» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Band 4: Otestováno Radimem

Tagy: Recenze | Xiaomi | Chytré

Radim Pochyba | 6.3.2020 | 9 MIN | 8x komentář

Dlouhou dobu jsem se zaměřoval pouze na chytré hodinky a fitness náramky jsem opomíjel. Upřímně… nepřišly mi dostatečně zajímavé. Ovšem stále více jsem si všímal, že spousta lidí nosí novinku z minulého roku (2019) Xiaomi Mi Band 4. K tomu jsem viděl čísla prodejů a řekl jsem si, něco na tom možná bude. Bylo?

Začínáme

Loni vydal čínský výrobce Xiaomi další model ze série Xiaomi Mi Band s pořadovým číslem 4. O tom jsme samozřejmě již informovali v článku Čím si zákazníky omotal kolem prstu? v našem magazínu. Nový model na první, vlastně i druhý, třetí,… pohled nijak nevyčnívá, co se týče designu. Můj původní plán byl, že náramek budu týden nosit, nic moc zajímavého mi to nedá a hodím vám zpětnou vazbu o tom, jak za pár korun nedostanete nic moc, jak už to bývá. Ani by mě v té chvíli nenapadlo, jak moc se pletu a že z plánovaných 7 dní bude téměř 50, vlastně i teď jej mám na zápěstí.

Nebudu zabíhat do podrobností ohledně srovnání s předchozím modelem Xiaomi Mi Band 3, jsou to dva zcela rozdílné světy a rovnou přejďeme na to, co nabízí Čtyřky.

Bez smartphonu to nebude ono

Asi nejdůležitější je vědět, že k zprovoznění je nutný chytrý telefon. Je potřeba si stáhnout mobilní aplikaci Mi Fit (pro android, pro jablíčkáře), kde si bezplatně vytvoříte svůj účet, respektive profil, zapnete bluetooth, spárujete s náramkem a nastaví se vám čas.

Pokud chcete Mi Band 4 využívat na plno, bez smartphonu to nepůjde

Pokud náhodou nechcete mít náramek spárovaný s telefonem, což za sebe nedoporučuji, budete mít mnoho funkcí vypnutých a zbyde vám pouze takový základ:

  • Čas, datum
  • Kroky
  • Vzdálenost
  • Kalorie
  • Srdeční tep
  • Cvičení
  • Stopky, časovač
  • 4 možnosti vzhledů displeje
  • Nastavení (jas, zamykací obrazovka, automatické vypínání displeje 6-10s)

Vzhled je důležitý

Jste vybíraví? Já tedy občas ano. V nastavení přímo v náramku máte na výběr 4 typy ciferníků, což je docela málo. Nezoufejte, v aplikaci naleznete dalších 60, které mají různé vzory, barvy i obrázky. Troufám si říct, že si z této nabídky už si vybere ke své spokojenosti každý. Osobně jsem si vybral už z těch základních 4. Také můžete vybírat z 5 úrovní jasu a musím říct, že jsem byl velice spokojený, a dokonce i venku na slunci jsem vždy na amoled displeji, který Mi Band má, vše viděl dobře.

V aplikaci si můžete vybrat až 60 motivů pro displej

V aplikaci si můžete vybrat z 60 motivů pro displej

Notifikace na vysokém levelu, jen smajlíci zlobí

Notifikace v chytrých hodinkách a náramcích nejsou nic nového. Ovšem tady jsem byl doslova očarován tím, jak rychle, kvalitně a spolehlivě to funguje. V appce si můžete nastavit veškeré komunikační aplikace, aby vám házely upozornění, například včetně textu zprávy. Nevyužívám samozřejmě úplně vše, takže na 100 % odzkoušeno nemám, ale s každou aplikací v mobilu mi to navrhlo propojení.

Připojil jsem si WhatsApp, Messenger, Facebook, Instagram, Gmail, Slack a Správce stránek a u všech mi chodila veškerá upozornění. Odpovídat na ně bohužel nemůžete, ale třeba hovory můžete alespoň položit, jinak by vám náramek vibroval bůhví jak dlouho. Hodně se mi líbí, že zprávy byly kompletní a že se dají posouvat a přečíst celé a to včetně diakritiky. Háčky, čárky, to vše přišlo tak, jak mělo. Tady bych rád zmínil, že Mi Band 4 je prozatím k dnešnímu dni jediný chytrý náramek (i hodinky) od Xiaomi, který umí česky a to po spárování s telefonem.

Mi Band 4 si poradí i s češtinou včetně diakritiky

Mi Band 4 si poradí i s češtinou včetně diakritiky

Pouze smajlíci zlobí, jejich zobrazení se vám zobrazí formou otazníku v obdélníčku. Pokud pak jste v nějaké facebookové skupině, tak vám přijde pouze upozornění, že se přidal příspěvek a to bez jeho textové podoby. A také fotky, videa, gify apod. se vám vyobrazí pouze jako příchozí upozornění.

Kde zas je ten mobil?!

Předpokládám, že každému se občas stalo, že nemohl najít svůj mobil. Já takhle seděl večer na gauči před tréninkem. Věci nachystané. Překvapivě jsem stíhal. No… znáte to, pak že něco jako zakřiknutí neexistuje. Už jsem chtěl jít, samozřejmě jsem vycházel na poslední chvíli, ale vše jsem měl pod kontrolou. A asi jako většina lidí s sebou tahám mobil de facto všude. Ovšem mobil nikde! Hledám na stole, pod stolem, v koupelně, na záchodě, na gauči, čemuž nepomohl fakt, že mobil je černý jako gauč. No zkrátka, panika začala, už jsem se dostal do skluzu.

Ovšem zařízení od Xiaomi má funkci najít telefon, tak jsem ji zapnul a mobil zapadlý v gauči začal velice nepříjemně pištět. Chudák náš pes se tak zlekl, až z toho gauče málem spadl. Mobil se našel a běh na trénink mohl začít, ještě předtím dostal náš věrný přítel pamlsek jako omluvu. Kdyby náhodou, funguje to i naopak; pomocí mobilu náramek také najdete, jen s tím rozdílem, že začne vibrovat. Mimochodem, můžete si nastavit i vyzváněcí tón místo toho nepříjemného pištění.

Trocha srovnání s chytrými hodinkami

Jak můžete poznat, že zařízení měří správně? Kroky si spočítáte při chůzi, to ano. To jsem taky udělal. Odchylka na 150 kroků byla +9 v mém případě. Ovšem při sportování asi těžko, pokud nejste Rainman, který sice počítal karty, ale věřím, že by zvládl i kroky a v hollywoodské kinematografii je možné vše.

Já to vzal trochu jednodušeji. Na levou ruku jsem si dal Mi Band 4 a Forerunner 35 od Garminu a na pravou novější Forerunner 45. Každou rukou totiž hýbete jinak, tak abych to měl co nejlépe porované. Musím se přiznat, že jsem to tak nosil už v práci na prodejně v Hodinky-365, takže jestli to čte někdo, kdo mě s tím viděl, bylo to z testovacích účelů. :D

Ale zpět ke sportu. Ani jedny nemají funkci fotbalu, takže jsem volil běh. Zapnul jsem aktivitu v určitém pořadí, ve kterém jsem ji pak i ukončil (+-2 s. odchylka), ale tady šlo zejména o kroky, vzdálenost, tempo, zóny intenzity a kalorie.

Výsledné údaje vyšly velice podobně, ani jedno zařízení nemělo stejný záznam s jiným, ale přibližně byly výsledky podobné a právě tohle mě hodně zaujalo, že i takový malinkatý a levný náramek dokáže mít srovnatelné výsledky s dražšími sporttestery. Hodně mě to ohromilo. Stále si myslím, že na sport jsou lepší hodinky, které by měly mít lepší senzory a kvalitnější zpracování a obecně jsou dělány v první řadě ke sportování. Ale uznávám, že Mi Band pro nenáročného uživatele, který si občas zasportuje, je tohle fakt terno!

Plusem je, že si aktivitu můžete pozastavit

Plusem je, že si aktivitu můžete pozastavit

Mi „obojživelník” Band 4

Není to nic převratného, že chytré zařízení na zápěstí můžete využívat na kolo, cvičení, běh (venku i na páse), chůzi, ke cvičení i k plavání. I když u náramku je to slušný počet. Ovšem kvantita neznamená kvalitu. A trochu to platí i u Mi Band 4.

Pokud jde o plavecký režim v bazénu, v poslední době plavat nechodím vůbec, ani teď jsem nebyl. Ale vzhledem k označení voděodolnosti 50M a tomu, že jsem se s nimi normálně sprchoval, se nemusíte bát. Na plavání jsou vhodné, na potápění nikoliv. Teda, uvádí se, že můžete až do 50M hloubky (IP67), ale nevím, nikdy jsem se nepotápěl takhle hluboko. Ovladatelnost namočeného náramku je špatná. Když jsem se sprchoval a volala mi mamka, tak jsem jí to nebyl schopný položit napoprvé.

Mi Band 4 má režim plavání, voda pro něj není problém

Mi Band 4 má režim plavání, voda pro něj není problém

Sportovat s tím můžete, ale plnohodnotný sporttester to není

Mi Bandy a obecně dotykové ovládání nejsou primárně určené ke sportování. Zpocené ruce a letmé (a často nechtěné) doteky u dotykových displejů komplikují celkovou ovladatelnost zařízení. Tak například když jsem šel na Lysou horu, tak cestou tam v pohodě, ovšem cestou zpátky se mi stalo, že jsem si u Mi Bandů aktivitu pomocí bundy vypnul. Nejspíš šlo o mou nešikovnost, u Forerunnerů 35 a 45 se mi to ale nestalo, jelikož ty mají jenom tlačítka.

Při sportu bych ocenil spíše tlačítka, než dotykový displej

Při sportu bych ocenil spíše tlačítka, než dotykový displej

Please don´t stop the music

Jestli chcete v Mi Bandech nalézt mp3 přehrávač, tak vás nepotěším. Úložiště pro hudbu nemají. Ale mají ovládání hudby v mobilu. Zapnete si přehrávač v mobilu, dáte ho do kapsy a je to. Nehraje dobrá písnička? Přepnete si ji. Hraje moc hlasitě, nebo potichu? Hlasitost si upravíte dle libosti. Někdo na vás mluví? Stopnete si ji. Stačí jen být připojený k telefonu. :)

Motivujte se!

Díky aplikaci jsem si mohl nastavit i denní cíl v podobě ušlých kroků. Mám to nastaveno asi jako většina lidí na 10 000, asi jen tak, neřeším to. Ale i když… Pokud mi před spaním zbývá 200 kroků do splnění cíle, tak se po bytě projdu. :D Dále si taky můžete stanovit cílovou váhu, nicméně číslovku si musíte měnit sami. Tady ještě dodám, že si můžete zapnout oznámení o nečinnosti, které vám zavibruje co hodinu a samozřejmě si můžete nastavit i dobu, kdy Mi Band nebude rušit.

Počítá kroky, ušlou vzdálenost a možná vás i namotivuje k pohybu

Počítá kroky, ušlou vzdálenost a možná vás i namotivuje k pohybu

Zapomínáte?

Opět ta aplikace. V Mi Fit si můžete nastavit textově upomínku na vámi vybraný termín a samozřejmě také budík je zde samozřejmostí. A pro ty, co jsou jako já a nestačí jim pouze jeden budík, tak mám dobrou zprávu. Můžete si jich nastavit více, nevím jaké je maximum, ale já jich měl 9. :D Jejich zapnutí můžete ovlivňovat i v zařízení bez aplikace, i tak si ale daný čas musíte nastavit v mobilu.

Kouknu a vidím

Nastavit si také můžete rozsvícení hodinek při zvednutí zápěstí, abyste viděli kolik je zrovna hodin. Samozřejmě to můžete mít vypnuté a bude to fungovat pouze na dotek. Také můžete zvolit vypnutí pouze na noc, protože já jsem třeba přítelkyni takhle svítil nevědomky v noci do očí.

Během spánku si můžete vypnout funkci rozsvícení, aby vás to nerušilo

Během spánku si můžete vypnout funkci rozsvícení, aby vás to nerušilo

Poslouchejte své srdce

Ano, i změřit tepovou frekvenci toto zařízení z roku 2019 umí. Navíc můžete nastavovat frekvenci měření (opět v aplikaci) ve 4 intervalech, a to co 1, 5, 10 a 30 minut. Také ho můžete úplně vypnout a zapnout samostatně z náramku.

Mi Band 4 jsou na pohodlném silikonovém náramku

Mi Band 4 jsou na pohodlném silikonovém náramku se snímačem tepovky

Noční přesčas

I Mi Band umí monitorovat spánek. Vše opět nastavíte přes appku a výsledné grafy naleznete také právě tam. Znázornění vám řekne dobu hlubokého a lehkého spánku i dobu, kdy jste byli vzhůru.

Mi Band 4 vyhodnotí i spánek

Mi Band 4 vyhodnotí i spánek

Není GPS jako GPS

Když jsem se chystal na procházku a odzkoušení režimu chůze, při zapnutí mi náramek sdělil, že když nebudu mít připojený telefon v daný moment, trasa se nezaznamená do aplikace (ne, do náramku už vůbec ne). Takže pokud chcete zaznamenávat trasu svých aktivit, je nutné mít u sebe telefon se zapnutým bluetooth.

Pro záznam trasy je třeba propojení s telefonem, Mi Band nemá integrovanou GPS

Pro záznam trasy je třeba propojení s telefonem, Mi Band nemá integrovanou GPS

Finišujeme! Ale Mi Band 4 ne

Chytré náramky obecně mají hodně slušné výdrže baterie a já se o tom přesvědčil. Za téměř 50 dní jsem jej nabíjel 2x a podruhé to bylo před dnešním psaním této recenze. Jasně, záleží jak často zapínáte měření tepu, sportovní aktivitu, jak chodí notifikace, jakou máte výši jasu, zda používáte GPS atd. Já zapínal hodinovou aktivitu 2-3 týdně, měření tepu jsem měl vypnuté, vždy jednorázově jsem si ho zapnul jednou za den, jestli vůbec a vydržely hodně, vážně hodně. Někde jsem našel údaj až 20 dní, může být, mně to vydrželo déle, o to více jsem rád. :)

Zhodnocení

Já myslím, že jste to museli pochopit. Mi Band 4 se povedl, to bez debat. Za ty peníze umí opravdu strašně hodně. Abych to shrnul. Začnu klady. Teda ne, těch je tak moc, že přejdu rovnou na zápory. Vadí mi, že při sportu se hůře stopuje aktivita kvůli dotykovému displeji. Hodně údajů (třeba srdeční tep) může být čistě orientační, to je třeba brát v potaz, byť u srovnání vyšly odchylky překvapivě malé. Také musím upozornit na absenci rozlišení smajlíků, někdy ten smajlík totiž dokáže konverzaci velice zamotat. :D Je také škoda, že musíte být neustále napojení na mobil, aby vše fungovalo na 100 %, na druhou stranu, stejně mobil taháme skoro všude s sebou…

Musím říct, že jde o věci, které jsem schopný tolerovat, zvlášť za tu cenu. A ještě jedna věc mi vadí: že je nosím už bezmála 50 dní a nechci je dát z ruky, teda ze zápěstí.

Pro nenáročného uživatele, který si občas zasportuje, je Mi Band 4 fakt terno!

Pro nenáročného uživatele, který si občas zasportuje, je Mi Band 4 fakt terno!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janapřed 1427 dny, reagovat
Dobrý den, zvažuji že si koupíme s manželem nějaký ten chytrý náramek, je ten Mi Band vzhledem k ceně nejlepší? Ještě jsem se dívala na Samsungy a zaujala mě cena u Aligatoru. Děkuji za názor. Jana P.
Agáta Vřeskápřed 1426 dny
Dobrý den, Jano, hodně záleží na tom, jaké požadavky na náramek máte. S Mi Bandem máme dobé zkušenosti, měřené hodnoty jsou sice opravdu jen přibližné (není to profesionální přístroj), ale pro běžný přehled o tepu, krocích, spánku apod. to úplně stačí. Navíc Mi Bandy 4 mají opravdu pěkný barevný displej a to i ve srovnání s ost. náramky v podobné ceně. V létě čekáme novinku v podobě Mi Band 5, která bude mít ještě o něco větší displej a další funkce jako měření okysličení krve, ale pokud to nevyužijete, nemusíte čekat a Mi Band 4 je výborná volba. Určitě bych ji osobně upřednostnila před značkou Aligator.
Vítpřed 1410 dny, reagovat
Dobrý den, zakoupil jsem náramek, nevím jak přepnout na hodiny když mám zapnutou např chůzí.
Agáta Vřeskápřed 1409 dny
Dobrý den, Víte, bohužel, pokud máte zapnutou aktivitu, nejde přejít na hlavní stránku s časem. Čas vidíte nahoře, bohužel vemi malým písmem. Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o náramek, nemá tolik možností jako některé smartwatche a aktivita tady neumí běžet na pozadí domovské stránky.
Robertpřed 1215 dny, reagovat
Dobrý den, podporuje aplikace Mi Fit češtinu?
Dominik Hokpřed 1213 dny
Dobrý den, ano, podporuje.
Veronikapřed 940 dny, reagovat
Dobrý den, hodinky vlastním a opravdu jsou super pro obvyklé činosti. Jdu si ale pro radu nebo spíš poznatky ku běhání s nimi. - pokud mám spocenou ruku, neměří tep vůbec nebo zvláštně - při zapnuté aktivitě musím na hodinkách sjet až dolů a je to při běhu dost nepohodlné, kdyz si chce člověk hlídat tep. S tím souvisí i aplikace, - kde u záznamu aktivity u tepivé frekvence není napsané číselné rozmezí, takže jako začátečník opravdu netuším ???? Za mě super náramek ale na nějaké podrobnější data úplně ne … Mohli byste mi prosím poradit jaké hodinky ideálně s hrudním pásem ideálně kolem 5.000 by byli vhodné pro začínajícího odhodlaného běžce co miluje statistiky jako jsem já ? ???????? díky
Matěj Urbaczkapřed 938 dny
Zdravím Veroniko, do pěti tisíc bych doporučil se podívat na hodinky Garmin Venu SQ nebo na Garmin Forerunner 55. Oba modely jsou spárovatelné s hrudním pásem a s aplikací Garmin Connect pro vyhodnocení výsledků a čísel budete velice spokojená.:-) Forerunnery jsou pak trošku sportovnější, jak co se týče funkcí, tak vzhledu a Venu SQ jsou více hodinky do města.:-)