VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 25.10.2022 | 6 MIN | 5x komentář

Chytré hodinky mají většinou jeden z pěti nejčastějších typů displeje. Některé se hodí více do města a některé jsou spíše outdoorovější. Nedokážete si poradit s těmito technologiemi a vybrat tu správnou? Nevadí, v dnešním článku vám představím všechny typy displejů.

U chytrých hodinek se nejčastěji koukáme do čtyř typů displejů – AMOLED, LCD, TFT LCD a tranflektivní LCD displej. Méně známý je pak typ displeje zvaný E-Ink. Nicméně, nebudu vás zdržovat obkecáváním a pustím se do vysvětlování.

5 důvodů, proč si pořídit chytré hodinky
7.3.2023 - Matěj Urbaczka
5 důvodů, proč si pořídit chytré hodinky

E-Ink Displej

Znáte elektronické čtečky a jejich úsporné displeje, které vydrží v chodu až několik měsíců? Tak přesně tyto displeje s elektronickým inkoustem se dostaly i do chytrých hodinek. Většinu času ale nejsou tak chytré jako "opravdové" chytré hodinky.

Tento displej se těší oblibě hlavně u městských a jednoduchých smartwatchů (většinu času hybridů), které nemají tolik funkcí a hlavně ty funkce nejsou tak náročné na baterii. Nejvíce svět okouzlila značka Sony, která tento jednoduchý displej implementovala dokonce i do řemínku a mohli jste si měnit styl jak číselníku, tak řemínku.

Na trhu teď často najdeme hybridy s tímto displejem například od značky Skagen, ale jeden takový smartwatch dělá dokonce i značka klasických hodinek – Citizen.

Výhody:

Výdrž baterie

Nevýhody:

Obnovovací frekvence
Složitost funkcí

Obnovovací frekvence měří to, jak rychle se displej hodinek (či monitoru, TV atp...) aktualizuje. Tato frekvence se měří v hertzech a počítá, kolikrát se disple obnoví každou sekundu. A samozřejmě i tady platí čím větší obnovovací frekvence, tím je displej lepší.

Z vlastního pohledu mi E-ink displej přijde jako ideální záležitost pro čistě městský smartwatch, který umí maximálně notifikace a přes den měřit tepovou frekvenci. Aby se zachovala vysoká výdrž baterie, nesmí těch funkcí být moc. Co se mi hodně líbí u hodinek Sony z této kategorie, je možnost udělat si vlastní design řemínku.

AMOLED

Zářivá jasnost. Nic víc, ale taky nic míň. Tento typ displeje vynalezl Samsung, který ho začal v roce 2007 sériově vyrábět. Cool zkratka AMOLED – Active Matrix Organic Light Emitting Diode je postaven na OLED technologii, která prohlubuje černou barvu, má vyšší obnovovací frekvenci a celkově ostřejší barvy.

Ukázka displeje na hodinkách Garmin Epix 2

Ukázka displeje na hodinkách Garmin Epix 2

U AMOLEDU na chytrých hodinkách bývá zvykem také dotyková vrstva. O level výše než AMOLED je displej s označením Super AMOLED, který má dotykovou a obrazovou vrstvu sloučenou do jedné a tím dosahuje vyšších kvalit, co se čitelnosti týče.

Jak funguje AMOLED

Jak funguje AMOLED

Jelikož je tento displej energeticky náročný, nachází se většinu času na městských smartwatchích, které musí krom své funkčnosti i nějak vypadat. Ale samozřejmě, displej se podepisuje na baterce, která pak díky náročně AMOLED technologii vydrží o dost méně. Pokud se zajímáte, kde tento typ obrazovky najdete, mrkněte na hodinky od značek Samsung, Huawei, Apple (Retina) nebo například Xiaomi.

Mírnou revoluci způsobil Garmin, když tento displej použil u hodinek Epix 2, které vychází z neoblíbenějšího modelu Fenix. AMOLED jsme totiž viděli do té doby jen na jednom outdoorovém modelu a to Amazfit T-Rex a T-Rex 2.

Výhody:

Barevnost displeje a kontrast
Vyšší rozlišení

Nevýhody:

Nižší výdrž baterie
Horší čitelnost na přímém slunci

Až kulervoucí barvy a kontrast. I takto bych popsal vlastními slovy displej tohoto typu. Je úžasné se na něho dívat a také je úžasné vidět, jak technologie dospívá. Na začátku se vyznačovala opravdu hroznou čitelností na přímém slunci, ale postupně, jak displeje sílily, se na něj kouká dobře už téměř kdekoli.

Stále jsou dominantou spíše městských modelů, ale pár vlaštovek nám naznačuje, že je to hudba budoucnosti na všech typech chytrých hodinek.

Garmin Epix 2 recenze – Takový displej by ani Lada nenamaloval
18.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenze – Takový displej by ani Lada nenamaloval

Amazfit T-Rex 2 recenze – Těžkooděnec na zápěstí
29.6.2022 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex 2 recenze – Těžkooděnec na zápěstí

LCD

Liquid Crystal Displej je o něco málo horší v "zobrazovací schopnosti" než AMOLED, ale stále je hodně kontrastní a mnohem levnější na výrobu. Jedná se o soustavu tekutých krystalů napájených podsvícením, které promítají prvky na obrazovku. Jelikož je výroba levnější, zpravidla se displej objevuje v levnějších smartwatchích.

Ukázka displeje na hodinkách Xiaomi Mi Watch Lite

Ukázka displeje na hodinkách Xiaomi Mi Watch Lite

Celkově se displej vyznačuje dobrou čitelností na přímém slunci a dostatečným kontrastem barev. Nevýhodou je pak mírně větší spotřeba energie a dotyková vrstva může trošku zlobit.

Nejdokonalejší technologie je pak IPS LCD displej, který prohlubuje kontrast barev a viditelnost z různých úhlů.

Výhody:

Levná produkce
Vysoký kontrast v outdoorovém prostředí

Nevýhody

Oproti AMOLEDu může působit mdle
Nepodporuje Always-on mód
Vyšší spotřeba baterie

Jelikož se displeje používají na levnějších modelech, najdeme ho třeba na velice oblíbeném modelu Xiaomi Redmi Watch 2.

Xiaomi Mi Watch Lite recenze – Levný vstup do světa smartwatchů
18.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch Lite recenze – Levný vstup do světa smartwatchů

Při pohledu na čistě LCD displej si vždycky říkám, jestli se jedná o AMOLED anebo LCD. Ačkoliv někdy může působit mdle oproti AMOLEDu, většinu času jsou srovnatelné. A jelikož se používá na "vstupních branách" do světa smartwatchů, nemám proti této technologii vůbec nic.

TFT LCD

Thin Film Transistor je displej, který se často spojuje s technologií Liquid Crystal Displeje čili LCD. Dost už ale zkratek – TFT displej funguje na bázi tenkovrstvých tranzistorů, které jsou umístěny právě pod tekutými krystaly (LCD) a mají na startost jejich ovládání. Na každý pixel náleží jeden tranzistor, který ovládá jas daného pixelu.

Historie TFT LCD displeje sahá do minulého století, konkrétně do roku 1973, kdy byl vynalezen.

Ukázka displeje na hodinkách Garmin Lily

Ukázka displeje na hodinkách Garmin Lily

S tímto displejem se většinu času setkáváme na levnějších smartwatchích, ale můžeme se s ním například setkat i u řady Garminů. Displej je totiž levný na výrobu a tak výsledný produkt může být také levnější.

Výhody

Levná produkce
Dobrá čitelnost na přímém slunci

Nevýhody

Barvy jsou "vyblitější"
Horší viditelnost z úhlů

TFT LCD displeje můžeme najít taktéž na levnějších modelech hodinek, ale také na vyšších třídách, kde se jednoduše chce šetřit s výdrží baterie. Jako levnějšího zástupce bych vybral řadu Amazfit BIP a z té dražší například dámský model Garmin Lily.

Další šikovný pomocník při seznamování se smartwatchi. Displej zvládne vykreslovat vše podle vašeho gusta a rozhodně má co nabídnout, co se kvality týče.

Amazfit Bip U recenze – Nová definice poměru cena/výkon
26.5.2021 - Dominik Hok
Amazfit Bip U recenze – Nová definice poměru cena/výkon

Garmin Lily recenze – špica elegance mezi chytrými hodinkam
25.2.2021 - Dominik Hok
Garmin Lily recenze – špica elegance mezi chytrými hodinkam

Transflektivní LCD

Tento displej vychází z klasických elcédéček, akorát, že má navíc optickou vrstvu, která odráží světlo. V jednoduchosti to znamená, že čím více je tento displej nasvícený, tím více je čitelný a kontrastní. Největší problémy má pak displej v budově s nedostatečným světlem, kde jeho barvy mohou působit nekontrastně a hůře. Displej se vyznačuje trvalým svícením a možností podsvícení.

Transflektivní Memory in pixel LCD displej na hodinkách Garmin Instinct 2 Solar

Transflektivní Memory in pixel LCD displej na hodinkách Garmin Instinct 2 Solar

Největší výhodou je pak výdrž baterie, která s tímto typem displeje může dosahovat až k měsícům či let (pokud je třeba podpořena solárním napájením). Často se také k této technologii přidává i MIP – Memory in Pixel. U této technologie zůstávají pixely "zamražené" a mění se pouze ty, které se potřebují změnit a tak se výrazně šetří baterie. Tuto technologii můžeme znát například z hodinek Garmin Instinct 2 Solar.

Výhody

Trvale svítící displej
Skvělá čitelnost na přímém slunci
Malá náročnost na baterii zařízení

Nevýhody

Displej se může zdát mdlý a nekontrastní
Horší pozorovací schopnost z úhlů

Spoustu výrobců sahají po tomto displeji záměřně kvůli jeho viditelnosti na přímém slunci a výdrži baterie. Výhradně je například najdeme na hodinkách značky Coros, ale také na mnoha dalších sporttesterech jako je Suunto 9 Peak Pro, Garmin Fenix 7 či Polar Grit X Pro.

Tansflektivní displej na hodinkách Garmin Fenix 7X

Tansflektivní displej na hodinkách Garmin Fenix 7X

Pro sportovce je toto ten nejlepší displej. Každou chvíli viditelný, skvěle čitelný a moc nežere baterku. Prostě pecka, která nikdy neomrzí. Teď trošku seriózněji, u sporttesterů je to nejrozšířenější displej, který má smysl a myslím, že ho jen tak něco nenahradí právě díky jeho skvělým vlastnostem a trvalém svícení.

Mohlo by vás zajímat:

Suunto 9 Peak PRO recenze – Zmrtvýchvstání
31.10.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak PRO recenze – Zmrtvýchvstání

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky
20.1.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mojmírpřed 542 dny, reagovat
Uvedené dělení LCD (liquid crystal display) je zavádějící. TFT (thin film transistor) je označení aktivní matrice, která obsahuje tenké tranzistory pro kratší odezvu, větší jas a kontrast než při použití pasívní matrice obsahující pouze vodivou mřížku. Používá se u technologii TN (Twisted Nematic) i IPS (In-Plane Switching). Technologie se liší uspořádáním elektrod. TN má elektrody ve dvou rovinách před a za tekutými krystaly. IPS má dvojici elektrod v jedné rovině, což zlepšuje barevné podání a pozorovací úhly oproti TN. Displeje TN i IPS mohou být reflexní, transmisivní, nebo transreflexní. Liší se využíváním okolního a vnitřního světla. Reflexní využívá pouze okolní světlo odražené od zrcadla za displejem, transmisivní využívá vnitřní světelný zdroj a transrexlexní je kombinaci obou využívající jak okolní světlo odraženého od polopropustného zrcadla, tak vnitřní světelného zdroje.
Mojmírpřed 541 dny, reagovat
Pro zajímavost. V ostravské katedrále je možné vidět zajímavé použití displejů jako digitální vitráže v oknech, kterými prosvítá denní světlo. A nyní zpět k hodinkám a zajímavému použití LCD: https://tokyoflash.com/collections/watches/products/spider-acetate-transparent-lcd-watch https://blog.tokyoflash.com/2013/11/12/flexibility-transparent-lcd-watch-takes-a-different-perspective/
Viktorpřed 338 dny, reagovat
Zdravím mám hodinky casioedifice efa 121, zničeho nic sem uslyšel prasknutí jako když hodíte Praskaci kuličku, a hodinky napůl digital napůl analog ciferník, zhasli a přestaly fungovat. Prostě vybouchli zevnitř, už ste někdo něco takového je zažil? Nechápu
Filip Debrecenyipřed 337 dny
Dobrý den, Viktore. Upřímně jsem to doposud nezažil a nejsem schopný vám poradit, o co by mohlo jít. :) Každopádně věřím, že šikovný hodinář tomu přijde na kloub.
Viktorpřed 334 dny, reagovat
Děkuji,jedná se nejspíš o vadnou baterií, která se nafoukla a praskla, prý i takové věci se stávají, teď jen doufat že nepoškodila mechanismus uvnitř. Dnes jdou na operaci k panu hodináři, tak uvidíme. Každopádně děkuji za odezvu.????