» Blog » Casio

Tough Solar - stručně a srozumitelně

Tagy: Technologie a pojmy | Casio | Klasické

Martin Koňařík | 10.7.2019 | 2 MIN

Tough Solar je technologie solárního napájení u hodinek značky Casio. Všechny solárně napájené hodinky mají tu výhodu, že u nich není potřeba tak často měnit baterii. Baterie je dobíjecí.

Dobíjí Tough Solar hodinky i umělé světlo?

Ano. Baterie je dobíjena i slabým umělým světlem. Intenzita světla má však velký vliv na efektivitu dobíjení. Nejvíce se baterie dobíjí, když jsou hodinky na přímem slunci.

Jak dlouho trvá nabití solární baterie?

To záleží hlavně na světelných podmínkách a také na modelu hodinek. Všechny Casio Tough Solar hodinky mají v návodu tabulku, kde jsou uvedené přibližné hodnoty. Bohužel český distributor tyto informace většinou nepřekládá do českého návodu. Vždy je však najdete v anglickém návodu. U všech hodinek Casio na našem eshopu najdete odkaz na anglický návod. Pro představu takto vypadají dobíjecí časy pro G-Shock Gravitymaster GR-B100 pro jednodenní provoz hodinek:

Slunečný den, venku (50.000 luxů) 8 minut
Slunečný den, uvnitř u okna (10.000 luxů) 30 minut
Zataženo, uvnitř u okna (5.000 luxů) 48 minut
Umělé světlo žárovky (500 luxů) 8 hodin

Tough Solar hodinky mají několik úrovni nabití. Například výše zmíněné Gravitymastery mají úrovně: dead (vybitá), madium (středně nabitá), high (vysoce nabitá) a full (plně nabitá). Následující tabulka ukazuje časy potřebné na dobití baterie mezi jednotlivými stavy v závislosti na světelných podmínkách.

slunečno
venku
slunečno
u okna
zataženo
u okna
umělá
žárovka
vybitá > medium 2h 6h 9h 113h
medium > high 20h 73h 119h -
high > full
6h 30h 32h -

Umělá žárovka v interiéru tedy hodinky dokáže udržet při životě, ale nenabije hodinky na její plnou kapacitu.

Jaká je životnost dobíjecí baterie?

Casio se k tomu vyjadřuje šalamounsky: solární články i baterie by normálně měly vydržet tak dlouho, jak vydrží samotné hodinky. V praxi to znamená, že baterie může mít i po 10 letech (jiné zdroje uvádí i po 20 letech) 80 % své původní kapacity.

Jak podpořit delší životnost baterie?

Stav nabití baterie má vliv na její životnost. Baterii více prospívá, když bývá co nejvíce nabitá. Naopak pokud jsou hodinky dlouhodobě v šuplíku, kde není žádné svělo, pak se životnost baterie zkracuje. Když hodinky nosíte, je pro baterii lepší, když nejsou pod rukávem. Když hodinky odložíte, tak nejlépe na místo, kam dopadá dvětlo. Třeba na okno.

Pozor na přehřátí baterie

Baterie se při dobíjení zahřívá. Vyvarujte se proto prostředí, kde jsou hodinky světlem dobíjené a zároveň jsou vystavené vysoké teplotě. Například u předního okna automobilu, nebo blízko u žárovky produkující teplo.

Alternativy

Casio není jedinou značkou, která vyrábí solární hodinky. Můžete vybírat i z těchto značek:

Další otázky a odpovědi k technologii Tough Solar najdete v angličtině přímo na stránkách značky Casio.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře