» Blog » Tissot

Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Bohumil Vopršal | 19.8.2021 | 4 MIN

Nejspíš budete znát lidovou průpovídku ve smyslu: „Naše pracoviště funguje tak dokonale, že snaha o jakékoli zlepšení by byla krokem zpět“. Přesně tohle rčení mě napadlo po vybalení čerstvě doručených hodinek Tissot PRX s modrým ciferníkem a v quartzové verzi. Jestli Tissot něco doopravdy umí, pak je to zabrnkat na retro strunu a vytasit se s moderní interpretací modelů z vlastní bohaté historie, ze kterých si sednete na... Zůstanete paf.

O co jde

Bude to plus mínus půldruhého roku, co jsem se na tomto místě samou chválou málem rozplynul nad reinkarnací chronografu z legendární tissotovské řady Navigator v článku s názvem „Tissot Heritage 1973: Přitažlivost téměř magická“.

Tissot Heritage 1973: Přitažlivost téměř magická
19.2.2020 - Bohumil Vopršal
Tissot Heritage 1973: Přitažlivost téměř magická

Titulek, myslím, dostatečně vysvětluje, jaký je můj vztah k hodinkám klasického vzhledu ze 70. let minulého století. Tissot – mimo jiné – mezitím připravil parádní reedici svého dalšího historického modelu PR 516 GL včetně nádherně nepraktického dobového rallye náramku (tyhle hodinky jsem bohužel v ruce neměl; předobraz jako své soukromé hodinky nosil mj. hvězdný Arnold Schwarzenegger).

Počátkem letošního roku pak výrobce oznámil příchod dalšího modelu ze „sedmdesátek“ – Tissot PRX, který je předmětem dnešní trochu netypické recenze. Netypické proto, že hodinky do ČR fyzicky ne a ne přijít; ač jsem byl na psaní značně natěšen, první várka se do republiky dostala až ve druhé polovině července, takže mezitím kolegyně Eliška připravila alespoň detailní představení hodinek.

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

9 890 Kč (doručíme do 2.5.)

Čtenáře, které zajímá historie modelu a zajímavosti kolem jeho vzniku, proto odkazuji na její vydařený článek „Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?“. My se teď můžeme naplno věnovat mé zcela subjektivní směsici dojmů.

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

První, druhé a třetí dojmy

Jak bylo řečeno v úvodu, po vybalení hodinek mě jako první napadlo, že snaha cokoli vylepšit by jim jen ubrala na dokonalosti... To zkrátka držíte tenhle kousek v ruce, zkoumáte kontrasty matně kartáčovaných ploch a leskle broušených hran, rozpustilou hru světel na leštěných kovových indexech a na hluboce modrém ciferníku se sunburst efektem...

Pak jdete pro jistotu zkontrolovat cenovku, protože si to určitě blbě pamatujete a před cifrou vám nejspíš vypadla jednička...  Ba ne, tyhle hodinky nestojí ani „desítku“! Přísahám, že si nevzpomínám, kdy jsem měl naposledy tak silný pocit, že každá investovaná koruna, co koruna, každý haléř (!) stojí za protihodnotu, kterou za své peníze dostanete!

"Pak jdete pro jistotu zkontrolovat cenovku, protože si to určitě blbě pamatujete a před cifrou vám nejspíš vypadla jednička..."

Druhý dojem souvisí s hlavním lákadlem (a zároveň asi jedinou slabinou) hodinek Tissot PRX. Onou hořkosladkou věcí je integrovaný náramek, který – na rozdíl od pouzder s klasickými nožkami – neumožňuje jednoduchou výměnu například za kožený či textilní řemen. S překvapením jsem zjistil, že první dílky náramku na pozicích 12 a 6 se nepohybují a jsou vlastně součástí pouzdra, mimochodem nádherně plochého (kdybych se byl pořádně podíval na fotky, překvapení by se nekonalo).

Obavy „co to bude dělat na ruce“, se rozplynuly hned po prvním přiložení na zápěstí. Hodinky i se zafixovanými prvními články náramku perfektně padly i na mou XXL ruku s obvodem 22,5 centimetru; a těžko si představit problémy na jakémkoli jiném zápěstí.

Do třetice ve mně při pohledu na ten parádní design začal hlodat červík. „Tohle přece není jen vzdáleně podobné modelu Nautilus od Patek Philippe! Kde já už jsem ten dokonalý soudkovitý tvar pouzdra, plynule přecházejícího do integrovaného náramku zahlédl?“ Strýček Google funguje výborně, a tak záhy poskytl odpověď: Tissot PRX jako by vypadly z oka modelu Rolex Oysterquartz Datejust!

Tak podoba tam trochu je. Rolex Oysterquartz Datejust; Zdroj: revolutionwatch.com

Tak podoba tam trochu je. Určitě ale ne v ceně. Rolex Oysterquartz Datejust; Zdroj: revolutionwatch.com

Nemá cenu mudrovat, zda byla dřív slepice nebo vejce; obě firmy své modely vydaly v roce 1978, ale Tissot – jak to odhaduji z porovnání s fotkami Oysterquartzu – má náramek složený z více dílků. A hlavně u něj výrobce vynechal ne úplně elegantní „kyklop“ – lupu nad ukazatelem data.

V době „quartzové krize“ a invaze japonských hodinek evropské hodinářské firmy porůznu spolupracovaly, a tak není vyloučeno, že zdánlivé „kopírky designu“ mohou být ve skutečnosti výsledkem kooperace. Jako příklad mě napadá model Heuer Pasadena – fabrika Heuer jej vyráběla v totožné kvalitě, jen s jiným nápisem na ciferníku pro celou plejádu značek, např. LeJour. Ale v případě podobnosti Tissot PRX/Rolex Oysterquartz jde jen o mé úvahy.

Pár slov závěrem

Netvrdím, že Tissot PRX jsou něčím, bez čeho nelze žít. Ale každý, kdo shání kvalitní quartzky, by se o ně měl zajímat takřka povinně. Jsou p(r)ovedené opravdu mimořádně! Zde opět doporučuji článek „Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?“ Murphyho zákon novinových titulků sice tvrdí: „Jestliže titulek končí otazníkem, odpověď zní: Ne“, ale v tomto případě jsem si téměř stoprocentně jist, že z tohoto zákona existují výjimky.

Pro zájemce z řad příznivců mechanických strojků je očekávaná cena kolem 20 tisíc korun méně přitažlivá, přesto je i v tomto případě poměr cena/výkon nadprůměrný. Na internetovém tržišti s hodinkami Chrono24 už tamní prodávající úplně nové či neznatelně nošené mechaniky PRX nabízejí o 20–30 procent dráž.

Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem
22.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem

Tissot PRX

Nadčasová krása a tvarová dokonalost
Poměr cena/výkon
Nostalgický odkaz
Jedinečný plochý design
Integrovaný náramek; vypadá krásně, ale téměř vylučuje výměnu za jiný typ
Někomu může vadit podobnost designu s modelem Rolex Oysterquartz Datejust
Váznoucí distribuce do ČR
Automatická verze s ETA Powermatic 80 bude u nás dostupná nejdřív na podzim 2021

Videorecenze:

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku