupiny Memphis. Zdroj: www.tes.com/

Volnomyšlenkářský a uvolněný ráz, který podle členů Memphis tehdejší generace tolik potřebovala, vyjadřovali veselými barvami, geometrickými tvary v dynamických kombinacích, konstrukčními prvky, u kterých převažuje styl nad funkčností, a především evidentní zábavou, která z jejich práce doslova srší.

Zdroj: https://www.creativebloq.com/

Interiérový design z dílny Memphis. Zdroj: www.creativebloq.com/

Sám Sottsass totiž věřil, že barvy jsou jako slova a člověk jimi může vyjádřit emoce. A z toho, jakou bezděčnou radost cítím při pohledu na jeho dílo soudím, že na tom vážně něco je.

Ostatně tuhle "barevnou radost" se Sottsassovi podařilo přelít i do designu navrhovaných hodinek a nedivím se, že měly takový úspěch (přidala tomu i skutečnost, že memphisovskému designu fandil samotný David Bowie, který předměty z jejich dílny vášnivě sbíral, hodinky však nevlastnil). Po této spolupráci si Sottsasse najaly i jiné hodinářské firmy, mezi nimi například i Seiko, ale (podle mého skromného názoru) spolupráce s Tissotem byla nejzajímavější.

Sottsassovy hodinky vynikaly unikátním geometricky pojatým číselníkem, jež vystupoval ze zploštělého pouzdra s hranatými výseky kolem korunky a mezi nožkama. K dostání pak byly modely jak na kůži, tak na ocelovém náramku, který skvěle doplňoval "memphisovský" geometrický charakter hodinek. A pro zajímavost: pro finančně obdařenější jedince existoval kousek s pouzdrem z 18karátového zlata.

Původní osmdesátkové Tissot Sotsass na kůži a ocelovém tahu.

Původní osmdesátkové hodinky Tissot Sottsass na barevné kůži a ocelovém náramku. Zdroj: www.botterweg.com

Že jsou hodinky od Sottsasse skutečným uměleckým počinem dokazuje fakt, že jsou uloženy v Metropolitním muzeu v New Yorku či v galerii v Helsinkách.

Zdroj: https://acwatchblog.wordpress.com/

Zdroj: www.acwatchblog.wordpress.com/

Současné hodinky Tissot Memphis – co se změnilo?

Letos uplynulo celých 40 let od založení skupiny Memphis (1981), a tak se Tissot na toto výročí rozhodl připomenout a znovuoživit jejich odkaz. Právě proto tentokrát nové hodinky nesou jméno Memphis, namísto původního Sottsass.

Zdroj: www.instagram.com/tissot_official/

Zdroj: www.instagram.com/tissot_official/

Z designérského hlediska se však na první pohled nezměnilo téměř nic a hodinky mají stále stejný charakteristicky veselý a neotřelý šmrnc, jakým hýřily už v osmdesátých letech. Viditelná změna se udála pouze u pánského modelu s číselníkem "v negativu" – s černým pozadím a bílými prvky. Model také jako jediný z řady dostal moderní černou PVD úpravu.

Modernizační tendence pak při bližším zkoumání nalezneme na všech modelech. Jedná se však pouze o různé "kosmetické" úpravy. Tak například, na rozdíl od původních Sottsass mají Memphis odlišný výsek na korunku a protáhlejší tvar nožek, který je sice elegantnější a štíhlejší, ale zároveň si stále uchovává geometrický ráz původního modelu.

Změnilo se také samotné rozpětí nožek a s nimi i šířka řemínku, která nyní činí praktičtějších 20 mm namísto původních 21 mm (u dámských Memphis je pak rozpětí 16 mm). Důležitý je taky materiál řemínku, který je (v moderním duchu) zhotoven z veganské kůže. Tissot tedy myslel i na jedince, kteří nechtějí nosit hodinky na kůži z etických důvodů. Je to dobrý krok, protože do řady Memphis jinak nezahrnul ani jeden model na ocelovém náramku.

Nejzajímavějším detailem, který původní model neměly, je "vteřinová tečka" na centrálním disku, která nahrazuje klasickou vteřinovku. Není to tedy jen zajímavý designový prvek.

..

Zdroj: www.instagram.com/tissot_official/

Dýnko je zdobeno změtí symbolů, které odkazují na tradiční "memphisovský" vzor.

Zdroj: www.pitter-pattern.com

Zdroj: www.pitter-pattern.com

Poslední detail, který dostal moderní vizáž, je logo Tissotu na číselníku. To již neobtéká kolem kruhu ruček, ale stojí hezky rovně spolu s hrdou číslicí 1853 – tedy tak, jak to známe z dnešních Tissotek.

Jaké modely Tissot Memphis budou k dostání?

Modely budou pouze čtyři – dvoje pánské a dvoje dámské.

Všechny Memphis dostanete na konzervativnějším černém koženkovém řemínku, který bude v požadovaných chvílích tlumit odvážný vzhled hodinek. Pro "funky" retro náladu pak k hodinkám stačí přidat barevný řemínek s praktickým uchycením Quick Release, který je součástí balení. Dámy si mohou vybrat mezi červeným a pastelově růžovým.

Pánové pak mohou volit mezi klasičtějším hnědým nebo modrým řemínkem.

Velikost se pohybuje v příjemných nepřehnaných hodnotách. U dámských se jedná o 34 mm, u pánských 41 mm. Sklíčko je klasicky safírové, jak už je u Tissotu standardem a voděodolnost činí 50 M (odolají mytí rukou, dešti i sprše, ale vodě bych se obecně s koženkovým řemínkem raději vyhla), což není mnoho, ale u "módního" modelu je to hodnota více než dostačující.

Uvnitř tiká výjimečně přesný quartzový strojek Precidrive od švýcarské ETY, který se pyšní přesností ± 10 vteřin za rok, což je 8–10 krát lepší, než nabízí standardní quartzové strojky.

Hodinky Tissot Memphis zatím nejsou zamýšleny do stálé kolekce a jejich počet je omezen na pouhých 1700 ks u dámských modelů, 3000 ks u pánského modelu s černým číselníkem a 2500 ks u pánských s číselníkem bílým.

S nadšením je očekáváme už začátkem dubna 2021 a co se týče ceny, ta je podle mě na tak zajímavou limitku velice slušná: kolem 10 000 Kč.

Tissot neklesá na mysli

Do oživování retro designů se pouští stále více značek (a to nejen hodinářských). Ale zejména samotný Tissot na nostalgické vlně pluje už několik posledních měsíců, což dokazují nedávno představené hodinky PRX s "retro futuristickým" sedmdesátkovým designem, které vysloveně odpálily internet (od jejich představení neuplyne dne, kdy by na mě nevyskočila nějaká zahraniční recenze, která nové PRX opěvuje).

Nedávno představené Tissot PRX se sedmdesátkovým designem. Zdroj: www.tissotwatches.com/

Nedávno představené Tissot PRX se sedmdesátkovým designem. Zdroj: www.tissotwatches.com/

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

A víte co? Vůbec se tomu nadšení pro veselé retro nedivím. Už před čtyřiceti lety se skupina Memphis pokoušela povzbudit svou generaci barevnými a nápaditými designy a zatuchlá šeď současnosti si o podobný pokus říká snad ještě více. Protože kdy jindy než teď je třeba povzbuzovat ducha veselými barvami a malinko ulítlou náladou? Ale vážně, díky Tissote, že kvůli tobě neklesáme na mysli.

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

A co na nové Memphis říkáte vy? Čekali byste od konzervativního Tissotu takovou pecku?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Markéta Krátkápřed 1138 dny, reagovat
Dobrý den, můžu se zeptat, zda ta tečka v tom středu ruček má nějakou funkci? Jinak teda za mě wow. Nevím sice, zda bych do nich šla, jsem spíš na tu konzervativní sekci Tissotu, ale zajímavé rozhodně jsou.
Eliška Měrkovápřed 1138 dny
Dobrý den, disk ve středu číselníku s tečkou má dle všeho nahrazovat vteřinovou ručku, není to tedy jen zajímavý designový prvek. Sama jsem zvědavá, jak to bude naživo vypadat v pohybu. :)
Camillepřed 1129 dny, reagovat
Přiznám se, že tento model je opravdu úplně něco jiného, než jak značku Tissot znám. Nevím, zatím tomu moc nemohu přijít na chuť. :-)
Leapřed 1051 dny, reagovat
Značku Tissot vnímám spíše až za nudnou klasiku. Memphis je něco úplně jiného, neobvyklého, neokoukaného a já ráda vybočuji z řady. Skutečně se v nich odráží 80 léta.

Hodinky zmíněné v článku