» Blog » Tissot

VYBRALI JSME 6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot

Tagy: Výběr nejlepších | Tissot | Pánské | Klasické | Společenské

Agáta Vřeská | 8.5.2023 | 10 MIN

Je před vámi náročný úkol. Vybrat pánské společenské hodinky. Možná zatím víte jen tolik, že by měly být elegantní, nebránili byste se jisté univerzálnosti, a Švýcar, protože tak to srdce velí. Možná budou úplně první ve vaší sbírce. Nebo se mají stát dárkem, ale neradi byste, aby zůstaly ležet ladem. Nabízíme inspiraci v podobě nejoblíbenějších pánských společenských hodinek Tissot za uplynulý rok a mimoděk i několik rad, jak takové oblekovky mají vypadat.

Vybrat pánské společenské hodinky se skutečně snadno může stát projektem na mnoho týdnů i měsíců. Můžete mít nastudované všechny více či méně uznávané nezbytnosti, jak by měly, či neměly vypadat. Můžete mít v hlavě dokonce i jakousi představu, ale pak přijde to nejtěžší: vybrat ty správné. A tento rozhodný okamžik bude stejně dramatický, ať už je vybíráte pro sebe, nebo jako dárek.

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Potěšující zprávou je, že před stejným dilematem stálo už mnoho pátračů po dokonalých hodinkách před vámi. Úspěch je trochu i věcí vkusu, ale pro začátek je dobré vědět, v jakých končinách se po takových hodinkách porozhlédnout. Jestliže tíhnete ke švýcarské tradiční značce, Tissot by měl být jednou z prvních voleb, kam hodit sítě.

Hledáte ležérní eleganci, univerzálně společenské nebo potřebujete nejvyšší formálnost? Zopakujte si, jak by měly vypadat společenské hodinky a vyhněte se 5 nejčastějším chybám při výběru pánských společenských hodinek.

(1) Tissot T-Classic PRX Automatic

Tissot PRX Automatic se objevily jako blesk z čistého nebe a okamžitě si získaly srdce hodinkových nadšenců. Mnoho odborníků se dokonce shodlo, že jde o jedny z nejlepších dostupných švýcarských hodinek roku.

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

Pozornost na sebe strhly retro stylem čtyřhranného soudkovitého pouzdra jako ze 70. let, který se ale ukázal jako skutečně nadčasový a především stylový.

Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)
19.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)

Kvalitní a promyšlené zpracování budí dojem, že hodinky jsou mnohem dražší, než ve skutečnosti jsou. K tomu přidejte vychvalovaný integrovaný náramek, safírové sklíčko, 100metrovou voděodolnost a máte ideální hodinky na každodenní nošení, které obstojí i ve společnosti.

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Uvnitř pak tiká automatický strojek Powermatic 80 s antimagnetickým vláskem Nivachron. Pokud ale hledáte spíše praktičtější variantu a na mechanické hodinky si nepotrpíte, můžete bez obav sáhnout po Tissot PRX Quartz s bateriovým švýcarským strojkem ETA.

Bílá, nebo černá? Barva číselníku by u společenských hodinek neměla být především příliš vykřičená. Striktní konvence se přiklání právě k bílé nebo černé barvě, které patří mezi nejklasičtější. U hodinek ale záleží na společnosti, ve které se nosí a stylu majitele. Ani vkusně vyrobené hodinky se zeleným či modrým číselníkem tak neudělají ostudu, třeba při radostných oslavách. Zvolte kravatu a manžetové knoflíčky ve stejné barvě a máte vyhráno.

Tissot PRX v quartzovém provedení s modrým číselníkem.

Tissot PRX v quartzovém provedení s modrým číselníkem.

(2) Tissot Tradition Quartz. Kde je psáno, že musí být mechanické?

Dávno odzvonilo časům, kdy qurtzové hodinky nebyly mnohými tradicionalisty považovány za dost nóbl, aby mohly nést titul skutečně společenských hodinek. I když se dnes rádi a s hrdostí vracíme k tradiční mechanice, nebudeme si nalhávat, že většina z nás nesáhne častěji po quartzu nebo že z čistě praktického hlediska nejsou vlastně lepší.

Quartzové strojky jsou mnohonásobně přesnější, lépe snášejí hrubější zacházení s hodinkami a nevyžadují (vyjma výměny baterie) větší údržby. A obvykle jsou také o dost levnější. Ani estetické zpracování není nijak limitováno. A tak tady máme Tissot Tradition, které na první pohled můžeme směle nazvat jako vysoce elegantní, společenské pánské hodinky.

Bílý číselník je pro společenské hodinky ideální. Vkusně doplní tmavé oblečení, ale nebude působit jako pěst na oko ani během teplých měsíců, kdy často volíme světlejší outfity. Zajímavost modelu podtrhuje také gilošování, jemné zdobení, které se u klasických hodinek s oblibou používá.

Číselník má jemný gilošovaný vzor

Číselník má jemný gilošovaný vzor.

Také římské číslice jsou považovány za vrchol formálnosti pánských oblekovek. Bezděky totiž navozují důstojný dojem, stejně jako tradiční Dauphine ručky. Praktická funkce data na třetí hodině je bez výraznějšího rámování, na bílém podkladu a nijak tedy na sebe zbytečně neupozorňuje. Přesto, že celá kompozice působí usedle, je znát nadčasovost modelu.

Elegance je nadčasová. Tissot Tradition jsou moderní dnes, stejně jako za několik let.

Elegance je nadčasová. Tissot Tradition jsou moderní dnes, stejně jako za několik let.

Kožený řemínek je z teletinky, krokodýlího vzoru je docíleno pouze ražbou. I když se může zpočátku jevit trochu nepoddajně, po chvíli nošení se přizpůsobí zápěstí svého majitele. A pokud je pro vás zapínání pomocí motýlové spony nové, věřte, že jakmile si na něj zvyknete, nebudete chtít jinak. Univerzálnost bílého číselníku v kombinaci s ocelovým pouzdrem oceníte také ve chvíli, kdy hnědý řemínek budete chtít vyměnit – za černý, kovový, cokoli si zrovna situace vyžádá.

Hnědý kožený řemínek s aligátořím vzorem je pro společenské hodinky dobrou volbou. K hnědým botám naprosto ideální.

Hnědý kožený řemínek s aligátořím vzorem je pro společenské hodinky dobrou volbou. K hnědým botám naprosto ideální.

Mít ve sbírce alespoň jedny společenské hodinky je jistě vhodné, ne-li nezbytné. Ať už je vytáhnete jen občas při svátečnějších okamžicích nebo se denně pohybujete v prostředí, které vyžaduje jistou uhlazenost oděvů i doplňků. Anebo se jednoduše přesně s takovými hodinkami cítíte sví. Tissot Tradition může být vstupní branou do světa švýcarských hodinek.

TIP navíc: Velmi podobně klasický styl přinesla kolekce Classic Dream.

Raději malé, nebo větší hodinky? To vy se máte věnovat společnosti, ne společnost vašim hodinkám. Nad obřími hodinkami, které těžko schováte pod manžetu košile se nejspíš zvedne víc než jedno obočí. V mezích společenské kategorie hodinek je pouzdro s průměrem 38-42 mm.

(3) Tissot Classic Dream Quartz. Pro milovníky klasiky

Společenské hodinky Tissot vystihuje nejlépe slovo nadčasovost. Model Tissot Classic Dream jsou po vizuální stránce klasické pánské tissotky, které ničím výrazným nevybočují a díky tomu mají potenciál být aktuální dnes i za deset let.

Výraznější je model s římskými číslicemi, které hodinkám dodávají stylový historický nádech. Modely s jednoduchými indexy je pak usedlejší.

Obě varianty ale spojuje průměr pouzdra 42 mm s výškou 8 mm. Té bylo dosaženo díky quartzovému strojku ETA. Nicméně, pokud jste fanoušky mechanických strojků, v nabídce jsou i modely Classic Dream v automatu. A to se strojkem Powermatic, který nabízí jednu z cenově nejdostupnějších verzí automatického strojku.

Tissot Classic Dream – Sen milovníka klasiky
26.2.2021 - Eliška Měrková
Tissot Classic Dream – Sen milovníka klasiky

Sklíčko je safírové a voděodolnost 50 metrů odpovídá zařazení modelu mezi společenské hodinky. Oblíbenost si získaly taky díky dobré čitelnosti a přehlednosti. A praktické funkce data. Nabízí se v několika barevných variantách a také je můžete zvolit na ocelovém náramku nebo na kůži.

Na kovu, nebo na kůži? Hlavně ne třeba na silikonu nebo textilním NATO řemínku. Kožené řemínky jsou elegantnější a považují se u společenských hodinek za formálnější. Ocelové náramky ale ve většině situací ostudu rozhodně neudělají.

(4) Tissot Le Locle. Jeden z vrcholů dostupné elegance

Le Locle. Kde jinde by měla vzniknout vrcholná elegance Tissotu, než v jeho sídelním městě. Právě ve švýcarském Le Locle založil v roce 1853 Charles-Felicien Tissot se svým synem hodinářskou značku, která dodnes vyniká smyslem pro přesnost, inovace a kvalitu. Modely ze stejnojmenné kolekce tak musely být výjimečnými kousky, které budou oceňovat milovníci tradiční hodinařiny po celém světě.

A přesně takové Tissot Automatic Le Locle skutečně jsou. Tissot kolekci představil v roce 2013, ku příležitosti výročí založení společnosti. Od té doby se staly předmětem uznání a patří mezi nejzajímavější volby, pokud hledáte dostupné elegantní švýcarské mechanické hodinky.

Předně se musíme obdivovat estetické stránce Le Locle. Střed číselníku a okruží s indexy je upraven tzv. gilošováním. Designově velmi zajímavý prvek, který ovšem nepřekračuje meze okázalosti. Ano, společenské hodinky nemusí být nudné, ale současně by neměly zapomínat, že jejich cílem je nenápadná elegance. Tu ostatně podtrhují také velmi formální římské číslice, lístkové ručky a kožený řemínek s motýlkovým zapínáním, které šetří kožený materiál při zapínání.

Jejich nespornou předností je kombinace parametrů. Vyniká především menší velikost pouzdra (39,3 mm). Znak společenských hodinek, ale také ideální varianta pro muže s menším zápěstím. Přestože uvnitř najdeme mechanický strojek Powermatic 80, jsou velmi tenké a lehké. Pod manžetu košile se tedy bezpečně vejdou. A jak bylo již zmíněno u předchozích modelů, Tissot je nekompromisní, pokud jde o kvalitní, škrábancům-vzdorné safírové sklíčko.

Pečlivě univerzální Le Locle na ocelovém náramku.

K dokonalosti jim chybí snad jen antireflexní vrstva safírového sklíčka, která by pohlcovala odlesky. Na přímém slunci může být – i přes jinak vynikající přehlednost číselníku – trochu těžší přečíst čas. Antireflex by ale pochopitelně zvedl cenu, a tak je někdy třeba přimhouřit oči a uznat výhody zvoleného kompromisu.

Hnědý, nebo černý řemínek? Důležité je především sladit kožené doplňky. Boty, opasek, pánskou aktovku, řemínek hodinek. Myslete také na to, jaké barvy k sobě ladí. Oblíbená je například kombinace zlatého pouzdra s hnědým řemínkem, u černého číselníku zase bude vypadat lépe černý.

Zaslouženě jsou Tissot Le Locle jedny z nejoblíbenějších pánských hodinek pro formálnější události (nejen) této švýcarské značky. Nadčasový design, ideální rozměry, netradičně zdobené dýnko s částečným průhledem na Swiss Made strojek s obdivuhodnou 80hodinovou rezervou chodu. Stačí vybrat právě model, který nejlépe splní vaše požadavky – prohlédněte si další varianty Tissot Le Locle Powermatic 80.

(5) Tissot Chemin des Tourelles. Praktická elegance s mechanickým srdcem

Možná jste během výběru zjistili, že vás to táhne spíše k mechanickým hodinkám s automatickým nátahem, a ideálně s delší rezervou chodu, aby se nemuselo myslet na natahování, když je přes víkend majitel odloží. Taky by se hodilo, kdyby byly hodně univerzální, aby šly prakticky ke všemu. A samozřejmě dobře čitelné, protože nejde jen o ozdobu. Prostě nadčasová klasika.

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

Je docela pravděpodobné, že se konečně díváte na jednoho z nejužších kandidátů. Takto totiž Tissot vytvořit své Tissot Chemin des Tourelles. Švýcarské jméno není podobně jako u Le Locle náhodné. Je to název ulice, ve které na počátku minulého století vznikla továrna na výrobu hodinek Tissot. Najdete ji tam dodnes. A s ní i nespornou erudovanost Tissotu, pokud jde právě o hodinkovou klasiku.

U modelů z kolekce Chemin des Tourelles najdete vše, co ke společenským hodinkám patří: vysoce leštěná luneta, precizní broušení nožek s leštěnými hranami, tenké pouzdro, aby je gentleman mohl schovat pod lem své košile, jednoduchý vzhled. Tissot Chemin des Tourelles navíc ocení i muži s větším zápěstím, protože průměr pouzdra je 42 mm, moderní, a stále ještě obhajitelné číslo i pro naprosté puritány.

Chemin de Tourelles v černém provedení s arabskými číselicemi.

Chemin de Tourelles v černém provedení s arabskými číselicemi.

Číselník je designově docela jednoduchý, a o to praktičtější. Zjistíte, že Tissot Chemin des Tourelles vypadá vkusně se sakem a košilí na obchodní schůzce, stejně jako s ležérnějším volnočasovým oblečením venku s přáteli. Nabízí vyšší voděodolnost 50 metrů a safírové sklíčko odolné vůči poškrábání. Právě tato univerzálnost, ale bez ochuzení důležitých společenských kritérií, z nich dělá nadmíru zajímavý kousek.

A musí mít římské číslice? Římské číslice jsou nejformálnější, ale v pořádku jsou také arabské nebo indexy bez číslic. Důležité je, aby indexy nebyly excentrické, natož s vyzývavou luminiscencí. Pro dobře čitelný číselník zkrátka megalomanství nepotřebujete. A u společenských hodinek už vůbec ne.

(6) Tissot Gentleman. Pro moderního kavalíra

Tissot uvedl své Getlemany v roce 2019 a doslova okamžitě se staly vyhledávaným modelem. Není divu, představují totiž velmi funkční a univerzální design, který spojuje lehce sportovní šmrnc s jinak elegantním provedením.

V mnohém tak připomíná Tissot PR 100, ale jde trochu elegantnější cestou – zkrátka pro moderní gentlemany. Hodinky jsou velmi tenké a průměr pouzdra 40 mm bude vyhovovat většině pánských zápěstí.

Gentleman se středovým rozdělením na hnědém řemínku.

Gentleman se středovým rozdělením na hnědém řemínku.

Pro svou dostupnou cenu a quartzové provedení jsou ideálním kandidátem pro první lepší hodinky a především, pro každodenní nošení. Nabízí 100 metrovou voděodolnost, lehkou luminiscenci, safírové sklíčko i praktickou datumovku.

Praktický Gentleman na oceli.

Pro formálnější události nechte Gentlemany na kůži, pro ležérní postačí na oceli. Na zajímavosti jim rozhodně přidává číselník s tzv. sunburst efektem, který ale nijak nenarušuje jednoduchý styl hodinek.

Model se nabízí vedle quartzové verze také v mechanické variantě se strojkem Powermatic 80 a průhledným dýnkem Tissot Gentleman Automatic.

Tissot Gentleman Automatic se sytě zeleným číselníkem.

Tissot Gentleman Automatic se sytě zeleným číselníkem.

A pro milovníky mechanik s otevřeným průzorem na setrvačku se v roce 2023 rodina Gentlemanů rozrostla o modely open heart.

Tissot Gentlemn Automatic s open heart.

Tissot Gentleman Automatic s open heart.

Tissot Gentleman: recept na univerzálního společníka
29.1.2020 - Agáta Vřeská
Tissot Gentleman: recept na univerzálního společníka

Ať už sáhnete po kterémkoli modelu, u tradiční značky, jakou je Tissot, téměř nejde šlápnout vedle. Zbývá tedy promyslet, pro jakou příležitost mají hodinky být, jak vysoká formálnost se od nich vyžaduje a které se budou nejlépe nosit právě vám. Další inspiraci najdete například v našem výběru pánských oblekovek z roku 2019, ve kterém jsme se podívali na elegantní novinky napříč značkami.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku