» Blog » Tissot

První "dámské" Tissot Seastar aneb rozbiju své prasátko?

Tagy: Recenze | Tissot | Dámské | Klasické | Potápěčské | Tradiční

Eliška Měrková | 31.3.2022 | 4 MIN | 1x komentář

Vzpomínáte na to všeobecné nadšení a husí kůži na zápěstích všech hodinkových pacientů, když ještě celkem nedávno Tissot vydal své první profi Seastar 2000? Velké hodinky se snad ještě větším sex-appealem však byly dárkem pro příznivce masivnějších hodinek a pánům s hubeným zápěstím či nám ženám zase zbylo jen sklopit uši a čekat... Až jsme se dočkali! A stálo to za to, protože nové Tissot Seastar s 36mm pouzdrem boří všechny zavedené kategorie.

Všímáte si toho taky? Stále častěji u hodinářských značek vidíme nejen návraty k historickým modelům, ale především také k menším velikostem pánských hodinek, které se zhruba od 90. let začly z trhu nenápadně vytrácet. Už loni však Certina naznačila návrat původních velikostí svými "bondovskými" DS Action s 38mm průměrem pouzdra.

Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek
17.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek

A nedlouho poté své menší potápky předvedlo i Seiko s SNE571P1, kterým chybělo půl milimetru do 39mm.

Seiko Prospex Solar Diver
3.9.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Solar Diver's recenze – Malé, ale drahé?

U obou předchozích potápek se však stále jednalo o pánské kousky, které se však mohly bez problému infiltrovat i na dámská zápěstí. Tissot na začínající trend (?) samozřejmě zareagoval taky. Kromě toho, že nedávno oznámil 35mm verzi svých senzačních PRX, které představil zhruba ve stejnou dobu jako nové PRX s automatickým chronografem, tu dnes máme i oficiálně unisex (ale podle nás už spíše dámské) Tissot Seastar 1000 s 36mm průměrem pouzdra. A vypadají naprosto božsky.

Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem
22.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem

Kam s nimi?

Hodinky jsou dle Tissotu oficiálně kategorizovány jako unisex. A designově to skutečně odpovídá. Jedná se v podstatě o přesnou zmenšeninu klasických pánských Seastar 1000 s 43mm průměrem pouzdra a robustnějším sportovním vzhledem, přičemž nová verze dostala navíc jen pár opravdu nenápadných (ale o to účinnějších) zkrášlovacích detailů.

A kolik podobných hodinek vůbec máme? Až takhle malé, 36mm potápky v současném pánském světě (zatím) prakticky neexistují (dobře, určitě by se našly nějaké Pro Divery, ale u nich víme, že je Invicta pálí snad ve všech velikostech, jaké je lidské zápěstí schopno pojmout, a tak je zde s dovolením nepočítám). A kdybychom na nové Seastar 1000 nahlédli naopak skrz perspektivu dámských potápěčských alternativ, obzor by se ještě zmenšil.

Možná existuje pár neznámých výjimek (vzpomeňte třeba na tyto Wengery), ovšem obecně u dámských potápěčských hodinek převládá... no, něco, s čím bych se už z principu zdráhala řádit u moře nebo s nimi dělat cokoli náročnějšího. Hlavní hráč je tady nepochybně Certina a řada Aqua. A ačkoli u nich o proklamovanou odolnost rozhodně strach nemám, ten třpyt, perleť a diamanty mě podvědomě nutí k ukázněnějšímu zacházení.

Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží
30.12.2021 - Eliška Měrková
Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží

Pro srovnání

V čem se oproti pánské verzi Seastarů nové hodinky změnily? Pár rozdílů by se našlo.

Pánské Tissot Seastar 1000 Automatic T120.407.

Pánské Tissot Seastar 1000 Automatic T120.407.

Krom velikosti je tady nejpatrnější změna v pohonu. Zatímco jsou všechny pánské tříručkové Seastary mechanické automaty, nová menší verze dostala pouhý quartzový strojek... Štve mě to? Popravdě, trochu jo, ale věřím (nebo spíš doufám), že verze menších Seastarů v mechanice na sebe nenechá dlouho čekat. Koneckonců jsme to viděli nedávno i u PRX, které vyšly nejprve v quartzu a vzápětí s automatickým strojkem Powermatic 80.

Na druhou stranu, quartz strojek F05.412 od švýcarské ETA není žádné béčko. Je vybaven indikátorem EOL (konec životnosti baterie), technologií HeavyDrive pro odolnost proti nárazům a technologií PreciDrive pro výbornou přesnost ±10 sekund za rok... Což je pro představu osm až desetkrát vyšší přesnost než u standardních quartzových strojků a vyrovná se tak třeba všeobecně uznávaným kalibrům Grand Seiko 9F. S baterií Renata 371 pak hodinky poběží zhruba 4 roky.

Dýnko (i korunka) je šroubovací, s typickým Seastarovým mořským koníkem.

Dýnko (i korunka) je šroubovací, s typickým Seastarovským mořským koníkem.

Jak pak název Seastar 1000 napovídá, voděodolnost do 1000ft (tedy 300M) byla i zde povinností. Ostatně stejně jako perfektní čitelnost a výborná luminiscence, jakou už od Tissotu moc dobře známe.

Sklíčko je samozřejmě safírové. Tady se však naopak Tissot polepšil a sklíčko opatřil oboustrannou antireflexní vrstvou, která odráží odlesky s téměř stoprocentní účinností a průhled přes sklíčko je tak prakticky dokonale čistý. A tady se dostáváme k těm drobným zkrášlovacím detailům, o kterých bylo psáno výše.

Původní pánské modely jsou totiž oproti novince tak nějak... mdlejší a na pohled plytší. Menší hodinky už nemají jemný sunburst na číselníku, ale takové hluboké, temně modré, jednolitější pozadí se zrcadlovým leskem, které působí jako klidná vodní hladina. Proto vypadá více než efektivně, když se na ploše číselníku jemně zrcadlí plastické indexy s lesklým ocelovým orámováním, jež odraz číselníku vzájemně oplácí.

Podobný efekt vidíme i u lesknoucí se lunety, ze které mám dojem, jakoby byla potažená jakousi skelnou vrstvou. Tyhle změny jsou vskutku nenápadné, ale právě díky nim jsou nové Seastary oproti původním zkrátka zdařilejší a nezdráhám se říci – vyloženě krásnější a přistihla jsem se, že se na ně nemůžu vynadívat.

Náramek pak dostal jednodušší styl oyster s decentním broušením krajních plošek a spony, do níž je vraženo signování značky.

Celá úprava, design i dokončení každého detailu je zde na úrovni. Hodinky působí klasicky a tradičně a současně je na nich něco, co vábí vaše oči a nutí vás si hodinky prohlížet déle, než je možná zdrávo. Jsou však stále velmi sportovní, odolné a veskrze seriózní.

Moc povedená je také bílá varianta:

Asi je jasné, jaké nadšení ve mně nové Seastary vyvolaly. Rozbiju však kvůli nim své pomyslné prasátko? (To berte s nadsázkou, cenovka je zde za nabízené parametry vážně příznivá). No, možná si ještě počkám, jestli se Tissot nakonec vážně nevytasí ještě s mechanickou verzí. Prozatím na ně můžu akorát zbožně koukat za sklem vitríny. ;)

Mohlo by vás dále zajímat:

Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)
19.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Tissot T-My Lady recenze – Drobné a decentní hodinky pro elegantní minimalistku
26.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot T-My Lady recenze – Drobné a decentní hodinky pro elegantní minimalistku

Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců
8.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců

Tissot Seastar 1000 Quartz 40 mm recenze – Konečně trefa do černého
10.4.2023 - Jakub Pitucha
Tissot Seastar 1000 Quartz 40 mm recenze – Konečně trefa do černého

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 752 dny, reagovat
Pekne napísané :) Celkom dobrý spôsob boja s infláciou je tie peniaze pomíňať :)))

Hodinky zmíněné v článku