» Blog » Tissot

Tissot má nové Tour de France pro rok 2022 – Na co se můžeme těšit?

Tagy: Představení | Tissot | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 25.5.2022 | 3 MIN

Taky každý rok netrpělivě vyhlížíte tradiční žluto-černé sporťáky s přízviskem Tour de France a těšíte se, jak si s nimi Tissot poradí tentokrát? Už máme info, a tak vás nebudeme dál napínat: představujeme speciální edici Tissot T-Race Cycling Tour de France 2022!

Asi nejdůležitější otázka, nad kterou každý rok spekulujeme, je do jaké řady Tissot novou edici svých Tour de France zařadí. Minulý rok nás švýcar potěšil hodinkami z novější sportovní řady Supersport a jak si mnozí z vás určitě pamatují, byla to pecka a hodinky se vyprodaly dřív, než by kdo čekal. Dokáže vydat letošní kousek stejný výkon?

Tissot Tour de France – Co přinesla série 2023?
24.4.2023 - Eliška Měrková
Tissot Tour de France – Co přinesla série 2023?

Loňské Tissot Supersport Tour de France 2021.

Loňské Tissot Supersport Tour de France 2021.

Tissot Supersport Tour de France 2021 – Recenze oficiálních hodinek Královny cyklistiky
18.6.2021 - Agáta Vřeská
Tissot Supersport Tour de France 2021 – Recenze oficiálních hodinek Královny cyklistiky

Tissot je oficiální časomírou nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France od roku 2016 (předtím se tímto titulem mohla chlubit španělská Festina). Od té doby vydává každým rokem speciální edici v ikonickém žluto-černém designu (barvy TdF) a s detaily, kterými designéři na cyklistiku odkazují.

Letos se Tissot vrátil k řadě T-Race, ze které vycházely již některé předchozí edice. Není taky divu, když si ze závodění řada vzala i jméno (race = závod).

Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020
26.10.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020

Jízda po asfaltu a tlumenější design

Na rozdíl od loňských Supersportů, které poutaly na řízný, moderní vzhled kombinující žluté a  bílé akcenty, letos Tissot jede na trošku "temnější vlně". Čím to? Design je stále velmi sportovní a poutavý, ovšem oné ikonické žluté barvy znatelně ubylo. Celočerný háv pak dostalo i pouzdro (černá PVD) a řemínek.

Hodinky se tak tváří trochu seriózněji a na závod upozorňují trošku rafinovaněji, přičemž nejdůležitější prvek – žluté protizávaží vteřinové ručky v podobě kola – z černé tváře hodinek vystupuje daleko víc než dřív. Žlutá se pak opakuje pouze na korunce.

Naše videorecenze:

Tour de France začíná v pátek 1. července 2022. První tři etapy se jedou v Dánsku, následují etapy v severní Francii, Belgii a ve švýcarských a francouzských Alpách. Závod poté zamíří do Pyrenejí, kde se odehraje závěrečný souboj o žlutý trikot a celkovou klasifikaci.

A teď k těm detailům, kterých si všimnete až po tom, co si užijete pohledu na to parádní protizávaží. Číselník svou strukturou připomíná asfalt, což je podle mě asi nejzábavnější prvek hodinek – žluté kolo totiž vypadá, jakoby se opravdu pohybovalo po silnici a vsadím se, že v pohybu to bude docela efektivní podívaná.

Přímý odkaz v podobě loga TdF pak vidíme samozřejmě na dýnku, jehož okraje nenápadně připomínají zuby převodovky.

Logo Tour de France a cyklistické detaily. Všimněte si, že struktura korunky dokonce připomíná pneumatiku.

Logo Tour de France a cyklistické detaily. Všimněte si, že struktura korunky dokonce připomíná pneumatiku.

Prohlý tvar broušeného chapter ringu pak působí jako vnitřní okruží jízdního kola a tlačítka chronografu (stopek) si pak vzaly jednoznačnou inspiraci z brzdových páček na řídítkách. Představuji si, že když tedy při měření času stopky zastavíte, budete mít pocit, že jste ručku stopek doslova zabrzdili.

Stopky pak měří čas s přesností na 1/10 sekundy s maximální kapacitou 30 minut a možností měřit i mezičas. Čas stopuje velká sekundová ručka, která vám na vnitřní tachymetrické stupnici ukáže průměrnou rychlost (vteřinová ručka pak poběži v subčíselníku na 6. hodině).

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Materiály a výsoký parametrový standard

U sportovních hodinek je samozřejmě důležitá taky odolnost. Tady se již tradičně setkáváme se 100M voděodolností, se kterou se s hodinkami nemusíte bát vyrazit i k vodě (či do vody) a číselník chrání prakticky nepoškrábatelné safírové sklíčko. To je opatřeno antireflexní vrstvou, což se u safíru, který má tendenci na slunci házet odlesky, rozhodně hodí. Zvlášť, když se třeba chcete venku kochat tím "asfaltovým" číselníkem.

Odolnější by měl být taky kožený řemínek (hovězí kůže) s děrováním, díky kterému by měla pokožka pod řemínkem lépe "dýchat", a proto je  to u sportovních hodinek vcelku typickým prvkem. Spodní vrstva je pak ze syntetického materiálu. K hodinkam sedí parádně, ale pokud byste přece jen měli chuť vzhled trošku obměnit, provedete to velmi snadno, jelikož zde Tissot nabízí systém rychlostěžejek quick release.

Řemínky Hirsch: 5 důvodů, proč chtít kvalitu a ne jen spotřební zboží
10.4.2020 - Agáta Vřeská
Řemínky Hirsch: 5 důvodů, proč chtít kvalitu a ne jen spotřební zboží

Průměr pouzdra činí 45 mm a hodinky tak nejsou zrovna drobnou záležitostí.

Průměr pouzdra činí 45 mm a hodinky tak nejsou zrovna drobnou záležitostí.

Uvnitř pak běží quartzový (bateriový) strojek ETA G10.212, který vyniká přesností ± 10 sekund za rok. Zde potěší také funkce EOL (end of life), která vás upozorní na docházející baterii.

A to je z informací, které zatím víme, vše. K tomu, jak budou hodinky vypadat ve skutečnosti, jak se budou nosit a jaký pocit z nich budeme mít, se zde ještě vrátíme, jakmile k nám co nevidět dorazí. A už se nemůžeme dočkat. Co na ně říkáte vy?

Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem
22.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku