» Blog » Wenger

Švýcarské Wenger Attitude „promluvily“ česky!

Tagy: Recenze | Wenger | Pánské | Klasické | Společenské

Bohumil Vopršal | 29.1.2021 | 6 MIN | 1x komentář

Mít na ciferníku svých náramkových hodinek český ukazatel názvu dne v týdnu! (Alebo slovenský! Jaj, to by bolo!) Dávný sen tuzemských milovníků časoměřičů všeho druhu a jejich kolegů na Slovensku se loni v předvánočním čase splnil. Švýcarská firma Wenger v prosinci 2020 uvedla na trh 300kusovou limitovanou edici jednoho z modelů řady Attitude (dříve Commando), který českou a slovenskou zkratku dne v týdnu ukazuje. Jupí!

Cizokrajné hodinkové (skoro) prvenství

Recenzované Wengery, které hodinářskou komplikaci v podobě českého/slovenského názvu dne nabízí, jsou něco jako bílá vrána. Zaznamenal jsem, že v dávných dobách u jediného tehdejšího tuzemského výrobce náramkových hodinek Prim v Novém městě nad Metují pracovali na vývoji automatického kalibru, který by den/datum v češtině uměl. Ale zůstalo jen u vývoje, protože do sériové produkce se nikdy nedostal. Zachovalo se nicméně pár funkčních prototypů v pouzdře tzv. Prim Televize, které – pokud se náhodou objeví na trhu – jsou sběrateli bez nadsázky vyvažovány zlatem. Před lety jsem jedny zahlédl v inzerci za mnoho desítek tisíc korun. Byly hned fuč.

Prim vyrobil pár kusů hodinek s kalibrem 97, který měl český den v týdnu, jako jsou tyto PRIM Televize. Sběratelé za ně ale dají jakoukoli částku a je skoro nemožné je sehnat.

Prim vyrobil pár kusů hodinek s kalibrem 97, který měl český den v týdnu, jako jsou tyto PRIM Televize. Sběratelé za ně ale dají jakoukoli částku a je skoro nemožné je sehnat.

Další s českými zkratkami dnů na mechanickém věnci byly rovněž primky (ovšem quartzové), které se mihly ve výrobě a sběratelé po nich prahnou málem stejně, jako po mechanikách.

Posledním, kdo se hodinky s českým názvem dne v týdnu tu a tam pokouší uvést v život, jsou kruhy tuzemských hodinkových nadšenců. Jejich snahy o výrobu malých fanouškovských edicí ale povětšinou narážejí na skutečnost, že komplikaci day/date umí jen zahraniční výrobci hodinkových strojků. A ti možnost individuálního (tj. českého, nebo slovenského) potisku denního věnce nabízejí až ve větších sériích, což celou věc neúnosně prodražuje. Proto si dovoluji tvrdit výše uvedené: Limitka Wengerů představuje první běžně dostupné sériově vyrobené ručičkové hodinky na světě, které česky a slovensky zobrazují dny v týdnu. (Jupi jej!)

Kdo to nabízí?

Představovat firmu Wenger bude nošením dříví do lesa, ale neodpustím si osobní zkušenost. Nebudu zastírat, že tahle nenápadná značka je mi dlouhodobě sympatická. Hodinkoví puristé na ni hledí krapet skrze prsty, protože vedle hodinek vyrábí i zavazadla a do nedávna jako svůj hlavní artikl produkovala světově proslulé multifunkční švýcarské nože. Titíž strážci „hodinkové čistoty“ ale už ne tak ochotně přiznávají, že u Wengerů nabízeli také dobře udělané hodinky za rozumnější peníze, než jiní švýcarští výrobci zvučnějších jmen. Jako příklad bych uvedl první generaci modelu Wenger Sea Force (u nich spolu s vodníkem Čochtanem konstatuji: Ještě je mám schovaný).

Značka Wenger, od nožů k hodinkám
23.9.2019 - Veronika Skotnicová
Značka Wenger, od nožů k hodinkám

Tenhle typ nabízel švýcarský quartzový strojek Ronda 515 v ocelovém pouzdře a pod safírovým sklem snad o pětinu, ne–li čtvrtinu levněji, než provedením srovnatelná švýcarská konkurence. Daní za tuhle láci (tj. poměr cena/výkon) bylo jen otravně velké logo Wenger, které mně jako jediné tak nějak pilo krev. Výrobce to (velikost loga) sice napravil v následující generaci, ale model Sea Force naproti tomu zbavil původní „šmrcovnosti“. Ze „Síly Moře“ se staly „Brázdy na rybníku“ (soudě dle rovnoběžných vodorovných čar na ciferníku).

Firmu Wenger mezitím převzal konkurenční Victorinox, který nožířskou divizi pohltil a Wengeru nechal produkci hodinek a zavazadel. Hodinkám to jen prospělo – třeba zmiňované Sea Force jsou ve třetí generaci znovu hezké a zase už nabízejí ten hodně dobrý poměr cena/výkon. I velikost loga se smrskla na zcela přijatelnou míru.

Wenger Seaforce – Odvážný švýcarský potápěč
29.9.2020 - Martin Balabán
Wenger Seaforce – Odvážný švýcarský potápěč

Co je vlastně k mání

Kromě výše uvedené hříčky s dnem/datumem recenzované hodinky povrchním povahám nenabízejí vlastně nic: Na první pohled je to kulaté "něco" s čísly kolem dokola a ručičkami. Z pouzdra vyčuhují nožičky. V blízkém marketu mívají v akci podobných za tisícovku tucet… Na pohled druhý si ale všimnete krásně matně kartáčovaného pouzdra s lunetou, jejíž horní zkosená hrana je pro změnu v zrcadlovém lesku. Tohle v marketu nemají!

Poblíž světelného zdroje zachytíte světlejší „sunburst“ odlesky v temné modři na ciferníku, který je obkroužen stříbrnou vnitřní lunetou s minutovou a „pseudo 0,2vteřinovou“ stupnicí (vteřinovka díky quarzovému provedení neběží po zlomcích sekundy, nýbrž skáče po šedesátkové škále).

A moc se mi líbí i font číslic – jednoduchý, ale vyzařující inspiraci historií; čísla jsou přece jen o fous hranatější, než je běžné. Nejlíp je to vidět na trojici 8, 9, 10… Před sebou zkrátka máme nenápadnou, vkusně naznačenou připomínku hodinek, které byly k vidění v zákopech první světové války. Snad jsou i lehounce „šmrcnuty“ pilotkami a námořními chronometry té doby (ne na nadarmo se řada Attitude před rokem 2016 jmenovala „po vojensku“ – Commando).

Na mysli vám pak bezděky vytanou všechny ty krásné staré šáfhausenky, zenitky a další, dnes už zhusta neexistující značky s krásnými secesními číslicemi, které šly na frontu s našimi prapradědečky. A to vše je zabaleno do zcela moderní interpretace s pouzdrem z ušlechtilé oceli, s komplikací den/datum a voděodolností 10 atmosfér (100 metrů).

Milé drobnosti

S posledně zmíněnou vlastností souvisí jedna z (pro mě) milých drobností, kterých jsem si na hodinkách všiml. Ačkoli je voděodolnost velmi slušná, hodinky mají obyčejnou, nešroubovací korunku. Manipulace s ní je proto nekomplikovaná a velmi příjemná (zmiňuji to, protože jsem se poslední dobou přistihl, jak mi šroubovací korunky při zašroubovávání lezou krkem zejména ve chvílích, kdy se člověk snaží být jemný, ale závit ne a ne se chytit).

Voděodolnost je krásných 100 metrů, ale bez šroubovací korunky. To se ale může pro mnohé ukázat jako výhoda.

Voděodolnost je krásných 100 metrů, ale bez šroubovací korunky. To se ale může pro mnohé ukázat jako výhoda.

Druhou „milou drobností“ je vyvedení všech číslic na ciferníku v luminiscenční barvě. Po nasvícení je to naprostá paráda! Škoda jen, že optimistická záře nevydrží věčně a lumi po pár desítkách minut „posmutní“. Ne, že by byla nekvalitní (podle výrobce jde o osvědčenou Super-LumiNovu), ale na úzké ručky a nevelké číslice se jí prostě nevejde tolik, jako třeba na pořádné potápěčské hodinky s mečovými ručkami a lumibody velkými „jako samice hovězího dobytka“. Porovnával jsem svítivost s jiným „vojenským“ modelem se Super-LumiNovou – Steinhart Ocean One Vintage Military. Po nějakých 5–6 hodinách byla intenzita světla na Wengerech asi tak poloviční, tedy zdánlivě nic moc. I tak ale wengerovská lumi zůstala čitelná i po zhruba 8 hodinách, což bylo příjemným překvapením.

Super-LumiNova sice nevydrží tak dlouho, ale podívaná je to parádní.

Super-LumiNova tady sice nevydrží tak dlouho, ale podívaná je to parádní.

Třetí milou drobností je nabídka dvou variant „česko–slovenského“ modelu (na kovovém náramku a na koženém řemenu), jejichž cena se v porovnání s obvyklým sériovým provedení nijak dramaticky neliší. Rozdíl je v řádu pouhých stokorun! Hodinek na kovovém náramku je pro Českou a Slovenskou republiku k mání 200 kusů. Hodinky na řemenu jsou vzácnější, k dispozici je jich o polovinu méně – rovná stovka (vlastně nejvýše 99, viz níže).

Na kůži je k dispozice celkem 100 kusů, na oceli 200. Dohromady je limitka omezena 300 kousky.

Na kůži je k dispozice celkem 100 kusů, na oceli 200. Dohromady je limitka omezena 300 kousky.

Závěr

Nemohu jinak, než se na závěr přiznat, že popisované Wengery na řemenu, které mi byly k recenzi zaslány, už vracet nebudu. No jo, podlehl jsem! Jedny z mála hodinek na světě, které umějí zobrazit den v týdnu česky, jsou od první půlky ledna členy naší domácnosti!

Český den v týdnu
Kdyby si toho někdo nevšiml, tak český den v týdnu:-)
Čistý, minimalistický design, vkusně inspirovaný historickými modely
Limitka za lidovou cenu
Super-LumiNova
Hrátkám se meze nekladou: Tyhle hodinky výborně vypadají na NATO strapu, na pořádné kůži, na silikonu, na milánském náramku… (mohu to potvrdit, protože už jsem stihl vyzkoušet všechno; objednal jsem si ještě „paratrooper watch band“, čili „gumu od trenýrek“ – pružný průvlekový výsadkářský řemen)

Minerální sklíčko se safírovým „kabátem“ – těžko říci, zda opravdu spojuje pružnost minerálu s odolností safíru proti poškrábání; to je ovšem otázka do pranice u všech „sapphire coated“ sklíček
Značku Wenger málokdo ocení (já jo)
Originální kožený řemen je takový nanicovatý, působí málem jako umělý (ale není, je to genuine leather, tedy „tak nějak obhajitelná“ kůže)
V kontrastu s výše zmíněnými „hrátkami s řemeny atd.“ mi hodinky na oficiálním kovovém náramku připadají… Inu, řekněme nevzrušivě… (Vím, sto lidí, sto chutí! Ale fakt je třeba zkusit alespoň ten „milanese mesh“, je to úplně jiná liga) :-)

Limitka s českým/slovenským dnem v týdnu. A za lidové ceny!

Limitka s českým/slovenským dnem v týdnu. A za lidové ceny!

Wenger Urban Classic recenze – Chronograf, který klame pouzdrem
7.1.2022 - Jaroslav Holeš
Wenger Urban Classic recenze – Chronograf, který klame pouzdrem

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Robertpřed 1172 dny, reagovat
pěkné jsou, možná by i stály za hřích... dívám se, že jsou jen o pár stovek dražší než ty úplně stejné nelimitky. měl jsem seaforce než jsem je kdesi ztratil, ale byl jsem spokojený