» Blog » Tissot

Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020

Tagy: Představení | Tissot | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 26.10.2020 | 5 MIN

Jedno z nejskloňovanějších jmen motocyklového světa, šestinásobný mistr světa v nejprestižnější soutěži MotoGP a bez přehánění jeden z nejlepších závodníků, jakého jsme kdy na silnici mohli spatřit. Marc Márquez fascinuje svět svými výkony a není fanouška motocyklových závodů, který by ho neznal. Vlastnit hodinky, které posvětil sám Márquez, zní jako sen. Sen, který se modelem Tissot T-Race MotoGP může několika vyvoleným splnit.

Tissot je hrdým partnerem Mistrovství světa silničních motocyklů (MotoGP) téměř dvacet let. Poznat se to dá i v jeho kolekci Tissot T-Race, kde není problém vybrat si ze sportovně laděných modelů. Ovšem jeden model je vždy výjimečný. Ve spolupráci se slavným závodníkem a ambasadorem Tissotu Marcem Márquezem představuje již několikátý rok limitovanou edici. Nese nejen jméno MM, ale také specifické prvky, které každý fanoušek spolehlivě rozezná.

Tissot má nové Tour de France pro rok 2022 – Na co se můžeme těšit?
25.5.2022 - Eliška Měrková
Tissot má nové Tour de France pro rok 2022 – Na co se můžeme těšit?

Každoročně je tato limitka rozprodána. Letos je číslována na 3993 kusů a Tissot si dal s modelem práci ve všech detailech. Od číselníku, barev až po speciální box.

Tissot je se světem sportu spojen jako málokterá hodinářská značka. Od roku 2015 je oficiálním časoměřičem basketbalové soutěže NBA, v roce 2016 převzal privilegium pro slavnou Tour de France a s prestižním MotoGP se hrdě spojuje jako oficiální časomíra od roku 2001. Ale to je jen začátek, více o sportovních partnerstvích Tissotu na jejich stránkách.

Tissot je oficiální časomírou mnoha světových sportovních soutěží, včetně MotoGP.

Tissot je oficiální časomírou mnoha světových sportovních soutěží, včetně MotoGP.

Hodinky jako módní doplněk musí zaujmout, a tak je vzhled nedílnou součástí našeho rozhodovacího procesu, zda si koupíme tyto, nebo ty vedle. Racionalita tady jde stranou. Emoce a náš osobní vkus přebírají většinu nadvlády. T-Race MotoGP 2020 mají všechny znaky, aby upoutaly pozornost. Ale to hlavní je spojení s moto světem a jedním z nejslavnějších závodníků MotoGP všech dob.

Symbolikou legendy Marca Márqueze jsou hodinky doslova prošpikované. Červeno-černé barvy, závodnické číslo 93 (mimochodem i jeho rok narození) a samozřejmě mravenec. Přezdívku podle tohoto malého tvora dostal pro svou drobnou postavu, ale také nezdolnou píli. Márquezovi se přezdívka zalíbila natolik, že si mravence převzal za svého osobního maskota a dle jeho slov mu před každým závodem připomíná, že jen tvrdou prací dojde k vítězství.

Agresivní jízda talentovaného Španěla se odráží v dynamice hodinek. Konstrukce není ani zdaleka nudná. Žádné jednolité pouzdro, ale ocelové vrstvy, působící jako pláty dobře vymyšleného stroje. Každý designový prvek tady odkazuje na svět motocyklů. Řešení velmi zajímavé, a také velmi funkční.

Konstrukce pouzdra je důmyslná. T-Race jsou dobře vymyšlené závodnické hodinky.

Konstrukce pouzdra je důmyslná. T-Race jsou dobře vymyšlené závodnické hodinky.

Hodinky na ruce sedí perfektně. Méně obvyklé navázání řemínku na pouzdro je rovněž povedené a ověřené z minulých let. Vrchní část řemínku je potažena černou perforovanou kůží s červeným prošitím, ale samotný řemínek je z pryže. Pro sportovní hodinky dobrá volba. Materiál má navíc výřezy, vzduch má tedy možnost lépe cirkulovat.

Řemínek je pryžový, potažený z vrchní části černou kůží s kontrastním červeným prošitím.

Řemínek je pryžový, potažený z vrchní části černou kůží s kontrastním červeným prošitím.

Sklíčko je samozřejmě safírové, navíc opatřené antireflexní vrstvou pohlcující odlesky, pro dobrou čitelnost na slunci. Do robustnější konstrukce dobře zapadá také zvětšovací lupa nad datumovkou. Napomáhá čitelnosti, ale nijak se nebije s celkovou koncepcí.

Funkčnost je tady nicméně stejně důležitá jako samotný design. Hodinky spojené s rychlým sportem musí být přesné, spolehlivé. Tissot do modelu zabudoval quartzový strojek ETA G10.212. Jeho předností je mimořádná přesnost, kdy garantovaná odchylka je pouhých ±10 sekund ročně! Jen pro představu, u běžného quartzu se můžete setkat s podobnou odchylkou za měsíc.

T-Race mají stopky s přesnotí na 1/10 sekundy.

T-Race mají stopky s přesností na 1/10 sekundy.

Když je řeč o rychlosti, je třeba ji také změřit. T-Race mají stopky s přesností na 1/10 sekundy a maximálním měřeným časem 30 minut. Rychlost můžete určit díky tachymetrické stupnici, byť si troufám tvrdit, že dnes bude většině sloužit spíše jako designový prvek, který na moto-chronech nesmí chybět.

„Při rychlosti více než 300 km/h potřebuji maximální přesnost, abych věděl, jaký je můj čas na kolo.“ Marc Márquez

Je nutno pochválit, že se v designérské kreativitě neztratila potřeba dobré čitelnosti. Když už máte extrémně přesné hodinky s kvalitními stopkami, nemůžete si dovolit nějaké chyby kvůli čitelnosti. T-Race MotoGP naštěstí tento problém nemají. Rychlou orientaci a přehlednost zajišťují kontrastní červená arabská čísla, přesný odečet času ostře zakončené ručky,

Číselník má chytře zakomponovaný znak Márqueze mravence.

Ručky mají silnou luminiscenci SuperLuminova pro dobrou viditelnost ve tmě.

Ideální dárek. Ale ne pro každého chlapa

V tomto případě se Tissot rozhodně nesnažil o univerzálnost, jež by se zavděčila každému. Naopak jde o velmi specifický model. Designem, stylem a vazbou na svět motocyklových závodů. Silné spojení s Marcem Márquezem hodinky předurčuje mužům, kteří se v tomto světě rádi pohybují. Ať už doma u televize nebo jízdou po nekonečné silnici.

Na ruce sedí Tissoty perfektně. I přes větší průměr 43mm budou dobře vypadat i na menší ruce.

Na ruce sedí Tissoty perfektně. I přes větší průměr 43 mm budou dobře vypadat i na menší ruce.

Přesně to, co Tissot T-Race limituje, je také to, co je na něm nejatraktivnější. Pro ty, kdo nežijí vysokými otáčkami, nebudou právě tyto Tissoty zřejmě úplně šťastně zvoleným dárkem. Naopak muže, kteří milují ten adrenalin v zatáčkách na dvou kolech a v šatníku jim visí nejedna kožená bunda, Tissoty rozhodně potěší.

Chytře vyřešený box v podobě helmy se symboly Marca Márqueze jen posouvá model k perfektnímu dárku. Omezený počet kusů hodinek zvyšuje jedinečnost a co si budeme namlouvat, je to zatraceně dobrý pocit, mít něco výjimečného.

Limitka je ve speciálním boxu ve tvaru helmy a speciální krabičce s motivem mravence.

Limitka je ve speciálním boxu ve tvaru helmy a speciální krabičce s motivem mravence.

Stylové hodinky, stylový ambasador. Tissot si nemohl vybrat lépe. Marc Márquez je nejen talent od Boha, ale také charismatický mladík se šibalským úsměvem a pohledem plným španělského temperamentu. Na motorce začal jezdit už ve čtyřech letech. Od té doby se toužil stát nejlepším na světě. A to se mu podařilo.

Marc Márquez

Marc Márquez prezentuje limitku Tissot T-Race MotoGP 2020.

Osminásobný mistr světa už stihl za svou mladou kariéru opravdu hodně. Letos kvůli zranění sice nemohl nastoupit na několik závodů, ale zdá se, že rychlost mají v rodině. Jeho bratr Álex Márquez byl letos do nejvyšší soutěže MotoGP nominován vůbec poprvé a za chvíli bude svému bratru šlapat na titul. No a nás možná příští rok čeká další zajímavá limitka. A kdo ví, možná už ne s MM93, ale AM73…

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře