» Blog » Tissot

Tissot T-My Lady – Drobné a decentní hodinky pro elegantní minimalistku

Tagy: Recenze | Tissot | Dámské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 26.4.2021 | 6 MIN | 2x komentář

Na konci roku 2020 se švýcarský Tissot zaměřil na dámy, a vznikly tak drobné dámské hodinky T-My Lady, ze kterých si vyberou zastánkyně praktického quartzu i milovnice mechanických hodinek. Tissot T-My Lady Quartz a Tissot T-My Lady Automatic mají v podstatě zachycovat esenci moderní energické ženy, která chce ze života vytěžit maximum. Jak této proklamaci hodinky dostály?

Zachycují "esenci moderní ženy"... Co to znamená?

Toto kritérium mi zní poněkud vágně. Kdo je moderní žena? A co od hodinek požaduje?

Tissot nám k tomu říká následující:

„Řada Tissot T-My Lady je postavena na vizi moderní „Tissot ženy". Taková žena si je jistá svými životními rozhodnutími, je uvědomělá, přesto žije vzrušujícím životem a chce ze všeho vytěžit naprosté maximum. Její svět definuje pohyb mezi domovem, kanceláří a nočním i aktivním každodenním životem. Přesně pro tyto ženy jsme stvořili Tissot T-My Lady. "

T-my Lady spadají do řady T-Classic, která je věnována pánským i dámským klasickým hodinkám.

T-My Lady spadají do řady T-Classic, která je věnována pánským i dámským klasickým hodinkám.

Podle mé představy si tahle aktivní, společenská a evidentně elegantní žena po příchodu z kanceláře převlékne sako či kostýmek za ležérnější outfit a vyrazí na svižnou procházku parkem nebo relaxační vyjížďku na městském kole. Svůj den pak ukončí třeba večeří v restauraci nebo vyrazí s kamarádkou do nějakého moderního baru. Na tyto příležitosti si zase obleče oblíbené šaty a její doplňky (v našem případě hodinky) je budou samozřejmě dokonale doplňovat.

To znamená, že ke všem vyjmenovaným příležitostem a denním nástrahám bude potřebovat hodinky elegantní, odolné a především univerzálně sladitelné se všemi oděvy, které ten den zvolí.

Foto: Hodinky-365.cz

Splňují to Tissot T-My Lady?

Ano i ne. T-My Lady jsou jednoduché tříručkové hodinky s datumovkou, které vynikají na dnešní poměry nestandardně drobnými rozměry (29 mm) – v kurzu je ale posledních pár let vyloženě „oversize" velikost hodinek (o barevných variantách a funkcích raději ani nemluvě), takže v tomto ohledu požadavek modernosti dle mého názoru úplně nesplňují... Dále mi chybí decentnější luminiscence, která by se hodila zejména při zmiňovaném „nočním životě" naší modelové ženy.

Co by však její požadavky splňovat mohlo, je to, že navzdory jejich velikosti se nejedná o žádné šperkové křehulky, nýbrž o dobře stavěné a odolné hodinky, které rozhodně odolají nástrahám každodenního života ve městě.

Foto: Hodinky-365.cz

Mají zvýšenou voděodolnost do 100 M, takže hodinky obstojí například i v bazénu. Dále disponují téměř nepoškrábatelným safírovým sklíčkem (leda by o něj nositelka nechtíc škrtla diamantovým prstenem), které je zasazené do robustnějšího pouzdra zhotoveného z chirurgické oceli. Článkový náramek je rovněž ocelový.

Co pokládám za skvělý tah Tissotu, je náhradní kožený řemínek s Quick Release (snadný na výměnu), který je přibalen ke každému modelu – majitelka tedy může v průběhu dne volit mezi kůží a klasickou stříbrnou ocelí, která se sama o sobě hodí téměř k čemukoli. Samotný design hodinek je pak čistý a jednoduchý, no a tím hodinky plní i požadavek univerzální sladitelnosti prakticky s jakýmkoli oděvem.

Tissot T-My Lady Quartz

Co se týče cenově dostupnějších modelů v quartzu, v nabídce máme čtyři barevné varianty.

Nejzajímavějším je rozhodně model s perleťovým číselníkem. Jedná se o pravou perleť "Mother of pearl", která je svou podstatou nereplikovatelná, a tak jsou každé perleťové T-My Lady jedinečné. Na číselníku se tak rozehrává nádherná hra světla a barev, která je navrch umocněna teplými odlesky rose-gold indexů a ruček s dekorativním rytím. Kožený řemínek, který je k nim přibalen, má decentní krémovou barvu.

Foto: Hodinky-365.cz

Dámy s jemným vkusem ocení model s růžovým číselníkem s tzv. sunburst broušením vycházejícím ze středu číselníku, které při odrazu světla evokuje efekt slunečních paprsků. Kožený řemínek je zde v ladící starorůžové barvě.

Foto: Hodinky-365.cz

Model s černým číselníkem dostal klasický hnědý řemínek a celostříbrný zase tmavě modrý.

Foto: Hodinky-365.cz

Tissot T-My Lady Automatic

Modely s mechanickým strojkem jsou u nás k dostání opět ve čtyřech barevných variantách, ale na rozdíl od quartzových dostaly bonus v podobě diamantového třpytu. Diamantů o 0,0160 ct se na číselníku nachází osm a sedí na hlavních indexových pozicích.

Znovu se setkáme s modelem s perleťovým číselníkem a náhradním krémovým řemínkem, tentokrát však dostal stříbrné ručky, které se k chladnému třpytu diamantů hodí lépe.

Dalším kouskem je model se safírově modrým číselníkem, ke kterému je přibalen tmavě modrý kožený řemínek.

Následují pak dva modely s černým číselníkem, které se liší v barvě ruček. T-My Lady se stříbrnými ručkami dostaly klasicky černý kožený řemínek a s ručkami v rosegold zase světle šedý.

T-My Lady Automatic mají průhledné dýnko, které potěší milovnice drobné mechaniky – je skrze něj hezky vidět na zdobený mechanický strojek s automatickým nátahem s rezervou chodu 48 hodin.

Osobní názor a prvotní nadšení

Modely T-My Lady s quartzovým strojkem Tissot přivedl na svět o něco dříve a měla jsem tu čest si je již vyzkoušet na vlastním zápěstí. S trochu "nedochůdčím" obvodem lehce pod 14,5 cm se mi nestává moc často, že by mi hodinky padly jako ulité. (Obecně raději hodinky obdivuji na zápěstích svých kolegyní, kterým většina obvykle padne krásně).

U T-My Lady s 29mm pouzdrem se však karta obrátila. Konečně, tyhle hodinky byly na první pohled prostě „moje". Na zápěstí ležely naprosto perfektně, jejich váha (78 g) byla zkrátka „tak akorát" a nad tím, jak dokonale seděly v jamce za zápěstními kůstkami, jsem se rozplývala nejspíš až nepatřičně dlouho.

Nadchla mě potenciální variabilita, se kterou bych mohla hodinky nosit, i voděodolnost do 100 M, se kterou bych se nemusela bát ani spontánních skoků do vody (třeba na nějakém letním flámu u vody). Super je taky safírové sklíčko, které se nepoškrábe, a švýcarský rodokmen, který hřeje u srdíčka, ne že ne. ;)

T-My Lady s náhradním koženým řemínkem.

T-My Lady s náhradním koženým řemínkem.

Ocenila jsem také nenápadné detaily, jako drobné fasetky na broušeném povrchu pouzdra a na hraně lesklé lunety, signování na korunce a sponě, president náramek s leštěným středem a zkrátka všechny tyhle drobnůstky, které hodinky činí vizuálně dražšími, než ve skutečnosti jsou.

Foto: Hodinky-365.cz

Lehké rozčarování

Přiznám se ale, že tak růžové to s T-My Lady není a názorově jsem s nimi tak trochu na houpačce. Protože na druhý pohled mé prvotní rozjaření nad hodinkami trošku povadlo. Abych to vysvětlila – ačkoli mi není ani sedmadvacet, patřím mezi ženy spíše s klasickým a minimalistickým vkusem a vážně ocením staré dobré "nudné" hodinky, ovšem T-My Lady byly možná až příliš... Usedlé.

Foto: Hodinky-365.cz

Ona robustnost, která zajišťuje požadovanou odolnost, hodinkám tak drobných rozměrů vizuálně příliš nesvědčila (ale to je opravdu jen otázka osobního vkusu). A když jsem zjistila, že rozpětí nožek činí 15 mm, strhla jsem T-My Lady další body – standardně se náhradní řemínky vyrábí v sudých číslech. Neříkám, že náhradní řemínek o šířce 15 mm nikde nekoupíte, ale shánět se vám bude určitě hůř.

Kdybych neměla vážně dobrý zrak na blízku, pravděpodobně bych si stěžovala i na opravdu droboulinké datumové okénko, na které by si už někteří pomalu brali lupu. Čitelnost snižuje také sklíčko bez antireflexní vrstvy, která by se u takto drobného modelu, kde je už samotnou velikostí čitelnost snížena, vážně hodila.

Foto: Hodinky-365.cz

Komu je Tissot věnoval?

Jinak jsou T-My Lady ale povedené hodinky, které jsou podle mě určeny konkrétnímu typu ženy se specifickým, spíše nadčasovým nežli moderním vkusem, nehledě na věk. Zaujmou elegantní minimalistku, jejíž šatník je klasický a sofistikovaný. Zkrátka ženu, která si nepotrpí na žádných přehnaných výstřelcích a její hodinky musí tvořit funkční a zároveň decentní módní doplněk. Výhodou je štíhlé zápěstí, na kterém T-My Lady krásně vyniknou. Takže pokud jste se v tomto popisu našly, T-My Lady pro vás budou velmi dobrou volbou.

Recenze na první "dámské" Tissot Seastar aneb rozbiju své prasátko?
31.3.2022 - Eliška Měrková
Recenze na první "dámské" Tissot Seastar aneb rozbiju své prasátko?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Camillepřed 1067 dny, reagovat
Krásné hodinky. Působí velmi elegantně
Laurapřed 1055 dny, reagovat
Je těžké soudit dle fotografie ohledně čitelnosti a drobných detailů. Zaujaly mě všechny kombinace a především náhradní řemínky v balení.

Hodinky zmíněné v článku