» Blog » Tissot

Tissot Visodate - legendární společenské hodinky nyní v quartzu a do 10.000 Kč

Tagy: Představení | Tissot | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Martin Koňařík | 15.11.2018 | 4 MIN | 2x komentář

Tissot Heritage Visodate s automatickým strojkem ETA 2836-2 byly součástí mnoha žebříčků, seznamů a youtube videí s cílem představit nejlepší pánské společenské hodinky ve své cenové relaci. Dle mého názoru naprosto zaslouženě. Pokud se vám Tissot Visodate líbí, ale nejste příznivci mechaniky, nebo jejich ceny (15-17tis.Kč), pak vás možná bude zajímat, že Tissot přišel s jejich quartzovou verzi (na baterii) s cenovkou pod 10.000 Kč.

Tissot Heritage Visodate Quartz

Narozeniny své manželky už neprošvihnete

"V roce 1955 nějaký pan Dubois málem prošvihl narozeniny své manželky, protože jeho asistentka zapomněla aktualizovat trhací kalendář, který měl na zdi. Kdyby měl hodinky Tissot Visodate s automatickou změnou data, nestalo by se to."

Tímto způsobem představil Tissot své první hodinky s datem v televizní reklamě.

Jak vidíte, historie modelu Visodate sáhá až do 50-tých let minulého století. To je také důvodem, proč jsou zařazené v modelové řadě Tissot Heritage (česky: dědictví, odkaz). Název Visodate vznikl sloučením slov "viso" a "date", což v překladu znamená "vidět datum". Funkce, která je dnes obvyklá, byla v době uvedení hodinek na trh unikátní.

Číselník má nově arabské číslice, ale název dne nehledejte

Původní mechnický model s automatickým nátahem měl Day Date, čili zobrazovaní jak data, tak i názvu dne v týdnu (MON, TUE, atd). Nová quartzová verze zobrazuje pouze datum. Designeři ale na číselník přidali čtveřici arabských číslic (3, 6, 9 a 12), čímž mírně zlepšili čitelnost hodinek, na druhou stranu to je ústupkem z nekompromisní elegance. Větší radost by mi udělaly číslice římské, které jsou typičtější pro dobové hodinky a obecně jsou považované za více elegantní.

Název hodinek VISODATE se přestěhoval z místa pod logem na novou pozici šesté hodiny (kde byl dříve text AUTOMATIC) a taky se změnil z jednoduchého bezpatkového fontu na font psací. Tahle změna se mi líbí, protože slovo Visodate teď více ladí se stylem loga Tissot.

Tissot Heritage Visodate Automatic a Quartz

Tissot Visodate - vlevo automatic, vpravo quartz

Dobrou zprávou je, že na dvanácté pozici zůstalo historické logo značky, které můžete najít také na dýnku, korunce a na zapínání.

Ručky zůstaly ve stejném Dauphine stylu, což je jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejvíce elegantních stylů ruček. Na nových quartzových Tissotech jsou ovšem delší a minutová ručka sahá téměř až k okraji číselníku. Ten je chráněný škrábancům-odolným safírovým sklem. Sklíčko je krásně vypouklé, což přidává jejich vintážnímu vzhledu, ale často díky tomu "chytá" více odlesků než kdyby bylo ploché. Na druhou stranu odlesky sklíčka ladí s odlesky pouzdra, které je celé povrchově upraveno do vysokého lesku.

Je libo kožený řemínek, nebo milánský tah?

Tissot nabízí své Visodate Quartz v 8 různých variantách. Dva jsou na milánském tahu a jejich barevné schéma je 100% monochromatické (žádné barvy). Liší se jen v barvě číselníku (bílý a černý), oba za stejnou cenu 8.820 Kč.

Hodinky Tissot Heritage Visodate Quartz T118.410.11.277.00

Milánský tah, bílý číselník

Hodinky Tissot Heritage Visodate Quartz T118.410.11.057.00

Milánský tah, černý číselník

Dalších šest modelů je s koženým řemínkem. Polovina z nich má pouzdro stříbrné barvy. Velice elegantně působí opět naprosto monochromatický model, u kterého černý číselník doplňuje černý krokodýla-imitující kožený řemínek (reference T118.410.16.057.00) za cenu 7.970 Kč.

Hodinky Tissot Heritage Visodate Quartz T118.410.16.057.00

Kombinace černá a stříbrná - velice elegantní

Varianta s bílým číselníkem a jemným světle hnědým řemínkem je také velice elegantní. Skvělá pro společenské příležitosti a to hlavně v letních měsících, kdy často nosíme světlejší oděv a hodinky tmavých odstínů by zbytečně moc kontrastovaly. Vedle toho provedení stříbrné pouzdro a zlaté ručky už od elegance mírně ukročuje. Oba modely jsou za cenu 7.970 Kč.

Více o společenských hodinkách najdete v článku: 5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek.

Ještě o úroveň vyšší autenticitu má varianta T118.410.36.057.00 se speciální povrchovou úpravou, která imituje bronzové pouzdro, které už si něco zažilo (Cena 9.670 Kč).

Hodinky Tissot Heritage Visodate Quartz T118.410.36.057.00

Ocelové pouzdro imitující bronz

Tissot nezapomněl ani na příznivce zlatých pouzder a vyrobil model, který kombinuje pozlacené pouzdro a hnědý kožený řemínek.

Poslední model je v dámském barevném provedení. Pouzdro v barvě růžového zlata a hnědo-růžový kožený řemínek. Hodinky mají průměr 40mm stejně jako všechny ostatní modely, ale Tissot je na svých stránkách prezentuje jako unisex. Oba modely jsou za cenu 9.670 Kč.

Shrnutí

Tissot Visodate Quartz mohou být skvělým kandidátem pro "první lepší švýcarské hodinky", pokud preferujete baterii před mechanikou. Kromě sportu je můžete používat k mnoha příležitostem. Od trávení volného času s přáteli, přes práci v kanceláři, až po společenské události vyžadující určitý dress code. Hlavní výhody jsou

  • Švýcarská kvalita provedení
  • Nepoškrábatelné safírové sklíčko
  • Velice elegantní

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Romanpřed 1951 dny, reagovat
T118.410.36.057.00 tyhle mají bronzové pouzdro?
Martin Koňaříkpřed 1951 dny, reagovat
Pouzdro je u všech modelů z nerezové oceli 316L. Model, který uvádíte má PVD povrchovou úpravu, která imituje vzhled bronzu.

Hodinky zmíněné v článku