» Blog » Tissot

Tissot PRX Digital recenze – PRX Za zrcadlem

Tagy: Recenze | Tissot | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 31.12.2023 | 6 MIN | 2x komentář

Tissot PRX jsou jako bonboniéra – člověk nikdy neví, co ochutná příště. Od slavného vydání v roce 2021 se totiž nabídka různých "příchutí" rozrostla do pořádně sladké nadílky. Počínaje klasickými tříručkami v quartzu či automatu s krásnou tapisérií, následované velkými mechanickými chronografy, a modely v 35mm průměru konče... Tedy, ne tak docela. Tissoťácká krabice teď nejnověji nabízí i digitální PRX. Pochutnali jsme si na nich i my? Nebo si na nich i samotný Tissot vylámal zuby.

Když jsem před časem měla tu čest představit v našem blogu senzační PRX, napsala jsem, že se Tissot veze na retro vlně. Dnes říkám, že Tissot se veze na vlně PRX. A také, že "zdigitalizovaná" verze přinesla bohužel především vlnu rozčarování.

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

PRX máme všichni rádi a ano, nejednou Tissot dokázal, že je opravdu umí dělat na spousty způsobů a hlavně – umí to dělat dobře. Potvrzuje to nejen obrovský a stále přetrvávající halas hodinkových fandů i laiků, kteří se do nich zamilovali. Nyní, dá říci nějaké roky po vydání, za PRX mluví i samotná zkušenost.

I v mé hodinkovnici jsou už nějaký ten pátek protekčním kouskem a moc ráda po nich sáhnu při jakékoli příležitosti (a to není jen prázdná fráze), protože se nosí a vypadají zkrátka luxusně. Opět, žádná prázdná fráze, jejich devízou totiž vždy bylo to, že vypadají mnohem dražší, než ve skutečnosti jsou.

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Ale ty digitálky?

Drahý Tissote,
opravdu bych si přála, aby se mi tyhle hodinky líbily...

Nechtěla jsem na to jít od začátku takhle zostra, ale přijde mi, že tady Tissot učinil lehce nonsensová rozhodnutí, patřící snad do nějakého Alenčina světa Za zrcadlem. A hned prvním z nich je "zrcadlo" samotné. Plocha číselníku (hlavně u celostříbrné verze) by se totiž dala s klidem považovat za kapesní ("zápěstní?") zrcátko.

Zdroj: www.fratellowatches.com

Zdroj: www.fratellowatches.com

To spolu se safírovým sklíčkem (náchylným na odlesky) bez antireflexu sice umožní jisté praktické využití (můžete si například zkontrolovat, že nemáte drobek na obličeji nebo jestli vám po obědě nezůstal špenát mezi zuby), ale čitelnosti to moc nepřidá... A "oťapkaně" číselník vypadal v podstatě také hned. Na druhou stranu za tu cenovku bych jim nic jiného než safír neodpustila, a tak bych jako návrh k "nápravě" podala zaprvé antireflex, a zadruhé anti-touch úpravu.

Druhým neduhem je pak to, co se pod sklíčkem ukrývá – úzké obdélníkové okénko digitálního displeje. Což by bylo samo o sobě naprosto v pořádku, kdyby nepůsobilo tak zvláštně a především nevyváženě na větší a kulaté ploše, a v kulatém pouzdře. Viděli jste někdy, jaké oči má koza domácí? Já se omlouvám, ale přesně na to jsem si při prvním pohledu na PRX Digital vzpomněla.

Ale je to samozřejmě jen otázkou vkusu.

Abych jen neprskala negativa, musím ocenit minimalistické designové pojetí. Hodinky vypadají velmi jednoduše, čistě a kvalitně. Ze skvěle vypadajícího zpracování, které je všem PRX vlastní, tady nebylo ubráno nic. Leštěná tlačítka jsou velká tak akorát a moc dobře se s nimi manipuluje. Nejsou příliš zapuštěná (aby s nimi i jedinci s širšími bříšky prstů mohli snadno zacházet) a ani příliš netrčí z pouzdra. A z té preciznosti broušeného integrovaného náramku mám stále malé motýlky v břiše.

Náramek má motýlkovou sponu, která zachovává jednolitý ráz náramku. Také je snadno odnímatelný a kdybyste jej chtěli například zkusit vyměnit za kožený (který se k PRX již vyrábí), stačí jen stisknout malá madla zezadu mezi nožkami.

Čistá plocha dýnka skoro až vybízí ke gravíru s osobním věnováním.

Čistá plocha dýnka skoro až vybízí ke gravíru s osobním věnováním.

INSPIRACE: Gravír pro fanoušky sci-fi a fantasy
29.10.2021 - Eliška Měrková
INSPIRACE: Gravír pro fanoušky sci-fi a fantasy

Voděodolnost je samozřejmě do 100 M, to by jinak ani nebyly PRX.

A co oceňuji především – rovnou dvě velikosti pouzdra. Model T137.463 s 40mm průměrem padne spíše na trochu větší zápěstí (u PRX totiž musíte počítat s prodloužením o navazující články u pouzdra) a T137.263 v 35mm padnou jak pánům preferujícím menší hodinky, tak ženám. U obou variant je pak na výběr mezi zlatou a stříbrnou variantou, přičemž u stříbrné volíte mezi "zrcadlovým" nebo lesklým černým číselníkem.

Zdroj: www.fratellowatches.com

Zdroj: www.fratellowatches.com

Pocta minulosti – Tissot digitálky opravdu uměl

Podle Tissotu jsou PRX Digital doslova "a tribute to the past and a toast to the future" ("pocta minulosti a hold budoucnosti"). A skutečně tu jde o pokus namixovat to nejlepší z toho, co Tissot dělá teď a co dělal v minulosti. A tedy vzal pouzdro z již perfektně fungujících současných PRX (které je však rovněž inspirované modelem ze 70. let... ale nebudu se v tom rýpat), a namixoval to s parádním historickým kouskem Tissot Digital s integrovaným náramkem z roku 1977:

Občas si říkáme, že retro reedic už bylo dost. Ale krucipísek, zrovna v tomhle případě by se mi takováhle reedice tedy líbila o hodně více, než pokusy o tvorbu "minulo-současných" koktejlů. A asi ze mě stále mluví ono rozčarování, ale možná mi přijde od Tissotu skoro až lenivé vzít jen již existující kulaté pouzdro a vsadit do něj digitální displej.

U původního modelu Tissot také využil tmavší "manšestrové" struktury, která je za mě chytřejším řešením – designově pouze příjemně doplňuje displej a neruší čitelnost. Ale to nejdůležitější je na tomto modelu obecně asi to, že nám ukázal, jak dobře tenhle koncept může fungovat v hranatém pouzdře.

V 70. letech probíhala quartzová krize, to už každý ví. Někoho však může překvapit, že pravé davové šílenství způsobily hlavně digitálky: Hamilton Pulsar z roku 1972. A tak scénu začínají ovládat digitálky. Od Japonska přes USA (vzpomeňme například na Computrony od Bulovy) až po samotné Švýcarsko. Sám Tissot tehdy nabídl krásnou škálu digitálek, které by stály za hřích.

Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?
11.8.2023 - Eliška Měrková
Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?

Jak šel čas s digitálkami od Tissotu:

Je zajímavé sledovat hodinkové trendy. Třeba Stratosy z roku 1976 evidentně reagují na módní "tech" vlnu (vzpomeňme na zmiňované Computrony ze stejného roku) a právě ty (respektive jejich reedice) by za mě mohly být velmi dobrým přírůstkem.

Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek
16.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek

Jak snadno se ovládají?

Hodinky dostaly základní funkce, jako datum a den v týdnu, stopky, alarm, časovač, duální čas a také velmi obstojné podsvícení. A oceňuji taky režim 12/24. A jak se s nimi pracuje?

Přiznám se, nemám ráda návody. A když si vezmu hodinky do ruky, zkouším vždy první sama přijít na to, jak fungují. Asi nejspolehlivější test intuitivnosti ovládání, protože když to zvládne i blondýna bez návodu, je to dobrý. Tady mi to bohužel na první dobrou nešlo a po pár zmatečných zmáčknutí jsem po tom návodu teda sáhla.

Princip se ale nakonec ukázal jednoduchým (pokud jste zvyklí na Casia, je to opačně) a opravdu se tu není čeho obávat. Jakmile se dostanete do režimu nastavení, vše už jde nějak samo. Budík nemá protivný zvuk (ale zároveň je dostatečně hlasitý), podsvětlení, trvající po stisknutí 5 vteřin, je opravdu silné a celkově hodinky fungují jak mají bez větší námahy.

Hodinky pohání kalibr DGT-2040, u kterého údajně nemusíte měnit baterii krásné 4 roky, pokud budete hodinky využívat "standardně". Co to však znamená, jsem nedohledala. Nemám tedy žádná přesná čísla, ovšem předpokládám, že když si s hodinkami budete každou chvíli hrát, pouštět stopky a rozsvěcovat displej 20x denně, 4 roky nevydrží. Čas však jde v běžných světelných podmínkách samozřejmě číst i bez nutnosti podsvícení.

Alternativy

Kdybych hledala švýcarské digitálky ze stejné swatchgroupovské rodiny, musela bych sáhnout do vitríny Hamiltonu. A tam se retro digitálky v moderním pojetí panečku povedly: Hamilton PSR:

Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám
6.5.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám

Z jiné produkce pak snad ani nejde nezmínit americké Bulova Computron, které mě osobně dostaly, a to přes podobnou cenu a papírově horší parametry, než mají PRX Digital:

9 100 Kč skladem

A pokud vás přece jen zaujal design kulaté pouzdro / malý hranatý displej, ale nehodláte za digitálky utrácet tisíce, mrkněte na Casio A171:

Závěrem

Ačkoli digitálky od Tissotu z mé recenze nevyšly úplně bez poskvrnky, rozhodně nechci odrazovat případné zájemce. Všechny mé výtky se týkaly designu. A ten je, co si budem, čistě otázkou osobního vkusu. Do mého se sice Tissot tentokrát netrefil, ale je spousta těch, kteří tenhle digitální retro "blend" ocenili a PRX Digital naopak vychválili. Co se zpracování týče: moc pěkné. Parametrově: paráda. Švýcarský rodokmen značky a tradice: splněno. Takže komu se líbí, směle do nich! :)

A já budu v napětí očekávat další přírůstek do PRX bonboniéry. Budou to PRX s mimostřednou sekundovkou? S Big Date či komplikací GMT, která byla letos dost populární? Co myslíte vy?

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali
18.8.2023 - Aleš Pavelek
Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janpřed 121 dny, reagovat
Teda ty digitálky PRX , to je hnus velebnosti.
MADpřed 110 dny, reagovat
Mně se teda moc líbí - ten design je nesmírně “čistej”. Ale chtít za digitálky - jejichž výrobní cena je prostě vždy v řádu stokorun - deset tisíc, to je zhůvěřilost. - Teda: za Bulova Computron bych to asi byl ochoten dát… :-)

Hodinky zmíněné v článku