» Blog » Tissot

Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenze – Závodní kola a sportovní říz

Tagy: Představení | Tissot | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 8.4.2022 | 5 MIN | 6x komentář

V Tissotu to žije a se zajímavými novinkami se švýcarský velikán nikdy příliš neupejpal. Zatímco se ale naše pozornost ubírá převážně k hlavním hvězdám kolekce, PRX a Seastar, někomu by mohla uniknout nenápadnější březnová novinka – PRS 516 Powermatic 80. Proč stojí za pozornost?

PRS 516 jako odkaz motosportu minulého století

O řadě PRS 516 jsme se u nás zatím ještě nerozepsali. A je to celkem škoda. Za zkratkou PRS totiž stojí slova "Particulary Robust and Sporty" (tedy "obzvláště robustní a sportovní"), ale na internetových fórech byste (zvlášť u některých starších kousků jako PR 516 GL) narazili i na jejich alias "Pretty Ridiculously Good Looking". Druhá možnost podle mě hodinky vystihuje lépe, jelikož jako o "obzvláště robustních" by se o hodinkách dalo referovat spíše v jiném dobovém kontextu... Třeba v 60. letech, kdy měly hodinky obecně drobnější konstituci.

Když totiž v roce 1965 Tissot sportovní řadu PR 516 uvedl na trh, jednalo se o na tu dobu robustnější hodinky. Inspiraci si Tissot vzal z automobilových závodů, které začal nedlouho poté také sponzorovat. Hodinky byly specifické především díky děrovanému náramku, jež měl připomínat design volantu závodních vozů a zajímavé je, že se údajně jednalo o světové prvenství, které posléze převzalo mnoho dalších hodinářských značek.

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice
7.6.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

Nové Tissot PRS 516 Powermatic 80 – černá úprava a sportovní sex-appeal

Současné hodinky dostaly ke jménu navíc ono "Sporty", s tím související moderní sportovní říz a samozřejmě spousty detailů, jimiž si nostalgický Tissot připomíná slavnou éru motosportu 60. a 70. let, s níž měl co do činění.

Proslulý děrovaný náramek už asi neuvidíme, ovšem designérsky hodinky zůstávají věrné původnímu konceptu alespoň děrováním koženého řemínku, který hodinkám přidává nejen na sportovním sex-appealu, ale také ukazuje, že se s nimi nemusíte bát vyrazit do akce. Vaše kůže bude pod řemínkem krásně větrat.

"Vždyť se ten kožený řemínek s náročnějším zacházením a potem akorát rychleji rozpadne." – mohl by si někdo říci. Na to však Tissot myslel, a tak je podšívka zpevněna synteticky. Vrchní vrstvu řemínku pak tvoří hovězí kůže. Řemínek samozřejmě i tak nebude nesmrtelný, ovšem díky systému rychlostěžejek Quick Release si jej můžete případně snadno a hlavně svépomocí vyměnit doma dle chuti a příležitosti. Prostor mezi nožkami je pak univerzálních 20 mm.

Motýlová spona s tlačítky umožňuje pohodlnější zapínání a šetří kůži řemínku.

Motýlová spona s tlačítky umožňuje pohodlnější zapínání a šetří kůži řemínku.

Pojďme ale na podstatnější detail, který je pro tuto kolekci vyloženě charakteristický – průhled přes dýnko s motivem závodního volantu. Pod konstrukcí volantu pak můžeme sledovat pohyb strojku Powermatic 80 a zdobeného rotoru, což je docela působivý vizuální efekt. Zadní strana hodinek včetně děrovaného volantu je pak v úhledné broušené úpravě s černým PVD povlakováním.

Dnes začínáme odzadu. Rotor ukazuje typické zdobení Waves of Time,

Powermatic 80 od švýcarské společnosti ETA je strojkem v současnosti používaným napříč značkami Swatch Group. Na jeho vývoji a výzkumu se v roce 2011 podílel samotný Tissot a společně se jim podařilo posunout hranice výkonu i přesnosti běžných automatických strojků. Největší předností je oproti nim až dvojnásobná rezerva chodu 80 hodin a přesnost ± 5 s za den. Strojky se srovnatelnými vlastnostmi nabízí také jiné hodinářské značky, ovšem za vyšší cenu.

Podívejme se ale na hodinky konečně taky čelně. Tady zmiňované broušení důmyslně přechází i na širší lunetu a pouzdro v černé PVD, které zdárně sekunduje černému číselníku. Číselník je pak oproti svému okolí lehce matnější, což dává krásně vyniknout kontrastním bílým číslicím. Hodinky jsou tím pádem opravdu, ale opravdu výborně čitelné.

6 NEJ: Dobře čitelné pánské hodinky
30.10.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Dobře čitelné pánské hodinky

Celý vizuál pak důmyslně narušuje sportovní detail v podobě červené vteřinové ručky s T ukončením a tenký červený spoj mezi pouzdrem a dýnkem, pro který však nemám "důkazní" fotografický materiál, a tak mi to budete muset věřit. ;)

...

