» Blog » Xiaomi

Xiaomi Amazfit Stratos 3: Otestováno Radimem

Tagy: Recenze | Xiaomi | Chytré

Radim Pochyba | 7.7.2020 | 9 MIN | 24x komentář

Kombinace kvalitního sporttesteru a smartwatchů není tak jednoduchá, jak se může na první pohled zdát. O něco podobného se před nedávnem pokusil čínský výrobce Xiaomi, když na světlo světa vydal Xiaomi Amazfit Stratos 3, tedy už třetí generaci, která by měla přinést hlavně lepší analýzu sportovních výsledků.

Do prodeje přišly v květnu 2020, a tak bylo jasné, že další recenze bude o nich. Všechno šlo prostě stranou. A proč to nadšení a očekávání z mé strany? Jasně, je to novinka, ale v tomhle případě šlo o něco jiného, o trochu sobecký záměr. Jak jste možná totiž četli, tak jsem psal recenzi na Suunto 5 a Garmin Instinct. Právě společně s novými Stratosy jde o hodinky, které by měly splňovat právě to, co jsem zjistil, že od hodinek chci. A samozřejmě cena, všechny se dají koupit okolo 5-6 tisíc. Takže tato recenze je takový poslední dílek do tříčlenné mozaiky mého rozhodovacího procesu. Nejprve ale bylo třeba zjistit, jaké Xiaomi Amazfit Stratos 3 jsou.

4 690 Kč Prodej ukončen

Na úvod pár základních parametrů

Oproti svému předchůdci Stratos 2 dochází k zajímavé změně. Z 3 tlačítkových hodinek se Xiaomi rozhodl udělat 4-tlačítkové. Všechna tlačítka naleznete na pravé straně. Z původního prostředního tlačítka se vytvořila dvě, které mají funkci posunovací: nahoru a dolů. To jsem osobně velice ocenil, jelikož hodinky mají dotykový displej, se kterým u hodinek moc nekamarádím a celkově u sportu se zpocenými prsty ovladatelnost dotykáče není úplně nejlepší, takže za mě velké plus. Krom dolního tlačítka, což moc nechápu proč, mají zbylé 3 i vytvořené vroubky, čímž se eliminuje riziko, že vám prst z tlačítka sklouzne.

Když už jsem zmínil  displej, stojí za to uvést, že je MIP transflektivní 1,34 palcový. Barvy tudíž působí mdlým dojmem, ale na druhou stranu jeho viditelnost na sluníčku je velice dobrá a také má nižší spotřebu energie. To se při sportu hodí mnohem více než pěkné barvy u AMOLED.

LCD displej je krásně čitelný i na přímém slunci

LCD displej je krásně čitelný i na přímém slunci

Za zmínku také stojí, že sklíčko je Corning Gorilla glass 3, což je určitě dobrá varianta. Bohužel, sklíčko nemá de facto žádnou ochranu před nárazem, jako například Instinct od Garminu, který má sklíčko zapuštěné. Sklíčko tedy může být náchylnější nejen na nárazy, ale také na poškrábání. Za měsíc používání se ale u mě žádné poškození neprojevilo, i tak určitě doporučím ochrannou folii na sklo.

Jinak odolnost obecně je u Stratos 3 velmi slušná. Výrobce zvolil kombinaci oceli 316L a spodní část pouzdra je tvořena zesíleným plastovým materiálem. Určitě se nedají v tomto směru srovnávat s Instincty, ale věřím, že toho dost vydrží.

Pouzdro

Pouzdro je plastové, ale celková odoslnost je velmi dobrá

Vzhled rozhodně příjemně překvapil

Na první pohled jde nepochybně o krásný kousek střední velikosti (průměr hodinek 48,6 mm), takže musím říct, že na zápěstí mi padly jako vyšité. A pokud nejdete na vyloženě formální akci, v dnešní otevřené společnosti, kde se na konvence už moc nehledí, bych se je nebál vzít ani k obleku. Třeba do práce. No posuďte sami na fotce níže. Pěkně se také vlezou pod košili, díky své (pro mě ideální) výšce 13,4 mm.

V méně formálním prostředí se Stratos 3 propašují i k saku

V méně formálním prostředí se Stratos 3 propašují i k saku

Také jsou poměrně lehké, jejich váha dosahuje na 70 g. Vyzkoušel jsem již řadu chytrých hodinek a co se týká vzhledu, tak tyhle z mého pohledu patří k tomu nejlepšímu. Hodně příjemně na mě působí luneta, která však není pohyblivá jako tomu je například u starších Samsungů, a zároveň také zirkonový rám, který tomu dodává tu pravou eleganci. Řemínek je zde silikonový s vroubkovaným vzorem a celkově je na ruce velice pohodlný a pro sport nejpraktičtější.

Silikonové řemínky patří u sportovních hodinek k nejpraktičtější volbě

Silikonové řemínky patří u sportovních hodinek k nejpraktičtější volbě

Hodinky nenabízí zatím češtinu, což jistě hodně lidí může při výběru odradit. Aplikace Amazfit však česky umí, nicméně ani ta není kompletně v češtině. Tato skutečnost může někomu znesnadňovat používání, ale appka je přehledná a pěkně zvládnutá. Ovšem po několikaměsíčním používání Garmin Connect musím říct, že Garmin je mnohem propracovanější a hlavně kompletně v češtině. Na druhou stranu, zpracování údajů je zde hodně kvalitní, hlavně co se týče uložení dat, převedení do grafů a zobrazení zaznamenané trasy. Tohle  je vážně velice povedené.

Zobrazení dat i mapy v aplikaci je velmi povedené

Zobrazení dat i mapy v aplikaci je velmi povedené

GPS, ale bez možnosti naplánovat trasu

Jeden velký nedostatek bych určitě hodinkám vytknul. Chybí mi zde docela dost možnost plánování trasy. Hodinky sice trasu umí díky integrované GPS zaznamenat, a to velice přesně (vše jsem totiž porovnával zároveň s Garmin Fenix 6X Pro), ale samy vás nikam nenavigují. Jak do hodinek, tak do aplikace v mobilu tedy ušlou trasu zaznamenáte, ale bohužel pokud jdete někam prvně, tak vám hodinky nepomůžou. Přesnost záznamu lze také vylepšit kombinací GPS s jinými satelity, kterými jsou ruský GLONASS (ideální v lese či v budovách), evropský Galileo (známý pro svou vysokou přesnost) a samozřejmě i čínský Beidou, který je ideální zapnout na čínském území.

Hudba přímo v hodinkách

Trasu si sice nenaplánujete, ale pokud patříte mezi ty, kteří nahodí sluchátka a jdou cestou necestou, tak 3. Stratosy v tomto ohledu jistě dobře poslouží. Do úložiště se vleze 2GB hudby, takže těch skladeb si tam můžete nahrát vážně hodně. Celkově přehrávač fungoval bezproblémově, samozřejmě se přímo na hodinkách dala ovládat také hlasitost. Pokud používáte Spotify, tak tady vás asi zklamu, tato aplikace není s hodinkami kompatibilní.

Nepodporují sice Spotify, ale zato mají vlastní uložiště pro hudbu

Nepodporují sice Spotify, ale zato mají vlastní uložiště pro hudbu

Měření tepu ve srovnání s Garmin Fenix

I senzor měření tepu přímo ze zápěstí je velice šikovný, naměřené hodnoty jsou sice orientační, ale dle mých zkušeností a po porovnání s Fenixy, se příliš nelišily, takže další plusové body pro Stratos 3. Jde tady vlastně o optický snímač BioTracker PPG, který dle výzkumů zaznamenává tep téměř totožně s hrudním pásem. S měřením srdeční frekvence souvisí i monitoring spánku a ten hodnotím také kladně na základě naměřených hodnot. Když zmiňuji ten spánek, tak samozřejmě v hodinkách lze nastavit i budíček, který se vás pomocí vibrací jemně probudí.

Funkce jsem porovnával s top modelem Garmin Fenix

Funkce jsem porovnával s top modelem Garmin Fenix

Stopky, počasí, prostě praktický pomocník

Klasické stopky nemají všechny chytré hodinky, i když jde o hodně jednoduchou funkci, tak prostě nemají. Ale zde jsem je v hlavní nabídce našel. K tomu také novinka od Xiaomi nabízí timer, což je odpočet. Tohle jsem nejvíce ocenil při vaření. Ač se to nezdá, tak se to dost hodí a nemusíte spouštět zbytečně aktivitu.

Pokud si zapnete Bluetooth, tak se vám bude v hlavní nabídce hodinek aktualizovat předpověď počasí. U chytrých hodinek nic nového, ovšem musím říct, že tady je ta předpověď hodně povedeně zpracovaná. Celotýdenní předpověď mi během týdne pomohla a celou dobu jsem se podle ní řídil.

Při pročítání prvních informací jsem zjistil, že hodinky mají funkci NFC plateb. Ihned se mě zmocnilo nadšení, zda se s hodinkami bude dát opravdu platit, jako např. s některými Garminy. No, počáteční nadšení hned ustoupilo. Stratos 3 sice mají funkci NFC, ale pouze pro čínské platební terminály. Stejně jako u Xiaomi MiBand 4 (více v recenzi MiBand 4). S hodinkami tedy v Česku nezaplatíte.

S hodinkami v Česku nezaplatíte

S hodinkami v Česku nezaplatíte

Notifikace bez možnosti odpovědí

Dost mě překvapilo, že není možné odpovědět na příchozí zprávy ze sociálních sítích nebo SMS. Je možné si je sice celé přečíst i s diakritikou a smajlíky, ale nelze na ně odpovědět předpovelenou zprávou. To samé platí i o příchozích hovorech, které můžete zvednout či položit, ale neodpovíte zprávou, že zavoláte později. A volat se s nimi také nedá.

U sporttesterů to asi není nezbytný požadavek, ale u Stratos 3 jsem ale alespoň čekal, že půjde na zprávy reagovat, takže v tomto ohledu mírné zklamání. U chytrých hodinek patří mezi velké výhody, že nemusíte stále mobil vytahovat a jednoduše rychle odpovíte z hodinek.

Sportovní módy

Hledáte hodinky, které nemusíte sundat z ruky, třeba ani během sprchy, nebo plavání? Pak vás možná potěší, že Xiaomi Stratos 3 mají stupeň voděodolnosti 50M a pokud se nechcete vyloženě potápět, tak hodinky nemusíte sundávat vůbec. Dokonce mají i přímo sportovní režim pro plavání, teda rovnou dva: plavání v otevřené vodě a pak v krytém bazéně.

Voděodolnost je dostatečná, Stratos 3 nabízí i plavecké režimy

Voděodolnost je dostatečná, Stratos 3 nabízí i plavecké režimy

Těch režimů tam je vlastně docela dost a vybere si tady téměř každý. Vedle těch běžných jako je běh, chůze a kolo je zde i hodně kolektivních sportů, jako je fotbal, basketbal, volejbal, hokej, tenis, badminton apod. Nechybí ani celá řada cvičících módů, které já však vůbec nevyužiji. :D To stejné platí u několika tanečních režimů a tak bych mohl pokračovat ještě nějakou chvíli.

Ale abych byl úplně přesný, tak Xiaomi má přímo v hlavní nabídce 19 sportů, které měří vážně hodně dobře. Konkrétně k tomu využívá FirstBeat Professional a v těchto případech získáte detailní sportovní analýzy díky profesionálně zpracovaným algoritmům pro tuto vývolenou devatenáctku.

Vyzkoušel jsem, jaká data mi vyhodí Amazfit po badmintonu

Vyzkoušel jsem, jaká data mi vyhodí Amazfit po badmintonu

Ty další, které se dají přidat (některé jsem již zmiňoval výše) tak jsou spíše jenom pro váš přehled a hodinky u nich změří a vyhodnotí spíše základní hodnoty, což se mi potvrdilo u badmintonu. Co rozhodně oceňuji, že Xiaomi tyto informace férově prezentuje. Dopředu tedy víte, zda sport, kterým se zabýváme, má detailnější analýzy výkonu, či nikoli. U takových Suunto je i přes 80 sportů a moc se mi nezdá, že každý sport by měl přesně vytvořený algoritmus. Ale tohle berte jenom jako můj názor, takže trochu s rezervou. :)

To, že hodinky dokáží spočítat (orientačně) množství spálených kalorií, ušlou vzdálenost, tempo, rychlost, kroky a spoustu dalšího není nic nového. Jenom mě zaujalo, když jsem zjistil, že mi hodinky během aktivity počítaly délku jednotlivých kroků, což mi dalo pro mě zajímavou informaci.

Výdrž, jeden ze zásadních ukazatelů

Popsal jsem docela dost funkcí, co hodinky zvládnou. Takže je dobré vědět, jak jsou na tom Stratos 3 s výdrží. Výrobce uvádí několik údajů.

35-70 hodin při zapnuté GPS, kdy 70 hodin se dá dosáhnout při záznamu trasy co 1 minutu, a současně je vypnutý snímač tepové frekvence a snížený jas. Tento mód se hodí při dlouhých túrách, kdy záznam nemusí být tak detailní, ale chcete ho po celou dobu.

Až 7 dní vydrží hodinky ve smart režimu a dokonce až 14 dní v úsporném módu Ultra Endurance.

Během měsíce testování jsem měl každý týden 2-3 aktivity se zapnutou GPS a tepovou frekvencí v rozmezí 1-3 hodiny (fotbal, chůze, běh, kolo, badminton). Hodinky jsem při tomto tempu nabíjel co 4 dny, což více méně souhlasí s tím, co udává Xiaomi. Za mě spokojenost, neslibují vám totiž nic, co byste pak nedostali.

Xiaomi Stratos 3

Shrnutí

Mě osobně zaujaly Stratosy 3 svým vzhledem a zpracováním dat přímo v hodinkách. Nutné je však říct, že klíčová je vždy pro mě funkčnost, o tom žádná. V tomto ohledu mi plánování trasy, odpovídání na zprávy a trochu lepší výdrž baterie vážně chybí. Tady by si měl ale každý hned na začátku říct, proč a k čemu vlastně chytré hodinky chce, jaké funkce čeká a jaké naopak oželí.

A proč koupit Xiaomi Amazfit Stratos 3? Musím uznat, že důvodů je poměrně dost. Zkusím je tedy v závěru shrnout.

Kombinace dotykového displeje se 4 tlačítky je praktická, obrazovka se dá uzamknout, takže letmé doteky na displeji nebo tekoucí voda ve sprše vůbec nic nezpůsobí a nenadělají žádnou neplechu :).

Uložení několika stovek skladeb do hodinek a poté je pomocí bluetooth sluchátek přehrát? Pro Stratosy žádný problém, určitě skvělá funkce, kterou řada lidí velice ocení.

19 sportovních režimů má také propracované profesionální algoritmy, aby vám zaznamenané hodnoty daly ty nejdůležitější a co nejlépe vyhodnocené údaje. Porovnával jsem hodinky s Garmin Fenix 6X Pro a u běhu, chůze a kola jsem dostával velice podobné hodnoty.

Myslím, že jako sporttester a zároveň hodinky pro každodenní nošení se Stratos 3 leckomu budou hodit a ta počáteční cena okolo 5 tisíc korun je hodně slušná a za zamyšlení to určitě stojí.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

David P.před 1385 dny, reagovat
Zdravím, Radime, můžu se zeptat, které hodinky nakonec vyhrály? V článku uvádíte, že jste volil mezi třemi, tak mě zajímalo, které jste ve finále zvolil. :)
Radim Pochybapřed 1381 dny
Zdravím, Davide, musím říct, že dlouho jsem chtěl Suunto 5 nebo 9 (bez safíru a bara), ale po vyzkoušení Instinct jsem úplně otočil. Suunto nejsou tak praktické a hodně velkou roli hraje skvělá appka Garmin Connect, tu si nemohou vynachválit oproti všem značkám, které jsem testoval. Určitě jsou Suunto velice dobré, ale Garmin je o několik kroků jinde. Co se týká vyzkoušení Stratosů, tak ty by u mě obsadily poslední 3. místo. Nejméně praktické a vzhledem k tomu, že chodím často do terénu a hodně sportuji, tak bych se bál, že to nezvládnou časem (nárazů a pádů mám totiž nespočet) a hlavně mě zklamalo, že baterii mají nejslabší a navigování zde také nenajdete, což je pro mě velice důležité. Na SMS také neodpovíte (to samé u S5 a 9). K tomu Suunto nedokážou upozornit na změnu směru při navigaci po trase... Takže jsem nakonec spokojený majitel Garmin Instinct, což bych sám před několika měsíci určitě nečekal. I když teď mě trochu láká je prodat a koupit si nové Instinct Solar nebo rovnou Fenix 5 Plus (zase 6 nebo 6 solar už je pro mě osobně nijak nevyužitelné zhlediska funkčnosti a stačily by mi bohatě funkce 5+) a osobně podle mě už dost stojí, 20 tis.+ bych za hodinky prozatím nedal). Mimochodem Instinct nosí i Milan, který zde napsal také pár článků.:)
Radimpřed 1381 dny
A ještě tady máte Davide ode mě pozdrav z Pusteven s mými skvělými Instinct. :)
Andrejpřed 1375 dny, reagovat
Radime ahoj, akp.hodnotis presnost GPS, je to spolahlive a meria to rovnako alebo aspon porovnatelne z Garminami prosim ta?Dakujem
Radim Pochybapřed 1375 dny
Ahoj Andreji, určitě se dá na navigaci spolehnout, to můžu jenom potvrdit, avšak byly i aktivity, kdy jsem měl Instinct, Fenix 6 Pro a právě Stratos (ano, není to sranda mít 3 hodinky najednou :D) a tam mi přišel nejméně přesný výrobek od Xiaomi. Více méně nějaká výrazná odchylka nebyla, ale osobně bych šel spíše do Garminu.
Radekpřed 1341 dny, reagovat
Dobrý den, mám dotaz, kde se dá stáhnout ciferník na fotce hodinek se sluchátky, která je v článku? Dekuji
Agáta Vřeskápřed 1338 dny
Zdravím, Radku, hodinky zrovna testuje kolega, ale informaci vám vypátrám, zda už je v nabídce přímo v hodinkách, nebo se dá stáhnout v aplikaci. A rovnou ještě doporučím stránku, kde najdete tisíce dalších ciferníků... :)
Agáta Vřeskápřed 1331 dny
Displej s měsíční atmosférou je třeba dohrát z aplikace, není tedy přímo v hodinkách. :)
Jankopřed 1329 dny, reagovat
Ahoj je možné úplne vypnúť displey aby ostal čierny ďakujem
Matěj Urbaczkapřed 1325 dny
Zdravím, displej není možné úplně vypnout. Pro ušetření baterie doporučuji použít ultra mód, ve kterém hodinky vydrží až 14 dní.
Radekpřed 1323 dny, reagovat
