» Blog » Wenger

Wenger Urban Classic recenze – Chronograf, který klame pouzdrem

Tagy: Recenze | Wenger | Pánské | Klasické

Jaroslav Holeš | 7.1.2022 | 5 MIN

Spolehlivý na cestách, ostrý v kapse a ještě ostřejší na zápěstí… To je Wenger. A pokud jde o mnou citované zápěstí, tak bude řeč o Wenger Urban Classic Quartz Chronograph 01.1743.

Nedává vám to smysl a možná si teď chvíli myslíte, že jsem si přihnul něčeho ostřejšího? Kdepak, jsem plně při smyslech. Wenger totiž do puntíku naplňuje vše výše uváděné.

Vznik značky Wenger se datuje už k roku 1893. Pro širší veřejnost je snad nejznámějším produktem značky Wenger kultovní kapesní nožík švýcarských důstojníků. Co se hodinařiny týče, tak firma Wenger Watch a.s. byla založeně teprve v roce 1997. Jedná se tedy o hodináře poměrně mladého, ale i za tak krátkou existenci mají hodinky Wenger výbornou reputaci.

Značka Wenger, od nožů k hodinkám
23.9.2019 - Veronika Skotnicová
Značka Wenger, od nožů k hodinkám

Wenger se současně koncentruje nejen na výrobu hodinek, ale také na produkci cestovních zavazadel, batohů a tašek. V obou těchto segmentech nabízí nejvyšší kvalitu za velice rozumnou cenu. Budete-li se chtít podrobněji seznámit jak to u nich vlastně všechno funguje, určitě pro začátek zvu k otevření oficiálního firemního webu www.wenger.ch. No a pokud byste měli cestu  kolem, určitě doporučuji prohlídku fabriky. A dobrá zpráva, za prohlídku se neplatí. :)

V mojí dnešní recenzi bych se s vámi chtěl podělit o dojmy ze série Urban Classic a zejména o dojmy spojené s kouskem Wenger Urban Classic Quartz Chronograph 01.1743, který mne z této série oslovil nejvíce. Jakože všechny modely této řady jsou hezké a rozhodně nositelné, nicméně tenhle mazlík v mých očích jasně vystupuje z řady. K dispozici jsem měl konkrétně model Wenger 01.1743.102 na černé kůži.

Je naproste zřejmé, že jsem opět neomylně sáhl po chronografu. Nutno hned na začátku podotknout, že hodinky celkově působí dojmem mnohem dražších, nežli byste u této cenové hladiny čekali. Prostě a jednoduše moc pěkný chronograf za velmi rozumnou cenu.

Seiko Chronograph SSB395P1 – Recenze 140th Anniversary modro-bílé limitky
23.9.2021 - Jaroslav Holeš
Seiko Chronograph SSB395P1 – Recenze 140th Anniversary modro-bílé limitky

Rozměry pouzdra, v průměru 44 mm, jej lze zařadit do kategorie spíše větších. Nejsou ale ani zbytečně velké a zároveň ani malé, a tak se zde otevírá prostor pro drtivou většinu objemů pánských zápěstí.

Při pohledu seshora hodinky rozhodně nepůsobí robustním dojmem. Těžko říct, možná je to díky kombinaci stříbrného pouzdra a černého číselníku u mnou recenzovaného modelu.

Nicméně pokud jejich pouzdro z nerezové oceli podrobíte pohledu o nějaký ten stupeň v náklonu, v celé své kráse vynikne výška pouzdra. Při tloušťce 11,5 mm je to vážně moc pěkný pohled. A to nejen u stříbrné varianty, ale také černé.

Tloušťka je 11,5 mm. Na zápěstí ale rozhodně nepůsobí robustním dojmem.

Tloušťka je 11,5 mm. Na zápěstí ale rozhodně nepůsobí robustním dojmem.

Obecně vzato ušlechtilá ocel patří mezi nejčastěji používané materiály v hodinářském průmyslu. A také u Wengeru proto mají svá opodstatnění. Ocel je velice pevný a houževnatý materiál. Stálobarevnost a řekněme neutrální stříbrná barva, se hodí prakticky k jakémukoli dalšímu barevnému odstínu.

A není problém podrobit ji ani barevné úpravě, v případě Wengeru PVD. Vzniká tak třeba oblíbená černá, nebo bicolor varianta.

PVD úprava hodinek – nejčastější otázky
23.1.2020 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodinek – nejčastější otázky

Použití oceli 316L u všech hodinek z řady Wenger Urban Classic s sebou nese drobnou vadu na kráse, respektive užitku, a to v podobě větší hmotnosti pouzdra. Ale pokud vezmeme výrobcem uváděnou hmotnost hodinek 75g, bez ostychu můžeme tyto hodinky zařadit do kategorie lehčích. Na ocelovém náramku je to pak 156g, varianty na mesh tahu pak mají 138 g.

Z fotek je už asi jasné, že Wenger Urban Classic Quartz Chronograph 01.1743 se nabízí v mnohá variantách. Osobně si myslím, že černá barva číselníku sluší tomuhle chronografu o poznání více než třeba bílá. A svou volbu podtrhnu i pro mě znatelnější a pohodlnější čitelností. Jednoduše řečeno bílý ciferník se mi zdá méně přehledný.

A v neposlední řadě, při použití černého číselníku zajímavěji vystupuje optický kontrast se stříbrnými indexy a ručkami. Milou designovou zajímavostí u recenzovaného modelu je skutečnost, že každý index je na konci zakončen svou arabskou číslicí. A její umístění je pohledově centrováno od středu ciferníku.

V sérii Wenger Urban Classic ale naleznete i umístění arabských číslic na opačné straně indexu, tedy blíže ke středu ciferníku.

Arabské číslice a také vnitřní výplně stříbrných ručiček jsou opatřeny luminiscencí. Při bližším ohledání si všimnete ještě jednoho milého detailu. Podklad tří subciferníků tvoří drobné soustředné kružnice, vyrýhované od středu do okraje každého ze subciferníků. A například u mého modelu se díky bílé barvě všech čísel a indexů jeví podklad subciferníků jako světlejší. Jednoduše zdařilá hra světla a stínů.

Podstatná část kolekce Wenger Urban Classic využívá pro umístění svého loga prostor pod pozicí indexu „12“. Ne jinak je tomu u dnešního recenzovaného modelu a opět vyzdvihuji kontrast černého podkladu se stříbrným vyobrazením loga firmy.

Indexy jsou zakončené arabskou číslicí, u některých variant oživené navíc v barevném provedení.

Indexy jsou zakončené arabskou číslicí, u některých variant oživené navíc v barevném provedení.

Pokud by vám ale padl do oka třeba model Wenger Urban Classic 01.1743.121, logo firmy budete mít vedle pozice indexu „9“. Jeden detail ale mají hodinky ze série Wenger Urban Classic společný bez ohledu na barevné provedení a jejich funkce. Je jím hrdé označení SWISS MADE kolem pozice indexu „6“. Co konkrétně toto označení znamená, nemá dnes smysl detailněji rozepisovat. V předešlých recenzích já i mí kolegové principy popisují dostatečně.

Swiss made, iluze o 100% švýcarské výrobě
23.9.2019 - Veronika Skotnicová
Swiss made, iluze o 100% švýcarské výrobě

Recenzovaný model kromě stopek a ukazatele dne v týdnu disponuje také funkcí data. Datumovku najdete v prostoru nad indexem „4“. Jednoduché, vkusné a přehledné. Celý mechanismus je seshora přikryt minerálním sklíčkem se safírovou vrstvou.

Tlačítka pro ovládání stopek jsou umístěny pohledově na pravé straně pouzdra. Společně s korunkou pro seřízení času oceňuji a vyzdvihuji designově příjemné vroubkování. Takový pokus o imitaci ozubeného kola. Rozhodně se mi tento detail líbí. Šmrncovní je rovněž nezbytné vyobrazení loga firmy na korunce. Tento detail jen podtrhuje celkovou estetickou propracovanost modelu.

Dýnko prozradí, že hodinky mají 100metrovou voděodolnost a sklíčko se safírovou vrstvou.

Dýnko prozradí, že hodinky mají 100metrovou voděodolnost a sklíčko se safírovou vrstvou.

Recenzovaný model oživuje ateliérově upravovaný quartzový kalibr Ronda Z60, který pohání baterie. Zadní část pouzdra je krytá neprůhledným ocelovým dýnkem.

INSPIRACE: Gravír pro filmové fajnšmekry
1.12.2021 - Agáta Vřeská
INSPIRACE: Gravír pro filmové fajnšmekry

Za zmínku stojí uváděná voděodolnost deklarovaná na krytu pouzdra a sice 100M. Tedy je možno si s těmito hodinkami zaplavat, ale...

Mnou recenzovaný model Wenger Urban Classic Quartz Chronograph 01.1743.102 je opatřen koženým řemínkem v černém provedení, prošitý černou nití. Zapínání řemenu je zvoleno klasickou trnovou sponou.

Jak pečovat o kožený řemínek
1.8.2018 - Martin Fusek
Jak pečovat o kožený řemínek

Byť celkově hodinky působí a nesou v sobě trošku sportovního nádechu, s ohledem na kožený řemínek nedoporučuji nějaké delší běhání a koupaní už vůbec ne. Pot ze zápěstí neudělá koženému řemenu dobře. Pokud předpokládáte nějakou fyzickou zátěž, kdy by mělo dojít k vašemu pocení, šel bych do modelu s tahem ocelovým.

Jak jsem již jednou výše uvedl. Tenhle kousek klame tělem, tedy vlastně pouzdrem. Rozhodně v mých očích vypadá a působí dražším dojmem, než uvádí jeho cenovka.

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)

Švýcarské Wenger Attitude „promluvily“ česky!
29.1.2021 - Bohumil Vopršal
Švýcarské Wenger Attitude „promluvily“ česky!

Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky (cenově dostupné)
6.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky (cenově dostupné)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku