» Blog » Wenger

Wenger Donnissima: krása, která vás chytí za srdce

Tagy: Recenze | Wenger | Dámské | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 30.9.2019 | 5 MIN

Za některými hodinkami jsou celé příběhy, které mají prodávat. Nebo za nimi stojí světová jména návrhářů. Nebo se blyští drahými diamanty. Některé nemají nic z toho. Třeba Donnissima od švýcarské značky Wenger. Nestojí desítky tisíc. A přesto se nad nimi ženy rozplývají. Jsou totiž jednoduše krásné.

Když se dívám na dámskou novinku pro rok 2019, říkám si: ještě že už Wenger nedělá tu armádní výbavu a vrhl se na městský styl hodinek. Protože i když nemá tucty různých modelů, ty, které každoročně uvede, nejsou ani trochu tuctové. Líbí se vám srdcový motiv? Pojďme se podívat na Wenger Metropolitan Donnissimu blíže a zjistit, jestli krom designu nabídne i další kvality.

Wenger Donnissima: jedním slovem krásné

Model Donnissima působí jemně, až romanticky. Díky své jednoduchosti se dá skvěle nakombinovat s nespočtem outfitů. Decentně doplní profesionální business style do práce, sedne si s šaty na večírek, obstojí i u vyšší večerní. Motiv srdce je doplněn o tři krystaly Swarovski, které jsou po diamantech snad nejoblíbenějším osázením šperků. Rozhodně zaujme i lehce zvrásněný povrch číselníku, který umocňuje celkovou zajímavost modelu. A to nejlepší, cena se pohybuje od necelých 4 tisíc korun.

Motiv srdce doplňují tři Swarovski krystaly namísto čísla tři

Motiv srdce doplňují tři Swarovski krystaly namístě čísla tři

Zlatá, černá, stříbrná... na správné barvě záleží

Hodinky jsou šperkem a doplňkem. A stejně jako u náušnic nebo lodiček, je třeba zvolit takovou barevnou kombinaci, která bude přesně ladit. Model Donnissima se vyrábí v několika barevných variantách. Může to být univerzální model v celoocelové barvě, nebo se zlatou úpravou, ale klidně i atraktivní kombinace černé a zlaté, která funguje fantasticky. Přesvědčit se můžete v galerii pod článkem.

Kombinace černé a zlaté je osvědčené spojení a se správnými doplňky působí úžasně

Kombinace černé a zlaté je osvědčené spojení a se správnými doplňky působí úžasně

Pro barevné úpravy oceli zvolil Wenger tzv. PVD povlakování. To ve zkratce znamená, že se na ocelové tělo (případně náramek) hodinek nanáší ve vakuu mikroskopické částečky. Tento povlak se barví podle potřeby, proto může být zlatý, černý nebo třeba v odstínu růžového zlata. Takto aplikovaná barevná úprava je odolnější proti oděrům, ale i vyšším teplotám či kyselinám a má skvělé vlastnosti, včetně tvrdosti. Nesloupe se, jako u obyčejné barvy na některých hodinkách, protože barevná vrstva proniká přímo do ocelového podkladu. A tuto skutečnost může potvrdit i naše kolegyně, která dámský model značky Wenger nosí, a i když má ocelový náramek za ta léta dost šrámů, zlatá barevná úprava je tam, kde má.

Ocelové pouzdro i řemínek je upraven tzv. PVD, díky této moderní technologii zůstává barva tam, kde má a neloupe se

Ocelové pouzdro i řemínek je upraven tzv. PVD, díky této moderní technologii zůstává barva tam, kde má a neloupe se

Na kůži nebo pomilánsku

Model Donnissima, který byl představen v kolekci pro rok 2019, se vyrábí nejen v různých barevných variantách číselníků a ocelového pouzdra, ale také ve variantě na koženém řemínku nebo ocelovém náramku. Kožený řemínek je pohodlný a pro příznivce této varianty jasnou volbou. Univerzální šedá, mramorově bílá, nebo v době vydání tohoto článku vyprodaná růžová - to jsou barevné možnosti.

Pro milovnice klasiky jsou modely na koženém řemínku ideální volba

Pro milovnice klasiky jsou modely na koženém řemínku ideální volba

Pokud zvolíte ocelový náramek, setkáte se s tzv. milánským tahem. Ten je u dámských hodinek jeden z nejoblíbenějších. Jemná síťovina totiž působí elegantně, nezvedá příliš celkovou váhu hodinek a díky snadnému posuvnému zapínání se přizpůsobí každé dámské ruce.

Milánský tah je tvořen jemnou ocelovou síťovinou, proto působí elegantně a díky posuvnému zapínání je i praktický

Milánský tah je tvořen jemnou ocelovou síťovinou, proto působí elegantně a díky posuvnému zapínání je i praktický

Několik parametrů, které se hodí vědět

Přestože se u Donnissimy zaměříte hlavně na povedený vzhled, je dobré neopomenout zjistit pár specifikací, které mohou pomoci při rozhodování či případné koupi. Na úvod zmiňme, že těla (pouzdra) hodinek jsou u Wengru vždy z té nejkvalitnější chirurgické oceli, kterou používá většina dobrých výrobců hodinek.

Sklíčko hodinek je minerální a navíc má z vrchní strany safírovou vrstvu. Díky tomu je tvrdé, odolné a nepoškrábe se tak snadno. Ale pokud jej nebudete šetřit, sem tam se nějakému škrábanci nevyhnete.

Jedna z velkých předností je zvýšená voděodolnost (100m), kterou Donnissimě Wenger nadělil. Neuškodí jim déšť, mytí rukou, stříkance, ani když s nimi spadnete do bazénu. U modelů s koženým řemínkem bych se tomu bazénu ale přece jen vyhnula. Hodinky to sice vydrží, ale kůži dlouhé namáčení obecně moc nesvědčí.

A doplňme ještě rozměry. Průměr pouzdra je 38mm, jsou tedy středně velké, ale ani na drobné ručce naší modelky nevypadají neúměrně. A i když se říká, že opět přichází doba malých hodinek, osobně věřím, že je to spíše o vkusu každého z nás. Na malém číselníčku by motiv srdce se Swarovski krystaly těžko tak vynikl. Výška pouzdra je 8mm, schovají se tedy bez problému i pod svetr či rukáv košile. Modely na kůži jsou skutečně lehoučké (44g) a na ruce je skoro neucítíte. K zemi ale nepotáhne ani verze na tzv. milánském tahu, který díky své tenkosti zvýšil hmotnost pouze na 58g. Pro srovnání, jedny z našich nejoblíbenějších dámských hodinek od Festiny váží 55g.

Módní neznamená nekvalitní

Někdy se setkáme se značkami, pro které je atraktivní design jediným kritériem. Pak se může stát, že hodinky „ztrácí barvu", nejsou z kvalitních materiálů, nebo zkrátka neustojí každodenní nošení. Proto je dobré volit osvědčené značky, které si za kvalitou svých hodinek stojí. A švýcarský Wenger mezi ně patří. Nabízí zákazníkům 3letou záruku a své jméno by si něčím, co se po měsíci rozpadne, rozhodně nepoškodil. Splňuje podmínky pro označení swiss made a dokonce se šušká, že v nejbližších letech chce své hodinky vyrábět skutečně 100% ve Švýcarsku, což se neděje často ani u mnohem dražších značek... Ostatně v nitru krásných Donnissim tiká quartzový bateriový strojek švýcarské značky Ronda.

Nejen krásný design, ale také kvalitní materiály a zpracování, to je Wenger Donnissima

Nejen krásný design, ale také kvalitní materiály a zpracování, to je Wenger Donnissima

A kdo je ten Wenger?

Model Donnissima jsme si představili podrobně, pokud vás zaujal, možná vás bude zajímat také kdo hodinky vyrábí. Zmíněná značka Wenger pochází ze Švýcarska, a byť je mnohým známá spíše jako výrobce armádních nožů nebo třeba zavazadel, už přes dvacet let úspěšně vyrábí také hodinky. Začínala s army stylem, ale troufnu si říct, že naštěstí pro nás toto odvětví přenechala sesterské společnosti Victorinox a přesedlala na tzv. městský styl. Tedy, abychom Wengru nekřivdili, nabízí i zajímavé sportovní modely, ale hodinky v kolekcích urban jsou designově nejpovedenější a také nejúspěšnější. Celý příběh značky i její hodinkový profil jsme ostatně nedávno představili v samostatném článku o značce Wenger.

Značka Wenger začínala u nožů. Dnes vyrábí kvalitní zavazadla a už přes 30 let také hodinky

Značka Wenger začínala u nožů. Dnes vyrábí kvalitní zavazadla a už přes 20 let také hodinky

Krása nemusí stát majlant

To platí obecně i u značky Wenger. Model Donnissima je nabízen na kůži bez barevné úpravy za 3890 Kč, se zlatou úpravou 4590 Kč. S ocelovým tahem v základním ocelovém provedení dáte 4290 Kč a pokud se vám zalíbil celozlatý nebo černo-zlatý model, nebude vás stát víc než 5290 Kč.

Pokud vás Donnissima chytila za srdce podobně jako nás v Hodinky-365, doporučuji prohlédnout si celou fotogalerii pod článkem, nebo si přijít rovnou hodinky Wenger Donnissima vyzkoušet osobně.

Varianty Wenger Donnissima na milánském tahu

Modely Wenger Donnissima na milánském tahu

Modely Wenger Donnissima na koženém řemínku

Modely Wenger Donnissima na koženém řemínku

Fotogalerie

fgf gf
gfdgfdg
gfdgfdg
gfdg fdg
gfgfdgdf
fgfdg f
gfdgfdg
gfgdfg
gfdgfg
gfgdfg
gfdgdgd

Foto: Nikol Liberdová, Modelka: Markéta Liberdová

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku