Na čem se dají nosit hodinky: materiály řemínků a náramků

Tagy: Průvodce výběrem | Klasické | Řemínky, náramky

Bohumil Vopršal | 29.9.2019 | 6 MIN | 4x komentář

Pokud v obchodě s hodinkami uslyšíte otázku, jestli to bude „s gumou, nebo bez“, bude asi zřejmé, že nejde o dotaz pracovnice vykřičeného domu na požadavky zákazníka kvůli jejich zanesení do EET. Může se tak běžně - a bez jakýchkoli postranních úmyslů - optat i seriózní obchodník s hodinkami, pokud si u něj člověk kupuje tzv. potápky.

Prostě ho jen zajímá, zda si u něj budoucí majitel chce potápěčské hodinky pořídit, vedle běžného kovového, i s kaučukovým, silikonovým či jiným podobným náramkem (řemenem), pro který se v hodinkových kruzích vžil souhrnný název „guma“. Ano, dnes se budeme věnovat tématu „Na čem se dají nosit hodinky“. A když už jsme to nakousli, začněme tím asi nejběžnějším.

Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy
22.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy

Kovový náramek

Často se můžeme setkat i s označením „tah“, což je ovšem mírně zavádějící, viz níže. Jak sám název napovídá, kovový náramek je složen z kovových článků, které lze u hodinek, hodných toho jména, dokoupit i navíc a náramek prodloužit, pokud má nositel zvlášť hromotlucké zápěstí, vymykající se běžným zvyklostem (konfekční velikost zpravidla končí někde na obvodu 20-21 cm).

U náramků je někdy vidět také potápěčská extenze. Obvykle formou vyklápěcí části nebo vysunutím části spony. Slouží k rychlému zvětšení hodinek například kvůli neoprenu, a i proto se s ní setkáme hlavně u potápěčských hodinek.

Tzv. potápěčská extenze umožňuje rychlé prodloužení, např. kvůli neoprenu. Nejčastěji bývá u potápěčských hodinek.

Tzv. potápěčská extenze umožňuje rychlé prodloužení, např. kvůli neoprenu. Nejčastěji bývá u potápěčských hodinek.

Další výhodou kovových náramků je dlouhá životnost vysoká odolnost (vůči fyzickému poškození nebo vůči různým vnějším faktorům, jako je voda, prach, slunce, lidský pot apod.) a snadná údržba – čas od času náramek prostě stačí omýt mýdlovou vodou a vydrhnout jemným kartáčkem.

Nevýhodou je, že zvyšuje hmotnost hodinek, což se dá obejít pořízením modelu v titanovém provedení. A jako nevýhodu pak samozřejmě někdo může vnímat to, že může (ale nemusí) vytrhávat chloupky, časem se vám poškrábe, s přizpůsobením na zápěstí (zkrácení, prodloužení) je často potřeba pomoc hodináře a pokud je z oceli, může být spouštěčem alergických reakcí.

Titanové náramky se staly oblíbené pro svou antialergičnost a nízkou váhu

Titanové náramky se staly oblíbené pro svou antialergičnost a nízkou váhu

Kromě extenze je běžně na sponě tzv. mikroregulace, kdy se dá stěžejka posunout o menší úseky, aniž by se odebíraly celé články a tím se náramek lépe přizpůsobí zápěstí.

U hodinek s kovovým náramkem je běžná tzv. překlápěcí spona, která je (nejčastěji u sportovnějších hodinek) vybavena pojistkou.

Mikrogulace na sponě.

Mikrogulace na sponě (ty 4 tečky z vrchní strany).

Speciálním druhem kovového náramku je tzv. mesh, vznikající spletením drobných kovových oček; texturu může mít různou od poměrně hrubé (shark mesh) až po velmi jemnou (milánský náramek), připomínající síťovinu.

Milánský tah patří mezi oblíbené u dámských hodinek

Milánský náramek patří mezi oblíbené u dámských hodinek

Kovový tah

Bratranec kovového náramku je téměř vyhynulý druh, který si vrchol popularity užil někdy v 70. letech minulého století. Tváří se často jako obyčejný kovový náramek, ale roztáhnete-li ho, dílky se rozestoupí a objeví se pružné spojení křížem propojených mezičástí na principu pantografu. Navléká se jednoduše přetažením přes ruku, kdy se roztáhne a na zápěstí se zase smrskne (odtud „tah“).

Pružný natahovací tah je už v menšině, přesto ho některé značky stále nabízejí

Pružný natahovací tah je už v menšině, přesto ho některé značky stále nabízejí

Nevýhoda: Nikdy za vlahého večera neházejte kamínek do okna své milé, jinak tah i s hodinkami během prudkého pohybu opustí zápěstí ve směru vrženého kamínku. A Vostoky po dědovi už nerozchodíte (vlastní zkušenost).

Gumy, silikony a tak dál

Jsou v podstatě bezúdržbové, leckdy nápadité hodinky doplňující (kdo by na rally chronografu nechtěl gumu se vzorkem pneumatik?), nezvyšují dramaticky váhu na zápěstí, pro někoho praktické a super pohodlné... V čem je háček? Chce to prostě předem vyzkoušet, protože to, co někomu přijde krásně nositelné, jinému může připadat jako hrubý, téměř neohnutelný kus, vystřižený snad z pásu na uhlí. Materiálů je opravdu hodně a chce to prubnout, aby nošení bylo individuálně pohodlné.

Kaučukový řemen Edoxu Chronorally s motivem vzoru pneumatik

Kaučukový řemen Edoxu Chronorally s motivem vzoru pneumatik

Výraz "guma" se laicky používá pro pryž. Ta se vyrábí v mnoha úrovních kvality, přičemž nejvýše stojí pryž přírodní. Ta se vyrábí se z latexu, který se bere z určitých stromů. Oproti tomu je umělá pryž z ropy. Pryž (umělá i přírodní) se zhotovuje z kaučuku procesem zvaným vulkanizace, který dělá materiál stálý, a to bez ohledu na okolní teplotu.

Některé „fakt potápěčské“ gumové řemeny na sobě mají vytištěné různé číselné údaje, informující například o délce dekompresních přestávek při vynořování, které ovšem uživatel ponořený nikoli do kapaliny, nýbrž do pilné kancelářské práce jen těžko využije.

Pryžový řemen s údaji o dekompresních zastávkách

Pryžový řemen s údaji o dekompresních zastávkách

Textilní a podobné „řemeny"

NATO, ZULU, velcro, denim... Tajemné názvy ve spojitosti s hodinkami rozklíčujeme vzápětí, jen si rychle řekněme: všechny textilní řemeny lze udržovat prostým vypráním (v ruce či v pračce) a ty kvalitní dokáží přežít i roky nošení.

NATO je řemen (po cizácku strap), který lze v mžiku na hodinky nasadit prostým provléknutím přes stěžejky, není třeba nic rozmontovávat. Na rozdíl od některých ZULU strapů má zábranu, která brání posunu hodinek z vymezené části řemenu. A byť to není typický oblekový řemen, sluší se zmínit, že ke smokingu i dalším společenským oděvům jej na svých Rolexkách či Omegách nosil a stále nosí agent Jejího Veličenstva James Bond.

NATO řemen byl původně navržen pro vojáky Britské armády. Jeho praktickou stránkou je odolnost a také to, že vydrží na ruce i pokud jedna stěžejka vypadne.

Kde se vzal a proč je tak populární NATO řemínek?
21.8.2018 - Vojtěch Pospíšil
Kde se vzal a proč je tak populární NATO řemínek?

NATO řemen s koženými prvky u Hamilton Khaki Field

NATO řemen s koženými prvky u Hamilton Khaki Field

ZULU strap zábranu buď má či nemá. Od NATO jej odlišuje celkově robustnější provedení se zakulacenými kovovými oky na provlékání. Oba jsou mými nejoblíbenějšími prostředky k nošení hodinek, protože nestojí moc a vyrábí se v téměř nekonečném množství kvalitativních a barevných kombinací - ráno si do práce vezmete hodinky s chmurně černým páskem, který před odchodem ze zaměstnání můžete za pár vteřin vyměnit za strap v barvách oblíbeného sportovního klubu.

ZULU řemen

ZULU řemen má typicky oblé přezky i úchyty

NATO i ZULU lze koupit i v kožených variantách. (Znalci jistě rozklíčovali, že oba řemeny mají hodně společného s armádou - ano, NATO, je „to“ NATO a ZULU značí velitelský čas.) Velcro je ve své podstatě kus šikovně sešitého a kovovými oky opatřeného suchého zipu. Vznikl tak řemen, který používali američtí astronauti k připnutí hodinek na objemný rukáv skafandru při výstupu mimo loď.

Velcro řemen se suchým zipem

Velcro řemen se suchým zipem

Denim je naproti tomu řemen, jehož svršek připomíná obnošené džínsy; ovšem v kvalitním provedení je ve skutečnosti podšit kůží, čímž se dostáváme k reprezentantovi klasiky.

Denim řemen připomíná vrchní stranou džínovinu, spodní je většinou kožená

Denim řemen připomíná vrchní stranou džínovinu, spodní je většinou kožená

Kožený řemen

Klasika všech klasik! Umíte si společenské či klasické pilotní hodinky představit na něčem jiném? Já ne. Je to ne úplně praktické, ne dost trvanlivé, bývá to cítit od potu. Ale co si počít, když na tom hodinky vypadají tak skvěle? I některé potápky jsou k mání na kůži (byť prý důkladně impregnované), protože se od tisíců jiných liší právě tím!

Výhoda je, že oproti např. ocelovému náramku je kožený řemínek elegantnější, lehčí, pohodlnější a netrhá chlupy na zápěstí. A kvůli přizpůsobení obvodu zápěstí s ním nemusíte běžet za hodinářem. Kožený řemínek je nejčastěji složen ze 3 čístí: ze svrchní části, výstelky a podšívky.

Kůže k hodinkám prostě patří jako... už jsme zase u toho – jako třeba gumy k motorsportu! Je to zkrátka spotřební materiál, který se onosí, ale během své životnosti svou úlohu plní tak, jako žádný jiný! Jen je potřeba smířit se s tím, že nejsou věčné. (Přečtěte si tipy jak pečovat o kožené řemínky.)

kožený řemen je klasika všech klasik, je ale třeba se o něj náležitě starat

Kožený řemen je klasika všech klasik, je ale třeba se o něj náležitě starat

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Doležalovápřed 1669 dny, reagovat
Co to je prosím za název článku? To si říkáte seriózní prodejce hodinek? Spíše jako z nějakého erotického magazínu (BLESK...) Nepatří to na Vaše stránky.
Agáta Vřeská, editorpřed 1669 dny
Moc děkujeme za komentář a hlavně upřímný názor, paní Doležalová. Musím se přiznat, že jsme před vydáním nad tím také dost uvažovali, jestli tenhle nadpis není už moc ležérní či „bulvární“. Rozhodně neměl nějak urazit, či vzbudit mylný dojem. :) Ale i díky Vašemu názoru jsme jej upravili, a budeme se příště tomuto typu nadpisů vyhýbat. Věřím, že trocha humoru ale neuškodí, a proto jsme jej nechali ve zbytku článku, snad neurazí, ale skutečně pobaví, jak bylo cílem. (Vysvětlení: původní název článku zněl „A bude to s gumou, nebo bez?“)
Milanpřed 1141 dny, reagovat
Dobrý den, prodáváte prosím NATO řemínek Velcro se suchým zipem a s popisem na kůži/NASA - APOLLO - SKYLAB/. Je uveden v tomto čánku. Kolik by stál? Zatím jsem ho nikde nenašel. Jinak je Váš článek velmi zajímavý. Přeji dobré zdraví.
Agáta Vřeskápřed 1141 dny
Dobrý den, Milane, řemínky na suchý zip nejsou příliš časté, ale máme několik v nabídce od značky Condor, případně je u některých modelů nabízí i Garmin. Záleží, jakou velikost a barvu budete potřebovat. Pokud chcete dopasovat na konkrétní hodinky, a potřebujete poradit, kontaktujte naši zákaznickou linku. A pokud jde o cenu, tak např. ty Condor vychází kolem 130 korun. :)