» Blog » Tissot

Tissot Seastar 2000 Professional představení – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Tagy: Představení | Tissot | Pánské | Klasické | Potápěčské

Eliška Měrková | 17.6.2021 | 4 MIN | 4x komentář

Tak tohle je vážně něco – Tissot vzal své legendární Seastary a pozvedl je na kompletně novou, tentokrát opravdu profesionální úroveň. A ten design... Božský. V nabídce je budeme mít i my, tak se na ně pojďme alespoň v krátkosti podívat (abychom si ukrátili to natěšené čekání). Představujeme: Tissot Seastar 2000 Professional Automatic, první hodinky od Tissotu s certifikátem ISO 6425.

K létu patří voda, k vodě zase potápky. A k tomu Tissot vydal jeden ze svých nejunikátnějších hodinářských počinů poslední doby.

Hodinky Seastar značky Tissot nejspíš netřeba představovat. Tissot je vyrábí (pravděpodobně) už od konce 60. let, potápěčské vlastnosti získaly v letech 80. a v podstatě i dnes, tedy o 40 let později, si zachovávají téměř kultovní status jakožto jedny z nejoblíbenějších švýcarských potápěčských hodinek za dostupnou cenu.

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice
7.6.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

Co však Seastarům dosud chybělo, byla oficiální certifikace pro potápěčské hodinky.

Aby hodinky splňovaly mezinárodní normu pro potápěčské hodinky ISO 6425, musí projít přísnými testy voděodolnosti a odolnosti vůbec. Certifikace hodinek je dobrovolná a záleží pouze na výrobci, zda hodinky nechá testovat. Testem potápěčské normy musí správně projít každý kus, který nese toto označení.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Ano, i dosavadní modely Seastar 1000 se mohou směle vydávat do hlubin na zápěstí profíků – splňují všechny potápěčské náležitosti, jako voděodolnost do 300 M (nebo taky 1000 ft, odtud pak název Seastar 1000), šroubovací komponenty, robustní odolnou konstrukci a samozřejmě taky typický potápkový design.

V letošním roce se však Tissot rozhodl zajít ještě dál... No, respektive spíše hloub, protože jak už název napovídá, nové profi potápky Seastar 2000 odolají extrémnější hloubce 2000 ft (600 M). Navrch pak dostaly oficiální označení Diver's, které si zasloužily zmiňovanou certifikací, několik nových vymožeností a úžasný design, který se vysloveně dožaduje kontaktu s vodou.

Seastar 2000 (nejen) pro profesionální potápěče

Seastar 2000 Professional byl navržen pro profesionální potápěče, kteří čelí značným hloubkám a extrémním podmínkám. Proto na boku pouzdra, konkrétně na deváté hodině, najdeme tzv. heliový ventil, který je určen k použití pouze během saturačního potápění (pod hloubkou 100 metrů). Jedná se o bezpečnostní ventil sloužící k vyrovnání tlaku v hodinkách vzhledem k okolnímu prostředí.

V hloubce větší než 60 metrů se dusík (složka atm. vzduchu) mění na toxický plyn. Proto se míchá v potápěčských láhvích kyslík s heliem, aby se vzduch stal pro potápěče dýchatelným. Pohyb potápěče vyvolává bubliny obsahující helium, které se dostanou do styku s hodinkami. A protože helium není rozpustitelné ve vodě a prochází i pevnými materiály (i gumovým těsněním), zůstává v hodinkách tlak jako v hloubce, kde potápěč byl. Při vynořování je třeba helium upouštět, aby nevznikl přetlak, který by hodinky zničil.

U samotného designu pak samozřejmě nechybí jednosměrně otočná luneta s keramickou vložkou a výrazným vroubkováním pro snadnou manipulaci. Keramika má pak tu výhodu, že nevykazuje žádné známky opotřebení ani po letech a její barvy neblednou.

Samozřejmostí je u potápek skvělá čitelnost, kterou Seastary splňují na výbornou. Ručky jsou opravdu pořádné, napěchované švýcarskou Super-LumiNovou, která potápěče nenechá ve štychu ani v temných hlubinách oceánu. Luminiscenci dostal také nultý bod na lunetě.

Vysokou voděodolnost podporují také šroubovací komponenty (korunka, dýnko) a skutečně robustní odolná konstrukce, na kterou bylo u hodinek s větším průměrem 46 mm a tloušťkou 16,25 mm použito působivé množství oceli. Váha hodinek tak není zrovna zanedbatelná, je to celých 206 g. Nové Seastary jsou tak docela chlapáckou záležitostí. Pro někoho skvělý rys, pro jiné jejich největší nedostatek (na fórech a v diskuzích se mnoho pánů vyjádřilo, že by upřednostnilo raději univerzálních 43 mm, ale třeba se ještě dočkáme...?).

Zpracování pouzdra, náramku i spony s extenzí pak vypadá (alespoň z fotek a videí) působivě a propracovaně.

Barvy moře, rozbouřená hladina a přiznaný strojek – designové unika nových Seastar 2000

Nové Tissot Seastar 2000 nejenže do moře patří, ale také skoro působí, jako by samy z moře vyšly. Hlavní atrakcí modelu je totiž číselník s rytinou ostrých vln znázorňujících rozbouřenou hladinu. V barvách Tissot vsadil na tyrkysovou (u dalších dvou modelů modrou a černou) postupně přecházející do tmavšího tónu. Tím designéři rozehráli hru světla a stínů, jež evokuje sluneční záři pronikající skrz vodní hladinu až do černých hlubin... Krása, nemyslíte?

Pohled na takový číselník vás bude nejspíš bavit, ať už se na hodinky budete dívat poprvé nebo pomilionté. Proto je skvělé, že vypouklé sklíčko je ze safíru, který zůstane krásný a bez vlásečnic nejspíš navždy. Samotné sklíčko je zde velmi silné (skoro by se dalo říci "tlusté jako špalek"), takže rozbití spíše nehrozí. Navrch je opatřeno antireflexní vrstvou, která zabraňuje odleskům a zlepšuje čitelnost hodinek.

Co je ale opravdu neobvyklé, je u modelu určeném do extrémních podmínek průhledné dýnko odkrývající drobnou mechaniku strojku. Očekávalo se spíše dýnko plné, s typickou rytinou seastarovského mořského koníka, ale Tissot zde nejspíš vsadil na efekt. Strojek ze zadní strany kryje opět safírové sklíčko.

Když už jsme u toho strojku, jedná se o Powermatic 80 s (u Tissotu nepříliš běžným) Nivachronem, který zvyšuje rezistenci proti magnetismu.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Cenovka se vešla pod třicet tisíc, což je na hodinky těchto kvalit více než férové, a informaci o tom, kdy přesně hodinky budeme mít i my, ještě doplníme.

Tak co, taky se na ně tak těšíte?

Naše videorecenze:

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Bazpřed 1038 dny, reagovat
Ta lumi vypadá super!
Ondřejpřed 1037 dny, reagovat
Krásný kousek! A fajn článek. Jen si prosím opravte informaci, že dusík je složka kyslíku. Není to pravda :-)
Eliška Měrkovápřed 1037 dny
Ondřeji, děkujeme za upozornění! Chyba byla opravena. :)
Honzapřed 1037 dny, reagovat
Nádherné, jen je škoda, že nebyly osazeny 25ti kamenným strojkem s křemíkovým vláskem.

Hodinky zmíněné v článku