A proč to chceš vypínat, ten displej je transreflexni, čili zobrazování informací na něm nemá téměř žádny vliv na odběr energie z baterie, využívá dopadajícího světla, čím víc ,tím líp . Proto je perfektně čitelný na přímém slunečním světle , kde nemá konkurenci. Co se výdrže týče , mám otestováno že v ultra módu , kdy jsem měl vypnuto vše kromě notifikaci, tedy použití hodinek pouze ke sledování spánku , krokoměru , za tři dny ubylo 10% baterie , což dává teoretickou výdrž cca 25-30 dnů, podle počtu přijatých notifikaci. V klasickém režimu , mi tato výdrž vycházela mezi 10-12 dnů , dále v klasickém režimu, kdy bylo zapnuto nepřetržitě měření tepu byla výdrž cca 4-5 dnů . Pri poslechu hudby přímo z úložiště hodinek přes připojené bluetooth sluchátka ubylo 21% baterie za hodinu poslechu.
Jankopřed 1323 dny
Ďakujem obom za odpoved a ešte sa chcem spýtať meranie respektíve sledovanie spánku prebieha automaticky či je to treba manuálne nastaviť dakuejm
Matěj Urbaczkapřed 1322 dny, reagovat
Zdravím, měření spánku probíhá automaticky a nemusí se nijak zapínat, či manuálně nastavovat. V aplikaci Amazfit si pouze můžete nastavit svůj cíl spánku (kolik hodin chcete spát).
Petrpřed 1258 dny, reagovat
Bohužel jsem nedokázal spárovat hodinky amazfit Stratos 3 s novým telefonem Xiaomi Poko asi mám nainstalovanou špatnou aplikaci v telefonu můžete mi poradit jaká je správná aplikace nejsem dobrý V těhle věcech
Dominik Hokpřed 1256 dny
Zdravím, Petře. Pokud vám nefunguje aplikace Amazfit, zkuste aplikaci Zepp, ta by měla fungovat. Jestli to nepomůže, můžeme se to pokusit vyřešit jinak. :)
Baripřed 1254 dny, reagovat
Ahoj Radime, mám nějakou potíž dostat se přes nastavení do GPS. Zvolím nastavení - general - a místo výběru dalších kroků, se mi zobrazí hláška: Unfortunately, setting has stopped. Kamarád má stejné a v pohodě se přes tohle dostane do dalšího výběru. Zkoušel několikrát znovuinstalovat a nic. Díky za případnou radu.
Matěj Urbaczkapřed 1253 dny
Zdravím, doporučil bych kontrolu aktualizací, jestli hodinky nemají starší verzi softwaru. Pokud jsou hodinky aktualizovány a byl vyzkoušen reset do továrního nastavení, pak je poslední možností reklamace hodinek.
Jirkapřed 1176 dny, reagovat
Ahoj, sledování trasy by měly umět. Používám občas na Pace které mají stejný systém, stačí nahrát gpx přes usb nebo aplikaci. Funguje to dobře do chvíle než vybočíte z trasy, poté to občas neumí navázat.
Karolínapřed 1038 dny, reagovat
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou hodinky v českém jazyce? Děkuji za odpověď.
Dominik Hokpřed 1037 dny
Zdravím, Karolíno. Podle dostupných informací to vypadá, že ne. :/
Miškapřed 1023 dny, reagovat
Dobrý den, už nějakou dobu sleduji recenze hodinek na Vašich stránkách. Mohl bych poprosit o radu a doporučení hodinek? Dle recenzí jsem skončil u Amazfit T-Rex Pro. Bohužel dle recenze, měří tepovou frekvenci mimo aktivitu pouze každou minutu. Existuje nějaká alternativa T-Rex Pro, které mají stejné vlastnosti ale měří tf. každou vteřinu i mimo aktivitu? Děkuji za odpověď a díky za to co děláte!! ;)
Dominik Hokpřed 1023 dny
Zdravím, my děkujeme za to, že sledujete to, co my děláme. :) Jako alternativa se určitě vybízí Garmin Instinct. Také splňuje vojenský standard, je to sportovní kousek a navíc má ještě delší výdrž baterie. Tepovku měří každou vteřinu.
Miškapřed 1023 dny
Děkuji za doporučení, již jsou objednané a myslím že budu spokojen. ;)
Tomassopřed 991 dny, reagovat
Ahoj, jen doplním jednu důležitou funkci a to NAVIGACI PO NAPLÁNOVANÉ TRASE. Hodinky totiž navigaci po trase UMÍ !!! Podobně jako u hodinek Suunto se jedná o navigaci bez mapových podkladů tzn. vidíte uprostřed hodinek šipku a na zbytku hodinek je předplánovaná trasa + několik základních funkcí, oddálit, přiblížit, atd. Je to vždy poslední obrazovka jakékoli sportovní aktivity a záznam aktivity a navigace probíhá soušasně, tedy je možné listovat v obrazovkách a vybírat si co vás zrovna zajímá i v průběhu tréninku. Je to stejné jako u Suunta Spartan, nebo 9 (jiné jsem neměl). Jediný rozdíl u Amazfitu je ten, že trasu nejde plánovat v softwaru hodinek Zepp, ale musíte si ji naplánovat třeba na mapy.cz, nebo kdekoli jste zvyklí a exportovat trasu ve formátu .gpx do hodinek, kde si ji pak v seznamu vyberete. (na mapách.cz je na to přímo tlačitko najde to i slepý) Tras v hodinkách může být kolik chcete. Já osobně jsem to takto dělal i s hodinkami Suunto, které jsem vlastnil několik let. Přijde mi to tak mnohem pohodlnější a rychlejší, než něco klikat v jejich mapách a navíc turistické mapy na netu měli vždy více zakreslených lesních cestišek, než originál. Navigaci používám v lese na kole abych trefil správné lesní cestičky hned na poprvé, takže navigace v hodinkách je u mě podmínkou. Málem jsem si Stratosy nekoupil, když jsem se z článku dočetl, že navigace není možná. Dvoje Suunta mi odešly po necelých 4 letech stejným způsobnem (baterka, vypínání, usnutí a už neprobuzení, poprvé v záruce výměnili za nové hodinky, podruhé už po záruce přes 3000,- oprava, tak leží v šuplíku) Takže Suunto už jsem nechtěl, ačkoli jinak byly naprosto super a Garmin Fenix je na mě moc drahý. Stratosy3 za cenu 4200,- jsou naprostá pecka, zatím nemám výhrad, nic nechybí, displej na slunci jen září, radost pohledět všechno krásně přečtu, customizace s tolika ciferníky si snad vybere každý, GPS se chytá rychle a když ji srovnám s tachometrem na kole tak je to téměř jak přes kopírák, bavím se třeba o 100-200m na 40km a těžko říct jestli ukazuje dobře kolo nebo hodinky. měření tepu taky slušná reakce a hodnoty (tohle beru jen jako informativní data, na tepovku nejezdím ani ji nepotřebuji). Ještě zmíním transflektivní MIP displej, Suunto něco takového mělo a byl jsem na to zvyklý, pořád je zobrazen ciferník, když jedu na kole jen se podívám směrem k ruce a hned všechno vidím jako na dlani, žádné natáčení aby se display aspoň zapnul... měl jsem ještě dva dny hodinky s nádherným amoled displejem a třetí den jsem je letěl s hrůzou vrátit... měl jsem ukroucenou ruku z věčného automatického zapínání a na pořádným slunci jsem viděl stejně velký kulový... už nikdy víc! Třeba tyto informace poslouží někomu, kdo to má nastavené podobně jako já a ještě se rozmýšlí, tak neváhejte, špatný to rozhodně není, spíš naopak.