» Blog » Tissot

Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 9.6.2023 | 11 MIN | 9x komentář

Mají šmrnc pořádného švýcarského šviháka a nenechají vás ve štychu ani při náročných dobrodružstvích – co to je? Přesně, slavné outdoorové Tissot T-Touch Connect Solar. Hodinky, které se tentokrát vůbec poprvé v historii značky Tissot mohou pochlubit konektivitou s telefonem, notifikacemi a záznamem sportovní aktivity. Dlouho jste se po nich ptali a konečně vám můžeme říct: Už jsou tu! Vyplatilo se čekání?

První emoce, kterou nová verze T-Touch vyvolala, byla "No hurá!" a "Že to trvalo." Pak jsem je ale vzala do ruky a dlouhé čekání jsem jim ráda odpustila. Tahle recenze však nebude jen ódou na nové T-Touche, a protože se jedná v podstatě o prototyp, spolu s kolegy, kteří je také testovali, tu vypíchnem i pár mušek. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Tissot T-Touch Connect Sport představení – Nová generace, velké změny
4.3.2024 - Eliška Měrková
Tissot T-Touch Connect Sport představení – Nová generace, velké změny

Naše videorecenze:

T-Touch Connect Solar ohlásily svou existenci už na sklonku roku 2020 (do prodeje se dostaly v roce 2021), ale museli jsme si bohužel počkat více než dva roky, než jsme si s nimi mohli hrát i na našem českém písečku.

Už je to pár let, co náš recenzent u předchozího modelu označil jakožto jedinou vadu T-Touchů to, že se nedají spárovat s telefonem. A evidentně nebyl jediný, kdo si to myslel. Tissot se "nedostatek" jal napravit následující verzí s mnoha aktualizacemi i designovými upgrady. Takže fanfáry prosím! Máme tu první s mobilem spárovatelné "polochytré" Tissotky s vlastním operačním systémem. A že se jim, klukům ušatým švýcarským, povedly.

Tissot T‑Touch Expert Solar: Káčátko? Ne! Labuť!
17.4.2020 - Bohumil Vopršal
Tissot T‑Touch Expert Solar: Káčátko? Ne! Labuť!

Tissot T-Touch jsou slavné outdoorové dotykové hodinky, které mají až překvapivě dlouhou tradici. Totiž, jestli byste historicky první dotykové hodinky hádali od značky chytrých hodinek nebo přinejmenším z dílny nějakého japonského technogiganta, zlatého bludišťáka byste za odpověď nedostali. Ne, první byly T-Touche. A to už v roce 1999. Jó Tissot nemá slogan "Inovátoři podle tradice" jen tak pro nic za nic.

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice
7.6.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

Je zajímavé, že tyhle T-Touche nejsou postavené na původním modelu, jak bývá zvykem. Jedná se v podstatě o úplně nové hodinky, jejichž vývoj trval 4 roky. Tím povýšil svoje "nejfunkčnější" outdoorovky v podstatě na level hybridů (tahle hybridní móda evidentně není jen u aut) a přidal jim na hodnotě IQ.

" ... výrobou výborně zpracovaných (a odolných) Swiss Made hodinek, které nejsou určeny jako elektronika na jedno použití, naláká Tissot zákazníky, kteří chtějí spolehlivou a stabilní volbu, stejně jako když se rozhodnou pro tradiční mechanické švýcarské hodinky. Tissot nikdy nebude mít nejpokročilejší hodinky na trhu. Ale bude mít hodinky, o kterých jsou jejich inženýři přesvědčeni, že za 10 let zvládnou stejné věci jako dnes. To samé se nedá říci o mnoha jiných produktech chytrých hodinek." – Ariel Adams, redaktor magazínu A Blog to Watch, který byl za doprovodu vedení Swatch Group svědkem vývoje nových T-Touch

Než se ale pustíme do toho, co všechno umí (nebo neumí), mrkněme na ten design a materiály, které jsou druhým tahákem nejnovějších T-Touchů.

T-Touch Connect Solar jsou docela velké hodinky. S průměrem 47,5 mm, tloušťkou 15,3 mm a délkou od nožky k nožce nějakých 60 mm jsme si v redakci říkali, že padnou spíše na větší pánské zápěstí. Ukázalo se však, že ani pro štíhlejší zápěstí nejsou takovým problémem (naše zapůjčené testovací T-Touch kolovaly po celé firmě a ani dámské osazenstvo si na velikost nijak zvlášť nestěžovalo). Může to být jednak pěkným, ergonomickým tvarem nožek, jednak titanovým materiálem, který je opravdu lehoučký a komfortní na nošení.

6 NEJ: Pánské titanové hodinky
16.12.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské titanové hodinky

Titan je použitý u všech barevných variant a zpracovaný je prvotřídně. Přemýšlelo se nad každou ploškou i hranou a každý lesk je zde vyvážen precizním broušením v jemných přechodech. Právě při pohledu na zpracování hodinek poznáte, s jakým vkusem a grácií Tissot umí pracovat.

Detaily, i podle nich poznáte kvalitu. Podívejte se třeba na ta tlačítka.

Detaily, podle nich poznáte, že si na hodinkách dal někdo záležet. Podívejte se třeba na ta tlačítka.

Samotné tělo hodinek (i titanový náramek, pokud si vyberete tuto variantu) je bytelné. Těm hodinkám prostě věříte, že něco vydrží. Volit pak můžete i mezi modely s černou nebo bronzovou PVD, která působí elegantně.

Dokonce možná natolik elegantně, že by je někdo bral i k obleku. Špačkovi by se to sice nelíbilo, ale za mě je to lepší volba než Garminy nebo jiné chytré hodinky. Dojmu pomáhají taky analogové ručky, díky kterým se T-Touche na první pohled zdají jako klasické hodinky. Takže pokud budete hledat hodinky, které budou i na formálnější akci vypadat reprezentativně a zároveň si na nich přečtete zprávy nebo odmítnete hovor, T-Touche by mohly být ty pravé.

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot
8.5.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot

Můžete je zkusit přehodit i na kůži, ale vzhledem k rozpětí mezi nožkama 23 mm a skutečnosti, že nemají quick release, to nebude tak jednoduché (ale ne nemožné).

T-Touch jsou k mání na silikonu, titanu nebo textilu.

T-Touch jsou k mání na silikonu, titanu nebo textilu.

Hodinky jsou odolné proti magnetismu, voděodolnost je vyčíslena na pěkných 100M a číselník/displej chrání safírové sklo s vnitřní antireflexní vrstvou. Za tu dávám palec nahoru, protože hlavně na přímém slunci se přes safír na hodinky kouká hůř, než třeba s minerálem. A u T-Touchů se počítá, že je vezmete do terénu a na slunce.

U toho slunce se ještě zastavíme – protože tady přichází třetí pecka T-Touchů: solární napájení. Právě solar je dobrý příklad toho, co se stane, když dáte švýcarským inženýrům volnou ruku. Swatch Group údajně věnovala mnoho úsilí na výzkum a výrobu fotovoltaických článků, které by byly mimořádně efektivní a zároveň designově nerušící (článek je nenápadně schovaný pod číselníkem).

Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět
2.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět

Rezerva je udávaná na 6 měsíců (pokud byste plně nabité hodinky schovali do tmy), ale samotný Tissot – a co je důležitější, spokojení majitelé těchto T-Touchů udávají, že hodinky vydrží běžet bez potřeby je dobíjet, pokud je budete nosit a pravidelně vystavovat světlu. Pro jedince, kteří budou dávat T-Touchům opravdu zabrat (nebo naopak pro ty, kdo nevytáhnou paty z temné místnosti), je v balení taky nabíječka.

Outdoorové zaměření a spolehlivost hodinek T-Touch jim dokonce vyneslo pár vysněných rolí v Hollywoodu. Doprovázely neohroženou britskou archeoložku Laru Croft na výpravě za bájnou Pandořinou skříňkou (koukněte, jak si ve filmu Tomb Rider: Kolébka života z roku 2003 Lara hraje s kompasem na svých T-Touchích) nebo jak slušely Simonovi Peggovi v Mission: Impossible – Národ grázlů (2015).

A dobrý dojem na nás udělala i Super-Luminova na azimutální lunetě (vložka lunety je keramická), ručkách a indexech. Stačilo s nimi pobýt i v běžně, nijak valně osvětlené kanceláři... A když jsme vyšli do tmy na chodbu:

Lumi, a tedy čitelnost ve tmě, udělala dojem.

Lumi, a tedy čitelnost ve tmě, udělala dojem.

Software – co umí a co neumí?

Hodinky si k telefonu připojíte přes aplikaci Tissot T-Touch Connect Solar, kde můžete sledovat veškeré dění, které hodinky zaznamenají. A ne jen to, fanoušky NBA (té je Tissot věrným partnerem a sponzorem) nadchnou nejaktuálnější informace ohledně zápasů. Appka bohužel není v češtině, stejně jako hodinky (pokud neumíte třeba mandarínsky, budete muset ovládat alespoň základy angličtiny nebo jiného "profláklejšího" jazyka).

Tissot se v souvislosti s hodinkami a platformou T-Touch Connect Solar vyjádřil i o osobním postoji k ochraně soukromí. Tissot a Swatch Group údajně nikdy nebudou prodávat citlivé informace a chtějí informovat spotřebitele, že se zabývají vývojem a prodejem hodinek Swiss Made, nikoliv zprostředkováním dat.

Skvělé je, že hodinky budou fungovat i autonomně a bez aplikace nebo bez spárování s telefonem, pokud o výhody plynoucí z konektivity nestojíte. Těmi výhodami myslím samozřejmě zmiňované notifikace z telefonu, ale taky například záznam trasy nebo funkci "najdi můj telefon / najdi mé hodinky".

Hodinky taky pracují s GPS a navigací (kterou si berou z telefonu) a mají pro outdoorové hodinky běžné praktické senzory, jako je barometr, kompas, krokoměr, teploměr a výškoměr či běžné funkce (stopky, alarm, automatický kalendář, duální čas, světové časy). A dokážou zaznamenat i vaši aktivitu nebo spočítat kalorie. Vše ovládáte pomocí dotykového displeje (který je rozdělný na 6 sekcí: T-Touch: kde se dostanete do nastavení hodinek, Activity, Navigace... a tak dále), dvou tlačítek (odemčení obrazovky, potvrzení a krok zpět) a scrollujete korunkou.

Já osobně jsem pak se spárováním neměla problém (pokud však máte iPhone, povolte si veškeré náležitosti i v telefonu, ne jen v aplikaci, jak to stačilo mně s androidem). Ovládání bylo rychlé a intuitivní. Pár mušek se však dá najít.

Názor Agáty Vřeské, odbornice na klasické hodinky:

První dojmy

T-Touch jsou docela unikátní. Tedy ve světě tradičních značek. Kolik znáte dalších klasických hodinářských značek, které dělají své smart hodinky? Z hybridů třeba Alpina nebo Frederique Constant, skutečné smart možná tak Hublot nebo Tag Hauer. Ale T-Touche jsou unikátní nejen svou částečnou chytrostí, ale i sportovním designem.

A přesně proto si myslím, že vyplňují na trhu podstatnou díru. A to je dobře. Protože už jen po designové stránce stojí za pozornost. Nebo spíše – už jen svým designem tu pozornost přitahují.

Na zpracování titanového pouzdra není absolutně co vytknout a se sportovním řemínkem vypadají na chlapském zápěstí neskutečně dobře. A nosí se opravdu pohodlně (i na menším zápěstí). Po dvou dnech na zápěstí jsem o nich skoro nevěděla. A to u tak velkých hodinek chválím obzvlášť.

Nadšená jsem byla z rychlosti reakce hodinek, nic se nesekalo, ručky se vždy bleskově uklidily. I spárování s telefonem šlo hladce. A ve tmě mě nejvíc bavila luminiscence. To je prostě paráda.

Než mi to dojde...

Když se zabýváte hlavně klasickými hodinkami, případně G-Shocky, a ze světa chytrých hodinek znáte hlavně Garminy, ale ještě pouze z toho „občas si zajdu na hory" pohledu, každé chytré, polochytré nebo hybridní hodinky jsou výzvou. Jak rychle se s tím naučím, nebude to moc složité? Co že to mám zmáčknout, kam že to mám tapnout?

Stejné emoce provázely T-Touch po rozbalení. Ale něco vám řeknu. Když jsem se s nimi prakticky okamžitě sžila já, vy problém mít zřejmě fakt nebudete. A to ani pokud neovládáte angličtinu, protože hodinky ani aplikace češtinu nenabízí.

Přesně tuhle intuitivnost a přehlednost oceňuji. Když víte, jaké máte funkce, není těžké přijít na to, jak se k nim dostat. Žádné menu v menu a podsložka v podsložce složky.

Každý hlavní mód je na obrazovce navíc nadepsán – aktivity, navigační funkce, časové funkce, funkce nastavení (T-Touch), propojení s telefonem (connected),... Stačí kliknout na číselník k příslušnému módu a jste tam. Nebo se tam můžete dostat korunkou, která umí „scrollovat". A také slouží jako potvrzení.

Co mě zamrzelo

Upřímně, absence GPS. Sice si jí můžete brát z mobilu, ale někdy si chcete jít jen tak zaběhat bez dalších zbytečností. Což můžete i tak, ale záznam trasy pak v mobilu nenajdete. Třeba to spraví další verze.

Další věc, která mě překvapila, jsou notifikace. Na jednu stranu je skvělé, že si notifikaci můžu zobrazit i když mám zamčenou obrazovku, na druhou je škoda, že se notifikace zobrazuje pouze v několika řádcích, takže delší mail nebo zprávu si nepřečtete celou. Svým způsobem to stačí – víte kdo píše, co je zhruba obsahem a zda se tomu musíte hned teď věnovat. Z hodinek stejně neodpovíte, takže to pro většinu bude stačit.

Když zmíním zámek obrazovky, dává naprostý smysl. Protože – dotyková obrazovka je poměrně citlivá a nechtěné zavadění by spustilo i to, co nechci. Ale je škoda, že se zamčení nedá zrušit, nebo že se nedá vypnout dotyk. V mnoha situacích by to dávalo smysl a usnadnilo rychlý přístup.

Ale to je z funkčních výtek tak vše. Pak už to byly jen detaily. Třeba poměrně hlasitý zvuk pohybu ruček. To „bzzz" když se ručky přemístí (mimochodem fakt rychle), může někomu imponovat, někoho štvát. Stejně jako slyšitelné tikání při pohybu sekundovky. No, slyšitelné, vlastně bylo slabší než některé mé mechaniky, ale řekněme, že při práci v tiché místnosti to slyšíte.

A poslední, co si neodpustím, je rýpnutí do vycentrování sekundové ručky. Čekala bych, že s tím si Tissot fakt pohraje, když u zpracování třeba pouzdra si dal fakt záležet. Ale minimálně u testovaného kousku to úplně nelícovalo.

Komu bych je koupila?

Každému, kdo má rád pěkné hodinky, rezonuje se sportovním stylem Tissotu a současně ocení outdoorové funkce líznuté těmi chytrými. Protože o T-Touche se nemusíte starat (solár to utáhne), nemusíte je nastavovat, a všechny důležité funkce máte po ruce. Určitě to ale není náhrada sporttesterů typu Garmin, ale nemyslím, že to byl cíl. Je to rozhodně lákavý balíček za přijatelnou cenu, na které se setsakra dobře kouká.

Názor Dominika Hoka, odbodníka na chytré hodinky:

O Tissot T-Touch se rozhodně nedá říct, že by to byly vyloženě chytré sportovní hodinky, které by se daly srovnávat s opravdovými smartwatches například od Garminu, ale na takový ten základní monitoring sportovní aktivity postačí. T-Touch k záznamu trasy nepoužívají vlastní GPS přijímač, což i dává smysl, protože je to hrozný žrout baterky a T-Touch jsou pro "klasiky", kteří chtějí okusit trochu chytrosti. A ti rozhodně nebudou dobíjet co pár dní.

K ušetření výdrže si tedy hodinky propůjčují GPS z vašeho telefonu. Kvalita záznamu závisí na vašem telefonu, ale já jsem to testoval s iPhone 13 a musím uznat, že kvalita výkresu trasy je srovnatelná se zajetými značkami sporttesterů. Propojení je bezproblémové a hodinky dokonce samy "křičí", když aplikaci v telefonu nemáte spuštěnou.

Což je výhoda, ale i trochu nevýhoda. Protože T-Touch používá k monitoringu jeden profil aktivity, stane se, že po vás budou řvát třeba v posilovně, ať si zapnete mobilní aplikaci. Ale co když u sebe nemáte telefon? A hlavně vůbec nepotřebujete záznam trasy.

Ale hodinky si o to říkají. Při sportovní aktivitě hodinky zobrazují vzdálenost, výškové metry, tempo, rychlost... Prostě vše pro outdoorové sporty. Tepovou frekvenci kvůli chybějícímu optickému snímači hodinky nenabídnou a nevyřešíte to ani externím snímačem, protože připojit nejdou. To je velká škoda. Na konci datových polí monitoringu sportovní aktivity najdete funkci "Back to home", která vás pomocí šipkové navigace odnaviguje domů. To se hodí jak při sportu, tak při návštěvě lokální putyky. Dokonalé by to bylo, kdyby ještě hodinky zavolaly taxíka.

Z hlediska lifestylu hodinky nabídnou klasiku jako krokoměr či spálené kalorie. Někomu by mohl chybět monitoring spánku, ale bez snímače tepové frekvence byste se stejně ničeho směrodatného nedočkali. Možná už stárnu, ale i když jsem měl na ruce stovky ryzích smartwatchů, Tissot T-Touch by mi na sportování bohatě stačily.

Není to ale nic pro dálkové závodníky, protože vám monitoring ubírá cenná procenta baterie telefonu (jelikož je používána jeho GPS) a funkční telefon při závodu určitě potřebujete mnohem více (kvůli bezpečnosti) než záznam trasy. Na rekreační sportování to bohatě postačí.

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janpřed 326 dny, reagovat
Tak tohle je s křížkem po funuse. Ano, tady nebyly, ale všude v Evropě normálně a dají se sehnat a každý kdo chtěl, už je dávno měl nebo má. Já je koupil před dvěma lety ve Vídni když mi došlo, že tady nee. Hodinky vypadají super na ruce (měl jsem nejdražší a nejelegantnější verzi titan), nemusí se nabíjet a hlásí zprávy a pár blbin. Ale jinak funkčně to nejsou smartky a to většinu lidí zklame. Jsou hezký a velký, ale teď mám modré /titanové Huawei Ultimate a ty jsou na ruce nádherné. Ten článek zaspal dobu 2 roky. Kdo je chce, tak jdou sehnat v super stavu za 15-20 k.
Davidpřed 271 dny, reagovat
Souhlasím s komentářem přede mnou. Bohužel, ač mám hodinky již dva roky, nikdy se mi nepovedlo je spárovat s Iphonem 13 mini. Pokud máte nějaký tip, jak je sespárovat pls písněte mi. Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 269 dny
Zdravím, Davide, často bývá problém v povoleních v telefonu u aplikace. Povolte aplikaci brát si vždy polohu, což je nejdůležitější, a i další věci, a poté by Vám to mělo jít.:-)
Pavel Reichelpřed 180 dny
Máte chybný modul já je koupil v loni a musel jsem je reklamovat snad to svicari uznají a vrátí peníze nebo pošlou nové i s funkcím modulem
Janpřed 221 dny, reagovat
Tyto hodinky jsem objevil v katalogu právě v době,když je Tissot stáhnul z prodeje na českém trhu-údajně pro blíže nespecifikované technické problémy.Abych si je koupil na nějakém vzdáleném cizím e-shopu,na to jsem odvahu nenašel.Když se letos objevily v našich prodejnách-recenze odborné i neodborné pěly chválu-tak jsem si i za přemrštěnou cenu koupil celotitanové provedení.Odpustil jsem švýcarům pohrdání českým jazykem i to že nemají čas řízený radiem-hodinky se mi opravdu líbily-a podle staženého návodu jsem se dal do zprovozňování.To se mi celkem úspěšně povedlo kromě spárování s mobilem.To co mi radil návod se v hodinkách neobjevilo.Moje nadšení pomalu opadalo,ale snad to vvřeším s prodejcem,který mi sliboval všemožnou péči.Šel jsem dál.Hodinky mají také kompas-magnetický,zeměpisný,azimut.Kompas ukazuje sever tak jak si natočíte hodinky-na všechny strany.Podle návodu když mám pochybnosti,můžu kompas zkalibrovat.Ve volném prostoru venku 60sec.opisovat osmičky.Jak tak opisuji,tak se hodinky zamkly,musíte odemknout a mávat jak blázen znovu.Hodinky kde si musíte včetně času a data všechno nastavit ručně,tak mají automatický zámek,který jediný by mohl být ruční a vůbec by to nevadilo.Ten pocit když jsem je koupil a ve 14i denní lhůtě vracel se nedá popsat.
Matěj Urbaczkapřed 220 dny
Zdravím, Jane, je mi líto Vašich problémů, ale některé jsou vyřešitelné právě spárováním s telefonem. Třeba nastavování času, který si berou hodinky právě z telefonu společně s datumem. Proto tam není rádiové řízení času, protože přeci jen je Bluetooth a čas z telefonu ještě přesnější a kvalitnější technologie. Zámek obrazovky se dá vypnout. Co se týče kompasu, tak "osmičky" při kalibraci používají veškeré chytré hodinky.:-)
Janpřed 210 dny, reagovat
Zdravím pane Matěji.Mám 10 roků Casio Solar rádiem řízené a rozhodně nesouhlasím s tím že řízení času přes internet je lepší.To radiové řízení tam potřebujete vždy.Mám taky mobil s kompasem-stačí klepnout-ve vteřině mám sever.Kdežto u těchto hodinek se ručičky zoufale motají jak opilec zoufale hledající cestu domů a nějaká nekonečně dlouhá kalibrace je k ničemu a o to tady právě jde.Že se zámek dá vypnout,to v návodu není a odborné recenze tvrdí že nedá.Spárování s telefonem podle návodu určitě ne,u hodináře jsem to nezkoušel.Abych to zkrátil.Je to hezký z kvalitního materiálu vyrobený předražený polofunkční polotovar-spárování s telefonem to asi mělo zachránit-ovšem i to jak už jsem v nějakých recenzích četl je taky problém.
Petrpřed 193 dny, reagovat
Ahoj, koukal jsem po nich dva roky, letos v září jsem je koupil, celotitanové. Bohužel po 14 dnech přestalo občas fungovat dotykové sklíčko, tak jsou momentálně v reklamaci. Hodinky fungují, až na uvedenou závadu, dobře. Mám T-Touch 2 a T-Touch Navigator, Connect Solar jsou o generaci dál. Za mně jedno velké ale velké mínus je dotykové sklíčko, jsou na něm strašně vidět otisky prstů. Předchozí modely takový problém nemají. U současných je to asi dílo vnítřního antireflexu. Rád bych se dozvěděl postřehy ostatních uživatelů. Nebo nějaké řešení.
Davidpřed 31 dny, reagovat
Funguje vám v appce ta NBA? Mně ne. Píše mi to coming soon...

Hodinky zmíněné v článku