» Blog » Tissot

Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali. Jen jsme o tom nevěděli

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Retro

Aleš Pavelek | 18.8.2023 | 7 MIN | 11x komentář

Tissot Sideral S jsou jedinečné. A tak trochu zjevení v produkci Tissotu, ale i v obecné nabídce. Minimálně v této cenové kategorii. Reedice historických Tissotů přináší hodně zábavy a moderních specifikací. Pojďme se na tuto barevnou novinku s unikátním řemínkem a karbonovým pouzdrem podívat zblízka.

Pět věcí musíte vědět, zvážit, pobrat a přebrat, než se vydáte za barevnou září nových Sideralů. Zaprvé, materiál karbonu, který je tak trochu jiný. Za druhé, ve všech ohledech zábavný design s legitimní historií, který ovšem nebude pro každého. Za třetí, řemínek s nespočtem výhod a jednou větší nevýhodou. Za čtvrté, tak trochu kontroverzní verze Powermaticu (jo, ta s plastovými částmi). A za páté, jsou výrazné a vyčnívají z davu. A s nimi budete nejspíš i vy.

Napsáno a řečeno o nich bylo už dost. Ale stejně bych se rád na zmíněných pět věcí podíval podrobně. A úplně na konec se dostanu i k cenovce, zda je adekvátní a zda se Sideraly vyplatí pořídit.

Historie. A zase jsme v 70´

Tissot představil rodinku modelů Sideral v roce 1969. Ale podstatnější byl rok 1971, kdy vznikly historicky první hodinky ze sklolaminátu na světě. A stál za nimi právě Tissot se svým modelem Sideral.

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice
7.6.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

Je třeba si uvědomit, že i když soudkovité pouzdro vnímáme dneska jako retro, pro 70. léta bylo běžné a určitě si vybavíte hodně podobných vintage modelů. Nebo současných reedic. Ovšem sportovní a poměrně barevný vzhled v kombinaci s průlomovým materiálem byl pro tehdejší Sideraly významným milníkem.

Sideraly před 50 lety a dnes.

Sideraly před 50 lety a dnes.

Ostatně, Tissot je znám svým přístupem, nebo spíše nehynoucí touhou neustále experimentovat s materiály. Bylo by tedy divné, kdyby svůj historický kousek nepředvedl opět v něčem unikátním. A tím je karbon.

Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder
10.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder

Žádné nitky, prostě kus karbonu

Nejde ale o karbon jak jsme běžně zvyklí, minimálně teda v této cenové kategorii. Žádné vyztužení karbonovými vlákny. Tissot to nazývá mramorovaný tvrzený uhlík, a je fakt, že struktura je na pouzdře znatelná.

Ostatně to z hodinek dělá něco naprosto neobvyklého. Obavy, že karbonový kukuč, navíc mixnutý s oním šedým (nebo u modré varianty dokonce modrým) mramorováním, bude vypadat plastově a lacině, zůstaly nenaplněny. Vlastně musím říct, že mě zpracování více než mile překvapilo.

O karbonu a jeho výhodách se tu nebudu rozepisovat. Prostě je odolný, a přitom lehký. Zázrak. Akorát se s ním hůř pracuje, tvaruje, takže běžně se karbonové hodinky prodraží oproti ocelové verzi o pár desítek procent.

Na druhou stranu, je to neokoukané a výsledkem jsou sportovní hodinky, co váží 90 gramů! Jakmile si je nasadíte, pochopíte, proč pohodlnost Sideralů zmíním ještě několikrát. Nebo minimálně ještě jednou.

Karbonové je ale pouze okolní pouzdro. Samotný strojek je umístěn v ocelových prstencích, což je na hodinkách i vidět. Přináší to designový benefit, protože ocelový kroužek pod lunetou (která je taky z nerezu, ale s černou úpravou) koresponduje s ocelovou korunkou.

Rozměry jsou pak 46,4 mm lug to lug, 41 mm v průměru a tloušťka je 14,6 mm. To z nich dělá sice trochu vyšší, ale za to nositelné hodinky troufnu si říct na všechna zápěstí. A jak je vidět i na promo videích Tissotu, bez problému i na dámské.

Tím, že pouzdro nemá klasické nožky, je zkrátka kratší a dobře na zápěstí sedí. A k tomu ta váha… A řemínek.

Inovativní řemínek. Budete ho milovat, nebo okamžitě vyměníte

Řemínek na první pohled připomíná svým řešením zapínání svět smartwatchů. Ale opět vychází z inovativního řešení historických Sideralů. Nemá klasickou sponu, ale jedna část se provléká přes očko druhé části.

Tady je třeba vynaložit poměrně dost síly, než čumplík zapadne do požadované dírky, ale vzniká velká výhoda, že pokud se náhodou uvolní řemínek z jedné dírky, hodinky stále budou držet v té druhé. Takové dvojité jištění.

Konec řemínku má navíc fajn detail v podobě starého tissoťáckého loga, které šoupli i na ciferník. A tyhle promyšlené detaily musíte prostě ocenit.

Materiál řemínku je neskutečně příjemný a poddajný. Navíc dírkování přináší kýžené odvětrávání, a protože jsem si Sideraly spojil s letními hodinkami (možná vlivem podsunuté reklamy od Tissotu, nebo doby, kdy se objevily na trhu, kdo ví), beru to jako velký benefit.

Kdyby šlo jen o pocit, patří Sideraly mezi nejpohodlnější hodinky, které jsem kdy měl na zápěstí, a to i při zvážení větších rozměrů. Ovšem je tady ta avizovaná jedna jediná nevýhoda, kterou jsem u řemínku našel. A sice, že pokud se netrefí rozmístění dírek, do kterých má řemínek zapadnout, vašemu obvodu zápěstí, je jedno jak moc je pohodlný, prostě nesedne.

Je to podobný pocit, jako když si zkracujete tah bez mikra. Jeden článek už je moc, ale s ním jsou zase moc volné. Najít to sladké pohodlné místečko je někdy skoro nemožné. A u sideralích řemínků to možná budete mít podobně. A nebo budete mít štěstí a už ho nevyměníte za žádný jiný na světě.

Kdyby ale náhodou, mezi nožkami je klasická dvacka, navíc jsou na rychlostěžejkách, takže jakákoli pryž nebo kůže jim půjde pěkně pod nožku. Pokud vám ale sedne a jen jsou originální barvy na vás moc živé, Tissot už teď slibuje další barvy včetně černé, která hodinky výrazně barevně umravňuje.

P80. Skvělá rezerva, ale opět ve verzi 111

Uvnitř je automatický strojek Powermatic 80.111 s 80 hodinami chodu do zastavení. Což je v tomto cenovém segmentu jasný nadprůměr, a vlastně stále ještě poměrně ojedinělá hodnota. U konkurence obvykle v této cenovce převažuje běžná rezerva okolo 40 hodin. Přesto je tento strojek pro některé bolavým místem. Ptáte se proč?

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

P80 je v současnosti asi nejpoužívanější tříručkový automat ve střední třídě Swatchovské pyramidy. Takže se s ním setkáváme fakt často. Vidíme ho u Certiny, Hamiltonu, Mida i Tissotu… Právě Tissot je s jeho vývojem úzce spojený. A začal používat některé součástky (hlavně krokové ústrojí) z hi-tech materiálu, který zjednodušeně můžeme nazvat plast.

Rotor má u Tissotu poměrně nově vykrojení.

Rotor má u Tissotu poměrně nově průzory.

Ovšem není plast jako plast a není P80 jako P80. Verze 111 s 23 kameny těchto inovací využívá, ale ostatní značky používají jiné verze, běžně s 25 kameny, které se vrátily ke kovovým součástkám. Vzniká diskuze, co je lepší, z hlediska životnosti, servisování, údržby…

Někteří v tom mají jasno; plast – nebrat. Já, ač konzerva, věřím, že i tento strojek tady má své místo. Cenově vychází tuším levněji, takže tím Tissot drží některé své modely o něco níž. Rozhodně se mu nedá vytýkat nepřesnost, protože co jsem měl zatím možnost vyzkoušet, tak se drží v odchylce do +-4 sekund, a rovněž Sideraly, měřené teda pouze v jedné poloze, šly za 24 hodin do -2 sekund.

Powermatic 80 – stručně a srozumitelně
16.5.2019 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 – stručně a srozumitelně

Tissot si je svou verzí taky podle mě celkem jistý, když jej vkládá do svých vlajkových regat typu PRX, Seastar 2000 a teď i Sideral.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Jestli bych byl radši za verzi s kovovými částmi? To víte že byl. Když to ale vezmu kolem a kolem… Možná, že se strojek beze změn nedožije mých vnoučat, ale to mě u hodinek, které si hodlám pořádně užít, navíc v této ceně, vůbec netíží.

Servisovat se to dá a přesnost je vynikající. Tak proč se tím trápit. Jinou variantu nám Tissot stejně nenabízí.

To nejbarevnější v mojí hodinkovnici

Když otevřu svůj šatník, zas tak moc barevných a výrazných kousků tam popravdě nemám. Ale se Sideraly jsem se cítil jako nový člověk.

Sáhl jsem po žluté verzi, i když upřímně, byl jsem ohledně barevné verze tak nerozhodný jako už dlouho ne. Sideraly mě doslova vytrhly z mé obvyklé šedi. Chtělo to vyrazit rovnou na pláž. Nebo aspoň k bazénu. Regatová stupnice a 300 metrová voděodolnost (kterou jsem tady popravdě vůbec nečekal) taky volaly po vodních dobrodružstvích. Jachtu nemám a dovolená byla ještě daleko. Tak došlo alespoň na večerní gin & tonic na balkóně. O:)

Barevnou show si užijete i v noci. Jedna z nejlepších věcí na Sideralech je totiž právě lumi. V každé barevné verzi je trochu jiná, ve všech ale svítí jak luneta (nejsilněji), tak klasicky indexy a ručky a navíc i barevný odpočet. Ty je ale třeba dost nasvítit.

Žlutá

Právě barevné detaily přitahují pozornost. I když dáte Sideraly na nenápadnější řemínek, stále zůstane zachována hravost a originalita těchto hodinek. Pokud neradi začínáte konverzaci slovy „tyjo, co to máš za hodinky“, Sideraly si vemte nejvýše na opuštěný ostrov. V opačném případě si jejich společnost budete fakt užívat.

Závěrečné myšlenky

Moje první i poslední myšlenky u Sideralů byly dost podobné. Takto mě Tissot nebavil už hodně dlouho. Je to za mě dokonalý způsob, jak přivést k životu historický model s využitím moderních a opět krok před konkurencí zvolených materiálů.

V této ceně se konkurence hledá hodně těžko. Můžeme si vyjmenovat podobné designy pouzdra, nebo karbonové konkurenty. Ale nikdy to není v této kombinaci, této ceně a ještě v tak pohodlném provedení. Tím jsem snad odpověděl i na adekvátnost ceny. Za ty peníze jsou to fakt děla. Dávám devět z deseti, ale všemi deseti doporučuju.

Mohlo by vás dále zajímat:

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Casio Vintage A1100 recenze – Přes den byznys, večer párty
15.11.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Vintage A1100 recenze – Přes den byznys, večer párty

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 253 dny, reagovat
Nie je to môj rodný jazyk, ale toto řeknu česky: pan si lže do kapsy. 1) Pri porovnaní obtiažnosti opracovania materiálov v porovnaní s oceľou si pán zrejme mýli karbón s titánom. 2) Tzv. recenzenti často prepadajú nutkaniu silou mocou daný zázrak čitateľovi predať. (citujem:) Za ty peníze jsou to fakt děla.(koniec citátu) Ako vážne? Nevkusný výstrelok so strojčekom IMHO pod úrovňou konkurentov Orient alebo Citizen v hodinkách za tretinu? Ale PR masírka musí být...
Prochypřed 252 dny
A ty si kdo, že recenzuješ recenzi recenzenta a ještě hodnotíš osobu redaktora ???? Popravdě nevíš nic ????
Mojmírpřed 252 dny, reagovat
Souhlasím s Markem. Cena je neadekvátní. Za 3 500 Kč bych je bral a to jsem si vědom, že mají o 600 Kč dražší safírové sklíčko. Standardem jsou dva safírové kameny na kovové kotvě a to i u hodinek za 3 500 Kč. Kolik stojí pozáruční výměna Powermaticu 80 v Hodinkách 365? Samotnou plastovou kotvu údajně vyměnit nelze. Původní strojek s 23 kameny (plastová kotva) putuje do koše a nahrazuje se tím s 25 kameny.
Šimon Šestákpřed 252 dny
Dobrý den Mojmíre, já bych PM80 tak moc nedemonizoval. O tom, co je standard bych přinejmenším diskutoval. Spousta značek vyráběla v sedmdesátých a osmdesátých letech strojky s obrovským poměrem plastových dílů, a historicky se i u náramkových hodinek dělaly krokové mechanismy bez rubínových peletek. Konec konců i Chronotechna (Prim NMnM) vyráběla budíky s plastovým krokem (B71) a věřte, že mě budí na minutu přesně i po 40 letech od data výroby. Co se týče servisovatelnosti, dovolím si nesouhlasit. Ačkoliv jsem tento strojek sám nikdy rozebraný neměl, zdají se mi můstky krokového mechanismu řešeny zcela standardně, a věřím, že výměna kotvy možná je. Plast obecně má velmi dobré samomazné vlastnosti, což lze zcela jistě považovat za výhodu. K Vaší otázce na cenu servisu - zjišťoval jsem to pro Vás na servisním oddělení, ale žel bohu, žádná empirická data nemáme. Na tento strojek evidujeme jen minimum reklamací. Servis tohoto stroje navíc neprovádíme většinou my, ale autorizovaný servis. V dnešní době provádějí Vámi popisovanou výměnu strojku "kus za kus" i značky ve vyšším segmentu, příkladně Tudor. Osobně se domnívám, že se ETA pro tento krok rozhodla proto, aby mohla doručovat levný strojek s nálepkou Swiss made. Férové je říci, že kdo chce, může zvolit PM80 také s 25 kameny. Ačkoliv nižší počet kamenů může někomu kalit z těchto hodinek dojem, musím za sebe říci, že se jedná o konstrukčně velmi robustně navržený strojek. S pozdravem, Šimon (dovoluji si přiložit obrázek, z nějž je, myslím, servisovatelnost patrná)
Jiřípřed 250 dny
Kdyz se tak na to divam, C07.811 osadil Tissot vlastne jen do Gentlemanu (a jedne verze Seastaru), jinak vsechno ostatni osazuje C07.111. Sam jsem si kvuli C07.811 Gentlemany koupil. Maji v ramci Tissotu nejaky zvlastni status, nebo proc jako jedine maji nejvyssi kalibr, zatimco vsechny ostatni jsou s tim nejnizsim? Cenove nijak nevybocuji, spise bych rekl, ze se drzi u spodni hranice portfolia Tissot.
Mojmírpřed 252 dny, reagovat
Koukám, že se situace oproti minulosti: . . . . . https://forum.chronomag.cz/topic/139697-upgrade-eta-28242836-na-powermatic-80/?do=findComment&comment=2535388 . . . . . zlepšila viz: . . . . . https://forum.chronomag.cz/topic/139697-upgrade-eta-28242836-na-powermatic-80/?do=findComment&comment=2649222 . . . . . https://forum.chronomag.cz/topic/139697-upgrade-eta-28242836-na-powermatic-80/?do=findComment&comment=2808647 . . . . . Tak to bych je bral i za 4 000 Kč :) . . . . . Lze nějak v komentářích používat odřádkování, nebo alespoň více mezer za sebou?
Mojmírpřed 252 dny, reagovat
Také by to mohl být skvělý dárek zdarma k Tissotům nad 20 000 Kč :)
Marekpřed 252 dny, reagovat
Adekvátnosť ceny posúdi zákazník - pre tú prču sem o rok môžete napísať koľko ste ich predali. Za mňa - za 26K sú dvoje kamasu a k tomu jedny ešte jedny bambina, teda v tomto nie zrovna lacnom obchode. V inom ani radšej nenapíšem, lebo príspevok stopíte :)
Jiřípřed 250 dny
Ja pro tyhle hodinky nejsem cilova skupina, taky se mi ten plast hodne nelibi, ale velice pochybuju, ze mi ty dvoje Kamasu a jedny Bambina budou delat denne +2 vteriny tak, jak mi delaji Gentlemany s C07.811.
Marekpřed 250 dny, reagovat
No a to ešte keby ste vedeli koľko vám budú robiť quartzové... :)
Josef Klatpřed 244 dny, reagovat
Dobrý den, podle mě by hodinky byly adekvátní tak za poloviční cenu. S karbonem nemám moc dobré zkušenosti, poškrábe se, zešedne

Hodinky zmíněné v článku