Victorinox I.N.O.X.: Extrémní dárek k výročí

Tagy: Představení | Vojenské

Vojtěch Pospíšil | 27.6.2018 | 2 MIN

Hodinářské značky si většinou k výročí nadělují limitované edice již existujících modelů, případně sáhnou do historie. Švýcarská značka Victorinox na to šla jinak - uvedla úplně nový model. A ne ledajaký.

Hodinky Victorinox

Modelová řada I.N.O.X. byla představena v roce 2014, v němž Victorinox slavil 130 let od svého založení. Značka známá především výrobou kapesních nožů tehdy už nějakou dobu hodinky vyráběla. Na rozdíl od jiných podobných firem, které si při vstupu do hodinkového světa nechají produkci dodávat externě odkudsi z Asie, má Victorinox vlastní fabriku a hodinkám se důkladně věnuje.

Nebylo proto překvapením, že vývoji modelu I.N.O.X. byla věnována velká pozornost. Švýcarský výrobce se totiž nechystal uvést jen další obyčejné hodinky, ale kousek, kterým udělá v byznysu solidní zářez. Už jen samotný název, jenž znamená ve francouzštině „ocel", dával tušit, že se bude jednat o něco mimořádného.

A opravdu. Victorinox měl záměr představit opravdu odolné hodinky, a tak je podrobil 130 různým testům. Ano, opravdu 130. Namátkou mezi ně patřil třeba pád z výšky 10 metrů, přejetí osmitunovým bagrem nebo zamrazení a následné extrémní rozmrazování. A jak nejlépe otestovat odolnosti vůči vibracím? Přece připevněním hodinek na stroj elitního bobisty, který se následně vydal na projížďku ledovým korytem. Vícero testů bylo zdokumentováno na video a některé klipy se staly virálními hity. Především ale bylo jasné, že Victorinox novému produktu věří a nebojí se to ukázat.

Victorinox I.N.O.X.

Pro lepší ochranu pouzdra je k hodinkám dodávána i gumová krytka

Jasně, extrémně odolné hodinky jsme tu měli už předtím, ale robustnost kultovních Casio G-Shock nesedí úplně každému a Victorinox k nim tímhle nabídl alternativu. A čas ukázal, že to byl správný krok, protože dnes je I.N.O.X. už zavedeným a oblíbeným modelem. Oproti japonské konkurenci totiž nabízí tradiční vzhled. Pořád je to ale kus železa a pokud nosíte formální košile, tak hodinky pod manžetu nedostanete. To ale samozřejmě není jejich účel.

Hodinky I.N.O.X. jsou dnes k dispozici ve vícero variantách a do budoucna lze očekávat další rozšiřování nabídky. Klasická černá varianta s ocelovým pouzdrem a gumovým řemínkem je univerzálním řešením, ke koupi jsou ale i odvážnější kousky.

Victorinox I.N.O.X.

Pouzdro o průměru 43 milimetrů sedí na ruce velmi dobře

Titanový model s bílým číselníkem je na zápěstí velmi výrazný a hodně stylovou záležitostí je „temná" verze s pouzdrem z lehkého karbonu. Kdo se tedy bojí zmíněného „kusu železa", může se poohlédnout po pro něj pohodlnějších lehkých verzích. V nabídce jsou i modely s praktickou otočnou lunetou a pokud by se někdo podivoval, co to je za bizarnosti s řemínkem z „té šňůry", tak věřte, že to má praktický význam. Dá se totiž rozmotat do podoby 2,5 metru dlouhého lana, jenž dokáže pomoct v mnoha situacích. Mimo jiné má nosnost až 250 kilogramů.

I.N.O.X. jsme si sami moc oblíbili a důkladně jsme ho testovali. Na bateriový strojek Ronda 715 je spolehnutí a pokud by I.N.O.X. nesloužily jako hlavní hodinky, tak je výhodou, že se člověk nemusí na rozdíl od mechanických kalibrů starat o udržování hodinek v chodu. Dále oceňujeme především skvělou čitelnost, pohodlnost při nošení a pocit, že člověk se o hodinky vůbec nemusí bát.

Victorinox I.N.O.X.

Dámy jistě potěší verze s menším pouzdrem.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře