Transparency nálepka – Pečeť pravosti

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 21.10.2021 | 1 MIN

Pokud uvidíte na krabičce od chytrých hodinek Transparency nálepku, můžete si naskenováním QR kódu ověřit, že se jedná o zařízení přímo od originálního výrobce. Nejčastěji ji najdeme na krabičce od chytrých hodinek Garmin a má zamezit prodeji padělků.

Co znamená Transparency App nálepka?

Samotný Forbes nazval program Transparency "nejhorší noční můrou padělatele". A proč? Na Transparency nálepce najdete QR kód a jeho naskenováním si můžete ověřit pravost toho produktu. Všude po světě se totiž prodává hromada padělků a tato nálepka tomu má zamezit.

Jsou všechny Garminy bez Transparency nálepky padělkem?

Toto určitě není pravda. Nemůžeme mluvit za všechny české prodejce, ale my v Hodinky 365 objednáváme chytré hodinky Garmin přímo od výrobce. Některé modely na krabičce tuto nálepku mají, některé zase ne. Nejčastěji se ale jedná o dražší modely. Předpokládá se, že do budoucna by tuto nálepku mohly mít úplně všechny modely.

Teď jsou tyto nálepky viděny hlavně na krabičkách od Garminu, ale nemusí to tak zůstat a v budoucnu ji mohou používat i ostatní značky.

Jak naskenovat Transparency nálepku?

Do mobilního telefonu si stáhněte aplikaci Transparency. Po naskenování byste měli být přesměrování k informacím o pravosti vašeho zařízení.

Co se týče České republiky, je současně aplikace z nejasného důvodu nedostupná. Snad se to ale brzy změní.

Dá se padělat samotná nálepka?

Ano, vybízí se otázka: A co když někdo padělá i samotnou nálepku? Nemůžeme to říct úplně s jistotou (protože služba není v ČR zatím dostupná), ale pravděpodobně se bude skenování QR kódu někde ukládat. Při naskenování tedy pravděpodobně uvidíte, kdy došlo k předchozímu skenování tohoto QR kódu. V budoucnu to zjistíme podrobněji.

Kde se dále můžete dočíst o Transparency programu:

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře