Typy navigací v chytrých hodinkách

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 25.7.2023 | 4 MIN | 3x komentář

V chytrých hodinkách existuje několik typů navigací. Některé jsou pokročilejší a některé zase úplně základní. V tomto článku si rozebereme všechny a povíme si, k čemu jsou jednotlivé navigace dobré.

Dalo by se říct, že navigace je stále jedna, ale jen se mění detailnost jejího zobrazení. Hodinky nám totiž stále ukazují, jak se dostat k cíli. Někdy pomocí šipky, někdy pomocí křivky na slepé mapě a někdy pomocí té samé křivky přímo v mapových podkladech. A tyto tři typy navigací rozebereme v tomto článku.

Navigace pomocí jakékoli šipky na displeji

Šipková navigace je nejzákladnější druh. Tato navigace se ale rozděluje ještě do dvou typů. Šipka na displeji totiž může navigovat do bodu, který si můžete uložit (jeho GPS souřadnice) a poté se k němu kdykoliv vrátit. Poté vás naviguje přímou čarou k uloženému bodu, kdy nebere v potaz křižovatky a další útvary. Takový trochu pokročilejší kompas.

Druhou možností je, že v telefonu navolíte trasu pomocí některé z aplikací, a hodinky vám pouze ukazují šipky, kde a za jak dlouho máte odbočit. Druhý případ navigace je častý u městských typů chytrých hodinek, jako Apple Watch, Samsung, či třeba Huawei. Tento typ šipkové navigace je určitě mnohem větší pomocník než "vylepšený kompas", jelikož splňuje snad nejdůležitější funkci při navigování – dává vám vědět o změně směru.

Navigae Petal Maps v hodinkách Huawei

Navigae Petal Maps v hodinkách Huawei

Tento typ navigace je opravdu jen základ, hodící se spíše na parkoviště, kde vám najde vaše zaparkované auto. Pro turistiku či jakékoli pokročilejší používání se ale nehodí. Tuto navigaci mají především městské typy hodinek či základní sportovní modely.

Najdeme ji i v levnější třídě hodinek
Naviguje přímo k bodu (nejrychlejší trasa)

Nehodí se k pokročilé navigaci v terénu či na závodech
Může být nepřehledná a šipka může někdy klamat

Navigace pomocí křivky ve slepé mapě

Tento typ navigace je v dnešní době asi nejrozšířenější typ mezi všemi značkami. Navigace totiž dokáže reálně navigovat dle vámi naplánované trasy. To znamená, že do aplikace daného výrobce hodinek nahrajete předpřipravenou trasu (např. z Mapy.cz, Komoot, Google Maps aj.) s příponou .gpx. GPX soubor se přes aplikaci odešle do hodinek a v nich se pak můžete nechat navigovat přesně podle vámi naplánované trasy.

Provedení navigace v hodinkách se různí i u tohoto typu. Spousty značek dokážou trasu jen zobrazit na slepé mapě, ale chybí jim navigační pokyny. Tudíž vás neupozorní na zatáčku či na jakoukoli změnu směru. Všechny značky vás ale upozorní, když z trasy sejdete, což se rozhodně hodí.

Navigace u značky Coros

Navigace u značky Coros

Sportovní hodinky jako Garmin, Coros, Suunto či Polar umí také zobrazit graf nadmořské výšky a kde se v něm nacházíte. Při trailových aktivitách je to velký pomocník, protože víte, co vás ještě na trase čeká a například jak daleko to máte k dalšímu kopci. Garmin k tomu přidává ještě funkci ClimbPro, o kterém jsme se rozepsali už v jiném článku.

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod
13.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod

Ukázka funkce ClimbPro

Ukázka funkce ClimbPro

V poměru cena / výkon je tato navigace skvělá. Je šetrnější k baterii než zobrazení na mapovém podkladu, je stejně přesná a ukazuje všechny podstatné informace. Jediná velká nevýhoda je, že se na trase někdy naskytne nějaká velká křižovatka a my se v ní bez mapových podkladů nevyznáme. Dalším problémem může být navigace v mlze, kdy je třeba navigovat dle mapových podkladů.

Dostatečně podrobná navigace pro každé dobrodružství
Dostupnost i v modelech střední třídy
Nevybíjí tolik baterku jako navigace s mapovými podklady

Nemožnost orientace v terénu (křižovatky, vrcholy atp.)

Navigace pomocí mapových podkladů

Nejpokročilejším typem je navigace po křivce zobrazovaná na mapových podkladech. Zde kromě postupu s nahráním trasy přes jiný mapový portál (stejně jako u minulé navigace), můžete často k navigaci použít i samotnou mapu v hodinkách. Stačí jen označit bod v mapě a nechat se  k němu podle hodinek navigovat.

Mapové podhlady na hodinkách Fenix 7X PRO

Mapové podklady v hodinkách Fenix 7X

Mapové podklady se pak dále dělí na specifické vyobrazení, jako třeba topografické, landscape, letecké, námořní a tak dále. U topografických map, které jsou nejvíce používané, je vidět největší rozdíl napříč značkami – a to v přesnosti a kvalitě zobrazení map. Často se používají open-source mapy od OpenStreetMaps. Ty jsou skvělé pro zobrazení cest, vrstevnic nebo třeba dalších útvarů. Největší problémy mají tyto mapy s názvy ulic, názvy kopců atp. Tyto mapy používá třeba Suunto či Coros.

Ukázka mapy na hodinkách Suunto Vertical

Ukázka mapy na hodinkách Suunto Vertical

OpenStreetMap používá i gigant Garmin, ale ten mapy značně upravuje a přidává do nich právě veškeré důležité body. Takže i když nemáme aktivovaný specifický topovoucher, který Garmin nabízí, vidíme názvy vrcholků kopců, ulic, rozcestníky atd.

Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?
12.7.2021 - Matěj Urbaczka
Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?

U Garminu můžete využít plánovač přímo v hodinkách. Ve smyslu, že zadáte, kolik kilometrů chcete ujet či uběhnout a Garmin vám vypočítá dle trendline (využívanosti dalšími uživateli Garminu) ty nejlepší trasy.

Navigace pomocí mapy i pomocí křivky má jednu úžasnou funkci – Trackback. To znamená, že pokud se ztratíte anebo se jen chcete vrátit zpět do bodu, od kterého jste vycházeli, můžete zmáčknout jedno tlačítko a hodinky vás navedou zpět. Apple Watch má ještě možnost na této "stezce zpět" vyznačit body zájmu pro lepší orientaci.

Některé hodinky s WearOS od Google mají přímo Google Maps , které v hodinkách fungují na základě přenosu dat z telefonu. To znamená, že si buďto doma stáhnete určitou část mapy přes data či Wi-Fi, která se vám v hodinkách bude zobrazovat, anebo jdete a hodinky si načítají mapy přímo z telefonu "za běhu".

WearOS mapy na hodinkách Samsung Galaxy Watch 4 Classic

WearOS mapy na hodinkách Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Nejpokročilejší navigace
Možnost vytvoření trasy přímo v hodinkách
Opora při špatných podmínkách pro viditelnost na horách (mlha, déšť, noc...)

Velká náročnost na baterii

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

zrudapřed 283 dny, reagovat
Nějak se mi nezdá ten poslední bod - navigace pomocí mapových podkladů. Co tak čtu, tohle umí jen Garmin. Coros a další vlastně jen vykreslují křivku přes obrázek mapy, takže vlastně takový mezistupeň mezi druhým a třetím bodem. Případně k tomu asi umí i šipkovou navigaci podle prvního bodu. Rád bych se ale mýlil.
Matěj Urbaczkapřed 282 dny
Zdravím Zrudo, hodinky od ostatních značek jako Coros či Suunto umí alespoň upozornit, když špatně odbočíte či sejdete z trasy, což už se řadí k navigaci a dá se tedy považovat hodinky od těchto značek jako mapové s navigací.
Roman Konecnypřed 278 dny, reagovat
Dobry den pane Mateji.Pokud to budete brat takhle,tak i Huawei by meli byt se svou Pal navigaci povazovany jako mapove s navigaci,protoze Vas upozorni ze sejdete s trasy.Coz je samozrejme blbost,a takhle to brat nejde