» Blog » Tissot

Tissot Seastar 1000 Quartz 40 mm recenze – Konečně trefa do černého

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Potápěčské

Jakub Pitucha | 10.4.2023 | 3 MIN | 2x komentář

A je to tady – Tissot vyslyšel naléhání fanoušků. V jeho velmi oblíbené a osvědčené řadě Seastar jsme již viděli opravdu vše. Tedy téměř. Pořád tam chyběl zlatý střed co do velikosti a hlavně tříručkový model s quartzovým strojkem. Tissot to konečně napravil modelem Tissot Seastar 1000 Quartz 40 mm.

V potápěčsky laděné řadě Seastar si můžete vybírat opravdu z širokého spektra. Od „nabušených“ 46 mm, přes 43 mm až k 36 mm, vhodných i na dámská zápěstí. Je tedy jasné, že novinka v podobě 40mm pouzdra je adekvátním doplněním kolekce.

Recenze na první "dámské" Tissot Seastar aneb rozbiju své prasátko?
31.3.2022 - Eliška Měrková
Recenze na první "dámské" Tissot Seastar aneb rozbiju své prasátko?

Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Tissot je vybavil quartz strojkem s technologií Precidrive, zachoval velmi vysokou voděodolnost 300 metrů (1000 stop, odtud název) a zabalil je do typicky „Seastarovského“ kabátku.

Značku Tissot asi není třeba dlouho představovat. Pro většinu z nás to byla vstupní brána do světa švýcarských hodinek a značka Tissot je vnímána jako symbol kvality za dostupnou cenu. A to právem, hodináři z Le Locle ve Švýcarském pohoří Jura nám totiž již po nepřetržitých 170 let přináší spolehlivé „swiss made“ hodinky.

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice
7.6.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

Za tu dobu stihla značka nasbírat nemálo historických prvenství; jako například první masově vyráběné kapesní hodinky, první antimagnetické hodinky nebo první kapesní hodinky s dvěma časovými zónami.

Tak akorát…

Alespoň já bych tak ve zkratce shrnul nové Seastary. 40 mm mi totiž na mém 17,5 cm zápěstí sedí opravdu výtečně. Ani velké, ani malé – prostě tak akorát. Na pohodlí bezesporu přidává i kaučukový řemínek s trnovou sponou (do rukou se mi totiž dostala verze T120.410.27.051.00) a výška hodinek, která činí pouhých 10 mm. Hodinky proto mají jen 73 g a na zápěstí jsem je téměř necítil, což ale nebude pravidlem druhé varianty s ocelovým náramkem (T120.410.11.041.00).

Mořský elegán

Pouzdro hodinek je z nerezové oceli, z vrchní strany leštěné, z boční broušené. Dýnko hodinek je pak zdobené gravírovaným logem Seastar s obrázkem mořského koníka, který je typický pro celou řadu. A stejně jako u dřívějších modelů zde najdeme safírové sklo s antireflexní vrstvou.

Bodem, který bych chtěl vyzdvihnout je určitě luneta; ta je ve zlatavé PVD úpravě, která krásně ladí jak s potápěčskou stupnicí lunety, tak i se všemi indexy a ručkami. Chytré hlavy z Tissotu zde pak vsadili na nezvyklý materiál vložky, která je minerální. To však hodinkám na kráse jen přidává, protože luneta je s celými hodinkami v opravdu dokonalé harmonii; stejně jako temně černý ciferník odráží světlo na všechny strany a dodává modelu šmrnc a nádech elegance.

Co se týče ruček, ty jsou znovu v klasickém „tužkovitém“ tvaru s „lollipop“ sekundovkou, kterou na druhé straně vyvažuje Tissotovské „Téčko“. Všechny indexy i ručky jsou samozřejmě, jako správné potápky, opatřeny velmi dobrou luminiscenční vrstvou.

Jenom quartz?

I když v hodinkách nenajdeme žádný nabušený automat, ale „pouze“ quartz (což asi mnoho fanoušků zamrzí), nemají se nové Seastary za co stydět. Do pohybu je totiž dostává strojek ETA F06.412, který není žádné ořezávátko. Může se pochlubit technologiemi jako „Heavydrive“, která dodává zvýšenou odolnost proti nárazům a zejména pak technologií „Precidrive“, kterou například najdeme i v některých modelech od Certiny.

Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
8.8.2023 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Precidrive - stručně a srozumitelně
26.8.2019 - Radek Vyhlídal
Precidrive - stručně a srozumitelně

Ta ve zkratce zaručuje opravdu neuvěřitelnou přesnost ±10 sekund za rok, čímž se může rovnat i Grand Seiko strojkům z řady 9F, které se však cenově pohybují úplně někde jinde. Strojek také nabízí indikaci vybití baterie (EOL) a do její výměny vydrží běžet až 5 let.

Závěr

No, co k tomu říct? Já jsem upřímně nadšený; i když nejsem vyloženě fanda Tissotu, tento model mě oslovil na první pohled. Hodinky na mě působí velmi vyváženým dojmem – sportovní „look“ se zde míchá s lehkým nádechem elegance, a to hlavně díky minerální lunetě a číselníku tak temném, že by se v něm jeden ztratil.

Navrch přihoďte zvýšenou odolnost proti nárazům, voděodolnost do 300 m a technologii „Precidrive“ a máte před vámi ideální hodinky pro bezstarostné nošení do každého dne.

Mohlo by vás dále zajímat:

Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců
8.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 94 dny, reagovat
v té zelené se dělat nebudou? lámu si hlavu jaké vybrat :-) kriste to je ale život :-)
Jaroslavpřed 63 dny, reagovat
Jenom musím souhlasit..

Hodinky zmíněné v článku