» Blog » Tissot

Tissot T‑Touch Expert Solar: Káčátko? Ne! Labuť!

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Chytré | Klasické | Tradiční

Bohumil Vopršal | 17.4.2020 | 6 MIN | 5x komentář

Když mi redakce našeho hodinkového magazínu nabízela recenzi hodinek Tissot T‑Touch řady Expert Solar, hrál jsem mrtvého brouka. Aniž bych jediného zástupce z nejnovější edice držel v ruce, podle produktových vyobrazení jsem usoudil, že jsou to tak nějak tuctové hodinky, které se tím, „že vypadají jinak“, za každou cenu snaží zalíbit hlavně mladým. Nemohl jsem se splést víc.

Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu
9.6.2023 - Eliška Měrková
Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu

Foto nenapoví nic

Shodou okolností jsem před časem sepsal nadšenou ódu na Tissot Heritage 1973 klasických tvarů, T‑Touch v ní jako celek pochvalně zmínil (kdo by řekl, že na trhu jsou od roku 1999?) – a nabídka na recenzi se opakovala. To už jsem necouvl – a nestačil se divit. Hodinky jsem dostal v černé titanové verzi Tour de France a s produktovou fotografií – přesněji s totálně nepodařenou počítačovou vizualizací – nemají společného snad vůbec nic! Tedy vyjma základního tvaru.

V reálu jsou hodinky nesrovnatelně krásnější než na produktové fotce výrobce

Nejsou to žádné šedé myšky v nevzrušivé uniformě dívčího lycea, nýbrž rozesmáté černočerné krásky v bikinách z rovníkové Afriky! Produktové vyobrazení jejich přednosti z neznámých důvodů zatajuje. Místo toho se snaží ukázat všechny detaily zpracování tak, jak je v reálu nikdy nikdo neuvidí. Což platí i pro všechna ostatní provedení, na fotkách v článku se můžete kochat především touto verzí.

Takže na druhý pohled

Dalo by se to odbýt jedním souvětím: Jak fádně hodinky vypadají na oficiálním obrázku, o to víc jsou hezčí na živo. Ale tím to nekončí. Třeba čtverečkovaná „karbonová textura“ číselníku (doslova trčící z vyobrazení) je velmi decentní a hlavně – není vidět pořád, ale ukáže se jen pod určitými úhly. Pak zase tiše odpluje do pozadí, kde ji lze jen tušit.

Další generace Tissot T-Touch Expert Solar II se liší v barevných provedeních a právě méně nápadným solárním článkem.

Korunu tomu nasazuje inverzní digitální displej. Nedere se vizuálně ven na úkor zbytku ciferníku, nýbrž získává patřičný kontrast teprve na denním světle a pod tím úhlem, pod jakým se lidi na hodinky obvykle dívají. Displej je bez problému čitelný i pro ty, co na blízko zpravidla potřebují brýle (jako třeba já). Číselník zkrátka jako celek nijak nevykřikuje do světa: „Jsem hybridní! Jsem ana­‑digi!“, ale dbá na maximální dekorum, eleganci a praktičnost.

Přehlednost, promyšlenost a

Inverzní displej zaručuje perfektní čitelnost a číselník je perfektně přehledný

Hlavní číslice (12, 3, 6 a 9)  na kompasové lunetě i všechny pomocné indexy jsou naopak maximálně kontrastní s celým zbytkem hodinek. To samé platí pro ručky. U některých modelů (včetně mého Tour de France) je navíc minutová zakončena opět velmi decentně červeně orámovaným šípovým hrotem. Luminiscenci všechny zmíněné prvky postrádají; zobrazení času ve tmě se děje delším podržením prostředního tlačítka na pozici 3. Přehlednost – a promyšlenost – zasluhuje známku 1.

Poháněné přírodou

Baterie, jak název hodinek napovídá, se nabíjí sluneční energií; na přímém slunci jí na denní provoz stačí pár minut, při umělém osvětlení to chce spíš pár hodin. Při nedostatku světla ručky po nějakém čase zaparkují na pozici 12, čímž si říkají o vystavení světlu. Probudí se po stisku libovolného tlačítka.

Hodinky jsou opatřeny přiměřeně měkkým pryžovým řemenem s titanovou překlápěcí sponou s mikroregulací „na tři dírky“. Ovládání funkcí zprostředkovává trojice tlačítek a safírové sklíčko hodinek, které je dotykové. Celá výrobní řada Expert Solar disponuje voděodolností 10 barů (100 m), takže pokud se nehodláte potápět s přístrojem, vody se netřeba bát. Průměr pouzdra je větší (45 milimetrů ), ale ze zkušenosti vím, že je to jen orientační číslo. Záleží hlavně na tom, jak si to které zápěstí a vkus uživatele s hodinkami „sednou“, což je zkrátka nejlepší vyzkoušet.

Pohodlný pryžový řemínek je zakončen překlápěcí titanovou sponou

Pohodlný pryžový řemínek je zakončen překlápěcí titanovou sponou

U mých Tour de France edice byla samostatnou kapitolou ona „černočerná“ matná úprava titanového pouzdra a dýnka; zprvu jsem si dokonce myslel, že jde o nějakou obdobu eloxace hliníku, tedy vytvoření tvrdé probarvené vrstvy řízenou oxidací povrchu. Ale ne, podle výrobce jde o starý dobrý potah PVD.

Co to všechno umí?

Skoro všechno, co člověka napadne: Krom „obyčejných“ věcí, jako jsou stopky, dva budíky, odpočítávání, ukazatel data či dne v týdnu to měří též nadmořskou výšku, tlak vzduchu, předpovídá to počasí, určuje sever, měří azimut atd. atd. Kdybych tyhle hodinky našel pod stromečkem jako kluk, asi bych to nepřežil, protože samým nadšením by mi „praskla žilka“. Vypisovat všechny funkce nemá cenu, nejvíc asi napoví úvodní diagram z návodu.

Tlačítka mají chod příjemně pružný (před jejich abnormálně silným stiskem výrobce výslovně varuje). Dotykové sklíčko funguje také výborně (má prý oproti minulým modelům vylepšenou citlivost; nemám, bohužel, po ruce nic k přímému srovnání, ale není důvod pochybovat). Sklo je safírové a má celkem sedm dotykových zón – základní se nachází v ose ruček, dalších šest je popsáno názvy na obvodu číselníku (podobně jako se mentálně zaostalý Otík Rákosník z „vesničky střediskové“ nemohl nabažit splachovacího záchodu v novém pražském bytě, nedokázal jsem odolat a dětinsky v různých lokacích stále dokola mačkal příkaz Compass na pozici 6, kdy se ručky narovnají do přímky a ukážou sever. Je to prostě boží!).

Co to neumí

Asi jedinou – pro mě zanedbatelnou – „vadou“ je skutečnost, že hodinky se neumí spárovat s chytrými telefony; vada to ve skutečnosti opravdu není, protože byly od počátku navrženy jako autonomně fungující jednotka pro venkovní aktivity na způsob třeba Casio ProTrek. Prostě si vezmete hodinky a telefon necháte doma. Komu by vadilo, že ve spojení s Tissot T‑Touch nelze využívat různé nadstavbové iOS či androidové aplikace, může se poohlédnout například po Alpina AlpinerX Horological Smartwatch. Jen od nich nečekejte třeba bezvadně zpracované kovové pouzdro a solární napájení...

A pro ty, kteří se teprve rozhodují a na koupi hodinek nespěchají, mám výbornou zprávu: Skupina Swatch Group, do které Tissot patří, oznámila, že co nevidět přijde očekávatelný upgrade: T‑Touch Connected. Do letošního léta by (snad) T‑Touch s bezdrátovou konektivitou se smart přístroji měly dorazit i do ČR.

Odrostlejší hochy, jako třeba mě, to nechává celkem v klidu. Jednak máme rádi prověřené věci, které dobře poslouží účelu, pro který byly navrženy. A za druhé, my starší už víme, že vždycky bývá „něco za něco“. Umíme si tedy představit, že řada Connected (pravděpodobně) přijde o některé senzory a místo z nich bude naměřená data přebírat z mobilu. V takovém případě ovšem bude potřeba mít u sebe vedle hodinek i mobil. Což může být v řadě situací hodně nepraktické.

Podobné úvahy už ale hraničí s věštěním z křišťálové koule. Jen pánbu – a koronavirus – ví, jak to nakonec s termínem uvedení a (ne)závislostí hodinek na mobilech bude... Každopádně platí, že hračičkové, fanoušci nových technologií a podobně by neměli ani současnou řadu T-Touch od Tissotu minout bez povšimnutí.

Shrnutí Tissot T-Touch Solar Expert

Přehršel funkcí
Geniálně jednoduché ovládání
Opravdu „hodinkové“ zpracování
Solární napájení (netřeba každou chvíli nabíjet jako většinu chytrých hodinek)
Design (který produktové obrázky tají)
Vrtané nožky pro snazší výměnu řemenů

Vyšší cena
Na silikonovém řemenu s překlápěcí sponou mají maximální obvod jen standardních 21 cm (pokud jsem dobře měřil). Vzhledem k nestandardnímu napojení nožek je to tak trochu špatná zpráva pro majitele větších zápěstí (viz níže)
Zužující se napojení vnitřku nožek k pouzdru; po instalaci jiného – třeba delšího či jinak barevného – řemenu od alternativního výrobce vznikne atypická mezera, která může někomu vadit
Nebyly navrženy pro spolupráci s chytrými telefony (což se ale má změnit)

Tissot T-Touch Connect Sport představení – Nová generace, velké změny
4.3.2024 - Eliška Měrková
Tissot T-Touch Connect Sport představení – Nová generace, velké změny

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jirkapřed 1345 dny, reagovat
Moc pekne napsane. Me, jako o fous drive narozenemu mladenci lahodi hi-tech ana-digi kombinace bez propojeni na dalsi zarizeni. Uz se tesim az manzelce oznamim, ze namisto k moori vemem decka do kempu u Luhacovic, aby si za usetreny peniz mohla hlava rodiny poridit tuto paradu. Sou fakt krasny. Jen jedna k zamysleni. Pracuju v kanclu, delam na poli, svaruju, beham... moje Suuna Core se po 10ti letech drzi, ale dostavaji zabrat. Myslite, ze tyto Tissoty snesou narocnejsi zivot?
Bohumil Vopršalpřed 1345 dny, reagovat
Dobrý den, odolnost těžko odhadnout, protože hodinky jsem měl k recenzi zapůjčené jen asi tři týdny. Obecně se dá říct, že titan je ve srovnání s ocelí o něco náchylnější k poškrábání a PVD povlak mívá po čase sklon k otěru na exponovaných hranách. Na druhou stranu, u hodinek téměř vždy nejvíc trpí náramek a spona. Tady je (skoro) nezničitelný gumový řemen; počítat tedy musíte s tím, že na titanové PVD sponě bude časem drsnější zacházení vidět. Že by hodinky vlivem popsaných aktivit např. přestaly jít, toho bych se rozhodně nebál. Je tedy jen na Vás, zda naznačené estetické nedostatky (hlavně odrbanou sponu) zkousnete či ne. P. S. Líbí se mi Váš přístup ohledně dovolené. Nač vyhazovat peníze za dovolenou u moře, když na Moravě je krásně a ještě můžete mít super hodinky? :-)
Liborpřed 1198 dny, reagovat
Díky za recenzi, přemýšlím nad tímhle modelem, jediné s čím bojuji je velikost. Ale třeba si to sedne. Kdybych tyhle hodinky našel pod stromečkem jako kluk, asi bych to nepřežil, protože samým nadšením by mi „praskla žilka“. :-DD
Agáta Vřeskápřed 1194 dny
Chce to vyzkoušet. Čísla jsou v tomhle nedostatečná. :) K těm žilkám - já takový památník nejsem, ale očividně to máte podobně jako autor :D
Bohumil Vopršalpřed 1192 dny, reagovat
Libore, fakt to chce zkusit. Pokud si pamatuju, jsou tyhle hodinky "typ přísavka", tj. sednou na běžné tvary zápěstí jak ulité.