» Blog » Tissot

Tissot Supersport Quartz představení – Tak trochu jiné Supersporty

Tagy: Představení | Tissot | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 9.7.2021 | 6 MIN

Letní novinka Tissot Supersport Quartz jakoby se ztrácela mezi všemi těmi superpeckami, co se Tissotu v poslední době podařilo vydat (říkáme to pořád, Tissot letos fakt jede). Nové nenápadnější Supersporty sice nejsou taková bomba jako osmdesátkově laděné PRX či nové profi Seastar 2000, ale za pozornost podle nás stojí taky. V čem je tento model výjimečný oproti Supersportům, jaké už známe?

Foto: Hodinky-365.cz

Relativně nová kolekce Supersport nedostala svůj název náhodou – dosud jsme v ní našli vyloženě sportovní, velké (my říkáme "chlapácké") hodinky s ostře řezanými rysy a rušným designem, na němž nechybí samozřejmě chronograf (stopky) a závodně laděná tachymetrická stupnice. Supersporty máme zkrátka zaškatulkované jako hodinky, ze kterých vysloveně čiší lehce agresivní sportovní ráz, závodní energie a jak napsal kolega v jedné z recenzí, je to pořádná jízda.

Tissot Supersport Chrono recenze – Švýcarský závodník jako z továrny na sporťáky
18.2.2021 - Martin Balabán
Tissot Supersport Chrono recenze – Švýcarský závodník jako z továrny na sporťáky

Klasický styl hodinek Tissot Supersport s chronografem a tachymetrickou stupnicí. Na fotografii je model Tissot Supersport Chronograph Quartz T125.617.11.051.00.

Charakteristický styl hodinek Tissot Supersport s chronografem a tachymetrickou stupnicí. Na fotografii je model Tissot Supersport Chronograph Quartz T125.617.11.051.00.

Tak co se změnilo? Nové Supersporty pozbyly přívlastek "Chronograph", tudíž jsou bez stopek i tachymetrické stupnice, která by bez stopek ani nemohla fungovat. Tentokrát totiž Tissot vsadil na inspiraci jiným sportovním odvětvím – hodinky jsou líznuté potápěčským stylem.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Nové Tissot Supersport jsou nenápadné, přesto je nepřehlédnete

Agresivnější sportovní vzhled, na jaký jsme byli dosud zvyklí, tedy u nových Supersportů nehledejte. Jedná se o vcelku nenápadné, spíše elegantně-sportovní hodinky (čímž paradoxně mezi ostatními Supersporty vynikají a ona "nenápadnost" se stává docela relativním pojmem), jež zaujmou právě čistším designem.

Jednodušší styl však dává tím více vyniknout preciznosti zpracování, které vás dostane hned po prvním osahání a bližším zkoumání hodinek. Z robustnější ocelové konstrukce pouzdra vystupují "výčnělky" s ostrými hranami a protáhlé hranaté nožky s fasetkami – u celé konstrukce pak vyniká pěkné a promyšlené kombinování broušených a leštěných ploch. Pro značku Tissot je totiž typické, že u svých modelů myslí na každý detail a pozornosti designérů neujde žádný prvek.

Vložka lunety je broušená, hliníková a její indigově modrá barva koresponduje s (až hedvábně působící) plochou číselníku.

Foto: Hodinky-365.cz

Právě luneta s minutovou stupnicí je pravou dominantou hodinek. Na pohled působí jako potápěčská, je ovšem pevná, neotočná, a tedy pro potápěče "nefunkční".

Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře
20.9.2019 - Milan Letošník
Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

Potápěčsky nevyhovující je pak také voděodolnost do 100 M (ostatně jako u všech hodinek Supersport), která je dostačující na plavání a vodní sporty, na hlubinné potápění však nikoliv. Hodinky jsou ale zařazeny do sportovní kolekce Supersport, a ne do potápěčské Seastar a není jim v této oblasti tedy vůbec co vytknout – stovková voděodolnost je pro většinu z nás více než dostačující.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Ocenit však rozhodně musím pěknou hloubku číselníku, na kterém najdeme velké plastické ručky a indexy a chapter ring s kontrastní minutovou stupnicí. Indexy i ručky jsou napěchovány luminiscencí (švýcarskou Super-LumiNovou) a vizuálně vysloveně razí na tmavém pozadí – hodinky jsou tak výborně čitelné, a to i v sešeřenějších podmínkách. Sklíčko je samozřejmě safírové (tzn. prakticky nepoškrábatelné) a u Tissotu bych ani jiné neočekávala.

Foto: Hodinky-365.cz

Samotná velikost hodinek možná mnohé pány potěší – zatímco modely Supersport s chronografem disponovaly nezanedbatelnou průměrnou velikostí 45,5 mm, nové Supersport se zmenšily na příjemnějších a hlavně univerzálnějších 44 mm (což hodinky stále řadí do kategorie větších hodinek, padnou však daleko širšímu spektru pánských zápěstí).

Na řemínek pak byla použita hovězí kůže. Na dotyk působí bytelně, ale poddajně a co se vzhledu týče, docela mě nadchlo kontrastní prošití hrubší světlou nití, které koresponduje s celkovým barevným laděním hodinek (narážím na kontrast tmavého číselníku a světlých aspektů).

A na konec strojek – hodinky jsou vybaveny švýcarským quartzovým strojkem ETA F06.115 s funkcí data, které se nachází na pozici třetího indexu, a také funkcí EOL (End of Life), která upozorňuje na docházející kapacitu baterie tím, že sekundová ručička začne skákat po dvou či více sekundách.

Ještě se můžeme těšit

Zatím jsme si povídali jen o modelu s tmavě modrým číselníkem a černým řemínkem. Co jsem ale nezmínila je to, že očekáváme další dvě barevné varianty. První z nich je na ocelovém náramku s černým číselníkem, druhá pak opět s černým číselníkem a s tmavě hnědým koženým řemínkem s prošitím.

Očekáváme další dvě barevné varianty.

Očekáváme další dvě barevné varianty (přesnější datum dodání však ještě doplníme).

Všechny tři modely tedy dostaly velice střízlivé rozložení barev, čímž si velmi účelně umetly cestičku k prakticky jakémukoliv oděvu, který ten den zvolíte. Hodit se budou na ležérní chvilky s přáteli, do města i na sport (i vodní, zvláště pokud budete mít model s odolným ocelovým náramkem, který se do vody hodí více).

A ačkoli se jedná o opravdu univerzální každodenní hodinky, troufám si říci, že díky ostře řezaným nožkám, robustnímu stylu a potápkovému designu nositele rozhodně nezačnou nudit po pár týdnech nošení. Nové Supersporty jsou za mě nepochybně povedený kousek, který je zvláště na léto jako stvořený.

Supersport: spolupráce se sportovními událostmi

Supersport patří do sportovní modelové řady T-Sport – Tissot a sport jdou totiž ruku v ruce, a to už od 70. let, kdy započal sponzorství automobilových závodů (z této závodní tradice pak vychází současná kolekce PR 516). Od 90. let si pak Tissot začal rozšiřovat své sportovní obzory a dnes je sponzorem a oficiálním časoměřičem mnoha významných sportovních událostí, mezi nimi například Tour de France, MotoGP, Giro d'Italia, FIBA a další.

V řadách hodinek Tissot najdeme spousty kousků, které na tyto spolupráce odkazují a právě kolekce Supersport je pro to jako stvořená.

Tissot Supersport Tour de France 2021 – Recenze oficiálních hodinek Královny cyklistiky
18.6.2021 - Agáta Vřeská
Tissot Supersport Tour de France 2021 – Recenze oficiálních hodinek Královny cyklistiky

V případě modelu T125.617 (Supersport s chronografem) se jedná především o cyklistické závody Giro d'Italia, La Vuelta a Tour de France, pro které Tissot vytvořil limitované edice Supersport Chrono La VueltaSupersport Chrono Giro D'Italia a nebo letošní hodinky Supersport Chrono Tour de France 2021.

Limitka Supersport Tour de France 2021. Všechny limitky stvořené k příležitostem sportovních událostí vynikají jedním unikátním detailem – protizávažíčkem vteřinové ručky ve tvaru kola.

Speciální edice Supersport Tour de France 2021. Všechny Supersporty stvořené k příležitostem sportovních událostí vynikají jedním zábavným detailem – protizávažíčkem vteřinové ručky ve tvaru kola.

Alternativy – podobný styl, ale raději mechaniky?

Pokud vás design Supersportů zaujal, ale odrazuje vás ta "falešná" potápkovost a quartzový pohon, určitě nahlédněte do vod značky Certina. Ta stejně jako Tissot nabízí švýcarský rodokmen, tradici, kvalitní materiály i zpracování a co je pro nás důležité – v její produkci se nachází hodinky Certina DS PH200M, které si podmaní fanoušky decentního potápkového stylu v lehkém retru s koženým řemínkem a automatickým strojkem Powermatic 80.

DS PH200M jsou potápky v pravém slova smyslu. Luneta s minutovou stupnicí je jednosměrně otočná, nechybí voděodolnost do 200 M (se kterou můžete provádět i hlubinné potápění), šroubovací komponenty (korunka, dýnko) a taky jsou vybaveny pro Certinu typickou DS technologií (Double Security system – "dvojí zabezpečení"), která zvyšuje odolnost, nárazuvzdornost a voděodolnost hodinek. Navrch hodinky dostaly náhradní NATO řemínek, který je do vody samozřejmě vhodnější než kůže.

Podobný sportovně-elegantní šmrnc v potápěčském stylu pak dostala například limitovaná edice hodinek Orient Weekly Auto King Diver s vnitřní minutovou stupnicí (která se otáčí pomocí korunky na 2. hodině), voděodolností do 200 M a unikátní okrovou barvou číselníku, která se po okrajích ztrácí do černé.

Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenze – Závodní kola a sportovní říz
8.4.2022 - Eliška Měrková
Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenze – Závodní kola a sportovní říz

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku