» Blog » Tissot

TOP 6 pánských společenských hodinek a jak vybrat ty správné

Tagy: Průvodce výběrem | Certina | Hamilton | Mido | Seiko | Tissot | Pánské | Klasické | Společenské

Eduard Tomas | 2.3.2020 | 9 MIN

Vybrat hodinky ke společenským událostem není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud hledáte inspiraci, vybral jsem 6 pánských společenských hodinek, které se podle mě opravdu povedly. A současně si připomeneme, co je třeba sladit s čím, na co si dát při výběru pozor a jak by měly vlastně vypadat.

Hodinky k formálním událostem jsou většinou designově tím nejjednodušším modelem, co daná značka nabízí. Zároveň se však jedná o ty nejobtížněji šizené, protože se výrobce nemůže „schovat” za různé komplikace a vychytávky. Jediné, co za něj mluví, je kvalita zpracování a hodinařina sama. Přesto není vůbec snadné si nějaké vybrat.

Poslední dobou se pravidla trochu uvolňují a někteří muži nosí i k saku např. potápky nebo chronografy, ale tomu bych se vyhnul. Sportovní hodinky ke společenskému oděvu dle mě stále nepatří. Navíc svou velikostí a tloušťkou působí rušivě a neelegantně. Pokud se chcete společenskému faux pas vyhnout, přečtěte si o 5 nejčastějších chybách, kterých se můžete u hodinek dopustit.

Základní pravidla pro společenské hodinky:

Společenské hodinky by měly být stylem jednoduché. Ale ne každé minimalistické hodinky jsou automaticky společenskými, pro ty totiž platí určitá pravidla. Ta zahrnují velikost, druh indexů, barevnost, řemínek a v neposlední řadě materiály.

Styl: Víc, než kde jinde tady platí, že v jednoduchosti je krása. Společenské hodinky by na sebe neměly upoutávat pozornost a být příliš nápadné. Žádné stopky, ani subciferníčky by se u společenských hodinek neměly objevit.

Velikost: Velikostí v tomto případě není ani tak míněn průměr pouzdra, byť ten by neměl o moc překračovat 40 mm, nýbrž tloušťka. Hodinky musí být snadné schovat pod manžetu košile.

Barvy: Společenské hodinky mají být jednoduché samozřejmě i barevně. Ideální barva pouzdra je ocelová nebo zlatá, stejně tak u kovových náramků. Barvy číselníků by měly být tlumenější, například bílá, černá, ale pokud to celkové zpracování hodinek a styl obleku snese, ani barevný číselník nemusí nutně znamenat chybu.

Indexy: U indexů se rozlišuje formálnost podle jejich typu. Obecně platí, že římské číslice jsou formálnější než arabské. Žádné číslice (hodiny naznačeny jen indexy) jsou rovněž v pořádku. Indexy (ani ručky) by pak u nejformálnějších modelů neměly mít luminiscenci.

Materiály: Společenské hodinky nemusí být zlaté, ani s páskem z aligátora. Pouzdro by ale mělo být leštěné, kožený řemínek je pak formálnější než kovový. Titanové potápky na pryžovém řemeni tedy není ideální volba.

Co má ladit s čím: Tady je důležité si pamatovat, že kovové části hodinek mají ladit s kovovými částmi oděvu (spona u kalhot, manžetové knoflíčky). A stejně tak kožený řemínek by měl barevně ladit s barvou opasku a bot.

Příležitost: Také příležitost, ke které si společenské hodinky bereme je dobré vzít v potaz. U společenské události s rodinou a přáteli je možné být ležérnější, kdežto u formálních akcí je třeba myslet na doporučená pravidla etikety.

Při samotném výběru je třeba hlídat nejen tyto parametry, ale je dobré podívat se na hodinky jako celek. Jak působí, jak sedí k vám i příležitostem, pro které je vybíráte. Pro inspiraci se pojďme kouknout na 6 modelů s cenovkou do 30 tisíc, které se k nám dostaly v roce 2019 a na poli společenských hodinek rozhodně zaujaly.

(1) Tissot Chemin Des Tourelles GMT - tradice se zajímavou komplikací

Značka Tissot by mohla náš seznam zaplnit celý. Nabízí totiž velký výběr a je jasné, že švýcarská značka, vyrábějící hodinky od roku 1853, ví, co dělá. Ne všechny modely se však mohou chlubit GMT komplikací, která je specifická spíše pro sportovní hodinky a zakomponovat ji do formálnějšího stylu chtělo kuráž a designérský um.

A ten u Chemin Des Tourelles GMT rozhodně nechybí a design se povedl. Nutno ale podotknout, že je mírně polarizující. Zejména když jej porovnáme s ostatními hodinkami z našeho výběru. Možná se tedy nebude líbit každému. Musím každopádně pochválit Tissot za odvahu zkusit něco originálního, a ještě k tomu úspěšně.

Zajímavý ciferník zdobený římskými číslicemi a již zmíněnou GMT ručkou s červeným akcentem na konci se schovává v pouzdře o velikosti 42 mm, což moc nevadí. Co už je na škodu, je tloušťka, ta činí 12,5 mm. Částečně omluvitelná hodnota kvůli komplikovanému strojku, nicméně pro hodinky k formálnímu nošení již hraniční.

Gilošovaný číselník oživuje červený akcent GMT ručky

Na zadní straně se pod průhledným dýnkem schovává pěkně zdobený strojek. Konkrétně se jedná o Powermatic 80 od značky ETA, nabízí i úctyhodnou 80hodinovou rezervu chodu.

Chemin Des Tourelles GMT jsou nabízeny s černým a stříbrným ciferníkem, na kůži i oceli. Společenštější je kombinace s koženým řemínkem, nicméně verze s tahem bude pro mnohé univerzálnější. Není zde ale varianta, kterou bych nedoporučil.

(2) Seiko Presage Automatic SRPD39J1 - japonská kvalita a nádherý design

Modelová řada Presage od Seika je známa pro svou krásu a skvělou cenu a model SRPD39J1 skutečně není výjimkou. Navíc s cenou 13 300 Kč se jedná o druhé nejlevnější hodinky našeho výběru a suverénně nejlevnější s mechanickým strojkem, a to Seiko dělá své strojky „in-house” (vyvíjí a vyrábí si strojky samo).

13 990 Kč nedostupné

Design tady jistě neurazí. Trochu veliké pouzdro o průměru 41,7 mm hostí pěkný bílý číselník s pro modely Presage typicky krásnou povrchovou úpravou. Hodiny jsou naznačené pouze indexy, ty jsou nepřekvapivě též hezky zpracované. Vše chrání safírové sklíčko.

Propracovaná úprava číselníku i indexů připomíná přírodní materiály japonské zahrady, krásným detailem je také modřená vteřinová ručka

Zezadu pouzdra nalezneme šroubovací, a především průhledné dýnko. Strojek není příliš pěkně zdobený, v této cenové kategorii to ale nevadí. Přestože Seiko Presage bez zaváhání zařadíme mezi společenské hodinky, i díky ocelovému náramku jsou relativně univerzální, byť ke sportovním mají už dost daleko, zejména s ohledem na voděodolnost 30 m. K tričku a džínům ale sednou stejně dobře jako k saku.

Model bych doporučil těm, kdo chtějí skutečné společenské hodinky za stále relativně nízký obnos peněz. Na každodenní nošení jen pro ty, co neplánují hodinky moc namočit. Seiko pak model ze série Zen Garden nabízí také ve variantě s ukazatelem rezervy chodu (s bílým číselníkem SSA395J1 a zeleným SSA397J1).

(3) Certina DS-1 Big Date - láska na první pohled

Bez Certin DS-1 na našem seznamu by to nešlo. Hodinky se staly hitem v hodinářské komunitě koncem roku 2019 a to rozhodně právem. Nabízí skvělou kombinaci parametrů a povedeného designu. Prostě ideální společenské hodinky. Když jsem je viděl poprvé, hned se staly jedněmi z mých nejoblíbenějších společenských hodinek s cenovkou do 30 tisíc, konkrétně tedy 23 890 Kč. Jsou to hodinky, do kterých se zamilujete na první pohled.

Model DS-1 Big Date ukládá svůj nádherný smaragdově zelený ciferník do tak akorát velkého 40 mm pouzdra z leštěné oceli. Na ciferníku nalezneme povedené indexy i ručičky ve stejném stylu. Co zaujme na první pohled je jistě datumovka na šesté, která je složena ze dvou okének. Ta dělá z modelu DS-1 Big Date skutečně „Big Date”. Certina sice nenabízí průhled na strojek, myslím, že to není na škodu. Přispívá tím rázu starožitných hodinek, o který v Heritage řadě jde.

Smaragdový číselník se sunburst efektem baví při každém pohledu

Prodávána je pouze jedna varianta hodinek, zelený ciferník na ocelovém náramku. Pro někoho může být výraznější barva důvodem, proč si je nekoupí. Komu ale vyhovuje, dostane vskutku skvělé hodinky. A třešničkou na dortu je jistě voděodolnost 100 m a safírové sklíčko, hodinky jsou nejen krásné, ale i odolné. Škoda jen, že Certina nenabízí i verzi s koženým páskem.

Pokud vás zaujaly stejně jako mě, přečtěte si kompletní recenzi.

(4) Hamilton Jazzmaster Open Heart - společenské bez známky nudnosti

Možná lehce avantgardní model Jazzmaster Open Heart nabízí původně americká značka Hamilton, dnes patřící pod koncern Swatch Group.

Design Hamiltonů je všechno, jen ne nudný. Kromě průhledu na strojek zaujmou třeba i pro společenské hodinky netypickými arabskými číslicemi a přítomností decentní luminiscence na indexech a Dauphine ručkách. Přestože by to nemuselo odpovídat zmíněným pravidlům, jsou Jazzmastery přesně tím příkladem, že společenské hodinky je třeba posuzovat individuálně.

Průhled na strojek přes číselník je pro milovníky hodinařiny pastvou pro oči

Pouzdro je spíše větší, průměr 42 mm, i kvůli výřezům k průhledu na strojek. Ten se nazývá Hamilton H-10 a jedná se o modifikovaný ETA 2824-2. Skrz šroubovací dýnko jej lze také obdivovat, avšak hezky zdobený je jen z přední strany. Což je jedna ze dvou výtek, které mám. Výrobce, který klade takový důraz na strojek by neměl šidit zdobení, zvlášť s ohledem na cenu. Ta druhá je k pásku, je emulací pštrosí kůže a byť působí vizuálně hezky, kvalita by mohla být lepší. Další možnost je napodobenina aligátora, která je trochu lepší.

Hamilton nabízí hned tři barvy ciferníku, modrou, bílou a šedou, na obou kožených řemíncích a ocelovém tahu. Doporučuji spíše náramek. Kůže, i přes své nedostatky, bude ale společenštější.

(5) Mido Multifort Datometer - jedním slovem krása

Multifort Datometer mě podobně jako modely řady Ocean Star neustále přesvědčuje o skvělosti hodinek značky Mido. Která je nejen mnou stále nedoceňovaná. Perfektní skloubení funkčnosti a povedeného designu je definice značky ve zkratce.

Podobným směrem starožitného stylu jako Certina DS- 1 se vydala i limitovaná edice o 1918 kusech, Multifort Datometer od Mida. Ke vzhledu není moc co dodat. Suverénně nejhezčími hodinkami z výběru jsou pro mne Mida.

Nádherný šedý ciferník opět s arabskými číslicemi zdobí ručičkový ukazatel data s červeným akcentem na konci, podobně jako u GMT ručičky Chemin Des Tourelles. 40 mm veliké ocelové pouzdro je růžově zlaté barvy (PVD) a skvěle ladí k ciferníku i řemínku, který je tmavě hnědé barvy.

Velmi ojedinělá komplikace datometru dodává hodinkám historický nádech

V srdci časomíry tepe strojek Mido Caliber 80, založený na ETA 2824-2, stejně jako u Hamiltonů. Jedná se o spolehlivý a přesný strojek, který je vidět přes průhledné dýnko. Zdobení je však spíše zklamáním s ohledem na cenu, nic není úplně perfektní a Mido udělalo chybičku tady.

Pokud se rozhlížíte po vyloženě společenských hodinkách, neváhal bych ani vteřinu. Litovat této koupě jistě nebudete. Poměr ceny ku výkonu nabízí konkurenti lepší, ne vždy jde ale jen o čísla a Mido Datometer patří mezi nejkrásnější společenské hodinky do 30tis.

(6) Tissot Gentleman Quartz - skvělé hodinky s ještě lepší cenou

Na závěr našeho výběru ještě jeden model od Tissotu, který opět nezklamal. Ne každý si potrpí na mechanické hodinky, a ne každý hledá kousek za desítky tisíc. Pokud mezi ně patříte i vy, určitě nepřehlédněte Tissot Gentleman Quartz.

Model Gentleman Quartz je nejlevnějším modelem srovnání, přesto není nejhorším, co se týče zpracování, zvlášť když se podíváme na cenu. Jak to, že jsou ostatní konkurenti o tolik dražší? Důvod je prostý: quartz. Přestože je objektivně lepší než kterýkoli mechanický strojek, není milovníky hodinek tak žádaný. Nicméně má spoustu výhod, např. přesnost, když opomineme výměnu baterie tak i bezúdržbovost a právě cenu.

Tak akorát veliké pouzdro o průměru 40 mm a tloušťce 8,5 mm je zhotoveno z oceli. Na přední straně nalezneme pěkný a jednoduchý ciferník s datumovkou na třetí a s leštěnými indexy, který se schovává pod odolným safírovým sklíčkem.

Tissot Gentleman je především univerzálním modelem, nikoli však na úkor zpracování

Zní to jako nuda? No, asi ano, ale to je záměr. Díky své jednoduchosti se dá model Gentleman Quartz nosit téměř ke všemu, praktičnosti nahrává i voděodolnost 100 m.

Hledáte-li čistě společenské hodinky, podíval bych se jinde. Jestli ale chcete univerzální hodinky, co také něco vydrží, nemůžete s cenou pod 10 tisíc šlápnout vedle. A pro milovníky mechaniky doporučuji bratříčka Tissot Gentleman Powermatic 80.

Podrobnosti o obou variantách si můžete přečíst v naší recenzi.

Pro ty, co si stále nevybrali, doporučuji prohlédnout si všechny společenské modely Tissotu a Mida, tam si jistě vyberete.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

10 920 Kč (doručíme do 26.3.)
9 740 Kč (doručíme do 26.3.)
9 740 Kč (doručíme do 26.3.)
9 740 Kč (doručíme do 26.3.)
28 000 Kč (doručíme do 25.3.)
9 740 Kč (doručíme do 26.3.)
30 100 Kč (doručíme do 25.3.)
30 100 Kč (doručíme do 25.3.)
Zobrazit další