» Blog » Polar

Polar Vantage M2 recenze – Sporťák na druhou

Tagy: Recenze | Polar | Chytré

Matěj Urbaczka | 29.6.2021 | 6 MIN | 4x komentář

Není tomu dávno co byl do éteru vypuštěn sporťák na druhou – Polar Vantage M2, který by se dal popsat jako kvalitní multisportovní sporttester pro všechny, kteří nechtějí vyhodit celou výplatu za hodinky. Kromě pokročilých metrik se teda pyšní nízkou cenovkou a velkou výdrží baterie.

Pro začátek se rovnou mrkneme, co Vantage M2 přidaly oproti svému předchůdci Vantage M. Pro všechny sportovce byly přidány některé funkce od většího brášky Vantage V2 jako například Fuelwise, který vám připomene, že máte jíst a pít při tréninku a nově vám také Em dvojka rozdělí po cvičení kolik jste spálili sacharidů, bílkovin a tuků.

No a všechny ostatní určitě potěší to, že hodinky jsou i trošku chytřejší než bývaly. Polar přidal widget počasí a ovládání hudby z mobilu. A aby toho nebylo málo, tak posunul design hodinek téměř k dokonalosti. Dvojky se nabízí v nových barvách s novým designem řemínku a také s neskutečně krásnou vroubkovanou lunetou.

Na designu si vážně nechali záležet

Polar přišel se čtyřmi barevnými variantami, které uspokojí obě pohlaví a hlavně... Vypadají všechny sakra dobře. Pouzdro (46 x 46 x 12,5 mm) je tvořeno z polyamidu, vyztuženého skelným vláknem, jak už jsme u této značky zvyklí. Při bližším pohledu sice jsou vidět spoje, jak bylo pouzdro lepené dohromady, ale nemůžu opomenout krásné křivky a designové profilování pouzdra okolo tlačítek a snímače tepové frekvence.

Na pouzdro navazuje silikonový řemínek, který je velice příjemný a musím říct, že řemínky Polar prostě umí. Je totiž velice dobře odvětraný a v balení najdete dvě vělikosti a to S-M a M-L (pro obvod zápěstí 13-21 cm). Rozhodně potěší i systém rychlostěžejek Quickrelease a kovová spona pro větší odolnost. Celé to podtrhuje hezky vygravírované poutko, které drží řemínek při jakémkoli sportovním výkonu tam, kde má být.

No a zlatý hřeb (také černý a bronzový – záleží na modelu) je nová luneta. Je ocelová a má na sobě velice elegantní vroubkování, kdy každá barevná varianta má jiný styl vroubkování. Tento prvek rozhodně přidává hodinkám styl, takže se za ně nemusíte stydět ani ve městě. Na ruce máte velkou stylovku a přitom je to nekompromisní sporttester. Vroubkování bylo použito také na pěti ocelových tlačítkách, aby se přístroj lépe ovládal.

Tato designová bomba se také výborně nosí na ruce díky váze 45,5 g. Při celodenním nošení hodinky téměř vůbec necítím a při spánku jsou taktéž velice pohodlné. No a ten řemínek... Díky dobrému odvětrávání se ruka tolik nepotí a ekzémy pod řemínkem, které bývají častý problém, se skoro netvoří. A to je úplná pecka.

Displej nechrání Gorila, ale plexisklo

Bývá zvykem, že většina chytrých hodinek má sklíčko Gorilla glass. Polar u tohoto modelu vsadil na sklíčko z PMMA materiálu (polymethylmethakrylát) neboli z plexiskla. Dalo by se říct, že je to plast. Ale je to vážně odolný plast. Už jsem několikrát přibral futra a na hodinkách ani škrábanec. Ale to jsem řekl jen vám, neříkejte to mému šéfovi. :-)

Pod plexisklem se ukrývá transflektivní LCD barevný displej o šířce 1,2 palce a rozlišení 240 x 240 pixelů. Musím přiznat, že mě překvapila velice dobrá čitelnost na přímém slunci. Displej je trvale rozsvícen a osvětlení si nelze nijak nastavit, ale na slunci je krásně vidět a v noci jsem také neměl žádný problém.

Efektivní ovládání mechanickými tlačítky

Co rozhodně musím vyzdvihnout, je to, že hodinky jsou ovládané pouze tlačítky. Proto se mi líbí dokonce o chlup více než Vantage V2, který je ovládaný dotykem i tlačítky. U Emek mi přijde ovládaní přes tlačítka velice efektivní a celkově se systém chová o dost plynuleji než u jeho většího bráchy. Ovládání pěti tlačítky už je klasika (jen je těžké se přeorientovat z Garminu :-)), která prozatím za mne nenašla přemožitele.

Pět tlačítek, krásné pouzdro, super snímač.:-) Skvělé!

Pět tlačítek, krásné pouzdro, super snímač.:-) Skvělé!

Hodinky pro všechny sportovní příležitosti

Street dance, biatlon, plachtění anebo kriket? Hodinky si poradí snad s každým sportem, který vás napadne. Trošku mě ale zaráží, že hodinky umí monitorovat téměř všechny druhy běhů (na oválu, trail, ultra běh, silniční...) a u všech mají nastavené stejné obrazovky a stejná datová pole a tak nějak nevím, na co by mi byl graf nadmořské výšky při běhání na oválu...

Připravit, pozor, start!

Už i se staršíma Mkama jsem si zažil svoje (Ultra trail du Mont Blanc 2019 a další vylomeniny...) a proto jsem se těšil až proženu pérka tomuto modelu. Dvojky se mnou daly pár náročných tréninků v přípravě na blížící se MČR na 100km a musím uznat, že Polar prostě aktivity měřit umí. Oproti Garminu na druhé ruce nebyl žádný rozdíl. Ani v tepu, ani v GPS. A to byl přístroj od Garminu jednou tak dražší...

Možná je trošku škoda, že tento přístroj nemá ještě barometrický výškoměr a měření wattů, ale zato dvojky umí měřit nastoupané výškové metry a aktuální výšku bez barometru. Jediné, co opět musím vytknout je to, že veškeré nastavení je třeba udělat v mobilu nebo na PC a pak poslat do hodinek, což je pro mne nervy drásající záležitost.

Čas už spoří i Vantage M2

Na začátku jsem často slýchával, že Polar nedává do svých hodinek úsporný režim GPS díky tomu, že prostě Polar bude vždy ten nejpřesnější a nebude přece spořit čas. Ale došlo už i na to, a tak si při aktivitě s GPS můžete nastavit, jestli chcete měřit GPS každou vteřinu, minutu nebo dvě. Také můžete vybírat mezi čistou GPS nebo GPS + QZSS, kdy QZSS je primárně tvořen pro Japonsko. Ale i tak, úspora baterky rozhodně potěší.

Update: Po nové aktualizaci, hodinky dostaly také možnost zvolit navigační satelity GLONASS a Galileo.

Teď pojďme mrknout na čísla. Ve vteřinovém záznamu GPS hodinky vydrží 30 hodin se snímáním každou vteřinu a s nejúspornějším režimem se tyto hodinky dostanou až na 100 hodin. Na to, že Emka vážně nejsou drahé hodinky, výdrž je působivá a v této cenové relaci téměř bezkonkurenční. V běžném režimu smartwatche pak hodinky vydrží 7 dní, což je taková uspokojivá a mnou potvrzená klasika.

I když jsem sportovcem tělem i duší, přeji si více chytrých funkcí

Jediné, co mě u Polaru vždycky mrzelo a zaráželo, je bohužel to, že hodinky postrádají téměř veškeré chytré funkce... Takže se musíme spokojit s málem i u tohoto modelu. To málo tvoří nově widget počasí, možnost ovládání hudby z telefonu, stopky, budík, krokoměr, tepovka a spánek. A tímto končíme.

V hodinkách je také dechové cvičení

V hodinkách je také dechové cvičení

Vše by bylo prominuto, kdyby hodinky měly alespoň funkci "najít můj telefon" ale bohužel ani toto tam nenajdete. Takže na přehrávač hudby, placení a další vychytávky si bude třeba počkat... Na druhou stranu, Polar dělá stále sporttestery a ne chytré hodinky. Takže dalo by se říct, že to je takový novodobý kousek historie.

Aplikace u které by se i Garmin mohl učit

Ve vyhodnocování dat a v celkovém zpracování patří Polaru rozhodně první místo a i největší titáni jako například Garmin nebo Suunto by se měli co přiučit. V aplikaci Polar Flow je vše velice jasně a přehledně zpracováno do grafů a celkové vyhodnocení tréninků prostě a jednoduše stojí zato. I z ankety mezi běžci vychází aplikace Polar Flow jako jedna z nejlepších. A to se vyplatí!

Pro koho jsou vhodné?

Hodinky jsou na tom sportovně velice dobře, a tak bych je doporučil pro všechny, kteří nepotřebují kudrlinky a chtějí vážně funkční sporttester, se kterým posunou svou výkonnost o další kus dále. A myslím, že po designových změnách je rozhodně přístroj vhodný i na městské nošení a nemusíte se stydět za to, že máte na ruce plastovou hračku z Marťánků. Moje pocity z Vantage M2 jsou velice dobré, protože hodinky jako vždy nezklamaly a těším se na další přístroj od Polaru!

Pokud byste chtěli o trošku chytřejšího parťáka, tak můžete sáhnout po Vívoactive 4 nebo Venu od Garminu. Tyto Garminy jsou sice o trošku více městské, ale svoji roli plní skvěle i při sportování. Velice podobně je na tom také přístroj od Suunta, a to konkrétně Suunto 5. Tento model dokonale supluje Vantage M2 a k tomu ještě přidává navigaci po slepé mapě jako bonus, která u Polaru schází.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 730 dny, reagovat
Ahoj, chci se zeptat, zda je v plánu na Vantage M2 i video recenze a popřípadě kdy zhruba vyjde? Předem díky. Tápu jestli Polar Vantage M2 nebo Suunto 5 peak, tak abych mohl porovnat jak psanou tak natočenou recenzi. :D
Dominik Hokpřed 729 dny
Zdravím, Michale. Bohužel se nám videorecenze tohoto modelu někde ztratila a současně vychází tolik novinek, že nemáme moc času to přetočit. :/ Snad se spokojíte alespoň s textovou recenzí.
Michaelapřed 654 dny, reagovat
Dobrý den,všude se pise ze jsou kompatibilní s Ios 14 a novější Amefobohuzel nejde stále sparovat a mám IOs15..když dám stáhnout soubor tak mi to napíše nepodporované formát....co s tím???
Matěj Urbaczkapřed 653 dny
Zdravím Michaelo, bohužel Vám nejsem schopen s touto problematikou pomoct. Řekl bych, že to je problém na straně Polaru, který se vynasnaží pořešit aktualizací appky. Můžete prozatím hodinky spojit přes Polar Flow přes PC.

Hodinky zmíněné v článku