» Blog » Wenger

Wenger Seaforce – Odvážný švýcarský potápěč

Tagy: Recenze | Wenger | Pánské | Klasické | Potápěčské

Martin Balabán | 29.9.2020 | 4 MIN | 3x komentář

Model Wenger Seaforce prošel omlazovací kúrou a my se tak můžeme těšit z nových hodinek této slavné švýcarské značky. Co tato novinka přináší a jak si stojí v porovnání s konkurenty z celého světa? To vše se dozvíte v dnešním článku.

Švýcarsko se ve světě proslavilo jako země excelující v mnoha odvětvích. Mezi ty nejznámější zaručeně patří výroba skládacích nožů, hodinek a bankovnictví. Zajímavostí značky Wenger je to, že během své bohaté historie působila hned ve dvou z nich. Před 120 lety firma začala s výrobou skládacích armádních nožů, jejichž praktický design přetrval dodnes. Koncem 90. let 20. století firmu Wenger koupil jiný švýcarský gigant – firma Victorinox. Výroba nožů přešla kompletně pod značku Victorinox a od roku 1997 se firma Wenger zaměřuje na výrobu hodinek a zavazadel.

Odvážný design

Čerstvá novinka z modelové řady Seaforce nabrala oproti staršímu modelu dosti odlišný kurz. Předchozí varianta se podobala spíše historickým potápěčským hodinkám z 60. let. Jejich konzervativní styl byl stejně univerzální jako nevýrazný. Podobně jako u spousty jiných značek. Naopak při vymýšlení designu pro nový model nejspíš designéři sledovali akční sci-fi filmy z 90. let. Výrazné, odvážné, nápadité.

7 890 Kč (doručíme do 18.6.)

Hlavním prvkem vytvářejícím tyto dojmy je bezesporu luneta hodinek. Pryč jsou jemné a hladké tvary. Na vrcholu lunety je výrazný luminiscenční bod, jak se na potápěčské hodinky sluší a patří. Vyjma celočerné varianty, kontrastuje bílá barva ukazatelů na lunetě s jejím matným povrchem. Navíc jsou její hlavní ukazatele v 10minutových intervalech vystouplé nad povrch. To vytváří výrazný 3D efekt, který zaujme na první pohled. Tyto vystouplé části také slouží pro úchop při otáčení lunety pro odečítání času.

6 690 Kč (doručíme do 18.6.)

Další změny nastaly také na ciferníku hodinek. Po jeho obvodě je vteřinová stupnice s malými luminiscenčními body v pětiminutových rozestupech. Samotný povrch ciferníku je pak rozdělen na dvě části. Vnější hladká s hodinovými indexy a vnitřní s jemným vodorovným žebrováním. Výrazné hodinové indexy vystupují nad povrch ciferníku a jsou vyrobené z leštěného kovu, vyplněného luminiscenčním materiálem.

Luminiscenčním nátěrem Wenger nešetřil

Luminiscence k potápkám rozhodně patří

Použity jsou jak čísla (3-6-9-12), tak i jednoduché lichoběžníky se zaoblenou špičkou. Na pozici třetí hodiny se nachází ukazatel data. Je orámován leštěným materiálem s ostrými hranami a jeho čísla mají bílou barvu na černém pozadí. Díky tomu nepůsobí rušivě a zapadá do celkového designu hodinek.

Číselní má zajímavou strukturu

Číselník má zajímavou strukturu

Hodinovou ručičku ve tvaru šipky doplňuje jednoduchá „sword“ minutová ručička a vteřinovka s červenou špičkou. Hodinovka i minutovka mají výplň z materiálu zářícího ve tmě. Výrobce se naštěstí vyhnul psaní románu na ciferníku hodinek, a tak na něm nalezneme pouze ty nejzásadnější informace. Logo výrobce, údaje o voděodolnosti do 200 metrů a v neposlední řadě také důležitý nápis SWISS MADE. Ciferník kryje kvalitní minerální sklíčko.

7 290 Kč (doručíme do 18.6.)

Pouzdro hodinek má jednoduché oblé tvary s delšími nožičkami a příkladnou ochranou šroubovací korunky. Při pohledu z profilu si lze všimnout nožiček zahnutých mírně směrem dolů, což zvyšuje pohodlí při nošení. Řemínek lépe obepíná zápěstí a hodinky padnou jako ulité. Povrch pouzdra je jemně broušený. Plochý a nenápadný dojem z povrchu pouzdra naštěstí rozbíjí další zvýrazňující prvek – leštěné linky na hranách pouzdra.

7 290 Kč (doručíme do 18.6.)

Pohon hodinek zajišťuje quartz strojek s původem ve Švýcarsku. Jedná se tedy o strojek, který je extrémně přesný a od uživatele nevyžaduje žádnou péči, vyjma občasné výměny baterie. Nadšenci častěji sáhnou po automatickém pohonu, pokud však máte více hodinek, které nechcete neustále nastavovat, je quartz vhodnou volbou. A pokud se má jednat o vaše první hodinky, nebo je kupujete jako dárek, je potom tento pohon ideálním kandidátem.

Wenger nabízí tři barevné varianty. Broušená ocel s černou lunetou i ciferníkem, s modrou lunetou a ciferníkem a nakonec kompletně černý model. Hodinky jsou k dostání buďto na kovovém tříčlánkovém tahu, nebo na silikonovém řemínku. Kovový tah má všechny články z plného materiálu a lisovanou překlápěcí sponu. Výrobce navíc použil stěžejky umožňující výměnu tahu/řemínku bez použití nářadí.

Ocelový náramek s černou PVD úpravou v matném provedení

Ocelový náramek s černou PVD úpravou v matném provedení

Chlapské hodinky

Pokud jde o konkurenci v potápěčských hodinkách, nabízí se srovníní se značkami Dálného východu. Konkrétně jde o trojici Orient/Seiko/Citizen. Orient a Seiko nabízí hodinky většinou s automatickými pohony a konzervativnějším designem. Také jsou většinou o pár tisíc dražší. Nejblíže je pak Citizen. Výraznější hodinky s quartz pohonem, ale bez švýcarského rodokmenu. Z porovnání je jasné, co je silnými stránkami tohoto modelu. Je to především originální a nápaditý vzhled. Navíc na ruce prostě nosíte švýcarské hodinky, tečka.

Wenger Seaforce představuje možnost, jak snadno vstoupit do proslulého světa švýcarských hodinek.

Jsou to tedy správné chlapské hodinky pro jakoukoliv neformální příležitost. Do práce, do přírody, na dovolenou a na pivo. Svými rozměry nejsou pro žádné střízlíky, ale větší rozměry hodinkám sedí. Při rozhodování hraje vždy roli samozřejmě také cena. V tomto případě je velice rozumná a Wenger Seaforce představuje možnost, jak snadno vstoupit do proslulého světa švýcarských hodinek.

Originální vzhled
Přesný quartz strojek
Rozumná cena
Prodloužená záruka 3 roky

Větší rozměry
Slabší luminiscence

[[M3520]]

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Bohumil Vopršalpřed 1296 dny, reagovat
Sea Force v první generaci byly úplně mé první hodinky, které jsem si koupil cíleně - po předchozím pročítání různých hodinkových webů atd. Dodnes na ně nedám dopustit a Wenger si to u mě notně rozházel, když uvedl na trh - podle mě - totálně nudnou 2. generaci, kterou navíc připravil o safírové sklíčko. Teď můžu s klidem říct, že 3. generace hodinek působí málem dokonale! Černá verze je parádní a k absolutní dokonalosti jí chybí snad jen vyplnění vrchního trojúhelníku na lunetě červenou barvou kolem lumi bodu. Jinak sklíčko není jen minerál, ale "minerál se safírovou vrstvou" (jako u generace 2). Za mě se Wenger opět vyhoupl na špičku v poměru cena/výkon.
Agáta Vřeskápřed 1296 dny
Souhlasím. Wengeru se nová verze Sea Force dost povedla. A s minerálem se safírovou vrstvou je to skutečně tak, Wenger sice safír používá jen výjimečně, ale všechny své minerály vylepšuje safírovou úpravou. :)
Romanpřed 1155 dny, reagovat
Koupil jsem si cernou variantu se silikonovym paskem. Hodinky jsou nadherne a na slunci jeste lepsi. Clanek super, ale nechápu v záporech o slabsi luminiscenci. Naopak je velmi silna a je vsude popisovana jako super luminiscence !

Hodinky zmíněné v článku

6 890 Kč (doručíme do 6.5.)
7 290 Kč (doručíme do 18.6.)
7 290 Kč (doručíme do 18.6.)
6 690 Kč (doručíme do 18.6.)
7 890 Kč (doručíme do 18.6.)