» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Band 5 – Přehled funkcí očekávané novinky

Tagy: Představení | Xiaomi | Chytré

Agáta Vřeská | 11.6.2020 | 5 MIN | 4x komentář

Xiaomi představilo pátou generaci Xiaomi Mi Band, jednoho z nejoblíbenějších fitness náramku na trhu. Čínský gigant opět udělal celkem velký krok od předchozí generace a novinka nabídne řadu senzačních funkcí: více sportovních režimů, nová nabíječka, větší displej a to je jen začátek. Pojďme se podívat, co všechno budou umět Xiaomi Mi Band 5.

Přesně rok od představení Xiaomi Mi Band 4 odhalil čínský výrobce elektroniky již pátou generaci chytrého náramku. Mi Band 4 se stal nejen jedním z nejoblíbenějších chytrých náramků, ale také nejlépe hodnocených co do funkcí a ceny (recenze Mi Band 4). Nástupce Xiaomi Mi Band 5 přináší vychytávky, které často najdeme až u dražších smartwatchů a opět lze očekávat fantastický poměr cena/výkon.

Co bude u Mi Band 5 nového?

Větší displej. Mi Band 5 bude mít 1,1 palců velký dotykový displej (oproti 0,95″ Mi Band 4). Opět půjde o AMOLED technologii, což znamená krásné ostré barvy, dobré rozlišení (126 x 294 pixelů) a u Mi Bandu při nastavení plného jasu také dobrou čitelnost na slunci. Předchozí generace byla navíc velmi intuitivní co do ovládání, podobně se to dá očekávat také u 5. Vzhled bude opět možné volit z několika barevných a vizuálních provedení, desítky dalších, včetně animovaných najdete v mobilní aplikaci Mi Fit.

Globální bezkontaktní placení. Na trh budou uvedeny dvě verze, jedna s NFC čipem, umožňující placení v obchodech pomocí náramku, a druhá bez této nadstavby. Integrovanou NFC měla i 4. generace, ale jen pro čínský trh. Teď se však zdá, že s Mi Band 5 zaplatíte i u nás. Jak přesně to výrobce zamýšlí ještě není jasné, spekuluje se o Google Pay. Tuto informaci bude ale ještě třeba oficiálně potvrdit.

11 sportovních módů. Mi Band 5 nabídne o poznání více podporovaných sportovních aktivit. Předchozí generace jich podporovala 6: chůze, běh venku, běh na běžeckém pásu, plavání, cyklistika, cvičení. Nově se přidá dalších 5:

  • jóga
  • jízda na rotopedu
  • cvičení na eliptickém trenažéru
  • veslování (cvičení na vesl. trenažéru)
  • skákání přes švihadlo.

Magnetické kolébka. Konečně. Jedna z nevýhod předchozích generací Mi Bandů byl poněkud nešikovný způsob nabíjení, kdy bylo tělo nutné vložit do kolébky, ale téměř vždy jste museli tělo vyndat z gumového řemínku. Mi Band 5 bude stačit přiložit k magnetické nabíječce ze spodní strany těla. Do plného dobití by mělo stačit 1,5-2 hodiny.

Funkce pro ženy. Novinkou budou tzv. Female Health Model, přesné funkce budeme vědět až po vyzkoušení a podrobné recenzi, ale už teď se dá očekávat funkce sledování menstruačního cyklu a ovulace, se kterou se setkáváme u smartwatchů čím dál častěji.

Spuštění fotoaparátu v mobilu. Další z oblíbených funkcí, která u náramků běžně chybí. Mi Band 5 ale jde o kus před konkurencí, a díky tomu můžete pomocí náramku spustit fotoaparát v mobilu. Pro skupinové fotky, nebo selfie z větší vzdáleností ideální funkce.

Hlasový asistent Alexa. Globální Mi Band 5 dostane vůbec poprvé podporu hlasové asistentky Amazonu Alexy. Tato funkce bude pouze u dražší verze s NFC čipem a pro náramek to znamená i přítomnost mikrofonu.

Co dalšího Mi Bnad 5 umí?

Vedle zmíněných nových funkcí si Xiaomi Mi Band 5 přináší už tak dost slibnou výbavu z předchozí generaci. Pojďme na rychlé shrnutí.

Notifikace. Smart notifikace z mobilního telefonu zobrazí Mi Band spolehlivě. U předchozí generace zpočátku chyběla česká diakritika, ale po aktualizacích Mi Band 4 uměl i česky, stejně to očekáváme i u Mi Band 5. Odpovědět na zprávy ani telefonovat se z náramku sice nedá, ale hovor můžete zavěsit.

Snímač srdečního tepu. Optické měření srdečního tepu je základ a nechybí ani u Mi Band 5. Po celý den tak měří srdeční aktivitu přímo ze zápěstí. Údaje během sportovních aktivit pak můžete využít třeba ke sledování vašich zlepšení. PPG senzor navíc bude u nové generace až o 50 % citlivější, a tím by měl zajistit i přesnější údaje.

Voděodolnost. Fitness náramek Mi Band 5 bude voděodolný do 5 ATM, a výrobce udává bezpečné sprchování i plavání. Disponuje navíc i plaveckým módem, takže po zadání délky bazénu je schopen počítat uplavané bazény a rozezná až 5 plaveckých stylů.

Mi Fit aplikace. Přehledná aplikace v mobilu umožňuje pohodlnější nastavení mnoha funkcí a hlavně zobrazí i veškeré záznamy o aktivitách. Je dostupná pro Androidy i iOS (Android 5.0+ nebo iOS 10.0+). Přenos funguje samozřejmě pomocí bezdrátové Bluetooth 5.0. technologie.

Ovládání hudby v telefonu. Integrovanou paměť Mi Band nemají, ale pomocí displeje můžete ovládat hudbu v telefonu. Pro změnu hlasitosti nebo písničky tak nebude třeba vytahovat mobil z kapsy.

Monitoring spánku, spotřeby kalorií, krokoměr. Základní trojice funkcí většiny fitness hodinek, kterou diponuje i Mi Band 5. Ráno budete vědět, jak dlouho jste byli např. v REM fázi spánku nebo v jaké fázi jste se probudili, chytré buzení bohužel nenabízí. Nově navíc Mi Band 5 nemá omezení monitoringu spánku jen na noc, ale bude k dispozici 24/7. Vypočítá přibližnou spotřebu kalorií během dne i sportovní aktivity, zaznamená i počet ušlých kroků. Nejedná se ale o profesionální sportovní zařízení, naměřené údaje proto berte s rezervou :).

Sdílená GPS. Přímo v náramku GPS nenajdeme, ale dokáže ji sdílet s telefonem, takže zaznamená ušlou vzdálenost, tempo a zobrazí přehled v mobilní aplikaci.

Dlouhá výdrž baterie. Nabíjet chytré hodinky co dva dny se nikomu moc nechce, Mi Band je proslulý svou dlouhou výdrží. Pátá generace opět nabídne výdrž cca 20 dní na jedno nabití (u verze s NFC se uvádí 14 dní), ale opět záleží na četnosti využívání funkcí.

Budík, funkce najít telefon a další. Chybět nebude ani nic z běžné výbavy jako je možnost nastavit několik budíků, včetně buzení pouze vibrací, stopky, odpočet, funkce najít telefon, pokud jej máte spárovaný s náramkem, upozornění na neaktivitu, kdy vám Mi Band řekne, že je čas se zvednout a trochu se protáhnout.

Barevné varianty. Podle dostupných zdrojů bude na trhu asi 8 variant včetně černé, žluté, fialové, růžové, oranžové, modré a dvou odstínech zelené. Tělo modelu zůstává vždy stejné, mění se jen náramek a ten se dá samostatně dokoupit a měnit podle potřeb. Očekávají se i další barevné varianty.

Cena a dostupnost

Mi Band 5 představilo Xiaomi 11. června a do prodeje se na čínském trhu dostane 18. června 2020. V Česku bude náramek dostupný v půlce července s cenou 1490 Kč. Pokud jde o cenu/výkon, půjde stejně jako u Mi Band 4 o v podstatě bezkonkurenční záležitost.

Technické informace a termín dostupnosti se mohou lišit. Upřesníme je po oficiálním uvedení na evropský trh.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Elenapřed 1415 dny, reagovat
Dobrý den ???? super článek, jen by mě zajímalo, jestli je nějak omezen čas, na jak dlouho můžu být s hodinkami ve vodě. U některých náramků výrobce uvádí třeba 30-60min. Budete vědět, jak je to u Mi Band 5? ???? Děkuji Vám za odpověď ????
Agátapřed 1415 dny
To je dost zajímavá otázka. Bohužel se mi to nepodařilo nikde dohledat. návod předchozí generace o délce pobytu ve vodě mlčí, u Mi Band 5 to bude podobně. Neznám ale moc lidí (vlastně asi žádného), kteří dokážou v kuse plavat několik hodin, věřím, že pro běžného uživatele to bude dostačující, profesionálního plavce funkce Mi Bandu stejně pravděpodobně nezaujmou.:)
Pistekpřed 758 dny, reagovat
Mám Mi Smart Band 5 a zratilo se mi propojení s mobilem resp. neaktivovala se mi změna času. Manuál nemám. Naveďte me jak mam propojení s mobilem (ikonka Mi) obnovit nebo udelat. Diky
Dominik Hokpřed 758 dny
Dobrý den, v nastavení náramku jej obnovte do továrního nastavení a pak zopakujte proces spárování jako když jste náramek pořídil.