Onu výbornou čitelnost zajistí taky luminiscence na ručkách i číslicích. Jedná se o Super-Luminovu, která po předchozím nabití světlem vydrží zářit hodiny.

Hodinky jsou na pohled nádherně vyvážené, kontrastní, výrazné, ale nekřičící. Vyloženě sportovní, ale přesto v sobě nezapřou Tissotovský vkus a smysl pro eleganci. Jestli se však jedná o robustnější hodinky, nechám na vašem uvážení. Ocelové pouzdro je zpracováno pořádně, ale menší velikost 42 mm (menší na sportovní hodinky) a tloušťka 12,3 mm napoví, že by tyhle PRSka mohly klidně vklouznout i pod rukáv saka (kdybyste si chtěli trošičku zarebelovat proti společenským konvencím).

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot
8.5.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot

Praktičnost PRS 516

Sportovní hodinky od Tissotu budou vždy vynikat jistou praktičností. O skvělé čitelnosti tady již řeč byla (čas na nich přečte z relativní dálky a bez brýlí i takový slepec, jako jsem já), stejně jako o užitečné rezervě chodu strojku Powermatic 80 (což oceníte třeba o víkendu – v pátek hodinky odložíte a v pondělí vám stále poběží, paráda).

Nezmínila jsem však ještě sklíčko, které je samozřejmě safírové (tudíž prakticky nepoškrábatelné) a navrch je opatřeno vnitřní antireflexní vrstvou. Ta zabrání odleskům, na které je safír náchylný, a hodinky tak budou ještě lépe čitelné, pokud to vůbec ještě jde...

hloubka

Hezky působí i hloubka číselníku a nenápadná ražba po jeho obvodu.

A což pokud jste věční zapomnětlivci (či psychicky vytížení jedinci) a občas si ani nejste jistí, kterého zrovna je nebo nedejbože jaký je vlastně den v týdnu. Pak vám Tissot PRS 516 bude praktickým rádcem, jelikož disponuje komplikací data a dne v týdnu. A jelikož se jedná o mechanické hodinky, pamatujte, že důležité je neměnit datum, pokud se ručky nacházejí ve vrchní polovině číselníku (před nastavením data jednoduše posuňte ručky dolů).

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Datum
20.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Datum

A posledním bodem je odolnost. O té jsme u Tissotu nikdy nemuseli pochybovat. Jediné, na co nejsou stavěné, je potápění, ale třeba mělké plavání zvládnou hravě (řemínku se to moc líbit nebude, ale to už je zkrátka jeho úděl).

Jak pečovat o kožený řemínek
1.8.2018 - Martin Fusek
Jak pečovat o kožený řemínek

Nové PRS 516 nejsou nijak zvlášť bombastickou novinkou, ale musím říct, že se povedly. V každém sebenenápadnějším detailu je znát preciznost ruky Tissotu a pokud se vám hodinky navíc stylově trefily do vkusu, máte jednoduše vyhráno.

Mohlo by vás dále zajímat:

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Tissot Supersport Quartz představení – Tak trochu jiné Supersporty
9.7.2021 - Eliška Měrková
Tissot Supersport Quartz představení – Tak trochu jiné Supersporty

Tissot PRC 200 recenze – Švýcarské pecky, o které se nemusíte bát
13.8.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRC 200 recenze – Švýcarské pecky, o které se nemusíte bát

Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Tissot má nové Tour de France pro rok 2022 – Na co se můžeme těšit?
25.5.2022 - Eliška Měrková
Tissot má nové Tour de France pro rok 2022 – Na co se můžeme těšit?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 743 dny, reagovat
Sklamanie, sklamanie a ešte raz sklamanie :( Predošlá verzia mala levitujúce indexy, sekundovka chodila popod ne, asi jedinečný prvok. Tieto sa zaradili do nekonečného radu športových "buzol"... Ale PRS tak to bude iste hit ;)
Marekpřed 739 dny, reagovat
Mimochodom produktová fotka s karabínou a statickým lanom má nejaký kontext? Zacielenie tentoraz na lukratívny zákaznícky segment vykonávačov výškových prác - natieračov stožiarov vysokého vedenia, arboristov a umývačov okien na výškových budovách? :)
Agáta Vřeskápřed 736 dny
Je skvělé, jak si všímáte i těch nejmenších detailů, Marku. :) Myslím, že v tom záměr fotografa nebyl, jsou to jen sportovní rekvizity.
Ivopřed 735 dny, reagovat
Za mne jedním slovem: Krásné!
Ondřejpřed 735 dny, reagovat
Pro mě zklamání, hlavně ve srovnání s dalšími novinkami Tissotu. Zejména ta vteřinová ručka vypadá na detailnějších záběrech strašně lacině, připomíná mi značku MVMT. Raději si počkám na PRX chronograf. Znáte prosím už datum, kdy se u vás začne prodávat?
Eliška Měrkovápřed 734 dny
Dobrý den, Ondřeji, o datu zahájení prodeje PRX s chronografem u nás zatím bohužel nemáme žádné informace.

Hodinky zmíněné v článku