» Blog » Tissot

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Tagy: Fotogalerie | Tissot | Klasické

Agáta Vřeská | 12.10.2022 | 5 MIN

Tissot PRX byly navrženy tak, aby byly neuvěřitelně univerzální. Přestože nedosahují takové sportovnosti jako například potápěčské hodinky, nejsou ani tak uhlazené jako společenské modely. Ale co je na nich geniální – sdílí podobnou sofistikovanost, jen v těžko popsatelné kombinaci sportovních a elegantních prvků. Od roku 2021, kdy je Tissot znovu uvedl na trh, se už objevily v mnoha verzích. Přinášíme záplavu inspirace, protože PRXkám je tak těžké říct ne.

Právě jejich univerzálnost z nich dělá ideální volbu pro každodenní nošení, bez ohledu na to, zda míříte do kanceláře, do baru nebo na venkovní grilovačku. 100metrová voděodolnost, perfektní čitelnost, decentní luminiscence, praktická datumovka a působivě dokončená ocel. Kdo by tomu odolal?

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

Zkratka PRX znamená Přesný, Robustní a X jako římské značení pro 10 ATM voděodolnosti.

Jestli PRX něčím skutečně zazářily a získaly si pozornost hodinkových nadšenců, je to kombinace specifického pouzdra a integrovaného náramku. Právě ten je středem pozornosti a současně trpkou ranou pro některé skoro-majitele.

Pokud máte to štěstí a hodinky vám sednou, jste šťastný člověk. Integrovaný náramek, kromě toho, že skvěle vypadá, je i velmi pohodlný. Dokonale totiž spolupracuje s pouzdrem hodinek. Jsou jako jeden celek. Opticky tomu není co vytknout, ale prakticky to prodlužuje délku pouzdra...

Přestože tomu průměr pouzdra (40 mm) a ostré zkosení nenapovídá, pravdou je, že pokud vám od začátku nesednou, neuhne vám náramek ani o píď. Nejde jen o obvod zápěstí, ale taky tvar. Možná o to více PRXka lákají, tou svou skrytou nedostupností.

9 890 Kč (doručíme do 7.5.)

Sportovní hodinky s integrovaným náramkem se objevily v 70. letech. Není to design, který by měla patentovaná konkrétní značka. Ale jasnými ikonami jsou Royal Oak od Audemars Piguet a Nautilus od Patek Philippe. A staly se inspirací desítkám dalších výrobců. Včetně Tissotu, který je představil poprvé v roce 1978.

Tissot PRX Quartz

Od vydání modelu PRX už Tissot představil mnohé barevné varianty. S quartzovým strojkem uvnitř se můžete těšit na sunburstový efekt, nebo vertikální, ale neméně zajímavou úpravu číselníku.

Quartzové varianty jsou ideální pro začínající nadšence do hodinek, protože za dostupnou cenu získáváte skutečně krásné hodinky s designem, který je v hodinářské komunitě silně rezonující.

Ostatně za strojek ETA F06.115 se nemusíte nijak stydět. Je velmi přesný, praktický a s funkcí upozornění na docházející baterii.

Když se Tissot PRX Quartz v roce 2021 objevily, vzbudily obrovský zájem. A taky volání po mechanickém tikotu, kterému Tissot záhy vyhověl.

Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)
19.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)

Tissot PRX Automatic

Tissot PRX Automatic mají stejné pouzdro, jen nepatrně tlustší, se stejně intenzivním broušením, které dává vyniknout drsnosti oceli. Rafinovanost je vidět na lesklém okruží lunety a zkosení článků náramku.

Nošení těchto hodinek v baru pravděpodobně povede k reakcím, o tom nepochybuji. Budou k vám lidé chodit a říkat "hej, chlape, pěkný PRX"? Ne, ne tak docela, spíš to bude: "Hej, chlape, pěkný hodinky. Co to je? To je ...?" Doplňte klasiky nebo jiné hráče na poli sportovních hodinek se srdcem gentlemana. Je to reakce, o kterou stojíte? Řekl bych, že ano. Lex Stolk, Fratellowatches.com

Uvnitř se ale ukrývá stojek Powermatic 80.111 s vysokou rezervou chodu 80 hodin, 23 kameny a vláskem z antimagnetického Nivachronu. Na strojek se vždy můžete podívat přes prosklené dýnko.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Nejde o vysoce jemnou hodinářskou práci. Powermatic 80 (verze 80.111 postavená na C07.111 se základem v 2824-2) je postaven na myšlence automatického strojku vyrobeného s minimálním lidským zásahem, zato cenově dostupnější pro široký okruh lidí. Krokové ústrojí je u této verze z High-Tech materiálu namísto kovu, systém jemné regulace byl nahrazen seřízením pomocí laseru při výrobě.

I přesto, že se před tímto strojkem nebudete zajíkat obdivem nad šikovnými prsty mistrů hodinářů, jde o spolehlivý strojek, který si získal všeobecné uznání ve své kategorii. Odpadá výměna baterie, stále můžete žasnout nad historickým odkazem mechanického strojku a rezervou chodu často drtí konkurenci.

U číselníku si oproti quartzové verzi nebudete vychutnávat hladký povrch, ale plastickou vaflovitou strukturu. Mega-tapiserii se ještě víc PRX přibližují k ikonickým AP Royal Oak, které podvědomě vnímáme jako pravzor konceptu zkoseného pouzdra s integrovaným náramkem.

Stejně jako quartzová verze, i mechanická varianta nabízí silné uspokojení za dané peníze. Na ruku se vám dostanou Swiss Made automaty s výraznou texturou, atraktivním designem a precizním zpracováním. Často tak najdete komentáře, že PRX působí dražší, než ve skutečnosti jsou.

PRX Automatic mají nádherně zpracované pouzdro a náramek, což je součást toho, že při nošení tohoto výrobku máte pocit, že vypadají jako dražší hodinky. Ariel Adams, ABlogToWatch.com

Sklíčko je u všech variant safírové s vnitřní antireflexní vrstvou proti nechtěným odleskům. Takže by mělo spolehlivě odolat poškrábání a současně nijak neovlivňovat dobrou čitelnost. V Tissotu mysleli opravdu na všechny, včetně těch, kdo chce PRX nosit na kůži.

16 830 Kč (doručíme do 7.5.)

Modely na kůži pak dostávájí úplně jiných nádech, více elegantní, společenský. A i tady se jedná o integrovaný řemínek.

Tissot PRX 35 mm

Pro všechny muže a ženy, kteří uronily slzu nad tím, že 40mm PRX jsou pro ně moc velké, rozšířil Tissot nabídku PRX Quartz o velikost pouzdra 35 mm.

A skutečně to funguje. I pro ženy s útlým zápěstím se nebudou zdát 35mm PRX velké. Naopak o to více vynikne aerodynamičnost modelu.

Barevné číselníky se navíc zrcadlí jak ve větší, tak menší variantě, takže ať už záměrně či samovolně vznikly vlastně párové hodinky.

Když se objevily nové PRX, byl to okamžitý hit. Využily stejnou žílu nostalgie jako hodinky Timex Q. Jak quartzový PRX, tak Q jsou cenově dostupné téměř každému a oba využívají quartzový strojek, který je věrnou předností originálu. Jack Foster, Hodinkee.com

Zatím jsou PRX 35 mm pouze v quartzové variantě, ale kdo ví, co Tissot ještě chystá.

Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět
27.4.2023 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět

Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem
22.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem

Naše videorecenze:

Mohlo by vás dále zajímat:

Tissot PRX Digital recenze – PRX Za zrcadlem
31.12.2023 - Eliška Měrková
Tissot PRX Digital recenze – PRX Za zrcadlem

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice
7.6.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců
8.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců

Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?
5.10.2022 - Eliška Měrková
Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

9 890 Kč (doručíme do 7.5.)
18 600 Kč (doručíme do 7.5.)
Zobrazit další