» Blog » Tissot

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

Tagy: Představení | Tissot | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Eliška Měrková | 8.4.2021 | 4 MIN | 5x komentář

"Tissot PRX je naprostý hit!" "Nejlepší dostupné švýcarské hodinky roku!" "PRX si zaslouží čestné místo v každé hodinkové sbírce!" S Tissot PRX to na internetu vysloveně vybouchlo, a to jsou k dostání sotva 2 měsíce. Co nevidět je budeme mít v nabídce i my a nemůžeme ani vyslovit, jak moc se na ně těšíme. Tak se na ně pojďme alespoň v krátkosti mrknout a ukrátit si tak čekání.

Když se sedmdesátkové retro spojí s moderním zpracováním a současnou švýcarskou technologií, vznikne něco úžasného. Takřka futuristický vzhled čtverhranného soudkového pouzdra a integrovaného náramku rozbušil srdce mnoha hodinkových nadšenců a přiznávám, že se tento zápal dotkl i mě osobně.

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Už z promovidea dýchá retro vlna umocněná synthwave hudbou, která se k PRX tolik hodí.

A ano, možná je poněkud předčasné provolávat, že PRX jsou nejlepší dostupné švýcarské hodinky za celý rok 2021 – totiž, byly přece jen představeny teprve na začátku roku a určitě nás čeká ještě spousta dalších skvělých novinek... I tak se mnozí nadšenci nezdráhají tento titul směle použít. Čím to?

Retro nádech a draze působící design

Největší kouzlo PRX spočívá v opravdu kvalitním a nápaditém zpracování, jež budí přesvědčení, že jsou hodinky mnohem dražší, než ve skutečnosti jsou. Zejména pokud se bavíme o vertikálním broušení pouzdra a náramku, které důmyslně kontrastuje s leštěným povrchem tenké lunety vystouplého číselníku.

Dominantní je právě zploštělý tvar pouzdra, které se soudkovitě rozšiřuje a zase zeštíhluje, aby plynule přešlo v první článek integrovaného ocelového náramku. Ten je druhou hlavní atrakcí PRX. Zvládnout udělat integrovaný náramek je totiž údajně velká výzva – těžko se vyměňuje, a tak musí být náramek tak dobrý, aby jej nositel neměl tendenci za chvíli nahradit jiným. A dle zahraničních recenzí se to Tissotu povedlo na jedničku. Náramek je díky úzkým článkům velmi vzdušný, příjemně přiléhá na zápěstí a netrhá chlupy. Prý.

Šušká se ale, že Tissot přijde s koženým řemínkem, jež bude k PRX pasovat.

Šušká se ale, že Tissot přijde s koženým řemínkem, jež bude k PRX pasovat.

PRX působí opticky obzvláště štíhle. Tento efekt je umocněn právě plochostí pouzdra a dle Tissotu také blízkostí ruček s plochou safírového sklíčka nad nimi. Hodinky jsou však "tlusté" 10 mm, což není žádná mimořádná hodnota, ale s příjemným 40mm průměrem pouzdra hezky ladí.

A protože PRX je zkratkou pro slova "precizní", "robustní" a X (římská číslice 10) pro 10 atmosfér voděodolnosti, víme, co od nich dále čekat.

A jak to, že se cena pohybuje relativně nízko? Takové hodinky dle mnohých vzhledově nezapadají do kategorie do 10 000 Kč... Cenu snižuje levnější quartzový strojek od švýcarské ETY, který spousta chronomaniaků nechce překousnout.

Inspirace slavnými modely a největším designérem hodinek 70. let

Do sedmdesátých let nebylo tolik obvyklé, aby značky navrhovaly vlastní designy hodinek. Většinou si komponenty (jako pouzdra hodinek, číselníky, náramky a podobně) objednávaly u různých dodavatelů a poté je pouze skládaly dohromady – vzhled byl tedy často v režii dodavatelů nežli samotných hodinářských společností.

To se však změnilo, když na hodinářskou scénu nastoupil Gérald Genta, italsko-švýcarský návrhář šperků, jež je dnes znám také jako největší návrhář hodinek všech dob. Gérald Genta totiž šokoval neotřelými geometrickými designovými počiny a nebál se vyjít z davu. Také proto přitáhl pozornost světoznámých značek, jako Omega, Patek Philippe, Audemars Piguet a dalších, které jej později najímaly k navrhování svých hodinek.

Asi největšími "žijícími legendami", jež Genta navrhnul, jsou hodinky Royal Oak značky Audemars Piguet a Nautilus značky Patek Philippe, které byly údajně inspirovány okénky zaoceánských lodí.

Zdroj: www.monochrome-watches.com/

Zdroj: www.monochrome-watches.com/

Tyto dva modely uchvátily hodinářský svět, a tak se díky Gentově práci stala 70. léta érou zvláštních hranatých tvarů a integrovaných náramků. Tato vlna se přirozeně nevyhla ani Tissotu, který v roce 1978, inspirován "zaoceánským" designem hodinek Nautilus, představil své slavné hodinky Seastar. No, a z nich právě současné Tissot PRX designově vycházejí.

Zdroj:www.crazywatches.pl

Tissot Seastar z roku 1978. Podoba není čistě náhodná. Zdroj:www.crazywatches.pl

Barevné varianty

Tissot PRX se nabízí ve třech střízlivých barevných variantách – s číselníkem tmavě modrým, černým a světle stříbrným.

Zajímavější jsou však různé finiše číselníků. Na stříbrný model bylo užito vertikální broušení, které tak plynule navazuje na pouzdro a náramek, jež mají úpravu stejnou.

Model se safírově modrým číselníkem se pyšní sunburst efektem – broušení vycházející ze středu číselníku, které při odrazu světla evokuje efekt slunečních paprsků.

9 890 Kč (doručíme do 29.4.)

Poslední model dostal klasicky hladký černý číselník, jež působí velice elegantně.

Vyhlídky do budoucna

Tradicionalisty a milovníky mechaniky na PRX odrazoval quartzový pohon (ovšem hlavně díky němu získaly onu cenovou dostupnost). Tissot tak nezahálel a v březnu vyrukoval se skvělou zprávou, ze které se mohou zastánci mechanických hodinek radovat – Tissot PRX se strojkem Powermatic 80 budou v prodeji také co nevidět!

Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)
19.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)

Tissot PRX Powermatic 80 budou mít zajímavě strukturovaný číselník. Zdroj: www.monochrome-watches.com/

Tissot PRX Powermatic 80 budou mít zajímavě strukturovaný číselník. Zdroj: www.monochrome-watches.com/

A digitálky? Těch jme se dočkali v roce 2023:

Tissot PRX Digital recenze – PRX Za zrcadlem
31.12.2023 - Eliška Měrková
Tissot PRX Digital recenze – PRX Za zrcadlem

Certina DS-7 recenze – Mladší brácha Tissot PRX
2.1.2024 - Jakub Pitucha
Certina DS-7 recenze – Mladší brácha Tissot PRX

Doba zmenšování. Které hodinky jsou v menším ještě lepší?
4.1.2024 - Lukáš Lenart
Doba zmenšování. Které hodinky jsou v menším ještě lepší?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Robert Vosáhlopřed 1109 dny, reagovat
Vypadají fakt krásně, už se na ně těším! A doufám, že kovotah opravdu nebude trhat chlupy, to by dokázalo zkazit radost, když řemínek asi nepůjde jen tak vyměnit...
Honzapřed 1108 dny
Tissoty nosím už nějakých 6 let s kovovým tahem (samozřejmé jiným), ale ješte se mi nestalo, že by mi zachytily chlup.
Ivapřed 1108 dny, reagovat
Dobrý den, mám ráda retro styl hodinek, ale nejdříve bych je chtěla vidět na živo. Kdy se na ně budu moci u Vás podívat? Děkuji
Eliška Měrkovápřed 1108 dny
Dobrý den, Ivo. Bohužel zatím nemáme potvrzeno, kdy přesně budou objednané modely dodány (ani kdy vláda povolí otevření prodejen, aby si zákazníci mohli přijít prohlédnout hodinky). Děkujeme za pochopení i za trpělivost.
Klárapřed 1108 dny, reagovat
Tento model ve mě vzbuzuje nostalgii z dětství. Ráda bych je pořídila jako dárek. Počkám si na naskladnění. Děkuji.

Hodinky zmíněné v článku