» Blog » Tissot

Tissot T-Touch Connect Solar Sport představení – Nová generace, velké změny

Tagy: Představení | Tissot | Dámské | Pánské | Chytré | Klasické

Eliška Měrková | 4.3.2024 | 5 MIN

Pokud byste od nových T-Touchů čekali možná tak změnu velikosti, drobné upgrady a maximálně nové barvičky, docela byste se sekli. Bohužel nebo bohudík? Světoví recenzenti nové T-Touch Connect Solar Sport od Tissotu označují spíše za naprosto nové hodinky, neotřelou poslední generaci, která možná určí další směřování luxusnějšího segmentu hybridních hodinek. Co o nich zatím víme?

Byl to boj, než se k nám v minulém roce (2023) poslední generace hodinek Tissot T-Touch Connect Solar vůbec dostala. Ta, připomínám, vyšla už v roce 2020. A už tehdy se o nich psalo jako o naprosto novém modelu, který se předchozí generaci skoro až nepodobá (možná u Tissotu začínám pozorovat určitý vzorec chování). Byly to hybridní, "polochytré", ale stále outdoorové T-Touche, které se poprvé daly spárovat s telefonem. Jejich devízou bylo prémiové zpracování a solární napájení, jehož efektivnost neměla obdoby.

Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu
9.6.2023 - Eliška Měrková
Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu

Původní Tissot T-Touch Connect Solar z roku 2020:

Obojí se, jak se proslýchá, přeneslo i do nové generace, která byla oficiálně představena už koncem roku 2023. Zůstalo tedy ono slavné solární napájení i skvostně zpracovaný titanový materiál (u některých variant s barevnou vrstvou PVD). Samozřejmostí je i safírové sklo, voděodolnost hodinek činí 50 M. Máme tu taky hybridní design zahrnující analogové ručky (s hravou červenou sekundovkou) a digitální displej ve spodní části číselníku. A... to je vše.

Na to, že byly T-Touche vždy známé jako outdoorové hodinky (a možná jako taková švýcarská luxusnější alternativa Protreků od Casia), bylo záměrně zapomenuto. Nově hodinky nemají azimutální (kompasovou) lunetu, ale "módnější" potápěčskou (minutovou). A že by ručka v módu kompasu ukazovala sever – na to můžete bohužel zapomenout. Kompas tam totiž vůbec není, stejně jako barometr a výškoměr.

Tissot T‑Touch Expert Solar: Káčátko? Ne! Labuť!
17.4.2020 - Bohumil Vopršal
Tissot T‑Touch Expert Solar: Káčátko? Ne! Labuť!

Původní T-Touche byly inovativní zejména proto, že se uživatel mohl dotýkat displeje na různých místech a aktivovat tak různé funkce hodinek. Celý tento systém je pryč, můžete sice klepnout a přejet prstem nahoru a dolů nebo ze strany na stranu po ploše AMOLED displeje ve spodní části číselníku, ale (prý) to nemá stejný efekt ani pocit jako u předchozí generace hodinek T-Touch.

Ručky samotné už mají funkci jedinou – ukazovat čas. A kvapem se klidit z místa, když potřebujete vidět (či sahat) na digitální displej.

Dají se ovládat jak dotykem, tak dvěma tlačítky na boku.

Dají se ovládat jak dotykem, tak dvěma tlačítky na boku.

Garmin vívomove Sport recenze – Společenský hybrid se sportovním duchem
25.2.2022 - Filip Debrecenyi
Garmin vívomove Sport recenze – Společenský hybrid se sportovním duchem

Pro využití funkcí a aktivit musí být hodinky připojeny k chytrému telefonu (v jedné recenzi jsem se dokonce dočetla, že bez appky "T-Connect" si nenastavíte ani budík). Což je možná ze sféry hybridních hodinek přesouvá spíše do roviny smartwatchů. Aplikace však údajně umožňuje podrobněji zkoumat údaje o aktivitách, než bylo možné u předchozích T-Touchů. A důležité je, že je tam aktivit také více.

Nové T-Touche dle stránek Tissotu sledují běh, cvičení, jízdu na kole a chození po horách, přičemž měří vzdálenost, rychlost, spotřebu kalorií a hlavně – srdeční tep!

.

Snímač srdečního tepu bylo milé překvapení. Jak (a jestli) to funguje v praxi, však zatím nikdo neví – nejspíš se čeká na aktualizaci.

V hodinkách rovněž vidíte notifikace z telefonu, i kdo vám v danou chvíli telefonuje.

Uvnitř se nachází quartzový solární Tissot caliber 16.5", jehož funkce zahrnují kalendář, alarm, čas v jiných časových zónách, časovač, stopky, krokoměr, monitoring spálených kalorií, vzdálenosti, notifikace, eco mód, srdeční tep, záznam rychlosti a tak dále.

Design jde kupředu

Na T-Touche z roku 2020 a na jejich takřka 48mm pouzdro (s 15,3mm tloušťkou) jste museli mít bez debat větší zápěstí. Ještě když silikonový řemínek u pouzdra odstával. Nové T-Touch Sport jsou zamýšleny jako unisex hodinky, a tomu nasvědčují jak rozměry, tak jednodušší, méně "nabušená" konstrukce.

Měly by sedět na pánské i dámské zápěstí.

Měly by sedět na pánské i dámské zápěstí.

Jejich pouzdro je široké 42,5 mm a tlusté jsou hodinky taky tak akorát – 12,8 mm. Lehké titanové pouzdro je kartáčované s leštěnými fazetami, a to vše korunuje lesk keramické lunety. Musím uznat, že dle fotek vypadají moc dobře. Zmenšené a upravené proporce nasvědčují tomu, že se budou hodinky nosit mnohem pohodlněji. I celková konstrukce působí příjemně (a údajně to tak je).

Jednou z věcí, která je totiž na hodinkách T-Touch Connect Sport zřejmá, je to, že společnost Tissot chtěla nejprve vytvořit krásný a dobře vyrobený kus hodinek a poté se zaměřit na jeho softwarovou část a funkce. To je u T-Touchů, které byly dosud brány jako funkční outdoorovky a veškeré jejich prvky byly takovým kompromisem mezi funkčností a stylem, poprvé. Nyní se hodinky musí především dobře nosit a vypadat. A to se podařilo.

"T-Touch Connect Sport jsou nejlépe nositelným a nejatraktivnějším "connected" modelem T-Touch, který kdy Tissot vyrobil, a myslím, že to nikdo, kdo hodinky držel v ruce nebo nosil, nepopře." – Ariel Adams, A Blog to Watch

Nové T-Touche se pak nabízí jen na různých barvách silikonu a na titanovém náramku.

Solár, který nemá konkurenci

V Tissotu si dali za cíl stvořit prakticky autonomní chytré hodinky (tzn. nemusejí se dobíjet) a současně tvrdí, že jejich fotovoltaické články vyrábí mnohem více energie než články v japonských hodinkách. A je pravda, že jejich solár je opravdu špičkový.

Fotovoltaické články si Tissot nechává vyrábět ve Švýcarsku, a to společností Nivarox, která spadá pod Swatch Group. Nivarox je známý především výrobou vlásků a křemíkových komponentů, ale v posledních letech své existence se dostal také k fotovoltaickým článkům. Díky tomu má skupina Swatch Group interní schopnost vyrábět prvotřídní solární články nejen pro náramkové hodinky, ale i pro další malá zařízení.

Při srovnání s nejznámějším japonským solárem Eco-Drive od Citizenu tvoří většinu číselníku/displeje Tissot T-Touch právě fotovoltaický článek (Citizen článek většinou elegantně maskuje, a tak lehce omezuje průnik světla). Tissot se totiž snaží maximalizovat nabíjecí potenciál, a s myšlenkou zachování stylovosti se zároveň snaží zatraktivnit samotný fotovoltaický článek.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

Tissot uvádí, že v režimu bez připojení k telefonu mohou hodinky vydržet bez externího nabíjení neomezeně dlouho – za podmínky, že na ně svítí sluneční světlo zhruba 20 minut denně (ale hodinky se samozřejmě dobíjí i světlem umělým). V "connected" režimu (když jsou hodinky připojené k telefonu) se jejich výdrž odhaduje na šest měsíců (s 35 minutami slunečního světla denně). V režimu "sport connected mode" (při spuštěných aktivitách) by měly zvládnout tři měsíce (a potřebují k tomu 60 minut slunečního světla denně).

Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět
2.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět

Ukazatel nabití však již nevidíte v hodinkách, ale pouze v aplikaci – a pokud byste viděli, že úroveň nabití klesá, můžete hodinky jednoduše nabít magnetickou nabíječkou, která je přiložena v balení.

Pro koho nové T-Touche budou?

Toť otázka. Tissot se nejspíš snažil hodinky dostat do univerzálnější roviny každodenních hodinek či snad běžných smartwatchů. Mám ale pocit, že si tím naopak segment uživatelů zúžil – kdo bude chtít klasické, ale luxusnější smartwatche, sáhne například po Garmin MARQ. A na každodenní klasické hodinky snad ani netřeba hledat příklady. T-Touche jako outdoorovky byly ikonou.

Nyní však o zákaznickou pozornost bojují z pozice hybridů (které se však dle dostupných informací blíží více smartwatchům, tedy sekce s daleko mohutnější konkurenční základnou). Tak uvidíme, jak se jim povede. V Česku je očekáváme na podzim 2024.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře