» Blog » Tissot

Tissot Supersport Tour de France 2021 – Recenze oficiálních hodinek Královny cyklistiky

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 18.6.2021 | 5 MIN | 1x komentář

Tissot je od roku 2016 oficiální časomírou slavné Tour de France. Letos se pojede od 26. června do 18. července a půjde o jednu z nejtěžších tras v historii. Tissot nezapomněl ani na speciální model k této sportovní události roku: Tissot Supersport Tour de France 2021.

Tissot Supersport Tour de France přitahuje pozornost především svým spojením se slavným závodem. Ale nutno říct, že jsou hodinky zajímavé i bez tohoto silného pouta.

Tissot má nové Tour de France pro rok 2022 – Na co se můžeme těšit?
25.5.2022 - Eliška Měrková
Tissot má nové Tour de France pro rok 2022 – Na co se můžeme těšit?

Kombinace žluté a černé, jasného odkazu na barvy TdeF, totiž na hodinkách fungují skvěle. Designově jim tak není moc co vytknout. Před sebou totiž máte Supersporty se vším všudy.

Kolekce Supersport, spadající do sportovní řady T-Sport, je poměrně nová, vlastně patří mezi nejnovější u Tissotu. V magazínu jsme už kolekci recenzovali a edice TdeF je v parametrech i designu naprosto totožná. Proto si připomeneme jen to nejpodstatnější.

Tissot Supersport Chrono recenze – Švýcarský závodník jako z továrny na sporťáky
18.2.2021 - Martin Balabán
Tissot Supersport Chrono recenze – Švýcarský závodník jako z továrny na sporťáky

První ročník Tour de France se jel v roce 1903. Pořádal ho sportovní deník L'Auto, ale původní zájem nebyl příliš velký. Ředitel závodu Desgrange dokonce zvýšil odměnu za výhru ve výši 20 tisíc franků a dal účastníkům i finanční příspěvek. Snížil také startovné na 10 franků a nakonec se přihlásilo 60 závodníků, ale jen 21 z nich byli profi cyklisté. Do cíle dorazilo 21 účastníků.

Výrazným designovým prvkem jsou nožky hodinek. Jsou relativně dlouhé, takže délka hodinek se dostává na 55 mm. Hodinky tak sednou spíše pánům s větším zápěstím. Ani samotný průměr pouzdra vlastně není zanedbatelný – 45,5 mm.

Navzdory počáteční nedůvěře ředitele závodu se z Tour de France stal sledovaný závod a díky tomu deník L'Auto zvýšil několikanásobně své tržby. První ročník vyhrál italský cyklista Maurice Garin. Bylo mu 32 let. Garin by vyhrál i další ročník, ale byl diskvalifikován za použití doprovodného vozidla.

Líbí se mi ale ostré zkosení nožek, které jsou promyšlené a sedí ke sportovnímu charakteru hodinek. Zpracování je v tomto cenovém bodu velmi precizní, kombinující broušené a leštěné plochy. S fungováním stopek nebo nastavením nebyl absolutně žádný problém.

Naše videorecenze:

Nechybí samozřejmě stopky s přesností na 1/10 sekundy a maximální kapacitou 30 minut. Tady určitě zaujme velká sekundová ručka, která plní funkci stopování času (vteřinovka pro hlavní čas je na šesté hodině) a má protizávaží v podobě kola. Je to velmi pěkný detail, který decentně připomíná unikátnost modelu.

Stopky navíc umožňují měřit i mezičas. Quartzový strojek ETA G10.212 pak vyniká přesností ± 10 sekund za rok.

Už od začátku byla Tour de France vytrvalostním závodem a původně se jela po obvodu Francie. Až později se přidávaly horské úseky, protože v tom organizátoři viděli potenciál větší atraktivity pro diváky a tím i zisky.

Trochu mě překvapil poněkud tuhý pryžový řemínek, který se při nasazování nechtěl úplně poddat. Na druhou stranu díky své tloušťce a pevnosti vypadá, že něco vydrží. Ze spodní strany najdete žlutou pryž s drážkováním, takže na ruce bude sedět jako přibitý. Z vrchní strany má pak textilní černou vrstvu, která vypadá moc dobře a byl to za mě od Tissotu dobrý krok.

V roce 1947 se ředitelem závodu stal Jacques Goddet, ale TdeF chtěly pořádat po válce i další deníky. Proto se spojil s deníkem Parisien Liberé a jeho ředitelem Émilien Amaury. Amaury Sport Organisation je dodnes organizátorem soutěže.

Spona je ocelová, se silným černým podpisem Tissotu. V balení je pak druhý, náhradní řemínek. Ten je z hnědé kůže se světlým prošitím. Samotnému řemínku nemám absolutně co vytknout, ale co do barvy jsem trochu zmatena. Možná jsem nepostřehla nějaké poslední módní trendy, ovšem hnědý řemínek se mi k černo-žlutým sportovním hodinkám jednoduše nehodí. Té kombinace je  docela škoda a kdyby tam Tissot nechal jednoduše černý, udělal by lépe.

Co ale potěší je safírové sklíčko a 100metrová voděodolnost, na kterou jsou hodinky ohodnoceny. A to i přesto, že nemají šroubovací dýnko ani korunku. Pro sportovní hodinky nicméně beru 10 ATM jako základ, a to, jak toho výrobce dosáhne, už je na něm.

Mezi nejznámější aféry patří dopingový skandál Lance Armstronga, který vyhrál TdeF sedmkrát za sebou v letech 1999 až 2005. Později mu ale byla prokázána vina a byl zbaven vítězství. Tyto ročníky tak zůstaly bez vítěze.

Na dýnku je pak gravírování Tour de France, a protože je Tissot oficiální časomírou, hodinky jsou označené také jako oficiální produkt závodu společností A.S.O., která závod pořádá.

Svět cyklistiky zná logo Tissotu ale také z dalších závodů velké trojice, tzv. Grand Tour. Sponzoruje totiž také prestižní závody Giro d'Italia a La Vuelta. I pro tyto závody vydal Tissot speciální edice – Tissot Supersport La Vuelta a Tissot Supersport Giro d'Italia. Šlo o prakticky stejné modely, ale s červenými akcenty. Královna je ale jen jedna, a tak i Tissot věnuje právě Tour de France největší pozornost.

Kromě prvního ročníku končil závod vždy v Paříži. Přímo na Champs-Élysées závod končil poprvé až v roce 1975 a končí tam i současné ročníky. Tour de France se jezdí každý rok. Jediným přerušením byla první a druhá světová válka. Ani koronavirus TdeF nezastavil, ale v roce 2020 se termín konání posunul z července na srpen.

Tissot si partnerství se sportovními událostmi opravdu užívá. Kromě cyklistiky sponzoruje celou řadu dalších vrcholových soutěží jako IIHF či NBA.

Mezi ty nejznámější určitě patří MotoGP a i k tomuto závodu vydává promyšlené speciální edice. Aktuálně stojí za pozornost Tissot T-Race MotoGP se symbolem mravence – maskota mistra světa Marca Marqueze.

Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020
26.10.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020

Musím říct, že Tissot se letos dost vytáhl. Minulé roky jsem ho, přiznám se, trochu přehlížela, ale v poslední době se mu fakt daří a od začátku roku už vydal dost zajímavých modelů, někdy dokonce až tak dobré, že to nejednoho překvapilo.

Hned ze startu to byly Tissot PRX, nejdřív v quartzu a později dokonce s Powermaticem 80, pak se předvedl v retro směru a uvedl modely Memphise. Ty sice nejsou, pravda, příliš mainstreamovou záležitostí, ale o to zajímavější, a hlavně hravější ve své podstatě jsou.

Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, jak ho ještě neznáme?
10.3.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, jak ho ještě neznáme?

No a nedávno Tissot představil profi Seastar 2000, ze kterých jsme tady v Hodinkách 365 fakt paf. Uvidíme, s čím se ještě do konce roku stihne vytasit.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Tissot Supersport Tour de France je už nyní volně k prodeji. A i když nejde o limitku, Tissot starší ročníky Tour de France neudržuje v běžné sestavě, takže je pravděpodobné, že v budoucnu už nebude k dostání.

Pro rok 2021 je navíc připravena i speciální soutěž. a výhrou není nic jiného, než právě Supersport Tour de France. Podrobnosti už teď najdete v našem magazínu:

Vyhrajte Tissot Supersport Tour de France 2021 – Uhádněte kód a hodinky jsou vaše
25.6.2021 - Agáta Vřeská
Vyhrajte Tissot Supersport Tour de France 2021 – Uhádněte kód a hodinky jsou vaše

108. ročník Tour de France se pojede od 26. června do 18. července 2021. Začátek bude v Brestu a konec v Paříži. Závod bude mít 21 etap a celkově musí cyklisté ujet 3383 kilometrů.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Honzapřed 1041 dny, reagovat
To závažíčko je super.