» Blog » Tissot

Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenze – Vysněná čtyřicítka je tady

Tagy: Recenze | Tissot | Klasické | Potápěčské

Eliška Měrková | 26.4.2024 | 7 MIN | 1x komentář

Řekli bychom, že lehce "okoukaná" kolekce Seastar od Tissotu nás už ničím nepřekvapí. Jak bychom se ale mýlili! Seastar totiž konečně dospěl, ale nevyrostl. Ba naopak – konečně můžeme přivítat Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 s menším, 40mm průměrem.

Tissot Seastar – kdo by je neznal. Ikona mezi dostupnějšími švýcarskými potápkami, které zná i hodinkový laik. Pánové po nich touží nejen kvůli výraznému potápěčskému designu, ale také kvůli švýcarské tradici nebo proto (a tohle je můj názor), že jsou tak známé a "profláklé". Schválně, kdo z vás má kolegu nebo kamaráda, který Seastary nosí a sklízí jeden závistivý pohled za druhým (včetně vašeho)?

Byla jsem však častým svědkem toho, jak pánové, kteří si pro Seastary natěšeně přišli, odcházeli zklamaní... A nebo s jinými potápkami, většinou od japonské konkurence. A důvod? Jednoduše nabízela menší modely, a to i v automatu.

Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?
23.2.2023 - Eliška Měrková
Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?

U tříručkových Seastarů jste totiž mohli volit jen mezi velkou 43 a vyloženě mohutnou 46 (u Tissot Seastar 2000). Když minulým rokem Tissot vydal jednoduchou quartzovou verzi v příznivé čtyřicítce, dav zaplesal.

Zatímco quartzové Tissot Seastar 1000 40mm už tu máme zhruba rok, naléhavé volání po 40mm automatech přineslo ovoce až nyní (je jaro 2024).

Tissot Seastar 1000 Quartz 40 mm recenze – Konečně trefa do černého
10.4.2023 - Jakub Pitucha
Tissot Seastar 1000 Quartz 40 mm recenze – Konečně trefa do černého

Je už to taková tissoťácká manýra, představovat první quartzové modely a až pak automaty. Nejinak to bylo i tady. Tentokrát si však ve Švýcarsku dali na čas... A taky se jim to vyplatilo.

Je krásné pozorovat, jak i tato mainstreamovější značka proces neuspěchala. Každý, kdo nové hodinky viděl, musel uznat, že si opravdu dali v Tissotu záležet (kéž by si dali tu práci i s digitálními PRX...).

Tissot PRX Digital recenze – PRX Za zrcadlem
31.12.2023 - Eliška Měrková
Tissot PRX Digital recenze – PRX Za zrcadlem

Také oceňuji, že nelenili a jednoduše nevzali stejný design původních Seastarů, nebo jen nenacpali automatický strojek do nějakého již existujícího pouzdra, jen s lehkými úpravami. Máme tady úplně novou verzi, nové hodinky, které se – troufám si říci – staly momentálně nejzajímavějším kouskem sportovní kolekce od Tissotu, ne-li kolekce od Tissotu vůbec.

Naše videorecenze:

Oproti quartzové verzi je navíc design o poznání vyzrálejší a propracovanější, a to se nebavím pouze o designu číselníku, jehož krása a "jinakost" je patrná na první pohled.

Rozdíly jsou až markantní: quartzům chybí chapter ring, pouzdro není anatomicky zakřivené a nemá ozvláštňující kaskádování po boku pouzdra. Značení na lunetě je pak u automatů určitě výraznější a lépe čitelné. A i cvakání lunety je takové ráznější, hlasitější (ale to je možná jen moje zdání – píšu s lunetou u ucha jako lupič u trezoru) a člověk na její rozpohybování musí vynaložit trošku větší úsilí.

Něco na té tyrkysové je

Tissot představil 4 nové barevné varianty – v celokovu s tyrkysovým a černým číselníkem, bicolor variantu a nejsportovnější s černou PVD a kaučukovým řemínkem.

Zdroj: www.fratellowatches.com

Zdroj: www.fratellowatches.com

Kdybych si měla tipnout, nejvíc na dračku půjde tyrkysová verze, která je podle mě nejzajímavější. Ale pozor, není tyrkysová jako tyrkysová – určitě bych neřekla, že je to odstín té již unavené "tiffany blue". Spíše připomíná nejoblíbenější verzi Seastar 2000 (je docela zajímavé, že ty se své quartzové verze nikdy nedočkaly, ale podle mě už ani nedočkají – trend menších velikostí stojí proti nim).

Tiffany Blue – hodinky v barvě drozdího vejce
9.3.2023 - Agáta Vřeská
Tiffany Blue – hodinky v barvě drozdího vejce

Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Téhle barvě zkrátka sluší hra se strukturou a lomem světla. U dvoutisícovek Tissot vsadil na design rozbouřeného moře, kdežto nové tisícovky mohou připomínat spíše padající vodu. Vše je umocněno kouřovým, gradientním efektem, kdy barva směrem k okraji černá. Pod přímým světlem tak střed číselníku skoro vypadá, jakoby zářil. A že je to, panečku, krásné.

Problém s odlesky u safírového sklíčka je samozřejmě řešen antireflexní vrstvou.

Na zápěstí "jako" stvořené

Hodinky jsem podrobila malému uživatelskému testu mezi různorodým pánským osazenstvem ze zaměstnaneckých řad Hodinek 365. Ve chvíli, kdy každý, kdo je dal na ruku, udělal uznalé uhmmm, jsem měla jasno. Tohle jsou neuvěřitelně dobře nositelné hodinky, které padnou nejspíš každému, a teď to nemyslím jako prázdnou marketingovou frázi.

Zdroj: fr

Zdroj: fratellowatches.com

Jednak je to tím, že čtyřicítka je prostě a jednoduše dobrá velikost, a jednak také hraje roli (na automaty) relativní tenkost pouzdra 12,5 mm (ačkoli jemná vypouklost sklíčka může výšce chloupek přidat). To k dobré nositelnosti dost přispívá, ale nestačí. A tady nastupuje na řadu anatomické zakřivení pouzdra a kratší ploché nožky, které krásné lehly na každé zápěstí, které bylo "testováno" (velikost od nožky k nožce je kompaktních 46 mm).

Hodinky váží 93 g na kaučuku a 148 g na kovotahu (pokud byste neodebírali žádné dílky). Pro představu – původní automatické Seastar 1000 vážily 180 g a Seastar 2000 dokonce 206 g.

Zpracování ocelového pouzdra je velmi obstojné. Výrazným prvkem je do matu broušený výkroj táhnoucí se po boku pouzdra od nožky k nožce, s lesklým ohraničením. Náramek ve stylu Oyster má pak broušené vnější články a leštěný středový článek, takže to k povrchové úpravě pouzdra pěkně ladí. Upnutý je rychlostěžejkami pro snadnou výměnu, a tak se hodí taky univerzální rozteč mezi nožkami 20 mm. Roli v dobré nositelnosti hraje taky "ženské" napojení náramku k pouzdru.

"Male/Female" end links nebo také mužské / ženské koncovky se liší v tom, že mužské mají u pouzdra vyčnívající středový článek. Ženské koncové články mají naopak první středový článek z náramku "vpadlý". Zejména mužské koncové články mohou hodinkám přidat na délce. A právě tato délka hodinek je pro jejich nositelnost často důležitější než jejich průměr. Způsob, jakým koncové články vyčnívají a svažují se dolů, má totiž zásadní vliv na to, jak hodinky sedí na zápěstí.

Čitelnosti není absolutně co vytknout (jak by se u potápek taky dalo čekat), a pochvalná slova patří také luminiscenci Super-Luminova, která je jako vždy příkladná.

Výrazné jsou také údaje na lunetě a její využití (ať už potápěčské, kuchyňské či hospodské) tak bude jednoduché jako facka. Navíc je tvořena minerálním sklíčkem, které přidává takový lesklý elegantní šmrnc.

Recenze na první "dámské" Tissot Seastar aneb rozbiju své prasátko?
31.3.2022 - Eliška Měrková
Recenze na první "dámské" Tissot Seastar aneb rozbiju své prasátko?

Korunka je chráněná, šroubovací (hodinky drží tlak do 300 M, ale oficiální potápěčskou certifikaci Tissot nejspíš považoval za zbytečnou a drahou) a manipuluje se s ní tak... pevně, neviklavě a nechrastivě. Zkrátka dodává v ruce pocit důvěry... Jestli víte, co mám na mysli.

Ach ten kontroverzní Powermatic – ale co!

Dýnko má průhled na automatický strojek Powermatic 80, který má výhodu v dlouhé rezervě chodu. Pro fajnšmekry má však pár svých ouvej. Prvním je snížený počet kmitů setrvačky z 28.800 na 21.600 (snížená frekvence ze 4 na 3 Hz) oproti základové ETA 2824-2. To má za následek viditelně trhanější pohyb vteřinové ručky.

Powermatic 80 – stručně a srozumitelně
16.5.2019 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 – stručně a srozumitelně

Tím pádem ručka neudělá 8 pohybů za vteřinu, ale 6. Chod je tak méně energeticky náročný + se prodloužila délka pera, a tak mohla být rezerva zvýšena prakticky na dvojnásobek, 80 hodin. Co se přesnosti týče, Powermatic i 2824-2 má více verzí nebo úrovní, ale obecně platí, že standard 2824-2 má přesnost -12~+30 sec za den, Powermatic 80 má přesnost podobnou a mnohdy dokonce lepší, ale záleží na typu a úrovni.

Druhým ouvej je to, že se jedná o verzi Powermaticu ETA C07.111 s 23 kameny. To znamená hlavně to, že kotva krokového kola, která je u hodinek standardně vyhotovena z kovu, je zde vyrobena z tzv. hi-tech polymeru (což je velmi zjednodušeně plast), který je ze své podstaty trochu méně trvanlivý než kov.

Ovšem vzhledem k tomu, že tenhle strojek je na trhu asi 10 let, zatím nemáme dostatečné zkušenosti ohledně jeho životnosti (takže zatím těžko říci, jestli vydrží při pravidelném servisování "celý život"). Tento strojek také nelze běžně regulovat, protože je regulován přímo ve výrobě speciálním laserem. Servisování a výměna dílů je však v autorizovaném servise možná.

Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder
13.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder

Pro drtivou většinu běžných smrtelníků (čti nehodinkových snobů) je však švýcarský Powermatic dobrý a spolehlivý strojek, který navíc vydrží běžet i po odložení tři dny a nic špatného na něm skutečně není. :)

A co vadí mně?

Já jsem, co se designu týče, nenapravitelný hnidopich a jen málokteré hodinky se mi v tomto ohledu dokážou zavděčit na celých sto procent.

Jak jsem řekla, tyhle hodinky mají skvělý design i skvělou nositelnost. Kdybych ale měla najít nějakou malichernost, byla by to barva chapter ringu, která nenavazuje na gradient číselníku. Je lesklá, ve stínech působí tmavší, ale na přímém světle mě to trochu ruší. Aplikované indexy jsou navíc do chapter ringu lehce zapuštěné (trochu jako by z něj ukusovaly), a tak by bylo pro oko příjemnější, kdyby to barevně navazovalo.

A pak ta mrňavá datumovka v černém pozadí s poměrově širším kovovým rámečkem. To není moc dobře vymyšlené: kromě toho, že je naživo téměř nečitelná, je (jen dle mého vkusu) i nehezká.

A tak jsem si trošku pohrála s Photoshopem... No nebylo by to bez datumovky hezčí?

Omluvte mě, nejsem žádná střela přes grafiku... Ale pro představu snad stačí. :)

Omluvte mě, nejsem žádná střela přes grafiku... Ale pro představu snad stačí. :)

Tohle řada Seastar potřebovala

Seastar kolekci, jakou známe dnes, má Tissot v nabídce zhruba od roku 2018 (hodinky jménem Seastar byste však u Tissotu dohledali až do sedmdesátých, možná i šedesátých let). A od té doby se v ní postupně objevují kousky, které jsou výrazné a v celé kolekci dominantní. Stálice, tažní (mořští) koně.

Už to ale chtělo krapet osvěžit, protože od vydání Seastar 2000 mi tato řada přišla poněkud umrtvená. Nové automatické Seastar 1000 ve 40 mm tak přišly jako živá voda, která utopila pomyslnou stagnaci potápek od Tissotu. A zvěstuji jim velmi příznivou budoucnost, co myslíte vy?

Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců
8.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiřípřed 7 dny, reagovat
Opravdu moc pekne Seastary, i ta velikost je fajn (za me je naprosty ideal Aqua Terra 38, ale individualne zalezi na sirce zapesti), az na ten kalibr. Pritom Tissot ma s kalibrem 811 Gentlemany. Ale pak uplne vsechno ostatni se 111. Nechapu tuhle korporatni politiku Swatche tlacit klasicke zavedene znacky s tradici na urcite cenove pozice.

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. zavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.