» Blog » Seiko

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

Tagy: Technologie a pojmy | Seiko | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 11.3.2020 | 10 MIN

Pamatovat si hodinky podle referenčních čísel je často náročné. A to i pro fanoušky, kterých má Seiko požehnaně. Když pomineme SKX007, mnohé další mohou splývat. Možná i to je důvod, proč se ve světě seikofilů rozšířil trend přezdívek pro zajímavé modely. Tady je výběr 6 přezdívek TOP potápěčských hodinek a jejich příběhů, které by měl každý milovník Seika znát.

Pokud raději posloucháte než čtete, mrkněte na naše video, kde navíc najdete tunu fotek.

(1) Seiko Tuna – příběh konzervy tuňáka

Ten příběh zná každý milovník hodinek, a Seika obzvlášť. Psal se rok 1968, když jeden profesionální potápěč z Hirošimy napsal dopis do Seika, že většina jejich potápěčských hodinek nevydrží dlouhodobě silný tlak saturační potápění a nárazy. Seiko vzalo jeho slova jako vlastní příslib skutečně profesionálních potápěčských hodinek. Trvalo to sedm let.

V roce 1975 představil tým pod vedením Ikuo Tokunagy Seiko Marine Master Professional (ref. 6159-7010) – model, který měl jako první jednoblokové pouzdro z titanu, unikátní těsnění ve tvaru L, harmonikový pryžový řemen, voděodolnost 600 metrů a přitom nepotřeboval heliový ventil. Masivní MM600 s průměrem 51 mm představovaly to nejlepší, co mohlo Seiko nabídnout.

Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?
23.2.2023 - Eliška Měrková
Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?

A jak to souvisí s Tuňáky? 6159-7010 nebyl nikdo jiný než pradědeček Tuňák (Grandfather Tuna). O tři roky později, tedy 1978, přišel Golden Tuna (pojmenovaný pro typicky zlaté akcenty), který měl už quartzový strojek. Od té doby Seiko přišlo s několika změnami a reedicemi. Rovněž dnes je většina Tuňáků v quartzu (resp. Solaru), i tady jde ale o velmi precizní stroj speciálně navržený pro potápěčské Tuňáky, velmi přesné a velmi spolehlivé. A najdeme samozřejmě i automatické Tuňáky, často pod přezdívkou Emperor Tuna (tuňák císařský), např. Marine Master Pro. 1000 M Emperor Tuna s referencí SBDX014 poháněný velmi kvalitní ráží 8L35.

Seiko Grandfather Tuna a Emperor Tuna, Zdroj: fratellowatches.com

Seiko Grandfather Tuna a Emperor Tuna, Zdroj: fratellowatches.com

Pro původ přezdívky není třeba zvláštní fantazie. Kulaté robustní pouzdro připomíná zkrátka konzervu tuňáka. Původní Tuňák měl navíc jednolité pouzdro a dal se tedy otevřít pouze zepředu – stejně jako konzerva tuňáka. Konstrukce měla chránit hodinky, stejně jako konzerva chrání obsah. A pokud otočíte konzervu, máte rovný kulatý kryt Seiko Tuna. Původní Tuňáky měly zmíněný průměr 51 mm, později Seiko nabídlo i menší varinatu s 48mm pouzdrem, nazývané Baby Tuna.

Konzerva tuňáka - neromantická, ale velmi trefná přezdívka; zdroj obrázku: seiko-design.com

Konzerva tuňáka - neromantická, ale velmi trefná přezdívka; zdroj obrázku: seiko-design.com

Možná se někomu bude zdát design nepovedený, ale ve skutečnosti je v mnoha detailech velmi promyšlený a co je důležité pro majitele menších zápěstí, sedí díky svému tvaru perfektně. Snad jen pryžový řemen může být dlouhý a přečnívat, ale koho by to mohlo zastavit, zvlášť, když na NATO řemeni vypadají Tuňáci stejně dobře! Modely se solárním napájením navíc Seiko vydává i v několika speciálních edicích, třeba PADI (ref. SNE449P1) či Save the Ocean 2018 (ref. SNE518P1).

(2) Seiko Turtle – želví příběh

Želví příběh patří mezi nejoblíbenější. Těžko si představit přesnější pojmenování, než které zvolili fanoušci pro tyto legendární potápky. Vlastně bych designery ze Seiko podezřívala, že když na konci 70. let přišli s prvními „Želvami“, měli tohoto plaza dávno na mysli. Jen nechali fanoušky věřit, že přezdívka je jejich dokonalé dílo.

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Želvy jsou nezaměnitelné – pouzdro připomíná želví krunýř, korunka na čtyřce zapomenutou želví nožku. Když hodinky otočíte, pouzdro připomíná skořápku, která navazuje je plochá dýnko, břišní krunýř želvy. Zoubkovaný okraj lunety může evokovat hrbolatý povrch želvího krunýře.

Všechny želví hodinky od Seika mají navíc potápěčské vlastnosti, včetně ISO 6425 a mořské želvy jsou údajně pro potápěče symbolem štěstí.

První Želvy se objevily v roce 1977 (ref. 6309) a rozšířily bohatou rodinu potápěčských Seiko hodinek. Znovu je Seiko obnovilo v roce 2016 (jako ref. SRP77x) a spolu s dalšími reedicemi je najdeme v řadě Prospex Sea. Staly se populární nejen pro své vlastnosti, polštářovité pouzdro,  ale i dostupnou cenu.

Většina současných Želv má v útrobách automatický strojek 4R36 s day-date a hardlexovým sklíčkem, a pravidelně se objevují i v kolekci Save the Ocean.

V roce 2020 přišlo Seiko s Želvami, které mají safírové sklíčko s lupou a získaly si přezdívku „King Turtle“ (ref. SRPE03/05/07K1).

(3) Seiko Monster – příběh příšery

Byl to silně polarizující vzhled prvních Monster, který rozhodl o tom, jak se hodinky zapíšou do knihy přezdívek. Monstra poznáte už z dálky, všechny mají velmi typické „monster" znaky: výřezy na lunetě, kopírující stejný vzor na pouzdru připomínající stopy po zubech či drápech, výrazné indexy se silnou, opravdu silnou luminiscencí a ručky, které jsou u všech Seiko Monster stejné a hodinová navíc připomíná zub či dráp.

Každý designový prvek je velmi výrazný, pro některé snad i přehnaně a jen těžko budete hledat podobně vyhlížející hodinky. Vzhled je skutečně až agresivní a děsivý, a víc než u jiných platí pro Monstra, že je fanoušci buď milují, nenávidí. Estetika tady ustoupila jakési záhadné monster auře, která soustředí veškerou energii do středu číselníku. Nejsou půvabné – jsou monstrózně krásně.

Zapomenout nesmíme ani na potápěčské kvality (všechny mají ISO 6425 a patří do Prospex Sea), velmi dostupnou cenu (řadí se do podobné kategorie jako Želvy či Samuraje) a atypický je i ocelový náramek, designově patřící výhradně k Monstrům.

Pojďme na rychlou genealogii. První generace Monster přišla v roce 2000 jako SKX779 a SKX781. Jak označení napovídá, rozšiřovaly známou rodinu SKX. Měly automatický strojek 7S26 bez hackingu a možnosti manuálního natažení. Dnes se této první generaci říká Classic Seiko Monsters.

První generace Seiko Monsters SKX779 a SKX781

První generace Seiko Monsters SKX779 a SKX781

Druhá generace v sobě ukrývala strojek 4R36 a vzhled evokoval děsivé příšery snad ještě víc. Především pro typické indexy připomínal číselník chřtán mihule, a tak je u fandů také znám.

Třetí generace byla designem opět umírněnější. Její atypičnost spočívala ve strojku 6R15, pro který dnes patří u sběratelů mezi vyhledávané kousky.

Čtvrtá generace přišla v roce 2019. Vzhledově se modely přiblížily k první generaci, strojkem 4R36 k druhé, co je odlišuje je výrazný kyklop na hardlexovém sklíčku. Přestože si zachovaly všechny monster prvky, působí uhlazeněji a barevné varianty jsou velmi konzervativní. (Více o Monstrech 4. generace.) V roce 2020 zařadilo Seiko Monstra 4. generace také do své linie Save the Ocean Great White Shark.

Vedle jednotlivých generací vzniklo nespočet dalších barevných verzí, některé opravdu šílené, přesto po nich seikofilové prahnou. Perfektní přehled všech limitek a speciálních edic zpracovalo 60clicks.

(4) Samuraj – příběh japonského válečníka

Stejně jako dnes najdeme mnoho legend o samurajích, můžeme nacházet u Seika příběhy, proč právě tyto potápěčské hodinky dostaly přezdívku Samuraj.

Zkusme je všechny utřídit. Především, pouzdro má výrazné ostré plochy – jako po setnutí samurajským mečem. Působí jako ochrana, bez všech zbytečností, účelně jako brnění a z boku můžou hodinky evokovat přilbu.

Velmi mnoho detailů odkazuje také ke kataně, samurajskému meči. První hodinky s tímto designem měly obě ručky ve tvaru meče. Novější kombinují šipkovité s minutovou ve tvaru meče. Síťový vzor lunety, potažmo korunky, připomíná vzor kůže obalované kolem rukojeti katany.

Samuraje mají výrazná zkosení jako po řezu japonské katany

Samuraje mají výrazná zkosení jako po řezu japonské katany; zdroj: seiko-design.com

A v neposlední řadě ostré úhly a velmi přímočarý design pro nás, cizince, může vyvolat pocit japonskosti, stejně jako japonský válečník samuraj. Zásadní je, že pro hodinky platí vlastnosti potápěčských hodinek, jsou certifikované na 200 m voděodolnosti včetně ISO 6425 a patří mezi cenově dostupné potápky v nižší kategorii Seika.

Zatímco historie japonských válečníků spadá hluboko do středověku, pro Seiko Samuraje se legenda začíná teprve s rokem 2004. Specifikem bylo, že jste je mohli mít na oceli i v titanu (ref. SBDA001 pro černé, SBDA003 pro modré). Měly strojky z rodiny 7S, zmíněné ručky ve tvaru meče a zkosené obdélníkové indexy. Výrobu ukončilo Seiko v roce 2008.

Pro hladové volání po japonském Samuraji přišlo Seiko v únoru 2017 s limitovanou edicí Blue Lagoon (SRPB09), kde nahradilo původní strojek kalibrem 4R35, aktualizovalo hodinovou ručku a upravily se i indexy. Ostré rysy pouzdra ale zůstaly blízko originálu a modré Samuraje byly rychle vyprodány. V původní sbírce vydalo Seiko i oranžové Samuraje (SBDA005), a tak krátce po Blue Lagoon vznikly „Orange Samurai“ (SRPB97).

Seiko Samuraj Blue Lagoon

Seiko Samuraj Blue Lagoon SRPB09

Konečně po nich se do světa uvolnily i modré SRPD49, šedo-černé SRPB51, pepsi SRPB53 a černé se zlatými akcenty SRPB55. Modely měly velmi specifický vzor číselníků obdobné Clous de Paris korespondující se šrafováním lunety a korunky. Ve stejném duchu byla i limitka pro evropský trh Dawn Grey Series (SRPD03K1).

Seiko Samuraj Dawn Grey Series SRPD 03K1, foto se svolením monochrome-watches.com

Seiko Samuraj Dawn Grey Series SRPD03K1, foto se svolením monochrome-watches.com

Oblíbenost Samurajů je stále aktuální a pravidelně se objevují v top žebříčcích hodinek s cenovkou pod 500 dolarů. Proto nepřekvapí, že jsou Samuraje v základní sestavě speciálních edic Save the Ocean.

Seiko King Samurai LE Shu-Iro představení – Odvaha japonských bojovníků
21.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko King Samurai LE Shu-Iro představení – Odvaha japonských bojovníků

(5) Sumo – příběh robustního zápasníka

Sumó, japonský národní sport s tradicí přes tisíc let je plný symbolik a rituálů. Ideální bojovník má velkou váhu a nízko položené těžiště. Když fanoušci poprvé viděli tyto mohutné japonské hodinky se zaoblenými křivkami, není těžké pochopit, že jim na mysl přišlo právě sumo.

Seiko Sumo – Zrod japonského zápasníka
19.9.2023 - Jakub Pitucha
Seiko Sumo – Zrod japonského zápasníka

Přezdívku si Seiko získaly pro své podobnosti se sumo zápasníkem; zdroj: www.seiko-design.com

Možná vysvětlení přezdívky:

Mohutnost. Pouzdro je poměrně robustní s průměrem 45 mm. Oproti němu se náramek se šířkou 20 mm zdá malý a zvyšuje pocitovou velikost hodinek. Obojí je na oceli, váha Sumo se tak dostává přes 170 g. Seiko Sumo je skutečný macek, připodobnění k sumo zápasníkovi je tedy nasnadě.

Mawashi: Pokud jste někdy viděli zápasy sumo, možná jste si všimli typické spodní části oděvu. Nazývá se „Mawashi“ a má jistou vizuální podobnost s indexem na 12. pozici u Sumo hodinek.

Oicho: Specifický účes sumo zápasníků s viditelnou „chocholkou“ nazývanou oicho, může být další odkaz na 12. index.

Dohyo: Zápasy se odehrávají v ringu s přesně danými parametry. Říká se mu „dohyo“. Při pohledu na hodinky šikmo shora se i tady najde jistá podobnost.

První Sumo vstoupily do ringu v roce 2007 (ref. SBDC031). Měly automatický strojek 6R15 a kromě základní verze se stala oblíbenou i modrá alternativa, trefně pojmenovaná Blumo. Vyjma barev číselníků ale zůstaly Suma nezměněny až do roku 2019, kdy Seiko představilo upgradovanou verzi; Hardlex byl nahrazen safírem, strojek 6R35 se 70 hodinovou rezervou chodu. Variantu s černým číselníkem (SPB101J1) doplnila zelená „Greemo“ (SPB103J1), více o nich zde.

Seiko Prospex SPB101J1 a SPB103J1

Seiko Prospex SPB101J1 a SPB103J1

Sumo platí za jednu z vůbec nejlepších voleb pokud jde o potápky v kategorii 500-1000 dolarů. Řadí se mezi nižší kategorii Seiko Želv či Samurajů a vyšší Marine Masterů. Pro sumo zápasníky je klíčová rovnováha, stejnou vyváženost najdeme i u Seiko Sumo, díky které se nosí menší než ve skutečnosti jsou a mají velmi kvalitně dotaženou povrchovou úpravu, včetně náramku.

(6) Shogun – příběh feudálního vládce

Vybrat posledního do výběru top potápěčských přezdívek bylo vůbec nejtěžší. Nakonec jsou to ale hodinky, které byly uvedené na trh v prosinci 2008 pod referencí SBDC007 (s oranžovým čísleníkem SBDC009)  a fanoušci jim začali přezdívat Shogun. Ten, kdo s přezdívkou začal, měl zřejmě v představách brnění šógunů, vojenských vládců Japonska.

Inspirací pro přezdívku bylo možná brnění a helma japonských šógunů

Inspirací pro přezdívku bylo možná brnění a helma japonských šógunů; zdroj: www.seiko-design.com

Pokud se podíváme na design Seiko Shogun, můžeme najít kombinaci Sumo a Samurajů. Stejně jako Sumo jsou Shoguny poměrně velké a mají stejný strojek jako původní Suma 6R15. Jsou ale titanové, a tím o více než třetinu lehčí než Sumo. Oboje mají ale velmi pěkně propracovaný povrch, v detailech mnohem důsledněji než u Samurajů. S nimi pro změnu sdílí ostřejší úhly pouzdra, ale současně zaoblenější. A konečně je tady podobná vazba mezi samuraji (těmi, co slouží) a šógůny (těmi, co vládnou) a Seiko Shoguny, které jsou úrovní strojků i zpracováním výš než Seiko Samurai.

Sumo, Shogun a Samuraj

Sumo, Shogun a Samuraj

Bohatý svět Seiko přezdívek

Stanovit výběr pouze 6 hodinek Seiko s přezdívkou dalo zabrat. Není ale náhodou, že ty nejznámější přezdívky získávají potápěčské modely. Všechny ve výběru spadají do řady Seiko Prospex Sea a mají certifikaci ISO na min. 200 metrů. Přezdívku si vysloužily nejen podle svých typických vzhledových rysů, ale především pro své kvalitativní vlastnosti, díky kterým se staly kultovními a prodávané často po desítky let.

Ve světe seikofilů najdeme ale mnoho dalších modelů s chytlavou přezdívkou, poutavým příběhem či nezaměnitelným vzhledem.

Jmenujme alespoň dvoje filmové: Seiko Arnie, které nosil Arnold Schwarzenegger hned v 5 ze svých kultovních filmů (více o tom v článku Vzpomínka na Commando a Predátora) a Seiko Ripley s futuristickým Giugiaro designem, které se objevily na ruce Ripley ve filmu Alien.

Dvoje s nezaměnitelným designem ze 70. let: Bullhead s chronografem navržené jako závodnické hodinky a Seiko Pogue, které nosil plk. Pogue při své NASA misi Skylab v 70. letech (a jsou mimochodem první automatické chronografy, nošené ve vesmíru).

A ještě dvě mořské potvůrky: Mořský ježek (Sea urchin) v základní sestavě Seiko 5, který přezdívku získal podle indexů na lunetě připomínající bodliny ježka a Mořská hvězdice (Starfish) spadající do potápek s 200 metrovou voděodolností, s lunetou ve tvaru hvězdice.

Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek
22.5.2023 - Agáta Vřeská
Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku