GMT – Vše co jste (ne)potřebovali vědět

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Jakub Pitucha | 8.4.2024 | 5 MIN | 2x komentář

Jak název napovídá, dnes se budeme věnovat jedné z dalších komplikací/funkcí – a troufnu si říct jedné z nejznámějších – GMT. A kromě základních typů GMT to vezmeme i pěkně zeširoka a podíváme se na stručnou historii, rozdělení kalibrů a vytáhneme i nějaké ty kuriozitky. Tak otočte lunety a nastupte na palubu – jdeme na to!

Lekce (moderního) dějepisu

Jak to v úvodech vždycky bývá, nemůžeme začít bez krátkého výletu do historie. A nebude potřeba cestovat nijak daleko. Historie GMT hodinek se nám totiž otevírá zhruba na začátku 50. let při zrodu komerčních zaoceánských letů. Právě tehdy začala mezi populací vzrůstat potřeba sledovat více časových pásem najednou, a to ať jste byl pilot, steward nebo třeba cestující letící na obchodní setkání na trase Paříž – New York.

Této potřebě vyšla jako vůbec první vstříc značka Glycine se svým modelem Airman, a to v roce 1953. Hodinky rychle získaly na popularitě – používali je například piloti, kosmonauti (Pete Conrad na misi Gemini 5 a 11).

Zdroj: https://timeandtidewatches.com

Zdroj: https://timeandtidewatches.com

Velkou oblibu si získali zejména mezi vojáky a byly jedněmi z nejpoužívanějších hodinek Vietnamské a Korejské války. Hodinky Glycine byly mimo jiné zajímavé například i nezvyklým provedením hackingu, kdy mohla být sekundová ručka na popud „pozastavena" malým zobáčkem na 12. hodině.

Zdroj: www.timeover.it

Zdroj: www.timeover.it

Číselník hodinek byl opatřen 24hodinovou stupnicí a druhé časové pásmo jste si mohli nastavit pomocí otočné lunety (také 24hodinové), kterou bylo možno zajistit proti nechtěnému otáčení druhou korunkou na pozici 4. hodiny. I když byly Glycine Airman poměrně velkou revolucí, stále měly „pouze" tři ručky. Na příchod čtvrté jsme si museli ještě rok počkat.

Podrobněji o hodinkách:

V roce 1954 se svou interpretací hodinek sledujících vícero časových pásem vyrukoval i Rolex, a to s dnes už doslova kultovními GMT-master. Tyto hodinky vznikly za spolupráce s americkou leteckou společností Pan Am, která Rolexu zadala zakázku na hodinky s více časovými pásmy pro své piloty.

Poprvé tedy vznikly hodinky s dnes již notoricky známou „GMT ručkou", která však stále nebyla zvlášť nastavitelná a pohybovala se tedy pevně jednou za 24 hodin – čas jste si znovu nastavovali otočnou lunetou s typickou modro-červenou „pepsi" vložkou (značící den a noc) vyrobenou z bakelitu.

Zdroj: www.panzerawatches.com

Zdroj: www.panzerawatches.com

Další průlom ve světě GMT hodinek přišel až po téměř 30 letech – konečně jsme se dočkali samostatně nastavitelných ruček. S touto vychytávkou přišel samozřejmě Rolex, a to v podobě nového kalibru 3085, který usadil do své nové generace „GMTýček" – Rolex GMT-Master II.

Zdroj: www.millenarywatches.com

Kalibr 3086. Zdroj: www.millenarywatches.com

Druhy GMT

GMT hodinky se podle způsobu nastavovaní dělí do dvou skupin. V naší počeštěné verzi bychom je mohli nazvat jako cestovatelské a kancelářské (v angličtině se pak setkáme s názvy jako true/false nebo traveller´s/caller´s).

První z nich, cestovatelské, jsou ze své podstaty užitečnější pro cestovatele – lidi, kteří se často pohybují mezi různými časovými pásmy. Pro tyto uživatele je tedy důležitější rychlé nastavování 12h ručky, která značí lokální čas. A 24h ručku pak využijí pro svůj domovský čas.

To se hodí proto, jelikož v pásmu, kde se právě cestovatelé nachází, vždy samozřejmě poznají, zdali je právě noc nebo den (samozřejmě až na výjimky v oblastech za polárním kruhem). To se ale nedá říct o času domovském. A tak má člověk možnost během okamžiku zjistit nejen kolik je u něj doma, ale také se vyvaruje trapným momentům, kdy by své rodině nebo třeba šéfovi volal v 1 hodinu ráno místo v 1 hodinu odpoledne.

Zástupcem této skupiny jsou například výše zmíněné GMT-Master II nebo veškeré hodinky postavené na japonském Miyota 9075 – například nové Bulova Oceanographer „Devil Diver" z mého posledního článku.

Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenze
1.3.2024 - Jakub Pitucha
Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenze

Druhou skupinou jsou tzv. kancelářské. Jsou tedy vhodné pro ty, kteří tolik necestují, ale naopak potřebují znát přesný čas v jiných časových pásmech – například pro komunikaci s rodinou nebo obchodním partnerem. Tyto hodinky se vyznačují rychle nastavitelnou 24h ručkou, jelikož jejich lokální čas se na rozdíl od toho, který chtějí sledovat, nemění.

Typickým zástupcem jsou hodinky postavené na Seiko 4R34 (nebo NH34, které TMI, dceřiná společnost Seika, dodává jiným značkám).

11 790 Kč (doručíme do 7.5.)

Seiko 5 Sports Automatic GMT recenze – Věrný společník zcestovalého vojáka
27.2.2024 - Lukáš Hamřík
Seiko 5 Sports Automatic GMT recenze – Věrný společník zcestovalého vojáka

Dalšími zástupci jsou například švýcarské kalibry ETA 2892 a jejich klon SW300 nebo ETA Powermatic 80.661 GMT vycházející z všemi známé ETA 2824.

Pro úplnost však musíme dodat, že v dnešní době již existují i quartzové GMT hodinky - příkladem může být Timex Waterburry GMT nebo třeba Luminox Air-117 poháněný švýcarskou Rondou 515.24h.

No a toto je z druhů GMT skoro vše. Pokud bychom ale šli opravdu do hloubky, zjistíme, že existují i tzv. „Worldtimer" hodinky, které svou historií sahají až k hodinkám kapesním... Ale to je králičí nora zas na někdy jindy.

Hodinářská komplikace: Světový čas
3.4.2024 - Eliška Měrková
Hodinářská komplikace: Světový čas

Jak nastavit „čtyřruké" hodinky

Cestovatelské „true" GMT

1. pozice – natahování

2. pozice – nastavení 12h ručky pro lokální čas (u cestovatelských GMT bohužel chybí možnost rychlého nastavení data a musíme jej nastavit s otáčením GMT ručky)

3. pozice – nastavení domácího 24h času (se, kterým se zároveň pohybuje i 12h ručka)

U nastavení cestovatelských GMT je tedy základem první nastavit domácí 24h čas a až poté seřídit lokální 12h čas spolu s datumem.

Kancelářské „false" GMT

1. pozice – natahování

2. pozice – nastavení data nebo 24h ručky v závislosti na směru otáčení

3. pozice – nastavení domácí 12h ručky (se kterou se zároveň pohybuje i 24h ručka).

Při nastavení kancelářských GMT je tedy potřeba začít seřízením domácího 12h času (spolu s důrazem na dopoledne či odpoledne jako u klasických „tříruček" s datumem) a až poté doladění přesného datumu a sledovaného 24h času v druhé pozici korunky.

Na závěr je ještě potřeba dodat, že pokud jsou hodinky opatřeny otočnou lunetou, naskýtá se nám možnost sledovat ještě jeden čas navíc (který bychom na ní odečítali podobným principem jako u starých Glycine Airman nebo Rolex GMT-master).

Zdroj: www.hodinkee.com

Zdroj: www.hodinkee.com

Pár slov závěrem

GMT je v dnešní době stále jednou z nejvyhledávanějších komplikací – no a není se čemu divit. Troufnu si říct, že se spolu s notorietou jako je ukazatel data a dne v týdnu nebo chronografem (stopkami) jedná o pro běžného smrtelníka nejužitečnější komplikaci.

Tím nechci shodit majstrštyky jako odbíjení, věčný kalendář nebo třeba fázi měsíce, ale je to prostě tak.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

A i když třeba každý den necestujeme a nelétáme za rodinou nebo byznysem do zámoří, má tato komplikace ambice být alespoň párkrát za život prakticky využita. A kdyby ne, tak čert to vem... protože mi určitě dáte za pravdu, že GMT hodinky vypadají prostě dobře.

Mohlo by vás dále zajímat:

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Seiko Prospex Sea Automatic GMT – První prospexovské GMT!
31.7.2023 - Aleš Pavelek
Seiko Prospex Sea Automatic GMT – První prospexovské GMT!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 20 dny, reagovat
GMT chapem len ako dalsi zufaly prejav snahy hodinarov napratat na cifernik co najviac ruciciek :)
Milapřed 13 dny, reagovat
Super clanek. Posledni GMT stupnice na ProTrekach je na modelu PRG 240. Otocna neni a hodinky ji vyuzivaji na graficke znazorneni zapadu a vychodu slunce a kdo vi ceho jeste. Nemam jeste zmaknute vsechny funkce. Ekologicky zazrak PRG 340 a vsechny digitalky s jeho displejem uz 24hodinovou stupnici nemaji. Mozna vyrobce vyhodnotil, ze tato stupnice je zbytecna u techto digi modelu, protoze ukazuji cas vsech casovych pasem. Mozna byl model 240 prechodny model. Kazdopadne mate pravdu, vyuzitelne to je. Ikdyz posledni dobou se mi zda, ze vyrobce redukuje funkce. Treba kdyz vim, ze v minulosti existovaly mnohem nadupanejsi modely za stejnou cenu.