» Blog » Tissot

Tissot Supersport Chrono recenze – Švýcarský závodník jako z továrny na sporťáky

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Tradiční

Martin Balabán | 18.2.2021 | 4 MIN

Tissot Supersport Chrono Quartz jsou nedávno představené chronografy slavné švýcarské značky. Z hodinek čiší rychlost a energie, takže se připoutejte, protože tohle bude jízda!

Hodinky se stopkami jsou jedny z nejpopulárnějších typů hodinek. Řada výrobců nabízí širokou škálu modelů od jemných elegantních až po odolné potápěčské. Tissot se v tomto případě rozhodl pro zlatou střední cestu. Ta očividně vedla kolem závodního okruhu a pak skrze továrnu na sporťáky. Poté designér načrtl první skici modelu Supersport Chrono.

Tissot Supersport IIHF 2024 Czechia – Speciální edice k Mistrovství v ledním hokeji
25.3.2024 - Agáta Vřeská
Tissot Supersport IIHF 2024 Czechia – Speciální edice k Mistrovství v ledním hokeji

Hodinky sice nenesou žádné slavné jméno (Daytona, Mille Miglia,…), ale oproti nim si nebudete muset kvůli jejich koupi brát další hypotéku a složitě doma vysvětlovat, jak jste se ke svému novému kousku vlastně dostali. Pokud tedy nechcete několik nocí strávit (v lepším případě) v obýváku na gauči, čtěte dál, proč by zrovna tyto hodinky měly dostat šanci.

Když jsem si vybíral, jakou novinku bych rád otestoval, byly právě tyhle jako první kandidát. Už jen z fotografií bylo vidět, že Tissot u těchto hodinek myslel na každý detail a zabýval se všemi jednotlivými prvky. Ve Švýcarsku se podařilo skloubit zkušenosti s předchozími modely a vznikly hodinky, které podle mě nemají ve své kategorii rovnocenného soupeře.

Kombinace plastického ciferníku, zpracování pouzdra a přesného švýcarského chronografu určitě nezaujme jenom mě. U jiných hodinek by asi stačilo vybrat jeden dva prvky, nebo vlastnosti, které se mi líbí a rozepsat se o nich. Tady ne. U toho modelu nepočítejte s konzervativní jednoduchostí. Protože jakmile vezmete hodinky do ruky a prohlédnete si je na vlastní oči, nebudete vědět kam dřív. Přesto se nejedná o přeplácané kolotočářské disco hodinky. Sportovní duch, energie, vyváženost. Zajímavé, ale ne křiklavé.

První mě na hodinkách zaujal právě ciferník. U jiných quartz chronografů se povětšinou setkáte s plochým jednoduchým ciferníkem v jedné barvě. A ještě designér uklidí datum na pozici půl páté a rozbije tím symetričnost celých hodinek. Jak to vypadá u těchto Tissotů?

Vše začíná u zapuštěných subciferníků s vystouplými stupnicemi. Datum s lesklým rámečkem na pozici šesté hodiny nijak nenarušuje styl a rovnoměrnost hodinek. Vteřinová stupnice je opět vystouplá a má v sobě zapuštěných dvanáct hodinových indexů. Je tedy jasné, že na ciferníku se vše odehrává v několika úrovních. Navíc má ciferník kovově lesklý sunburst povrch, který má u subciferníků jemný soustředný výbrus pro lepší kontrast.

Uvnitř se ukrývá švýcarský quartz strojek ETA G10.212 s přesností ±10 sekund za rok (PowerDrive) a umožňuje také hacking sekundy (zastavení vteřinové ručičky pro přesné nastavení času). Stopky umožňují měřit s přesností na jednu desetinu. Sklíčko hodinek je samozřejmě safírové, jiné bych ani u Švýcarů nečekal.

Jak vypadá zbytek hodinek? Tachymetrickou stupnici můžete vyzkoušet, až se pojedete projet na okruh s vaším opravdovým supersportem. Nebo doma u televize při sledování Formule 1.

Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020
26.10.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020

Luneta má po obvodu vybroušené drážky, připomínající otočné lunety u potápěčských hodinek. V tomto případě je luneta pevná, jedná se tedy o další detail odlišující tyto hodinky od konkurence (ale stejně vám to nedá a zkusíte s ní pootočit :)). Pochválit také musím to, že na pouzdře hodinek je použita kombinace broušené a leštěné povrchové úpravy. V kombinaci s různými povrchy na ciferníku hodinky na světle doslova ožívají.

Některé detaily nepostřehnete hned, například kombinaci broušených a leštěných drážek na lunetě i na korunce. Sama korunka je masivní, dobře se s ní nastavuje datum i čas a na svém čele má logo výrobce. Na protilehlé straně pouzdra je nárazník. Ano, čtete správně. Tam, kde by byl jinak lesklý bok pouzdra (= magnet na škrábance), je povrch vystouplý, a navíc i broušený.

Tissot se snažil vytvořit modelovou řadu tak, aby vyhověl co nejširšímu spektru zákazníků, a za mě se mu to povedlo. Příkladným reprezentantem bude model na kovovém tahu, s černým ciferníkem a červenými ručičkami. Kombinace černé a červené funguje perfektně a dává hodinkám punc agresivity, jak se na správný supersport sluší a patří.

Chcete něco méně nápadného? V tom případě si můžete vybrat model se stříbrným nebo modrým ciferníkem. Další oblíbenou barvou u sporťáků i hodinek je černá, a tak i v tomto případě můžete vybrat celočerný model. Pokud spíše než na okruhu, závodíte se svými obchodními partnery o to, kdo si domů odnese na konci roku nejvyšší bonus, pravděpodobně vás zaujmou modely s barvou zlata. Ten s prvky v barvě žlutého zlata působí stále sportovně, model v barvě růžového zlata je z celé řady nejelegantnější.

K čemu jsem se během celého článku ještě nedostal, jsou rozměry hodinek. Při výběru určitě zvažte, jestli vám hodinky s průměrem 46 milimetrů budou vyhovovat. Osobně bych hodinky doporučil pro zápěstí s obvodem 20 cm a výš. Chronografy všeobecně bývají větší, ale kdyby Tissot udržel hodinky alespoň na 44 mm, určitě by oslovily mnohem více lidí. Na druhou stranu se ale najde spousta lidí, kteří hledají právě takové hodinky, jako tyto Supersporty. Větší chronografy s propracovaným designem a švýcarským rodokmenem.

6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)

Pro všechny ostatní má Tissot v repertoáru několik řad chronografů, které unosíte i s průměrnou velikostí zápěstí. Nejpodobnější budou modely T-Sport V8 a Quickster, které jsou o několik milimetrů menší. Případně se můžete poohlédnout „o dům dál“ ke značce Certina a jejich chronografům DS Podium. Z celé plejády vyjmenovaných hodinek u mě ale svojí propracovaností a celkovým designem vítězí Tissot a překvapuje mě, že se i cenou udržely na rozumné úrovni. Na první pohled je to totiž opravdu supersport.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku