» Blog » Casio

Casio Tough movement – Nabušená výbava pro hodinky

Tagy: Technologie a pojmy | Casio | Klasické

Filip Debrecenyi | 15.9.2023 | 3 MIN | 2x komentář

Casio do svých hodinek už řádku let implementuje technologie s označením Tough Movement. Spousta lidí však stále neví, co si pod tímto názvem představit. V dnešním článku si o tom stručně povíme.

Tough movement od Casia je označení pro kombinaci těch nejlepších technologií, se kterými se u této japonské značky můžeme setkat. V případě, že hodinky nesou označení Tough Movement, obsahují technologie Multiband 6, Tough Solar, Hybrid design a automatickou kalibraci ruček. K čemu jednotlivé technologie slouží?

Multiband 6

Multiband 6 je vychytávka, která má na starost seřizování aktuálního času hodinek. Jedná se o rádiovou synchronizaci, která je v řadách hodinek Casio velmi využívaná.

Hodinky na základě příjmu rádiového signálu z rádiových stanic, které jsou rozmístěny po celém světě, seřizují aktuální čas. Mají v sobě přijímač, který dokáže zachytit informace o atomovém čase, které rádiové stanice vysílají. Obvykle se nachází mezi 9. a 12. hodinou.

G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?
18.12.2023 - Filip Debrecenyi
G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?

Jakmile hodinky přijmou rádiový signál, seřídí si přesný čas a případně i datum. Díky tomu nemusíte hlídat, zda se vám hodinky nepředchází, nezpožďují, ale především – na konci měsíce nemusíte řešit, zda má měsíc 30, 31 nebo snad 28 dní.

6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací
11.12.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací

A protože je technologie RC spjatá se solárním napájením (aby to hodinky energeticky utáhly), Multiband 6 udělá z hodinek skoro bezstarostné zařízení, a vám tak poskytne maximální požitek ze samotných hodinek.

Samotná synchronizace pomocí rádiových vln nebo GPS si z hodinek bere dost energie, a proto (aby to dokázaly utáhnout) jsou takové hodinky opatřovány také technologií solárního napájení. Takové strojky převádí světlo na elektrickou energii, kterou si pak uloží do akumulátoru. Díky tomu utáhnou nejen příjem signálu, ale často i další funkce.

Tough Solar

Možnost solárního dobíjení je s hodinkami spjata už velmi dlouho (od 70. let 20. století). A pokud koukáme po hodinkách, které vyžadují co nejmenší údržbu, jsou to právě ty solární. Casio své solární dobíjení nazývá Tough Solar.

Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět
2.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět

Solární článek přijímá světlo a dobíjí akumulátor hodinek, díky kterému nemusíte co dva roky řešit otravnou výměnu baterie. Zároveň dle zákazníků patří Casio se svou technologií solárního dobíjení mezi jedny z nejlepších (a hlavně nejoblíbenějších) značek, které dobíjení světlem využívá.

Solární hodinky dokážou přeměňovat světelnou energii na energii elektrickou, a to pomocí speciálně navrženého fotovoltaického systému, který se příliš neliší od principu, na kterém pracují tradiční solární panely.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

Hybridní design

Konstrukce hodinek je složena z lehké a odolné pryskyřice zkombinované s pevným kovem, což zvyšuje její odolnost proti nárazu a poškození. Díky perfektně pevné konstrukci se prodlužuje také životnost hodinek, a to jak v analogové, tak digitální verzi.

Hybridní design je také velmi úzce spojen s konstrukcí pouzdra hodinek. Často je jeho součástí také Carbon Core Guard, což je technologie založená na využití uhlíkových vláken pro tvorbu pouzdra a komponentů.

Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?
15.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?

Automatická kalibrace (automatic pointer calibration)

Automatická kalibrace se stará o kontrolu výchozí polohy ručky v intervalu každé hodiny, kterou dle potřeby koriguje. V praxi to funguje tak, že pokud byly hodinky vystaveny například většímu nárazu a v důsledku toho se ručka odchýlila, automatická kalibrace se postará o její srovnání do správného chodu. To stejné platí pro případ, že hodinky ovlivní magnetismus a chod ruček to rozhodí.

[[M4207]]

Ne všechny modely od Casia jsou touto nadstandardní výbavou obohaceny, primárně ji nalezneme hlavně v řadě G-Shock.

Zde je seznam těch nejzajímavějších:

Máte s některou z těchto technologií zkušenost? Co na ni říkáte vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Davidpřed 190 dny, reagovat
Než jsem před lety kompletně přesedlal ke Garmin, tak řada Pro Trek byla pro mne velmi oblíbená. V podstatě moje první pořádné outdoorové hodinky. On ten vývoj mých odolných hodinek šel vlastně takto: Timex > Casio > Suunto > Garmin ????
Milapřed 124 dny
To ja to mam Prim od osmi do osmnacti, pak Casio s DTB 30, pak Casio s DTB 150 a pravym Iluminatorem Tady mu rikate EL. Pak digi Casio s kalkulackou za deset let, pak dalsi Casio s kalkulackou a ted par mesicu Protreky PRG240 s EL. Garminy ma kamos, nabiji kazde 4 dny. Tak tohle me nelaka. Prvni Casia mi ruply v nozce jeste nez jsem stacil vymenit baterku. Druhe jsem malem ztratil ale nozka taky praskla, baterku jsem menil 3x kazde 2 roky. Treti nejdou vubec znicit a plavu s nima a pri vymene baterky po deseti letech, jsem koupil ty ctvrty plus kovovy reminek, ktery jsou do spolecnosti. Paty jsou na zahradu a na vylety, maji Solar, takze baterka me netrapi. Prvni Casia me koupila matka v kamenne prodejne v Olomouci u pana Schustera, u ktereho nakupuju uz roky. Nikdy na internetu, nikdy sedy dovoz. Vymena baterii/reminku tamtez. Jsem zakaznikem uz bezmala 30 let. Libily se mi Protrek Pendleton, ale diky nedostatecne zapustenemu sklu jsem volil jinak. Mozna casem, az nebudu videt na digitalky tak bych si tyhle hodinky pral, protoze maji i cislice a neinverzni display.

Hodinky zmíněné v článku