» Blog » Tissot

Tissot PRC 200 – Švýcarské pecky, o které se nemusíte bát

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 13.8.2021 | 6 MIN | 3x komentář

Velké sportovní chrona, ale s nemalou špetkou elegance? Hodinky Tissot PRC 200 se se všemi nástrahami letních dovolených i běžného každodenního provozu vypořádají s opravdovou grácií. Navíc překvapí poměrem kvality provedení za cenovku, která vám neudělá v peněžence vítr.

Jednou mě zákazník na prodejně požádal o doporučení ideálních hodinek pro něj: zeptal se na větší, moderně vypadající, sportovější hodinky, ale ať se mu hodí, když se "vyfešákuje" na večeři s manželkou, a nejlíp Švýcara. Chtěl taky nějaké, se kterými může klidně na dovolené i plavat a nedělat si starosti o to, aby je neutopil. "Prostě hodinky, které dobře vypadají, něco vydrží a není je třeba opečovávat."

A ačkoli u nás nabízíme více modelů a značek, které tyto požadavky splňují, samovolně jsem jej jako první zavedla k vitríně Tissot a hodinkám PRC 200. Ty totiž splňují všechny zmíněné požadavky, a to do puntíku.

Neskrývám, že jsem tak trochu zaujatý recenzent – k dnešní recenzi jsem si PRCečka nevybrala jen proto, že jsou to zajímavé a oblíbené hodinky švýcarské značky s dobrou pověstí, ale taky jednoduše proto, že se mi líbí, a vím, že co do kvality se na Tissot můžu spolehnout. Ale jak obstály při bližším zkoumání?

Precizní, robustní a klasické

Co vlastně znamená ten trošku záhadný název PRC 200? To je jednoduché: PRC je zkratkou pro slova "precise", "robust", "classic" (tedy "přesné", "odolné" a "klasické") a číslovka 200 pak stojí pro 200M stupeň voděodolnosti, díky kterému všechny hodinky z této řady zvládnou i rekreační potápění. Všechny také mají safírové sklíčko, ale to platí pro hodinky Tissot obecně (až na pár výjimek u některých vintage modelů).

PRCéčka tak působí klasickým, elegantnějším dojmem, ale co do odolnosti si s nimi běžné elegantní hodinky nezadají. Taky proto patří do kolekce T-Sport, ve které se v tomto ohledu kompromisy nedělají.

Foto: Hodinky-365.cz

Kolekce T-Sport zahrnuje hodinky se zvýšenou voděodolností (minimálně 100 M) a dynamickými sportovními designy, které často odkazují na spolupráce značky Tissot s profesionálními sportovními asociacemi a událostmi. Tissot je sponzorem a oficiálním časoměřičem mnoha významných sportů, mezi nimi například Tour de France, MotoGP, Giro d'Italia, FIBA a další.

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice
7.6.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

Řada PRC 200 je na trhu už dlouho... Od kdy přesně však nevím s jistotou. Zahrála jsem si tedy na hodinkového archeologa, kopala v hlubinách internetu a zjistila, že nejstarší dochované zmínky o PRC 200 pocházejí z roku 2009 (pokud však máte jiné informace, v komentářích mě můžete opravit).

Každopádně za tuto delší dobu do řady PRC 200 Tissot zahrnul vcelku širokou škálu modelů – najdeme v ní automaty i quartzy (těch je v současnosti více), hodinky pánské i dámské (těch je naopak v současnosti mnohem méně), většinou s chronografem (stopkami), ale i bez. Průměrné velikosti se pak pohybují od 40 mm (zvláště u starších modelů) do velkých 45 mm, nejčastější hodnota je pak kolem 42–43 mm, což víceméně odpovídá současnému trendu.

Všechny PRC 200 však spojuje jeden podstatný detail – velmi štíhlá, elegantní ocelová luneta (vždy bez cejchování jakoukoli stupnicí), která na vizáži hodinek tvoří právě to "C" – Classic.

První dojem trošku klame – modely T114.417

Tahle recenze bude spíše PRC200T114.417centrická, protože jsem si k důkladnějšímu "osahání" vybrala právě je, jakožto reprezentanty celého PRC 200 klanu. Já konkrétně dostala do ruky designově nejčistší model T114.417.11.037.00.

Prvním, co mě na hodinkách upoutalo, bylo, že působí větším dojmem oproti reálnému průměru 43 mm. Jedná se však o povedený optický klam, který se dá snadno vysvětlit: U sportovních hodinek s chronografem a tachymetrickou stupnicí jsme zvyklí spíše na širší lunetu – ovšem tady je ta luneta tenká a nenápadná a díky tomu tak číselník dostal více prostoru. To umocnilo dojem toho, že hodinky jsou větší.

Se zmiňovaným průměrem 43 mm a lehkým zakřivením nožek však sednou na většinu pánských zápěstí a například i na štíhlejší pánské ruce s obvodem 17 cm seděly vcelku hezky.

S velikostí číselníku přichází také lepší čitelnost. A PRC jsou dobře čitelné i navzdory tomu, že se na nich nachází vcelku velký počet rozličných prvků – kromě sčítačů chronografu a subčíselníku pro vteřinovou ručku hlavního času (místo hlavní vteřinové ručky je ručka stopek) je zde i tachymetrická stupnice (určená pro měření průměrné rychlosti pomocí stopek), minutová stupnice, velké arabské číslice a ještě datumové okénko.

Tissot si s detaily rozhodně pohrát umí (povšimněte si například ocelového orámování sčítačů a soustředěných kruhů)

Tissot si s detaily umí pohrát (povšimněte si například ocelového orámování sčítačů a soustředěných kruhů uvnitř)

Všechny tyto elementy dostaly díky velikosti číselníku svůj prostor a navíc jsou vyvedeny kontrastně, tedy černě ku slonovinovému pozadí (slonovinová je teplejší odstín bílé – oproti bílému pozadí datumovky je rozdíl patrnější). Pozadí číselníku je pak matné a na slunci jakoby zrnité, takže s pozadím nesplývají ani jednoduché lesklé ocelové ručky s luminiscencí.

Nožky a indexy jsou opatřeny luminiscenční vrstvou, Tissot používá švýcarskou Super-Luminovu, která svítí intenzivně i několik hodin.

Nožky a indexy jsou opatřeny luminiscenční vrstvou, Tissot používá švýcarskou Super-LumiNovu, která po "nabití" přírodním i umělým světlem svítí intenzivně několik hodin.

Zajímavé detaily najdeme i na ocelovém pouzdře, zaujmou například ostře řezané drážky po stranách. Celková bytelnost pouzdra a šroubovací korunka s dýnkem pak prozrazují, že slíbenou voděodolnost do 200M budou hodinky držet bez problému.

Náramek je pořádný, články jsou zpracovány s precizností Tissotu vlastní a k tomu je údajně (dle slov mého mužského testovacího subjektu) chlupynetrhající. Náramek pak samozřejmě přidává na váze a hodinky váží 155 g... Což je ovšem hodnota více než přijatelná na větší celoocelové hodinky. Spona je překlápěcí s pojistkou. Popravdě tu šlo otevřít ztuha a na následné "zacvaknutí" musíte taky vynaložit trošku síly.

Stopky měří s přesností na 1/10 sekundy, mají maximální kapacitu 30 minut a možnost měřit i mezičas. A jak to je se samotným strojkem?

Uvnitř se nachází švýcarský bateriový (quartz) strojek ETA G10.212 se čtyřmi kamennými uloženími, který běží na frekvenci 32'768 Hz. Životnost baterie by pak měla dosahovat až k 38 měsícům (bez použití chronografu). PRC 200 se pak můžou pochlubit také funkcí hackingu, který umožňuje nastavit čas na sekundu přesně (po vytažení korunky do polohy pro nastavování času se zastaví i vteřinová ručka).

Ostatní verze a barevné varianty

Model PRC 200 T114.417 se nabízí v různobarevných obměnách, na kovu i na silikonu, a najdeme zde i speciální edice, které byly stvořeny ve spolupráci se zmiňovanými sportovními událostmi (například speciální edice PRC 200 Quartz IIHF 2020 Special Edition se pojí s Mezinárodní federací ledního hokeje IIHF).

Sportovní říz dostal model PRC 200 Quartz Chronograph T114.417.17.057.00 na černém silikonovém řemínku a s kontrastními červenými akcenty.

Sportovní a lehce retro vzhled díky panda číselníku najdeme u hodinek T114.417.17.037.02 se sytě červeným silikonovým řemínkem.

Model T114.417.11.057.00 na ocelovém náramku pak opět tíhne k jednodušší eleganci. Ozvláštněn je však žlutými akcenty, které na černém pozadí číselníku pěkně vynikají.

Závěrem

Popravdě, na PRC 200 jsem žádnou vyloženě zápornou vlastnost nenašla. Za mě je to opravdu solidní kousek. Jsou odolné, moderní, elegantní a navíc se nemusíte zdráhat je vzít prakticky kamkoliv (v diskuzích jsem se například dočetla, že s nimi pánové kopou na zahradě, pak si jdou zaplavat nebo jinak zasportovat a večer je vezmou na večírek k saku). Takže shrnuto podtrženo: PRC 200 jsou povedené hodinky, o které se opravdu nemusíte bát.

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenze – Závodní kola a sportovní říz
8.4.2022 - Eliška Měrková
Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenze – Závodní kola a sportovní říz

Alternativy

Kdybych se měla porozhlédnout ještě po jiných modelech a značkách, jež splňují vytyčené požadavky (tedy sportovnější, přesto elegantní vzhled, větší rozměry, odolnost a švýcarský původ), rozhodně bych sáhla po Certině a její řadě DS Podium.

Modely z řady DS Podium spadají do sportovní kolekce Certiny s příznačným názvem Sport, která čerpá inspiraci z motosportu – na hodinkách DS Podium tedy velmi často najdeme funkci chronografu (stopek), přičemž některé disponují přesností dokonce 1/100 s (u motosportu hrají roli i desetiny sekundy).

Konkrétně mi na mysl přišly novější automaty Certina DS Podium Chronograph Automatic, které se opravdu povedly.

Certina DS Podium Chronograph Automatic představení – Elegán se závoděním v DNA
4.5.2021 - Eliška Měrková
Certina DS Podium Chronograph Automatic představení – Elegán se závoděním v DNA

Tím, že se však jedná o mechaniky, se cenovka pohybuje poněkud výše než u recenzovaných quartzových PRCéček. Jako alternativa na baterii se pak nabízí Certina DS Podium Quartz Precidrive Chronograph s číselníkem v senzační smaragdové barvě.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Lindapřed 983 dny, reagovat
I přesto,že to jsou chronography jsou velmi dobře čitelné. Design úžasný. Chci pořídit jako dárek a nedokážu se rozhodnout.
Miroslavpřed 982 dny, reagovat
Opět moc pěkně napsaný článek s krásnými fotkami. Do článků vybíráte i velmi zajímavé hodinky. Všechny bych je nejraději rovnou koupil...
Martin Stillhammerpřed 575 dny, reagovat
Kúpil som si ich pred týždňom ako pamiatku na kúpeľný pobyt v Piešťanoch. Neviem z nich spustiť oči. Mám ich s modrým ciferníkom a modrým silikónovým náramkom. Neľutujem že som ich kupoval

Hodinky zmíněné v článku